Jozefov

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Afgelopen week zijn we in Dolni Lanov geweest en hebben een bezoek gebracht aan Jozefov bij Jaromer.
Helaas was het niet wat we ervan verwachtten.
Met een gids die alleen Tsjechies kon spreken, een groep die veel te groot was, waarvan de helft Tsjechen en de andere Hollanders waren, begonnen we aan de rondleiding.
Wij als Hollanders, waren wel met 20 mensen, kregen een blaadje in het Duits geschreven. De gids maakte er bij elke uitleg een heel lang verhaal van waar wij dus niets van snapten. Natuurlijk duurde het voor de kinderen veel te lang en werden ze ongedurig. Maar houd zo'n 8 kinderen eens stil, dat lukte zelfs de Tsjechen nog niet met hun kinderen!! Dat irriteerde de gids enorm.:kwaad:
Omdat hij dus echt geen andere taal sprak, was het moeilijk om het Duitse blaadje te volgen.
Toch jammer.

Later in de week wilden we naar Stachelberg, maar omdat daar op dat moment alleen een Tsjechiese gids was, hebben we met de eerdere ervaring in Jozefov er van afgezien.
Volgende keer maar weer!!!
 
Wij waren zelf met 8 man.
Je moest aan de kassa betalen. Verder werd er gevraagd of je een duitse kaart wilde, omdat ze natuurlijk hoorde dat wij buitenlanders waren.
Er werd echt niet gekeken hoe groot de groep was. Iedereen die er was, ging mee. Het was wel herfstvakantie voor ons, waarschijnlijk waren er daarom meer Hollandse toeristen.
Wij hebben eerst op de website gekeken, het was alleen op zaterdag en zondag open, vandaar dat misschien zo druk was.
 

kuurgast

Donateur
Hele jaar door kan buiten de openingstijden gereserveerd worden door groepen. Tip voor anderen om te reserveren een aantal opgeven van 10 personen ook al is dat 1 of 2 minder en dan iets meer betalen. ;)
 

Marcel

Moderator
was de gids een ouder dun mannetje met een grote snor ? dan is hij dezelfde die wij een paar jaar geleden hadden.
een gids die zijn verhaal en tientallen jaartallen goed in zijn hoofd heeft zitten.
het verhaal was toen zelfs voor menige tsjech te lang(dradig) ...
hij deed 1 uur 20 min. over de rondleiding, terwijl 1 uur standaard is. een gedreven man dus.
 
Kuur,
Buiten de openingstijden reserveren kan wel! Dat wilden wij ook voor Stachelberg. We hebben 2 weken voordat we naar Tsjechie zijn gegaan, een mail naar hun gestuurd waar we helemaal geen reactie op hebben gekregen.
Een vriendin van ons uit Tsjechie heeft alsnog gebeld, maar ze hadden op dit moment alleen gidsen die Tsjechies spreken.

Marcel,
bij ons was het een jonge man, klein en fors, droeg een soldatenpak met een sjaaltje om zijn hoofd gebonden. Ik denk dat hij het geleerd heeft van de gids die bij jullie de rondleiding heeft gedaan. :D
 
Wij zijn in juni naar de Stachelberg geweest en kregen een duidelijke beschrijving in het nederlands mee.
Uit de eerste bunker die je tegenkomt kwamen net mensen en toen zijn wij in het engels aangesproken door een medewerker.
 
Bovenaan