Jawa

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Jawa gereïncarneerd

_jawa_350_dohc_special_22_5ab2588694e4d_1-300x163.jpg


Komt het Tsjechische merk echt terug?

In 2016 nam Mahindra de rechten van merknamen Jawa als BSA over en dit weekeinde werd dan ook de Jawa 350 Special gepresenteerd. Deze klassiek ogende machine knipoogt duidelijk naar Jawa’s racegeschiedenis. Nieuw of niet, hij komt ons wel bekend voor.

En dat kan kloppen, want voor de productie van de 350 Special werkt Mahindra samen met Shineray, de Chinese firma die financieel en technisch achter Mash staat, en als je onderstaande foto’s naast elkaar bekijkt behoeft het geen verdere uitleg: de nieuwe Jawa 350 Special is nagenoeg identiek aan de Mash TT40 – die in China weer als Shineray XY400 verkocht wordt.

Jawa_vs_Mash.jpg


Daarmee komt er wel een eind aan de onzekerheid; de vraag of we een historisch verantwoorde nieuwe Jawa zouden krijgen. De commercie wint altijd en dus ook nu moet de klassieke merknaam enkel de indruk wekken iets te maken te hebben met de Tsjechische nalatenschap.

Zonde als dat is, doet het nu ook vrezen voor de BSA-noemer, die immers ook in handen van Mahindra is. Na beroemde en beruchte merken als onder meer Mondial, Kreidler, SWM en Benelli lijkt nu ook Jawa – eenzelfde lot lijkt BSA beschoren – als een in China gemaakte schim van haar vroegere zelf voort te leven. Misschien zitten we ernaast, misschien komt het allemaal nog goed; we houden hoop!

Foto’s: Jawa en Mash

Bron: motor-magazine.nl
 
Bovenaan