Interview met president Klaus

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

In een interview in de krant MLADA FRONTA DNES verklaart president KLaus dat de toetreding van tsjechie per 1-5 a.s het einde betekent voor tsjechie als onafhankelijke staat.
 
Re: Interview met president Klaus

Tsja, Klaus is nooit een liefhebber van EU geweest. En 't is waar dat per 1 mei voor plm. 33% (?) van de wetten geldt dat die door EU worden gedicteerd. Maar in de huidige politieke structuur van EU is elk lid nog echt wel een onafhankelijke staat; de EU leden bepalen gezamenlijk het EU beleid; er is niet een direct gekozen EU regering die boven alle EU leden staat. Zelf geloof ik trouwens dat EU eenwording niet lukt zolang als EU commissarisen per land worden benoemd (en dus hun landsbelang vertegenwoordigen), EU parlementsleden per land worden gekozen (en dus hun landsbelang vertegenwoordigen) en de top-besluiten door de premiers (afgevaardigden per land) worden genomen.
 
Re: europa

Correcte analyse,eigenlijk is de toetreding van de nieuwe lidstaten,incl de CZ een montaire en symbolische stap.
Simpel geformuleerd voor de centen en de schijn
 
Re: intervieuw president KLaus

In feite is dat toch zo voor alle landen dit lid zijn van de E.U.? (landen als Duitsland en Frankrijk niet meegeteld)
Echt onafhankelijk zijn we al lang niet meer en dat zal ook wel steeds minder worden.
 
Re: Interview met president Klaus

'voor de centen en de schijn'; dat is toch wat boud. Er veranderd vooral in de Tsjechische rechtsstaat per 1 mei erg veel. Veel is al veranderd; voor toetreding moest er aan eisen worden voldaan. Ik denk dat de modernisering van de wetgeving door de wens tot toetreding in de EU is versneld. In ieder geval heeft de EU richting gegeven aan de wetgeving. Daarmee is de toetreding per 1 mei deels een eindpunt (van een harmoniseringsproces) en deels een startpunt (van een verdere unificering en van medezeggenschap). Dezer dagen wordt ook gerefereerd aan het oorspronkelijke doel van de EU/EEG: zorgen voor vrede in Europa. Voor CR is dat niet meer zo'n hot topic, maar verder naar 't oosten en 't zuiden wordt dat weer anders.

Vraagje: wat verandert en nu feitelijk op 1 mei, voor Tsjechische en NL burgers en ondernemers?
 
Bovenaan