Jednohubky

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

In het Tsjechische deel van dit forum komt de term 'jednohubky' voor; in het Nederlandse deel niet. Naar mijn mening ten onrechte. Wanneer je met Google op dit woord zoekt kom je op allerlei aantrekkelijke recepten. Het woord betekent een hapje dat je in één keer in je mond steekt. Je maakt ze door een 'rohlik' (in Nederland zouden we er een puntbroodje of stokbrood voor nemen) in plakjes haaks door te snijden. Die plakjes besmeer je met margarine of boter en belegt ze met wat je maar wilt, bijvoorbeeld een stukje tomaat, paprika of ei. Ook een olijf er op geeft een leuk effect. Wil je vleeswaren gebruiken dan kan dit natuurlijk ook. Het resultaat is een smakelijk hapje bij een receptie, voor een feestje of gewoon wanneer je er zin in hebt.
Eet smakelijk!
 

kuurgast

Donateur
Jednohubky is een belegd broodje gemaakt van rohlík.
In wezen is het een kleinere versie van obložené chlebíčky=beklede open sandwiches.
Het belangrijkste verschil zit in de grootte. In het geval van een chlebíčky heb je meerdere happen nodig om het op te eten, of het kan dienen als een kleine snack, je kan een jednohubky in één of maximaal twee happen eten.
Daarnaast is er ook nog kanapky=canapé is ook een kleinere versie van chlebíčky, met het verschil dat de basis nooit wit brood is. Je kunt een plakje volkoren- of roggebaguette gebruiken, maar ook crackers.
In jednohubky en kanapky worden vaak houten prikkers gestoken, die de afzonderlijke delen bij elkaar houden en dienen om ze vast te pakken.
Bron oa prima-receptar.cz.
Je maakt ze door een 'rohlik' (in Nederland zouden we er een puntbroodje of stokbrood voor nemen)
De rohlík is veel dunner dan stok- of puntbroodje.
 
Bovenaan