Jan Palach

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Lina, er is zoveel te zien in Tsjechië dat je nergens anders hoeft te kijken tot je pensioen.

Maar daar heb ik ook moeite mee hoor.

Keuze`s maken heet dat.

en later heet dat, Ervaringen.

Nederland kennen we alles ook niet van, toch?
Ja, dat is waar Hendrikus, maar we hadden met Pepo als eens afgesproken om het afgelopen jaar een "rondje" Mělník te doen en hierbij het monument ook te bezoeken. Daar was mijn reactie dus op gebaseerd, maar dat kon jij niet weten. Ook al zijn we wel bij Pepo geweest, het rondje is er dus niet van gekomen. Nieuw jaar, nieuwe kansen. ;)
 

kuurgast

Donateur
1295092878_201101150028_PRG_1.jpg


Vandaag is in Praag en Mělník de 42ste sterfdag herdacht van Jan Palach.

Bron:ceskenoviny.cz + rozhlas.cz.
 
Nieuwe website de lucht in!

Aanstaande maandag 16 januari gaat de nieuwe website Jan Palach de lucht in. Dat is precies 43 jaar na zijn zelfverbranding.

Op de website zullen tientallen onbekende foto's verschijnen, ook uit zijn jeugd. Verder ook andere audio/video materiaal uit de reacties in de wereld en ook verhalen van Jan Palach's volgelingen.
Ten ere van Jan Palach gaat de Poolse online TV station HBO een driedelige film maken. Regisseur is Poolse Agnieszka Holland.
 

Bijlagen

  • plakat[1].pdf
    673 KB · Bekeken: 11
enige jaren geleden was ik in de kelder van n ding in Praag waar veel oude zaken zijn opgeslagen en waar je normaal niet makkelijk in komt, daar heb ik een borstfoto van Jan Palach gepikt die nooit openbaar is gemaakt,
op verzoek van de familie van Jan Palach worden er uit dat dossier geen zaken verspreidt en of openbaar gemaakt, deze foto hangt bij ons in het zicht, onze omgeving weet wie dat is en waarom de brand er was, ter info, vele buitenlanders werden geweigert om naar de begrafenis van JP te gaan, onze jongste zoon draagt ook de initialen JP, laten we ons gedachtengoed maar levendig houden, niks fout aan.
 
ik zal wel tegen heel wat zere benen trappen nu. maar wat er is in hemelsnaam heldhaftig aan jezelf uit protest in de brand te steken en daarbij het leven laten.
oke, je krijgt er veel publiciteit mee. maar wat heeft hij er feitelijk mee bereikt ? 20 jaar later is de muur gevallen, niet dankzij hem. is het direct in/na 1969 beter geworden in tsjechoslowakije ?
een jaar eerder was de praagse lente in de kiem gesmoord.
misschien had hij er beter aan gedaan om in verzet te blijven en wie weet had hij nu nog geleefd en zeker genoten van de vrijheid. en wie weet, was hij wel de eerste president van het vrije tsjechoslowakije geweest. ik zal eea ongetwijfeld niet begrijpen.
waar heb je nu meer aan ? een dode of een levende held ?

marcel
moeilijk in te schatten, het zou kunnen dat er door zijn actie 's wel veranderingen toen een aanvang hebben genomen, oprichting charta77?
 
moeilijk in te schatten, het zou kunnen dat er door zijn actie 's wel veranderingen toen een aanvang hebben genomen, oprichting charta77?

let op niet een woord negatief, in deze jaren hebben we zitten ZUIPEN met Havel, in Praag er was en ging toen n heleboel loos, we zijn in Tsjechie buiten gegooid, onze auto afgenomen, van Plzn naar Duitsland GELOPEN om weer in Holland terug te komen dopred------------------------------- liftend dat is MIJN land:snotter: als je van je land houd, kun je nu huilen, tijdens de begrafenis van Havel hebben we in Ned. voor de tv zitten huilen
 

kuurgast

Donateur
Ten ere van Jan Palach gaat de Poolse online TV station HBO een driedelige film maken.
De mini serie is klaar en binnenkort in Nederland te zien:

Burning Bush/Hořící keř

Op 16 januari 1969 stak de Tsjechische student Jan Palach zichzelf in brand uit protest tegen het terugdraaien van de liberale hervormingen nadat Tsjechoslowakije door de Sovjet-Unie en haar bondgenoten bezet was. Enkele dagen later overleed hij. De Poolse regisseur Agnieszka Holland draaide de miniserie Burning Bush (Hořící keř) over deze tragische held, die binnenkort op het Internationale Film Festival Rotterdam te zien is. Bron: hague.czechcentres.cz.

23 januari - 4 februari 2013 - International Film Festival Rotterdam
Het is nog niet bekend wanneer Burning Bush draait, donderdag 17 januari wordt het volledige programma van Signals: Changing Channels bekend gemaakt op filmfestivalrotterdam.com.

 

Ad Verschoor

Donateur
Praags monument herdenkt de zelfverbranding van Jan Palach

Een nieuw monument werd in Praag opgericht als een herinnering aan de Tsjechische student Jan Palach. De destijds 20-jarige jongeman had zich op 16 januari 1969 uit protest tegen de Sovjet bezetting van Tsjecho-slovakije in het openbaar in brand gestoken.


Het kunstwerk "Huis van de Zoon, Huis van de Moeder", naar een ontwerp van de Amerikaan John Hejduk (1929-2000) wordt zaterdag feestelijk onthuld. Het herinnert ook aan het leed van de moeder, die de wanhoopsdaad van haar zoon uit de krant moest vernemen.

BBoeZoe.img


De gedenkplaats aan de oever van de Moldau in het historisch stadscentrum zal aanleiding geven tot een stiltemoment en bezinning, zei de Praagse burgemeester Adriana Krnacova. Het monument bestaat uit twee zes meter hoge blokken, waaruit twee vlammen opschieten. Op een gedenkplaat staat het gedicht "De begrafenis van Jan Palach" van de dichter David Shapiro, op wiens werk het beeldhouwwerk is geïnspireerd.

De begrafenis van Palach op 25 januari 1969 werd door tienduizenden mensen bijgewoond. Ze groeide uit tot een protest tegen de bezetter. Sovjet troepen en soldaten van andere landen van het Warschaupact waren op 21 augustus 1968 Tsjecho-slovakije binnengevallen om de hervormingsbeweging "Praagse Lente" neer te slaan.

Bron: msn.com
 

kuurgast

Donateur
4d35bcd7336b887415a86b98eccb_r16:9_w630_h354_g9da6a882bc6a11e5819a002590604f2e.jpg

Foto zpravy.aktualne.cz

Dit zijn de kunstwerken. Daarvoor ligt een plaat met onderstaande gedicht in Engels en Tsjechisch.

The Funeral of Jan Palach

When I entered the first meditation
I escaped the gravity of the object,
I experienced the emptiness,
And I have been dead a long time.

When I had a voice you could call a voice,
My mother wept to me:
My son, my beloved son,
I never thought this possible

I’ll follow you on foot.
Halfway in mud and slush the microphones picked up.
It was raining on the houses;
It was snowing on the police-cars.

The astronauts were weeping,
Going neither up nor out.
And my own mother was brave enough she looked
And it was alright I was dead.

David Shapiro.
 
Bovenaan