Kardinaal Vlk (84) overleden

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechische kardinaal Vlk overleden


Kardinaal Miloslav Vlk, die 19 jaar aartsbisschop was van Praag, wordt geroemd om zijn trouw aan het geloof ondanks vervolging en ontberingen.
Vlk-RadVat.jpg

Kardinaal Vlk © Radio Vaticana (Duitstalig)


De Tsjechische kardinaal Miloslav Vlk is afgelopen zaterdag na een lange en slepende ziekte overleden. Hij was 84. De kardinaal, een slachtoffer van de communistische repressie in zijn land, leidde de katholieke Kerk in de cruciale periode vlak na de val van het communisme en bij het uiteenvallen van Tsjechoslovakije. Hij leverde een belangrijke bijdrage in de regeling in verband met de teruggave van de Sint-Vituskathedraal. Maar een van zijn opmerkelijkste tussenkomsten was de lancering van een ambitieus tienpuntenprogramma voor de heropleving van de Tsjechische katholieke Kerk, dat onder meer via grote borden ook in de Sint-Vituskathedraal bekend werd gemaakt. De kerkleider zette zich ook heel actief in voor de verzoening tussen Tsjechen en Duitsers.

Miroslav Vlk, geboren op 17 mei 1932, stond 19 jaar lang aan het hoofd van het aartsbisdom Praag. Naar eigen zeggen droomde hij als kind al ervan om priester te worden. Door de sluiting van de seminaries door de communisten, moest hij als monteur in een autofabriek in zijn levensonderhoud voorzien. Na zijn legerdienst studeerde hij archiefwetenschappen en werkte daarna in verschillende archieven in Zuid-Bohemen. Pas in 1964 kon hij zijn priesterstudies beginnen en in 1968, tijdens de Praagse Lente, werd hij tot priester gewijd. In 1971 kwam hij een eerste keer in aanvaring met de communistische machthebbers. Voortaan kon hij zijn pastorale activiteiten alleen nog in het Boheemse woud uitoefenen. In 1978 werd zijn toestemming om het priesterschap uit te oefenen zelfs volledig herroepen. Vlk moest zijn priestertaak ondergronds uitoefenen en ging als glazenwasser in Praag aan de slag. Na de Fluwelen Revolutie in het najaar van 1989, met de daaropvolgende scheiding van Tsjechië en Slovakije, benoemde paus Joannes Paulus II hem in 1990 tot bisschop van Česke Budějovice. Een jaar later werd hij aartsbisschop van Praag en nog in datzelfde jaar ook voorzitter van de Tsjechische bisschoppenconferentie. In 1994 werd hij kardinaal gecreëerd.

Bron: Radio Vaticana (Duitstalig)
 
Laatst bewerkt:
De beste man zal het best wel goed bedoeld hebben hoor: maar er schuurt nog al wat:

"Hij leverde een belangrijke bijdrage in de regeling in verband met de teruggave van de Sint-Vituskathedraal. Maar een van zijn opmerkelijkste tussenkomsten was de lancering van een ambitieus tienpuntenprogramma voor de heropleving van de Tsjechische katholieke Kerk, dat onder meer via grote borden ook in de Sint-Vituskathedraal bekend werd gemaakt"

Potentieel is de katholieke kerk de rijkste instelling van het land: als alle eigendommen worden gerestitueerd zou ze de grootste grondbezitter zijn. De meeste Tsjechen vinden het niet stroken met de rol van de kerk om haar een dergelijke machtspositie terug te geven.

Intussen probeert de kerk er het beste van te maken en pikt een aardig graantje mee van de populariteit die Praag de afgelopen jaren heeft opgebouwd als cultuurcentrum van Midden-Europa. In het centrum van de hoofdstad is langzamerhand geen kerkportaal meer te vinden waar geen bord staat met de aankondiging: 'Concert'. Tsjechische organisten en andere muzikanten spoeden zich van hot naar haar om te kunnen voldoen aan de vraag van het muziekhongerige toeristenvolk dat graag bereid is daar flink voor te betalen.

Bron:
NRC
https://www.nrc.nl/nieuws/1994/06/1...et-tussen-staat-en-rk-kerk-in-7227970-a270420.

Volgens mij is er niets veranderd!

Ale hudba zůstává stále
 
Laatst bewerkt:
Bovenaan