John Lennon Wall

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

John Lennon-muur in Praag overschilderd door activisten

Bron: www.ad.nl / AP - 18 november 2014

De kleurige muur in het centrum van de Tsjechische hoofdstad Praag ter herinnering aan zanger John Lennon, is overgeschilderd. De muur werd sinds 1980, toen de Beatle werd vermoord, beschilderd met afbeeldingen en teksten van Lennon.

media_xll_2611296.jpg

© Tim Kooijman.

Onder het communistische regime werd de muur een symbool van verzet tegen het communisme. Na de Fluwelen Revolutie werd de muur een toeristische attractie. Kortgeleden werden op de muur leuzen gespoten als steunbetuiging voor de prodemocratische protesten in Hong Kong. In Hong Kong verscheen ook een Lennon-muur.

Een groep studenten van de kunstacademie heeft de actie opgeëist. Ze schilderden de muur wit en lieten alleen de boodschap 'De muur is voorbij!' achter. Kort daarna verschenen er echter al teksten als 'De muur is nooit voorbij'.
 

kuurgast

Donateur
BUR575f94_142644_9553221.jpg


De Lennon Wall is al aardig gevuld.
De studenten die zondagnacht de muur wit schilderden hebben volgende boodschap verspreid:

"WALL IS OVER ! IF YOU WANT IT

Zeď na Velkopřerovském náměstí sloužila od 70. let jako ilegální prostor pro reflexi protirežimního protestu. Trvale se na ní měnily vzkazy, básně a obrazy vyjadřující nesouhlas s totalitárním systémem. Po zavraždění Johna Lennona se z ní stal neoficiální pomník vzdávající pietní hold památce jeho pacifistickému a idealistickému myšlení. Zeď byla režimem několikrát přebarvena, nikdy však čistý nátěr nevydržel dlouho a její plocha se opět rychle začala svévolně proměňovat. Před 25 lety jedna velká totalitární zeď padla. Projektem Wall is over! odkazujeme zejména k těmto revolučním událostem. Studenti uměleckých škol tímto vyjadřují vzpomínku k 17.listopadu a poskytují volný prostor novým vzkazům současné generace.

Nyní je zeď opět bílá - svobodná / 17.11. 2014

Happy Christmas from pražská služba."

Bron:lidovky.cz.
 

Ad Verschoor

Donateur
abdae.jpg


Na de moord op Lennon in 1980 begonnen mensen de muur in het hart van de wijk Malá Strana (Kleine zijde, Little Quarter) te verven als eerbetoon aan het muziekicoon.
Onder het communistische regime werd het een symbool van vrijheid, een tegengeluid tegen het communisme. Mensen kwamen er samen om bloemen te leggen en kaarsen aan te steken en de muur veranderde van een doodgewone muur in een levende oproep voor vrede en liefde.
Mensen van over de gehele wereld hebben de muur gevuld met door John Lennon geïnspireerde graffiti en teksten die uit nummers van The Beatles komen. Het is een indrukwekkend statement.
Als je in Praag bent is het zeker de moeite waard om naar deze muur te lopen, het is niet ver van de Karlsbrug in Mala Strana!

Bron: columbusmagazine.nl
 
Bovenaan