Literatuur Jan Procházka - Koets naar Wenen

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
images
images


De Tsjechische schrijver Jan Prozáchka (1929-1971) won in de jaren zeventig postuum tweemaal een Zilveren Griffel voor zijn kinderboeken Lenka en Milena, maar van zijn boeken voor volwassenen is weinig vertaald.
Gelukkig is er nu Koets naar Wenen; de originele novelle stamt uit 1967.

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog wordt een man aangehouden en doodgeschoten door de nazi's omdat hij een zak cement heeft gestolen. Twee voortvluchtige Duitse soldaten, waarvan één ernstig gewond is, verplichten zijn echtgenote hen met paard en wagen over de Oostenrijkse grens te voeren, maar de vrouw wacht het gepaste moment af om wraak te nemen. De soldaten hebben niet in de gaten dat de vrouw rondjes rijdt door het bos, dat ze op haar duimpje kent. Ondertussen werkt ze stap voor stap haar plan uit. Maar heeft zij de moed de soldaten te doden? Of zullen zij haar om het leven brengen?

Koets naar Wenen verscheen in 1967 in het toenmalige communistische Tsjechoslowakije. Tijdens de Praagse Lente was zowel de novelle als de verfilming ervan een groot succes. Film en boek werden verboden na de inval in 1968 door de troepen van het Warschaupact; de auteur had een te belangrijke rol gespeeld tijdens de Praagse Lente. De thuisreis van de boerenkar op de laatste bladzijde weerspiegelt het verloop van het landleven, dat wordt beheerst door cyclische herhaling. En zoals de jaargetijden elkaar opvolgen, zo kennen schrijvers roem, sterven ze in vergetelheid... en worden ze herontdekt.

Vertaling van: Kočár do Vídně - 1966.
Auteur: Jan Procházka
Vertaler: Herbert van Lynden
ISBN 9789028424111

Op YouTube zijn fragmenten van de film te zien. Filmhistorici rekenen hem tot een van de beste producten van de Tsjechische cinema. Het zijn aangrijpende zwart-witbeelden, waarin tekst een ondergeschikte rol speelt, want de drie hoofdpersonen spreken elkaars taal niet. De angst, de twijfel en de tederheid waarover de film gaat, leest de kijker af uit de handeling.
Bronnen o.a. trouw.nl en hague.czechcentres.cz/nieuws.
 
Bovenaan