Karel Schwarzenberg (85) overleden

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
Voormalig minister van Buitenlandse Zaken Schwarzenberg overleden

Karel Schwarzenberg, een voormalige Tsjechische minister van Buitenlandse Zaken, erevoorzitter van TOP 09, en lid van een Europese adellijke familie, is zaterdag overleden op 85-jarige leeftijd. Schwarzenberg was een van de leidende figuren in het postcommunistische tijdperk van het land. Zijn overlijden markeert het einde van een invloedrijk tijdperk in het Tsjechische bestuur.


Op 28 oktober nam Schwarzenberg niet deel aan de staatsonderscheidingsceremonie, toen Petr Pavel hem de Orde van de Witte Leeuw toekende. Zijn zoon Jan nam de hoogste binnenlandse orde van hem over.
Karel Schwarzenberg werd vorige week al overgebracht naar een ziekenhuis in Wenen. Volgens zijn omgeving was het een gepland verblijf, maar afgelopen twee dagen verslechterde zijn gezondheid snel.

Schwarzenberg, die in politieke en sociale kringen bekend staat als de Prins, werd in 1937 in Praag geboren. Zijn jeugd bracht hij door in Orlík en Čimelice in Zuid-Bohemen. Na de communistische staatsgreep in 1948 werden de bezittingen van zijn familie geconfisqueerd als ongewenste aristocratie, en de "adelaar" Schwarzenbergs zochten hun toevlucht in Oostenrijk.

Schwarzenberg vergat zijn geboorteland niet, zelfs niet in de wervelwind van het Weense openbare leven. Hij richtte in een van zijn kastelen het Tsjechoslowaakse Documentatiecentrum op, een archief van toen verboden literatuur. In 1984 werd hij voorzitter van het Internationale Helsinki Comité voor de Mensenrechten. En zelfs vanuit deze positie was hij betrokken bij het steunen van de Tsjechoslowaakse dissidenten.

Na 1989 koos hij de kant van de fluwelen leider Václav Havel, met wie hij toen al een langdurige vriendschap had. In de zomer van 1990 werd hij kanselier van Havel. Naast de formele agenda was hij – volgens de legende – adviseur op alle fronten, onder meer hoe zich te kleden voor een ontmoeting met de koningin. Destijds zou de Tsjechische delegatie de jas ook kopen.

Zolang Václav Havel politiek actief was, bleef Schwarzenberg meer op de achtergrond. Zijn woonplaats, het Dřevíč-kasteel, werd bijvoorbeeld een informeel centrum van het politieke en sociale leven.

Vanaf 1996 was hij tevens uitgever van het invloedrijke politieke weekblad Respekt. Zelfs tijdens zijn politieke activiteiten. Hij was een minderheidseigenaar tot 2012, toen Schwarzenbergs voormalige zakenpartner, financier Zdeněk Bakala, de uitgever van het tijdschrift werd.

Hij ging in 2004 op zijn eigen shirt de politiek in, toen hij de Senaatsverkiezingen won. Hij vertegenwoordigde Praag 6. Drie jaar later bereikte hij de top en werd hij minister van Buitenlandse Zaken.

Het was in een tijd waarin de Tsjechische diplomatie in de internationale schijnwerpers stond – het allereerste Tsjechische presidentschap van de Europese Unie (2009) stond op het punt plaats te vinden, en de regering van Mirko Topolánek onderhandelde met de VS over de plaatsing van een Amerikaanse radar in het land.
De ervaren en zelfverzekerde prins, een wereldse man, balanceerde tussen het hete hoofd van Topolánek en de heethoofdigheid van Tsjechische politici en diplomaten in historische contexten.

In de Tsjechische politiek besteedde hij aandacht aan zowel toegankelijkheid als populariteit. Sommigen zullen misschien zeggen dat hij een veel betere bon mot is dan de man die uiteindelijk zijn levenslange rivaal werd, Miloš Zeman.
In de eerste ronde van de rechtstreekse presidentsverkiezingen in 2013 werd hij tweede met 23,40% van de stemmen, achter Miloš Zeman. In de tweede verkiezingsronde won Karel Schwarzenberg 45,19% van de uitgebrachte stemmen. 54,80% van de kiezers stemde op de winnende kandidaat Miloš Zeman.

Schwarzenberg was ongetwijfeld een morele autoriteit toen hij op zijn politieke hoogtepunt was. Het was in een tijd waarin het grootste probleem de welig tierende corruptie leek te zijn. En deze gevallen konden hem, als rijke man van nature, zelfs nooit aangaan. In zekere zin was hij de voorloper van de grootmoederlijke, zo succesvolle figuur: ik ben rijk - ik heb geen reden om te stelen.

Schwarzenberg was niet op zoek naar een snel leven in de politiek, zoals veel transformationele politici, en er was ook geen enkele aanwijzing dat hij naar macht hunkerde. Een van de ingrediënten van Schwarzenbergs politieke engagement was ongetwijfeld zijn zichtbare vreugde dat zijn vaderland, waarmee hij toch een ingewikkelde relatie had, zijn dienst had ‘aanvaard’.

Ondanks aanhoudende gezondheidsproblemen bleef Schwarzenberg, bekend om zijn vriendelijkheid, later in zijn leven actief als senator en plaatsvervanger van het lagerhuis. Toen hij in 2015 aftrad als leider van zijn TOP 09-partij, bleef hij pleiten voor de Tsjechische democratie als erevoorzitter.
Nadat hij in 2021 de politiek verliet, woonde hij voornamelijk in Dřevíč en trok hij ook rond in Praag en Wenen. Hij bleef commentaar geven bij openbare evenementen.

Bronnen oa seznamzpravy.cz + expats.cz.
 

kuurgast

Donateur
Schwarzenberg krijgt een begrafenis met staatseer

Het laatste afscheid van wijlen diplomaat Karl Schwarzenberg vindt plaats op zaterdag 9 december in de Sint-Vituskathedraal bij de Praagse Burcht. Dat bevestigde de geestelijke en theoloog Tomáš Halík dinsdag op de Tsjechische televisie.


Volgens Halík schreef Schwarzenberg tot in detail de muziek die bij het afscheid gespeeld moest worden. 'Hij wenste echter dat de Dies irae-hymne in de Gregoriaanse vorm zou worden gezongen, en er zal waarschijnlijk één verrassing zijn toen hij wenste dat Christus de Heer werd geboren om aan het einde gezongen te worden, omdat hij heel veel van dit lied hield' onthulde Halík, die een afscheidsrede zal houden zoals de oud-politicus het wilde. Vervolgens zal de mis worden opgedragen door aartsbisschop Jan Graubner.

Dinsdag maakte de familie bekend dat de kist tentoongesteld zou worden in de Praagse Onze-Lieve-Vrouwekerk onder de ketting, aan de Malá Strana van 6 tot 8 december en stemde ook in met een begrafenis met staatseer.
Een begrafenis met staatseer verschilt van een staatsbegrafenis, zoals die van voormalig president Václav Havel. Volgens voormalig protocolbewaarder van het kasteel Jindřich Forejt is een begrafenis met staatseer soepeler en vrijer qua vorm en verloop.

Het publiek begon zondag al spontaan afscheid te nemen van Schwarzenberg, toen op een aantal plaatsen kaarsen werden aangestoken voor het overleden parlementslid, senator en minister van Buitenlandse Zaken. Dinsdag begonnen de Kamerleden hun vergadering met een minuut stilte. Ook is het mogelijk om condoleanceboeken te tekenen.

De familieceremonie zal waarschijnlijk plaatsvinden in het kasteel van Orlík. Volgens zijn wensen zou Schwarzenberg hier begraven moeten worden in het familiegraf, dat zich op het terrein van het kasteelpark bevindt.

Bronnen oa novinky.cz + seznamzpravy.cz.
 

kuurgast

Donateur
Schwarzenberg wilde een kerstlied en het Tsjechoslowaakse volkslied om afscheid te nemen

Zaterdag om 12.00 uur begint in de Sint-Vituskathedraal bij de Praagse Burcht het laatste afscheid van Karl Schwarzenberg, die zondag 86 jaar zou zijn geworden. Om veiligheids- en capaciteitsredenen zal de zaterdagceremonie in de kathedraal alleen worden bijgewoond door genodigden, waaronder de Slowaakse president Zuzana Čaputová, vooraanstaande leden van de Europese adel, diplomaten en politici.


De uitvaart zal kerkelijk zijn, maar deels volgens het scenario dat Schwarzenberg zelf voor zijn dood schetste. Hij wilde dat actrice Jitka Čvančarová het Tsjechoslowaakse volkslied zou zingen. Er moet de beroemde Latijnse Dies irae (dag van toorn) worden gespeeld, die deel uitmaakt van de grote requiems van bijvoorbeeld Amadeus Mozart of Antonín Dvořák.
Schwarzenberg schreef dat hij graag zou willen dat mensen met het koor zouden zingen, zodat genodigden de woorden zouden krijgen. En de muzikale begeleiding wordt afgerond met zijn favoriete kerstlied "Narodil se Kristus Pán"(Christ the Lord is born). De Praagse aartsbisschop Jan Graubner, die de hele mis zal vieren, merkte op: “Het kerstlied is ongebruikelijk op een begrafenis, maar hij had er een goed argument voor. Hij zei: ‘Er was niets groters in de geschiedenis dan de geboorte van Christus en niets belangrijkers voor mijn leven en voor mijn eeuwigheid’, zei de aartsbisschop.

Na de mis wordt de kist door soldaten van de kasteelwacht uit de kathedraal gehaald. Onderweg vanaf het altaar stopt de processie met de kist bij de Schwarzenbergkapel, er worden 34 slagen van de Zikmund-klok geblazen ter herinnering aan de 34 jaar vrije republiek. Daarna worden de stoffelijke resten van Schwarzenberg naar Orlík gebracht en in het familiegraf geplaatst.

Geïnteresseerden kunnen de ceremonie in het kasteel zaterdag bekijken op grote schermen in Hradčanské náměstí of thuis, aangezien de begrafenis op alle televisies wordt uitgezonden. Zaterdagmiddag en -avond wordt het leven van de populaire politicus gevierd met het Karel Leeft voort-concert in Lucerna Palace op het Wenceslasplein.

Het publiek heeft tot vrijdag 22.00 uur de mogelijkheid gehad om de nagedachtenis van de overledene te eren in de Kerk van Onze Lieve Vrouw onder de Ketting aan de Malá Strana in Praag. De kist met de stoffelijke resten van Schwarzenberg, gehuld in een blauw-witte Schwarzenberg-vlag, was daar sinds woensdag te zien.
Sindsdien hebben bijna 10.000 mensen afscheid genomen van de voormalige minister van Buitenlandse Zaken. In plaats van bloemengeschenken wilde Schwarzenberg dat zijn aanhangers zouden doneren aan de verdediging van Oekraïne of de Orde van Malta, waarvan hij lid was. Tot nu toe hebben mensen honderdduizenden kronen bijgedragen aan de collectie in de Onze-Lieve-Vrouwekerk onder de ketting.

Bron oa novinky.cz
 

kuurgast

Donateur
Verdriet op de eerste rij: de Europese adel rouwde met de familie Schwarzenberg.

karel uitvaart.PNG
Afbeelding bron blesk.cz.

De uitvaartdienst, die alleen op uitnodiging toegankelijk was, werd door honderden gasten bijgewoond. Naast familie, vrienden en collega's van de overledene waren veel vooraanstaande Tsjechische en buitenlandse politici, diplomaten en aristocraten aanwezig. Naast de huidige en voormalige Tsjechische presidenten werd de ceremonie ook bijgewoond door de Slowaakse president Zuzana Čaputová. Drie leden van de Europese adel waren aanwezig: Prins Albert van Monaco, Groothertog Hendrik van Luxemburg en Prins Alois van Liechtenstein. De Britse koninklijke familie werd vertegenwoordigd door ambassadeur Matt Field.
Prinses Astrid, de zus van de Belgische koning Filip, en haar echtgenoot Lorenz de aartshertog van Oostenrijk-Este, waren ook aanwezig.

Bronnen oa deutsch.radio.cz + english.radio.cz + seznamzpravy.cz.
--------------------------------------------------------------------------------
Schwarzenberg was verwant aan de Nederlandse en Engelse koning.

karel uitvaart 1.PNG
Afbeelding bron tn.nova.cz.

Karel Schwarzenberg was verwant aan hedendaagse Europese vorsten. Genealogisch gezien stond Karel Schwarzenberg van alle monarchen het dichtst bij prins Albert II van Monaco. Zijn overgrootmoeder Marie Victoria van Hamilton was de betovergrootmoeder van Albert.
Maar hij heeft ook gemeenschappelijke voorouders met Karel III. Dit is bijvoorbeeld Karel Ludvík Bádenský. Zijn dochter Vilemína Luisa van Baden is de betovergrootmoeder van de Britse koning. Zoon Karel Ludvík Fridrich Bádenský, op zijn beurt betover-overgrootvader van de voormalige minister van Buitenlandse Zaken. Schwarzenberg had echter ook een Nederlandse, Spaanse of Belgische koning in zijn familie.
Bron tn.nova.cz.

Ondertussen was er in Nederland weer eens een mediastilte.........terwijl Karel Schwarzenberg een groot politicus was vergelijkbaar met Joseph Luns.
 
Bovenaan