Joodse monumenten in Tsjechië

Topic in 'Cultuur & Geschiedenis' gestart door zapalky, 13-08-2018.

 1. Hierbij een interessante link:

  https://www.radio.cz/en/section/news/day-of-jewish-monuments-held-around-czech-republic--2

  Vertaling:

  Meer dan 50 Joodse monumenten in het hele land zullen op zondag gratis toegankelijk zijn voor het publiek als onderdeel van de Dag van Joodse monumenten van dit jaar. Bezoekers kunnen synagogen, Joodse begraafplaatsen en andere gebouwen zien, waarvan sommige normaal niet toegankelijk zijn. Het evenement, georganiseerd door de Joodse gemeenschap in Praag in samenwerking met de Federatie van Joodse Gemeenschappen in Tsjechië, wordt voor de derde keer gehouden.

  Ongeveer 200 synagogen en 370 Joodse begraafplaatsen zijn tot op de dag van vandaag in de Tsjechische Republiek bewaard gebleven. Ongeveer 70 synagogen werden vernietigd in het land tijdens de Tweede Wereldoorlog en nog eens 105 werden gesloopt onder het naoorlogse communistische regime. tegen het einde van de oorlog.

  Als u toch in de buurt bent..............


  Wij gaan naar de ( vergeten) Joodse begraaflaats en synagoge in Podmokly
  https://www.google.nl/maps/place/34...456f508ce4d084d!8m2!3d49.2300892!4d13.5781614
   
  Pelhřimov, camyl en bruinh vinden dit leuk/interessant.
 2. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Misschien kijk ik er over heen, maar ik zie nergens staan wanneer deze zondag gehouden wordt. Lijkt me aardig om te weten, omdat ik vanaf a.s. zondag er weer een aantal zondagen doorbreng.
   
  Pelhřimov, camyl en bruinh vinden dit leuk/interessant.
 3. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Den židovských památek / Dag van Joodse Bezienswaardigheden is 2de zondag in augustus.
  Handig kaartje met de Joodse bezienswaardigheden Mapa lokalit.
   
  zapalky, Pelhřimov, bruinh en 1 andere persoon vinden dit leuk/interessant.
 4. Nou ik geloof dat de tweede zondag van augustus gisteren al voorbij was.
  Gelukkig komt er in 2019 weer een nieuwe:oeps:
   
  Pelhřimov, camyl, bruinh en 3 anderen vinden dit leuk/interessant.
 5. Het staat iedereen natuurlijk geheel vrij om op enig moment kennis te nemen van de geschiedenis, pogroms en exterminatie van de Tsjechische en andere centraal Europese Joodsche bevolking.
   
 6. kuurgast

  kuurgast Donateur

 7. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Nieuwe bezoekersinformatiepanelen geïnstalleerd op 6 (redelijk afgelegen) Joodse begraafplaatsen in West / Zuidwest Bohemen.

  Bewegwijzering van Joodse erfgoedsites is een belangrijke manier om "ze weer op de kaart te zetten" en om zowel de lokale bevolking als bezoekers te informeren. De Tachov Archives and Museum Society - TAMUS, een Tsjechische non-profit NGO die diep betrokken is bij het documenteren en bewaren van Joodse sites, installeerde in maart informatiepanelen voor bezoekers op zes Joodse begraafplaatsen: Nove Sedliste, Pořejov, Chodova Plana, Bezdružice, Střibro en Hartmanice .

  De informatiepanelen, geïnstalleerd met de steun van de Joodse gemeenschap van Praag en de Federatie van Joodse gemeenschappen evenals lokale gemeenten, hebben een soortgelijk ontwerp en gebruiken tekst en foto's om het verhaal van de lokale Joodse gemeenschap te vertellen. Sommige bevatten een kaart van de joodse begraafplaats. Soortgelijke panelen zijn gepland voor installatie op nog vier begraafplaatsen dit jaar.
  Alle panelen zijn geïnstalleerd op kleine begraafplaatsen in vrij afgelegen steden of dorpen ver van de toeristische route.

  De joodse begraafplaats van Pořejov is eigenlijk, samen met een verwoeste kerk, een van de weinige sporen die overblijven van het dorp, dat zwaar werd beschadigd door oprukkende Amerikaanse troepen aan het einde van WO II in april 1945 en uiteindelijk werd verwoest in de jaren 1950 (nadat de resterende etnische Duitse bevolking was verdreven).

  Hartmanice is echter - in de uitlopers van beboste bergen ongeveer 150 km ten zuidwesten van Praag in de buurt van de grens met Duitsland - ook de locatie van een klein museum in de voormalige synagoge en gewijd aan lokale joods-Tsjechisch-Duitse vooroorlogse coëxistentie. De begraafplaats, ongeveer een kilometer buiten het dorp, werd verwoest met bijna geen fysieke sporen meer (hoewel er een herdenkingsmonument is). Door het informatiepaneel daar toe te voegen, wordt de geschiedenis publiekelijk teruggevorderd en wordt de omvang van het dorp als joodse erfgoedsite uitgebreid.

  TAMUS voert een uitgebreid programma van documentatie, onderhoud en bewaring uit.
  Een van de projecten die voor 2019 worden vermeld, is een opknapbeurt van de tentoonstelling over de jodengeschiedenis in het Šumava-gebergte, onderdeel van het Simon Adler-museum in Dobrá Voda, niet ver van Hartmanice.

  Het museum, dat in 1997 werd geopend, is gewijd aan Adler, een joodse historicus en rabbijn die daar werd geboren en in 1944 werd gedood in Auschwitz.
  De museumtentoonstelling tot nu toe richt zich op Adler, zijn leven en zijn familiegeschiedenis en op lokale Joodse geschiedenis en tradities.
  Bron vertaling van jewish-heritage-europe.eu.

  Praag Joods Museum Synagogen in de top 20 van meest bezochte attracties in 2018 in Tsjechië en in de Top 10 van Praag.
  Bron jewish-heritage-europe.eu.
   

Deel deze pagina