Jaroslav Rudiš in Europese Literatuur nachten

Topic in 'Het Archief' gestart door Ad Verschoor, 16-04-2018.

 1. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Nacht van de Europese Literatuur in Leeuwarden en Amsterdam
  [​IMG]
  De jaarlijkse Nacht van de Europese Literatuur wordt dit jaar twee keer gehouden: Op dinsdag 15 mei komt de Nacht van de Europese Literatuur speciaal naar Leeuwarden, de Culturele hoofdstad van Europa 2018 en op woensdag 16 mei naar Amsterdam. De Tsjechische literatuur zal dit jaar voor de tweede maal worden vertegenwoordigd door Jaroslav Rudiš.

  Jaroslav Rudiš (1972) is schrijver, muzikant, kunstenaar, toneelschrijver en journalist. Hij studeerde germanistiek, geschiedenis en journalistiek aan de Technische Universiteit Liberec, de Karelsuniversiteit Praag en de Vrije Universiteit Berlijn. Hij debuteerde in 2002 met de roman Nebe pod Berlínem (De hemel onder Berlijn), waarmee hij in Tsjechië en Duitsland doorbrak. In 2014 was Rudiš voor de eerste keer te gast op de Nacht van de Europese Literatuur, en destijds was nog geen van zijn boeken in het Nederlands verschenen. Nu, bijna 4 jaar later zijn er in de vertaling van Edgar de Bruin bij uitgeverij Nobelman maar liefst twee boeken uitgebracht: Het einde van de punk in Helsinki (2016) en Het volk boven (2018). Beide zijn met lovende recensies ontvangen in de Nederlandse media.
  Verder nemen aan de avond deel: Dana Grigorcea (Zwitserland), Costas Gouliamos (Cyprus), Svealena Kutschke (Duitsland), Robert Elekes (Roemenië), Mustafa Kör (België), Marie Angular (Nederland), Jan Carson (Verenigd Koninkrijk), Marius Burokas (Litouwen) en Giorgio Montefoschi (Italië).

  Elk jaar schrijven alle deelnemers van de Nacht een essay over een universeel thema. Dit jaar is het thema ‘ tijd ’. Zij presenteren tijdens de Nacht van de Europese Literatuur het eindresultaat. Moderator Guido Snel, schrijver, vertaler en docent Europese Studies aan de Universiteit van Amsterdam, gaat in gesprek met alle schrijvers.


  Datum: 15 mei 2018 Plaats: Lan fan Taal, Leeuwarden
  Datum: 16 mei 2018 Plaats: Vlaams Cuultuurhuis de Brakke Grond, Nes 45, 1012 KD Amsterdam

  Georganiseerd door: In samenwerking met het Tsjechisch Centrum
   

Deel deze pagina