Kaas in Tsjechië

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

ik heb het al eerder genoemd, maar probeer de tsjechische Madeland is! Is een smakelijke kaas, vind ik beter dan de jonge van milbona.
Hoy Forum Freak
Zelf vind ik de kaas-soorten welke bij de Tesco te verkrijgen zijn best goed en de echte Nederlandse kazen kan men er verkrijgen in diverse oudheden.
Zelfs Oud Amsterdam koop ik er en in de zelfde verpakking als in NL.
Zou je er niets kunnen vinden ga dan eens in Praag naar Paukert, deze zaak vind je
een kleine 110 meter stad in waarts na het Nationaal theater.
Een uitstekkende specialist in kazen/vleeswaren/wijnen en veel andere producten
en tevens een zeer goed restaurant met vaste dag-menu's van af 99 kronen.
Paul
 

Freddy2005

† In Memoriam
EC bevestigt bescherming Goudse en Edammer kaas

De internationale paradepaardjes van de Nederlandse kaasfabrikanten, Edammer en Gouda, krijgen een beschermde status...

Dit is een voorbarige conclusie van de fd...


De Europese Commissie heeft ingestemd met de beschermde status voor Edammer en Goudse kaas. De woorden ‘Gouda Holland’ en ‘Edam Holland’ garanderen dat de kaas gemaakt is in Nederland.

Het Ministerie van LNV heeft het besluit van de Europese Commissie bekendgemaakt. Vorige maand gaf eurocommissaris van landbouw Dacian Ciolos al aan de aanvraag te steunen, waarna het wachten was op het besluit van de EC.

Gouda Holland en Edam Holland zijn nu aangemerkt als Beschermde Geografische Aanduiding. Dat betekent dat deze kazen in Nederland zijn gemaakt van melk afkomstig van Nederlandse koeien en op traditionele manier zijn bereid en en natuurlijk gerijpt zijn. Het Europese logo garandeert een hoge kwaliteit gekoppeld aan de herkomst van de kaas.

Minister Verburg (LNV) is tevreden met de bescherming: ‘Het is goed dat de consument duidelijkheid krijgt over kwaliteit en oorsprong met de beschermde benamingen ‘Gouda Holland’ en ‘Edam Holland’. Dat biedt ook in het buitenland duidelijkheid én kansen voor de export.’

Lange strijd

Daarmee komt een einde aan een discussie die in 2003 begon. De NZO diende toen de aanvraag voor het bijzondere predicaat voor de kazen in. Vervolgens ontstond rond de Edammer en de Gouda een bittere strijd, te vergelijken met het getouwtrek over wie er de naam 'feta' of Parmaham mag voeren.

Met name Duitsland, Tsjechië en Polen verzetten zich in Europees verband tegen een bijzondere status voor Gouda en Edammer uit Nederland. Fabrikanten uit die drie EU-lidstaten gebruikten de namen ook al. 'De Duitsers maken meer Gouda dan wij', zegt een deskundige in Brussel.

fd.nl
 
Ik ben verschrikkelijk benieuwd wanneer die aanduidingen in Tsjechie verdwijnen.
Ik gok er op dat het heel lang zal duren.
Waar kan ik klagen als die termen nog gebruikt worden?

Groet van een kaaskop.
 
Hallo allemaal, ik zie dat deze berichten al aardig oud zijn, maar toch probeer ik het. ik ben afgelopen zomer voor het eerst naar Tsjechië toe gegaan en voornamelijk tijd besteed in Olomouc (de zesde stad van Tsjechië), daar ben ik toen helemaal verliefd geraakt op de Olomoucke tvaruzky en ik vroeg me af of iemand een plek weet waar ik dat kan kopen in Nederland.
 
Bovenaan