Karlovy Vary

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

De eerste drie dagen van onze derde vakantie in Tsjechië brachten we door in Karlovy Vary, een goed geconserveerde stad in het westen van het land, ruim 50km over de grens met Duitsland. Heenweg ging over Münster-Kassel-Schweinfurt, reuze ontspannend, want op woensdagmorgen. Normale hoeveelheid vrachtverkeer en wegwerkzaamheden, maar nauwelijks caravans. We zijn ‘s ochtends om 4.45u vertrokken en 7u later aangekomen in Karlovy Vary.

Verblijf in Slunecni Lazne
Op 2km buiten het centrum ligt het appartementencomplex Slunecni Lazne. In 2011 had ik er al een appartement voor 5 personen geboekt via Booking.com. De commentaren over de slecht Duits/Engels sprekende staf kloppen, evenals de positieve waardering van de ruimte, uitrusting en inrichting van de appartementen. Wifi en verkoeling bij de prijs inbegrepen. Ach, en met eenvoudig Duits en vriendelijkheid kwamen we er goed uit.

Indrukken en bezienswaardigheden in de stad


Gevel aan Moskevska Karlovy Vary (Photo credit: Henk-Jan van der Klis)

Bij de Tourist informatiepunten zijn gratis stadskaarten op te pikken. Aan supermarkten geen gebrek: van Albert tot Lidl en Interspar tot Penny. In en rond het centrum is het overdag tot 18u betaald parkeren, uit eten in één van de vele restaurants in het gezellige centrum is ‘s avonds dus gratis. De eerste middag hebben we een wandeling van de parkeergarage achter het station tot het Thermal Hotel v.v. gemaakt om wat eerste indrukken op te doen, Tsjechische kronen te tappen en te genieten van de gevels en een ijsje.

‘s Avonds wandelend langs de Slovenska en Nova Louka, ons vergapend aan zowel hotels als Pupp en Carslbad Plaza, maar ook aan schitterende gevels, de colonades (Vridelni en Trzní) en kerken als Kostel Sv. Marí Magdalény en Sv. Petra a Pavel. We aten bij restaurant Kolonáda aan de Vrídelni op een terras aan het water.

Op de derde dag zijn we langs de Tepla naar het centrum gewandeld om er via de Zamecky vrch omhoog te gaan naar de Sv Peter a Pavel kerk, een Russisch-orthodoxe kerk. Leuk voor de kinderen om het verschil met een Rooms-Katholieke kerk uit te leggen. Een voorbij wandelende priester (in jurk) is natuurlijk een bezienswaardigheid, evenals de vele villa’s en hotels aan beide straatzijden. De Russen zijn hier zo goed vertegenwoordigd, dat er een eigen consulaat is ingericht. Je ziet het aan de reclames, de winkels en informatieborden. Lees ook het Trouw artikel uit 2003 Elke Rus met geld is in Karlsbad geweest. En dat in een stad die tot de 2e Wereldoorlog door voornamelijk Sudeten-Duitsers werd bewoond.

Over heuvels en door dalen
De meeste toeristen zijn alleen in het centrum te vinden, terwijl de vele kilometers wandelpaden vanuit en rond de stad ook de moeite waard zijn. Op onze tweede dag in Karlovy Vary startten we vanuit het appartementencomplex en liepen via Lazné de heuvels in naar de Karel IV uitkijktoren. Vandaar door het dal en slingerende bospaden weer omhoog naar de Chata Rusalka, een houten hut / huis, waarvan je er meer kunt vinden in deze omgeving.
Verder omhoog op de volgende heuvel ligt de Diana uitkijktoren. Hier een restaurant en zelfs een lift naar boven, of 150 treden om van het uitzicht over de stad te kunnen genieten. De kinderen zijn met de kabeltrein omlaag gegaan, Klazien liepen in een stiefkwartiertje naar beneden naast het Pupp hotel.

De hete bronnen en bijbehorende Colonnada trekt veel toeristen. Je kunt er souvenirs kopen, maar ook zelf bronwater tappen in verschillende temperaturen (van 20-72 graden Celcius) en drinken. CaCO3 (Calcium carbonaat) is het belangrijkste bestanddeel dat de typische smaak aan het water geeft. Een enorme fontein spuit metershoog bruinig water de lucht in. Buiten, aan de overzijde wacht de Markt Colonnada met opnieuw diverse bronnen en kranen om je water te tappen.
Fraai zijn ook de Markt colonade en Molen colonade, waar je andermaal met een kan in de hand warm water kunt tappen.

Zwemmen, eten en drinken
Om te zwemmen kun je één van de kuurbaden in de hotels opzoeken, maar bij mooi weer, net als wij, ook de gratis toegankelijke recreatieplas bij Rolava aandoen. Zandstranden, horeca en groen, rustiger dan moeten checken of de 90min kuur in een betaald zwembad voorbij is.

Originele post op http://www.henkjanvanderklis.nl/2012/09/kuren-in-karlovy-vary/
 

Ad Verschoor

Donateur
tsjechie-karlovyvary1.jpg


KARLOVY VARY (KARLSBAD)

Karlovy Vary is een populaire stop voor toeristen die een rondreis maken door Tsjechië. En dat is niet gek, want Karlovy Vary was ooit een heel duur kuuroord. In deze dagen werd de stad bezocht door allerlei beroemde personen, zoals onder meer Mozart. De stad staat dan ook vol met prachtige, statige gebouwen en uiteraard vind je hier ook warmwaterbronnen. Karlovy Vary ligt in het westen van Tsjechië en staat ook wel bekend onder de Duitse naam Karlstad. De stad zit vol vrolijk gekleurde huizen, mooie bruggen en pittoreske straatjes. Het is een mooie stad om een of twee dagen door te brengen.

BEZIENSWAARDIGHEDEN

tsjechie-karlovyvary-gebouw.jpg


Karlovy Vary is door het lange verleden als kuuroord de ideale locatie om heen te gaan als je op zoek bent naar wat ontspanning. De stad zit vol warmwaterbronnen en spa's. Daarnaast heeft de stad nog meer bezienswaardigheden te bieden. De stad ligt in het westen van Tsjechië en is daardoor ideaal te bezoeken als eerste stop tijdens een rondreis door het land. Karlovy vary is een heerlijke plek om doorheen te slenteren. De stad staat vol mooie gebouwen en je vindt er veel gezellige kroegjes en restaurants.

HET WATER VAN KARLOVY VARY

tsjechie-karlovyvary-warmwaterbron.jpg


Karlovy Vary is een kuuroord en staat het meest bekend om de warmwaterbronnen waar je uit kunt drinken. Je vindt in de stad meerdere warmwaterbronnen die je allemaal kunt bezoeken. Het water dat uit de bronnen komt, zou een helende werking hebben.

tsjechie-karlovyvary-straat.jpg


In de stad staan in totaal 12 bronnen. Het leukste is een tour te maken langs de verschillende bronnen en de mooie collonades die erbij gebouwd zijn. Als je een tocht gaat maken langs de bronnen, kun je je eigen kopje meenemen om het water op te vangen en vervolgens te proeven. Let op, het is een bijzondere smaak die je zeker niet gewend bent. De smaak zal dan ook niet iedereen even goed bevallen, maar het water schijnt wel heel gezond te zijn. Het water van Karlovy Vary zou een helende werking hebben.

Als je het drinken helemaal goed wil doen, kan je in een van de vele kraampjes in Karlovy Vary een speciale drinkbeker halen waarmee je het water kan opvangen en drinken. Deze bekers lijken een beetje op een theepot. Je vangt het water op in de beker en drinkt het vervolgens uit een soort tuitje. Het water dat uit de bronnen komt, is erg warm en kan tot wel 65 graden zijn. Laat je water dus altijd eerst even afkoelen voordat je het gaat drinken.

VŘÍDLO

tsjechie-karlovyvary-geiser.jpg


Een bekende bron is de Vřídlo. Dit is een geiser die het warme water de lucht in spuit. Dit zorgt voor een bijzonder plaatje, want deze geiser staat gewoon op een plein, midden in de stad. Bij deze bron staat de Vřídelní kolonáda, dit is een modern gebouw met veel glas.

TRŽNÍ KOLONÁDA

tsjechie-karlovyvary-warmwaterbronnen.jpg


Een andere prachtige collonade is Tržní kolonáda. Dit gebouw ziet er heel anders uit dan de Vřídelní kolonáda. De Tržní kolonáda is dan ook een stuk ouder en in 1887 gebouwd. Het bouwwerk zit vol mooie details en je vindt hier 3 bronnen.

DIANA

tsjechie-karlovyvary-uitzicht2.jpg


Voor een mooi uitzicht over de stad kan je naar de uitkijktoren Diana. Deze uitkijktoren staat op een heuvel. Als je zin hebt in wat beweging kan je naar boven of naar beneden lopen. Het is een mooie wandeling en je kan tijdens de tocht genieten van mooi uitzicht over de stad. Er gaat daarnaast ook een funicular naar boven en naar beneden. Dit is een soort treintje dat je binnen no time naar de uitkijktoren brengt.

KUUROORDEN EN SPA'S
Uiteraard kun je in Karlovy Vary ook terecht voor wat ontspanning. Je vindt in de stad een grote keuze aan kuuroorden en spa's waar je terecht kan voor allerlei behandelingen en massage's. Veel hotels hebben ook een spa, dus het kan handig zijn om hierop te letten bij het boeken van je accommodatie.

BECHEROVKA
Karlovy Vary is niet alleen de stad van de warmwaterbronnen en spa's, maar ook de stad van het drankje Becherovka. Dit bekende Tsjechische drankje is een kruidenlikeur. Het drankje is bedacht door een apotheker: Joseph Becher. Er zijn meer dan 20 verschillende planten en kruiden in Becherovka verwerkt. Je kan het drankje uiteraard in alle kroegen en restaurants bestellen en als je meer wil weten over de geschiedenis van het drankje, kan je zelfs terecht in het Jan Becher museum.

MOSERMUSEUM
Het Jan Becher museum is niet het enige museum dat je in de stad vindt. Het is namelijk de stad van de bekende flasfabrikant Moser. Deze glasfabrikant maakt al meer dan 150 jaar glas. In het speciale Mosermuseum is dan ook allerlei glaskunst te bewonderen. Je kan in het museum meer leren over glasblazen en er staan ook allerlei verschillende glazen voorwerpen tentoon gesteld.

KERKEN
De stad staat vol mooie gebouwen en je vindt er ook een aantal mooie kerken. Vooral de Sint Peter en Paul kathedraal is een bijzonder gebouw om te zien. Deze kathedraal ligt iets buiten het centrum van de stad, maar de wandeling erheen is mooi. De kathedraal is met zijn gouden koepels en blauwe daken een opvallende verschijning. De kerk is ook van binnen te bekijken. Ook de Sint-Maria Magdalenakathedraal is een mooi gebouw om te bekijken.

ACCOMODATIE IN KARLOVY VARY

tsjechie-karlovyvary1.jpg


Karlovy Vary is een populaire bestemming onder toeristen. De stad zit dan ook vol met hotels. Er zitten ook veel hotels met spa, wat handig is als je van plan bent om in de stad te gaan ontspannen. In het hoogseizoen is het aan te raden om je accommodatie vooruit te boeken.

Bron: aroundtheglobe.nl
 
Daar liggen wel wat voetstappen van ons.
Ikzelf vind het de mooiste stad van Tsjechië.
Het is een hanteerbare stad met prachtige gebouwen.
En niet zo idioot druk als Praag.
Vroeger logeerde ons koningshuis er ook.
Nee, niet mijn vader.
En we bezochten er vele malen de spa, totdat er westerse prijzen kwamen.
Kortom, een omweg waard.
 
Bovenaan