Invoering van de Euro

Topic in 'Nieuws & Actualiteiten' gestart door Vašek, 23-03-2005.

 1. Hier is er zelfs een Kik winkel in Ceske Trebova,net zoiets als de Wibra die kleding en huishoudelijke artikelen etc verkopen met de welbekende euro labeltjes eraan,de Tsjechen worden echt belazerd omdat omgerekend de prijzen zelf nog duurder zijn dan in Duitsland waar deze (zelfs ook nog overjarige) zooi vandaan komt,diep treurig en het beloofd echt niet veel goeds!
   
 2. Vandaag las ik in de krant dat de Tsjechische regering de euro pas in 2012 wil invoeren. Eerst wil men reorganisaties in het pensioenstelsel en het zorgstelsel doorvoeren. Het duurt dus nog even voor het zover is.
   
 3. Freddy2005

  Freddy2005 † In Memoriam

  Het is de oppositiepartij, de sociaaldemokraten, die ervan overtuigd is dat het mogelijk moet zijn om de euro in 2012 in te voeren. Dit volgens financieelexpert Bohuslav Sobotka van de CSSD, op een persconferentie gisteren. Sobotka verwijt de regeringspartijen van verzuim bij de onderhandelingen met de EU waardoor het tot vertragingen is gekomen. Topolanek heeft zondag herhaald dat de invoering voor 2012 onmogelijk is.

  radio.cz
   
 4. Macek

  Macek Geroyeerd Lid

  Even dit, ik er geen reet van, de euro stijgt maar door, het ene na het andere record ten opzichte van de dollar sneuvelt, maar de Tsjechische kroon doet het nog een schepje bovenop. Is de kroon zo sterk, is het een zeepbel, welke econoom geeft uitsluitdel, want zo gaat het niet langer, de kroon is meer gestegen dan de euro, wat gebeurt?
   
 5. Freddy2005

  Freddy2005 † In Memoriam

  Voorlopig blijft de kroon het zeer goed doen.


  [​IMG]
   
 6. Macek

  Macek Geroyeerd Lid

  Ja ok Freddy, maar is er een aantoonbare oorzaak, gaat het bijvoorbeeld zo goed met de economie, en hoe laag is de inflatie dan wel niet?
   
 7. Freddy2005

  Freddy2005 † In Memoriam

  TSJECHISCHE REPUBLIEK (augustus 2007) - Algemeen economisch klimaat

  Na een groeivertraging in 2002, presteerde de Tsjechische economie jaar na jaar beter. Na 3,7% groei in 2003, werd met de EU-toetreding in 2004 de horde van 4% genomen, om in 2005 en 2006 uit te komen bij een reële groei van 6% van het BBP. De jongste cijfers duiden echter op een beginnende verzwakking van de groei en een lichte toename van de inflatie.

  De balans van de lopende rekening vertoont een structureel tekort: 4,2% van het BBP in 2006 (te vgl. met een piek van 6,2% in 2003). Dit relatief hoge bedrag is een indicator van a) de openheid van de Tsjechische economie die zonder buitensporige hindernissen de repatriëring van winsten op investeringen toelaat en b) het feit dat de Tsjechen veel naar het buitenland reizen, maar relatief weinig emigreren om economische redenen, wat op zich een indicator is van de gezondheid van de nationale economie. De werkloosheid daalt gradueel en lag in 2006 gemiddeld op 7,7% van de actieve bevolking (in het Oosten van het land en bij de vrouwen ligt dit cijfer beduidend hoger). Het aantal knelpuntberoepen stijgt en wordt een negatieve factor voor nieuwe investeringen.

  Meerdere factoren beïnvloeden de inflatie die in december 2006 op jaarbasis 2,5% bedroeg . De "cost push"-inflatie werd aangewakkerd door een hoger aandeel van de indirecte belastingen en hogere brandstofprijzen. Dit werd enigszins afgezwakt door de depreciatie van de VS-dollar en de appreciatie van de Tsjechische Kroon (=CZK). Na enkele rentedalingen in 2005, diende de Centrale Bank het roer om te gooien om de inflatie in toom te houden.

  Het toerisme is een belangrijke werkverschaffer in de dienstensector. Daarnaast maakt Tsjechië werk van de reconversie van het industriële apparaat. De grote productiviteitsstijgingen zijn te danken aan de sterke aanwezigheid van buitenlandse bedrijven -nu goed voor meer dan de helft van de omzet in de verwerkende nijverheid- en aan de geleidelijke vermindering van de werkgelegenheid in de vroegere staatsondernemingen. De electro-mechanische en automobielnijverheid trekken de economie en hebben van Tsjechië weer een uitvoerland gemaakt. Tijdens de voorbije legislatuur steeg het algemene loonpeil (2006: ca. 3% in reële termen) minder snel dan de productiviteit.

  bron diplomatie.be
   
 8. Macek

  Macek Geroyeerd Lid

  Nou, als het tourisme een "belangrijke werkverschaffer" is moeten ze het niet te gek maken met die kroon!
   
 9. Marcel

  Marcel Beheer Moderator

 10. Dan gaan ze ieder biljetje zeker met de hand tekenen? :zweep:
   
 11. Macek

  Macek Geroyeerd Lid

  Ohhhhhhhh.............................................als dit waar is krijg ik geestelijke orgasmes......................................heerlijk................
   
 12. Marcel

  Marcel Beheer Moderator

  bron : http://www.nu.nl/news/1381358/31/Euro_soepel_ingevoerd_op_Cyprus_en_Malta.html

  Euro soepel ingevoerd op Cyprus en Malta

  Uitgegeven: 7 januari 2008 15:05
  Laatst gewijzigd: 7 januari 2008 15:05

  BRUSSEL - De Cypriotische pond en Maltese lira zijn al bijna verdwenen. Driekwart van de betalingen op Cyprus en Malta gebeurt nu in euro's, zo meldde de Europese Commissie maandag.

  De EU-landen Cyprus en Malta voerden 1 januari de euro in. "De overgang blijkt snel en zonder echte problemen te gaan", meldde de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU.
  "Hoewel er enkele rijen ontstonden in banken en winkels op de eerste drukke dagen van het jaar (waaronder de start van de uitverkoop in Malta), lijkt de situatie weer normaal te zijn."

  Misbruik
  Slechts enkele ondernemers lijken misbruik te maken van de overgang. Enkele onredelijke prijsverhogingen zijn gemeld bij parkeerplaatsen, bioscopen en artsen.
  Malta en Cyprus behoren tot de vijftien EU-landen die de euro officieel hebben ingevoerd.
   
 13. Freddy2005

  Freddy2005 † In Memoriam

  Jaroslav Míl: Euro-invoering in 2013 mogelijk

  Tsjechië kan de euro begin 2013 invoeren. Dat verklaarde vandaag, de president van het verbond van verkeer en industrie, Jaroslav Míl op de televisie. Een vroegere invoering zou onrealistisch zijn. Terzelfdertijd vroeg Míl de regering, op basis van een politieke overeenkomst, een termijn vast te leggen voor de invoering. Hiervoor moeten ook de nodige hervormingen vooral in het pensioen- en gezondheidswezen eerst doorgevoerd worden.

  Premier Topolánek heeft de voorbije week nog geopperd dat de invoering van de euro er pas komt als deze voor economie en burgers een voordeel zal betekenen.

  radio.cz
   
 14. in een andere discussie gaat het over de dure Kroon tov de Euro. hoe later de Euro er komt, hoe duurder de kroon wordt voor mensen uit de eurozone en hoe duurder dus Tsjechie. Voor veel mensen zal Tsjechie dan minder aantrekkelijk worden...

  zo laat als 2019 lijkt me dus niet zo gunstig. 2013 lijkt me een mooie streefdatum.
   
 15. Freddy2005

  Freddy2005 † In Memoriam

  Regering legt nog geen datum euroinvoering vast

  De Tsjechische regering heeft vandaag, op voorstel van het ministerie van financiën en de Nationale bank, besloten om nog geen datum voor de euroinvoering vast te leggen. Dit is door minister Miroslav Kalousek medegedeeld. Dat betekend dat Tsjechië ook volgend jaar niet om deelneming aan het Europees wisselkoersmechanisme, ERM-II, zal verzoeken. Dit wisselkoersmechanisme is de eerste stap tot de introductie van de euro. Met deze verklaring korrigeerde financieminister Kalousek anders luidende berichten van het persagentschap ČTK.

  idnes.cz
   
 16. Vodnik

  Vodnik † In Memoriam

  Waarom??????

  Waarom zijn er zovelen tegen invoering van de euro in CZ?
  heeft toch alleen maaar voordelen, vaste koers, geen verlies bij wisselen, geen twee-portomonees . . . .

  Ik zie alleen maar voordelen (moet wel op en beetje redelijke koers gebeuren zo rond de 26 czk per euro)


  P
   
 17. Het is toch eigenlijk niet te geloven.

  Alle profijt van Europa binnen halen, maar de euro: ho maar.

  Ze moeten maar een beetje straf krijgen.
   
 18. Wat een onzin, kukel. Er zijn meerdere lidstaten binnen de EU die er bewust voor gekozen hebben om de Euro niet in te voeren. Zijn die daar ooit voor gestraft? Buiten dat voldoet de Tsjechische economie nog lang niet aan de invoeringsvoorwaarden, dus al zouden ze het willen, dan nog kan Tsjechië niet op de Euro overschakelen.
   
 19. Daar heb je gelijk in, maar ze eten wel van twee walletjes.

  En onzin is het natuurlijk niet, omdat anderen het doen etc.

  En doelbewust wordt er aangestuurd op het niet voldoen aan de invoeringsvoorwaarden.

  De reden erachter?
   

Deel deze pagina