Jan Palach

Topic in 'Cultuur & Geschiedenis' gestart door Vašek, 15-01-2005.

 1. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  16 januari 1969: anticommunistische student Jan Palach steekt zichzelf in de brand

  Op 20 augustus 1968 hadden Russische tanks een einde gemaakt aan de Praagse Lente. Het was over met de vrijheid in Tsjechoslowakije. Het land kwam weer onder de knoet van Moskou. Veel Tsjechen, die de vrijheid hadden geproefd, bleven zich verzetten tegen de onderdrukking.

  [​IMG]
  De theatrale zelfmoord van Jan Palach, uit protest tegen de communistische onderdrukking, bracht de Tsjechoslowaakse regering in verlegenheid.

  De 20-jarige Jan Palach studeerde geschiedenis en politieke economie aan de Karelsuniversiteit in Praag. Hij wilde protesteren tegen de censuur en de communistische propaganda en was bereid om daarvoor met zijn leven te betalen. Het jezelf in brand steken was een politiek wapen dat boeddhistische monniken in Vietnam inzetten tegen de Amerikanen, maar Palach was ook en vooral geïnspireerd door Jan Hus, de Boheemse voorloper van Maarten Luther die zijn einde vond op de brandstapel.

  Palach schreef een aantal brieven naar de regering, alvorens hij naar het Wenceslasplein vertrok om zichzelf in de brand te steken. Palach raakte zeer ernstig gewond en was voor 85% verbrand. Hij was echter nog niet meteen overleden en werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Daar overleed hij op 19 januari, drie dagen na zijn daad.

  Het communistische regime was niet blij met de zelfmoord van Palach en loog over zijn motivatie. Tsjechoslowaakse burgers eerden Palach echter als een martelaar voor de vrijheid. Op 19 januari, de dag van zijn dood, besloten zo’n 200.000 mensen hem te herdenken op het Wenceslasplein. En 24 januari, de dag van zijn begrafenis, was Tsjechoslowakije officieus een minuut stil.

  Palach inspireerde tien andere studenten, die zichzelf ook in brand staken. Ze hielden hiermee de geest van het verzet levend. In 1977, acht jaar later, kreeg het verzet tegen het communisme een sterke impuls dankzij Charta ’77.
  Bron: jalta.nl
   
 2. Momenteel studeren er op mijn faculteit 6 exchange studenten uit Tsjechie. Intelligente meiden (2) en jongens (4).
  Tijdens een koffierondje heb ik wel eens met hun gesproken over Charta '77, Havel en meer grootheden uit die tijd.

  Ik heb zelf in mijn middelbare schooltijd op het Gymnasium tijdens maatschappijleer hier veel over gedoceerd gekregen en vond het altijd zeer boeiend. Daar heeft ook de voedingsbodem voor mijn respect voor de Tsjechen gelegen denk ik.

  Nu valt mij op dat die jonge Tsjechische studenten hier eigenlijk bar weinig van afweten en het hun interesse ook niet heeft. Wel aan de oppervlakte, maar meer ook niet. Het boeit ze werkelijk niet, deze 6 exchange studenten. Uiteraard niet maatgevend dit aantal, maar apart was het wel. Dat ik als Hollander nog beter ben geinformeerd dan de Tsjechische student zelf. Jammer ook. Blijf er namelijk altijd aan denken aan wie je je vrijheid te danken hebt.
   
  A.Smit en zapalky vinden dit leuk/interessant.
 3. Gelukkig hebben wij hier in Polička een stichting die zich zowel met het heden als het verleden bezig houdt op het gebied van cultuur en politiek. Vorig jaar heb ik daar een fantastische avond over Havel bijgewoond. Allemaal foto's en films over zijn leven met het nodige commentaar van de fotograaf die ook een vriend van hem was.
  http://pontopolis.cz/index.php/o_nas#.Wms4NajibIU
   
  Olivier vindt dit leuk/interessant.
 4. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Prague Spring 1968 and Jan Palach

  Czech Centre Rotterdam invites you to Groningen where you can visit our exhibition "Prague Spring 1968", co-organized with the Czech Embassy in The Hague and Honorary Consulate in Groningen. The exhibition will be on view from January 24th until April 1st. The opening is taking place on January 24th from 17:00.

  [​IMG]

  Plaats: Honorair consulaat van Tsjechië (Best Western Hotel), Radesingel 50, 9711 EK Groningen
  Datum: 24 januari t/m 1 april 2019
  Georganiseerd door:
  České centrum
   
 5. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Jan Palach 50 jaar geleden

  Woensdag 16 jan 2019 (Door Jana Beranová)

  Op 16 januari 1969 stak Jan Palach, student geschiedenis aan de filosofische faculteit, zich in brand op het Wenceslasplein in Praag. Een halfjaar nadat de ‘Praagse lente’ door de landen van het Warschaupact in de kiem was gesmoord. Het was geen wanhoopsdaad.

  [​IMG]

  Palach was vastbesloten om de mensen wakker te schudden. Hij ging dan ook weloverwogen te werk. Nadat hij in de studentenmensa had gegeten, liep hij naar het postkantoor om de brieven met zijn eisen te posten; op één na die onmiddellijk na zijn zelfverbranding moest worden gelezen. Daarna kocht hij een witte kunststoffen emmer met deksel en liet die met benzine vullen.

  Rond halfvier die donderdagmiddag zette hij zijn tas neer bij het fontein van het Nationale Museum, overgoot zich met de benzine en stak zich in brand. Op hetzelfde tijdstip vergaderde het Centraal Comité van de Communistische Partij.

  Passanten dachten eerst dat er een auto in lichterlaaie stond, maar al snel zagen ze dat er een mens brandde, een levende fakkel die in de richting van het standbeeld van de heilige Wenceslas rende en even later neerzeeg. De tram, die toen nog langs het museum reed, stopte. Een man van het openbaar vervoer legde snel zijn pelsjas over hem heen, een ambulance reed hem naar de brandwondenkliniek. "Ik ben geen zelfmoordenaar", zei Jan Palach onmiddellijk toen hij de kliniek werd binnengebracht. Met moeite, hij was voor 85% verbrand. Een bandje, later opgenomen met zijn stem, schokte iedereen die het hoorde. Drie dagen later stierf hij.

  In zijn brieven stelde Palach toen twee concrete eisen - hij was geen dwaze idealist:

  1. Afschaffing van de censuur. Want is vrijheid van meningsuiting niet de meest essentiële voorwaarde voor alle andere vrijheden?
  2. Verbod op de verspreiding van het nieuwsbulletin van de bezetter.

  Jan Palach wilde leven in overeenstemming met zijn geweten. Hij is een symbool van de ethiek die innerlijke vrijheid op de voorgrond stelt. Hij studeerde geschiedenis en maakte geschiedenis.
  Nu, vijftig jaar na zijn dood, zullen nieuwe generaties hopelijk ook door zijn kracht worden aangesproken.
  U kunt zijn graf op begraafplaats Olšany (Elzentuin) in Praag bezoeken. Eindelijk een mooie plek, na het onsmakelijke gesol met zijn stoffelijk overschot door het toenmalige regiem. En het ouderlijk huis in zijn geboortedorp Všetaty - aldus heeft de Tsjechische regering laten weten - zal worden ingericht als een permanent Jan Palach-monument. Om niet te vergeten.

  Plekje op Olšany
  voor Jan Palach

  Kale elzentakken flirten met grafzerken,
  eenzaam als verstokte vrijgezellen. Winter-
  licht valt op het plekje naakte aarde, niet
  ver van de kerkhofmuur.


  Ik ken zijn foto, de zachte jongenstrekken,
  eenentwintig jaar, zijn toekomst legde hij
  in de as (ofschoon geen zelfmoordenaar).


  Ik weet de plek op het Wenceslasplein,
  het vuur rende met hem mee, drong steeds
  dieper in zijn huid. De oogleden weggebrand


  doet zijn nacht voorgoed geen ogen dicht.

  Met geheven vlam zweren kaarsen sindsdien
  onze eed van trouw. Ook op dat plekje op
  Olšany. Het is weer lente. En wat voor één.
  De elzen kijken hun katjes uit.


  [​IMG]
  Monument voor Jan Palach en Jan Zajíc op het Wenceslasplein voor het Nationaal Museum.
  (Fotograaf: Roger Veringmeier)

  Bron: vandaagenmorgen.nl
   
 6. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Deze week zijn er herdenkingen dat Jan Palach zich 51 jaar geleden in de brand stak en zijn dood 3 dagen later.

  Het huis waar Jan Palach opgroeide in Všetaty is omgetoverd tot een gedenkteken, beheerd door het Nationaal Museum.

  Jan Palach Museum in Všetaty, Mělník

  Sinds 9 oktober 2019 is eindelijk het museum anex gedenkteken in Všetaty open voor publiek.
  Het werd gecreëerd door de verbouwing van het huis van de familie Palach. Alleen de buitenmuren zijn echter bewaard gebleven van het oorspronkelijke gebouw. Het meest zichtbare element is de "rand van het kwaad" die het huis doorsnijdt.
  Het bevat een nieuwe tentoonstelling die de tijd en actie toont van Jan Palach in de context van gebeurtenissen uit de 20e eeuw.
  Onderdeel van het Jan Palach Memorial is een historische tentoonstelling, die voornamelijk het levensverhaal beschrijft van Jan Palach. De tentoonstelling beschikt over authentieke objecten en interactieve schermen die bezoekers historische visuele en audio-opnamen bieden. Dankzij dit zullen bezoekers niet alleen de familiale omgeving leren kennen waarin Jan Palach opgroeide, maar ook zijn verdere lot tot januari 1969. De tentoonstelling toont ook de reactie van de samenleving en de staatsmacht op Palach's handeling, niet alleen in 1969, maar ook in de volgende periode van zogenaamde normalisatie. ook na 1989.
  Het museum bevat ook verschillende authentieke objecten die verband houden met de dood van Jan Palach. Deze omvatten de koffer die hij droeg op de dag van zijn zelfverbranding, de staatsvlag die zijn lichaam bedekte na de dood, of het dodenmasker van beeldhouwer Olbram Zoubek. Een belangrijk onderdeel van de tentoonstelling is de vertoning van een documentaire over Jan Palach, speciaal voor dit doel gemaakt door regisseur Olga Sommerová.

  Památník/gedenkteken Jan Palach, Smetanova 337 in Všetaty.
  Gratis toegang.
  Openingstijden:
  December-maart
  Vrijdag t/m zondag: 10.00-16.00 uur
  April-november
  Dinsdag t/m zondag: 10.00-16.00 uur
  Het gebouw is toegankelijk voor rolstoelgebruikers.
  Parkeren is mogelijk in de aangrenzende straten.
  Website: nm.cz/navstivte-nas/objekty/pamatnik-jana-palacha-ve-vsetatech.
  Zie ook website janpalach.cz/en.
   

Deel deze pagina