Jagerswebsite voor verkoop van wild

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
Covid-19 vermindert zakelijke vraag naar wild, Tsjechische jagers lanceren direct-to-consumer-website

De combinatie van een langdurige toename van het aantal wild op het Tsjechische platteland, gecombineerd met een afname van de vraag van restaurants en vleesverwerkers, mede als gevolg van het coronavirus, heeft tot zorgen geleid dat jacht op wild verloren zal gaan. Als resultaat heeft de Bohemian-Moravian Hunters Union een nieuwe direct-to-consumer website gecreëerd, waar het publiek vers gejaagd wild kan bestellen.

Elk jaar gaan Tsjechische jagers (Myslivci) de natuur in en schieten een vast aantal dieren om hun aantal op het Tsjechische platteland te reguleren. Dit is niet alleen een bron van inkomsten voor de myslivec, maar zijn verantwoordelijkheid. Als het eigendom van een boer bijvoorbeeld wordt beschadigd door wilde dieren, heeft hij het recht om de plaatselijke jagersvereniging de schade aan zijn eigendom in rekening te brengen.

Na de jacht wordt het vlees vervolgens naar restaurants, hotels en vleesverwerkende bedrijven gestuurd om vervolgens op het bord van de consument terecht te komen. Dit jaar is er echter de vrees dat veel dieren verloren zullen gaan, aangezien het coronavirus de reeds bestaande lage vraag naar wild heeft verergerd.

Om het probleem op te lossen, heeft de vakbond een website gelanceerd met de naam prozverinu.cz, waar iedereen contact kan opnemen met jagers in hun omgeving en kan vragen naar het wild dat ze te bieden hebben. Het vlees wordt voorafgaand aan de verkoop door een expert gecontroleerd op eventuele ziekten.

De inspanning vond ook steun van het ministerie van Landbouw en de nationale veterinaire administratie, die hiervoor wetgeving aanpaste.
Het doel moet zijn om te focussen op de bredere groep van het publiek, zodat mensen begrijpen dat wild niet duur of moeilijk te verkrijgen is en dat het een zeer aantrekkelijke gastronomische specialiteit is, die ook zeer voedzaam is.

Bron english.radio.cz.

Zie website prozverinu.cz met interactieve kaart van jagers en verkoop wild met prijzen. Prijs ligt tussen 40 Kč en 100 Kč, omgerekend is dat tussen 1,50 en 4 euro per kilo.

Verklaring van de Tsjechische benaming voor wild op die website:
jelení of vysoká = hert
dančí of daněk = damhert
prase divoké of divočák of černá zvěř of kančí = wild zwijn
srnec of srnčí zvěř = ree
bažant obecný = fazant
mufloní = moeflon
 
Bovenaan