Karlovy Vary

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

tsjechie-karlovyvary1.jpg


KARLOVY VARY (KARLSBAD)

Karlovy Vary is een populaire stop voor toeristen die een rondreis maken door Tsjechië. En dat is niet gek, want Karlovy Vary was ooit een heel duur kuuroord. In deze dagen werd de stad bezocht door allerlei beroemde personen, zoals onder meer Mozart. De stad staat dan ook vol met prachtige, statige gebouwen en uiteraard vind je hier ook warmwaterbronnen. Karlovy Vary ligt in het westen van Tsjechië en staat ook wel bekend onder de Duitse naam Karlstad. De stad zit vol vrolijk gekleurde huizen, mooie bruggen en pittoreske straatjes. Het is een mooie stad om een of twee dagen door te brengen.

BEZIENSWAARDIGHEDEN

tsjechie-karlovyvary-gebouw.jpg


Karlovy Vary is door het lange verleden als kuuroord de ideale locatie om heen te gaan als je op zoek bent naar wat ontspanning. De stad zit vol warmwaterbronnen en spa's. Daarnaast heeft de stad nog meer bezienswaardigheden te bieden. De stad ligt in het westen van Tsjechië en is daardoor ideaal te bezoeken als eerste stop tijdens een rondreis door het land. Karlovy vary is een heerlijke plek om doorheen te slenteren. De stad staat vol mooie gebouwen en je vindt er veel gezellige kroegjes en restaurants.

HET WATER VAN KARLOVY VARY

tsjechie-karlovyvary-warmwaterbron.jpg


Karlovy Vary is een kuuroord en staat het meest bekend om de warmwaterbronnen waar je uit kunt drinken. Je vindt in de stad meerdere warmwaterbronnen die je allemaal kunt bezoeken. Het water dat uit de bronnen komt, zou een helende werking hebben.

tsjechie-karlovyvary-straat.jpg


In de stad staan in totaal 12 bronnen. Het leukste is een tour te maken langs de verschillende bronnen en de mooie collonades die erbij gebouwd zijn. Als je een tocht gaat maken langs de bronnen, kun je je eigen kopje meenemen om het water op te vangen en vervolgens te proeven. Let op, het is een bijzondere smaak die je zeker niet gewend bent. De smaak zal dan ook niet iedereen even goed bevallen, maar het water schijnt wel heel gezond te zijn. Het water van Karlovy Vary zou een helende werking hebben.

Als je het drinken helemaal goed wil doen, kan je in een van de vele kraampjes in Karlovy Vary een speciale drinkbeker halen waarmee je het water kan opvangen en drinken. Deze bekers lijken een beetje op een theepot. Je vangt het water op in de beker en drinkt het vervolgens uit een soort tuitje. Het water dat uit de bronnen komt, is erg warm en kan tot wel 65 graden zijn. Laat je water dus altijd eerst even afkoelen voordat je het gaat drinken.

VŘÍDLO

tsjechie-karlovyvary-geiser.jpg


Een bekende bron is de Vřídlo. Dit is een geiser die het warme water de lucht in spuit. Dit zorgt voor een bijzonder plaatje, want deze geiser staat gewoon op een plein, midden in de stad. Bij deze bron staat de Vřídelní kolonáda, dit is een modern gebouw met veel glas.

TRŽNÍ KOLONÁDA

tsjechie-karlovyvary-warmwaterbronnen.jpg


Een andere prachtige collonade is Tržní kolonáda. Dit gebouw ziet er heel anders uit dan de Vřídelní kolonáda. De Tržní kolonáda is dan ook een stuk ouder en in 1887 gebouwd. Het bouwwerk zit vol mooie details en je vindt hier 3 bronnen.

DIANA

tsjechie-karlovyvary-uitzicht2.jpg


Voor een mooi uitzicht over de stad kan je naar de uitkijktoren Diana. Deze uitkijktoren staat op een heuvel. Als je zin hebt in wat beweging kan je naar boven of naar beneden lopen. Het is een mooie wandeling en je kan tijdens de tocht genieten van mooi uitzicht over de stad. Er gaat daarnaast ook een funicular naar boven en naar beneden. Dit is een soort treintje dat je binnen no time naar de uitkijktoren brengt.

KUUROORDEN EN SPA'S
Uiteraard kun je in Karlovy Vary ook terecht voor wat ontspanning. Je vindt in de stad een grote keuze aan kuuroorden en spa's waar je terecht kan voor allerlei behandelingen en massage's. Veel hotels hebben ook een spa, dus het kan handig zijn om hierop te letten bij het boeken van je accommodatie.

BECHEROVKA
Karlovy Vary is niet alleen de stad van de warmwaterbronnen en spa's, maar ook de stad van het drankje Becherovka. Dit bekende Tsjechische drankje is een kruidenlikeur. Het drankje is bedacht door een apotheker: Joseph Becher. Er zijn meer dan 20 verschillende planten en kruiden in Becherovka verwerkt. Je kan het drankje uiteraard in alle kroegen en restaurants bestellen en als je meer wil weten over de geschiedenis van het drankje, kan je zelfs terecht in het Jan Becher museum.

MOSERMUSEUM
Het Jan Becher museum is niet het enige museum dat je in de stad vindt. Het is namelijk de stad van de bekende flasfabrikant Moser. Deze glasfabrikant maakt al meer dan 150 jaar glas. In het speciale Mosermuseum is dan ook allerlei glaskunst te bewonderen. Je kan in het museum meer leren over glasblazen en er staan ook allerlei verschillende glazen voorwerpen tentoon gesteld.

KERKEN
De stad staat vol mooie gebouwen en je vindt er ook een aantal mooie kerken. Vooral de Sint Peter en Paul kathedraal is een bijzonder gebouw om te zien. Deze kathedraal ligt iets buiten het centrum van de stad, maar de wandeling erheen is mooi. De kathedraal is met zijn gouden koepels en blauwe daken een opvallende verschijning. De kerk is ook van binnen te bekijken. Ook de Sint-Maria Magdalenakathedraal is een mooi gebouw om te bekijken.

ACCOMODATIE IN KARLOVY VARY

tsjechie-karlovyvary1.jpg


Karlovy Vary is een populaire bestemming onder toeristen. De stad zit dan ook vol met hotels. Er zitten ook veel hotels met spa, wat handig is als je van plan bent om in de stad te gaan ontspannen. In het hoogseizoen is het aan te raden om je accommodatie vooruit te boeken.

Bron: aroundtheglobe.nl
 
Daar liggen wel wat voetstappen van ons.
Ikzelf vind het de mooiste stad van Tsjechië.
Het is een hanteerbare stad met prachtige gebouwen.
En niet zo idioot druk als Praag.
Vroeger logeerde ons koningshuis er ook.
Nee, niet mijn vader.
En we bezochten er vele malen de spa, totdat er westerse prijzen kwamen.
Kortom, een omweg waard.
 
Bovenaan