Informatie over Tsjechie

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Regio's van Tsjechië


De Tsjechische Republiek , met een oppervlakte van ongeveer 79.000 km 2 , is verdeeld in veertien territoriale gebieden die regio's worden genoemd: de hoofdstad Praag en de regio's Zuid-Bohemen, Zuid-Moravië, Karlovy Vary, Hradec Králové, Liberec, Moravië-Silezië , Olomouc, Pardubice, Pilsen, Midden-Bohemen, Ústí nad Labem, Zlín en de regio Hooglanden. We hebben voor u over elke regio interessante informatie en links opgesteld.

De overheidsinstantie CzechTourism is toegewijd aan het ondersteunen van regio's en in het bijzonder aan toerisme.

Kaart van Tsjechië

Kaart van Tsjechië

 
Laatst bewerkt:
Zuid-Boheemse regio
  • Naam van de regio: Jihočeský kraj​
  • Bevolking: 633.264​
  • Oppervlakte: 10.056 km2​
  • Aantal steden en dorpen: 623, waarvan 52 steden​
  • NUTS II: Southwest​
Als je een uniek vijversysteem wilt zien, loop dan rond op het grootste plein van Tsjechië of kijk gewoon naar de plek waar de eerste Europese paardenkoets begon, ga dan naar Zuid-Bohemen.

Vissen





De regio Zuid-Bohemen is de op een na grootste regio van Tsjechië en heeft de laagste bevolkingsdichtheid. Zuid-Bohemen is een landschap van vele schoonheden en veel contrasten, een landschap dat is samengesteld uit vele fragmenten, die een buitengewoon kleurrijk en aantrekkelijk mozaïek vormen. Hier vindt u praktisch alles wat het Tsjechische land doet opvallen en dat het zijn bezoekers kan aanspreken. De regio is goed voorbereid om gasten van over de hele wereld te ontvangen die de rijkdom, vertegenwoordigd door het lokale landschap, de monumenten en de mensen, komen ontdekken en bewonderen.

Vis, een synoniem voor Zuid-Bohemen


De beroemdste natuurlijke schoonheden zijn het Šumava-gebergte, het Blanský-bos en de regio Třeboň. De relatie van Zuid-Bohemen met de natuur wordt echter duidelijk geïllustreerd door bijvoorbeeld het werk van de vijvervisser Jakub Krčín uit Jelčany, die in de zestiende eeuw op een slimme manier het karakter van het lokale landschap vormde door een vijversysteem te bouwen dat zijn grootste regeert. werk - de Rožmberk-vijver. Visproductie wordt nog steeds gezien als een van de synoniemen van Zuid-Bohemen.

We kunnen echter andere unieke kenmerken niet vergeten die de ontwikkeling van de lokale industrie aanzienlijk hebben beïnvloed. Deze omvatten de eerste door paarden getrokken spoorweg op het Europese continent. Van 1832 tot 1873 vervoerde ze goederen van České Budějovice naar Linz, en later ook passagiers. Het Schwarzenbergkanaal doorkruist sinds het einde van de achttiende eeuw de belangrijkste Europese waterscheiding. Het eerste suikerklontje ter wereld werd in 1843 in Dačice gemaakt en de oudste geëlektrificeerde Centraal-Europese intercity-lijn van Tábor naar Bechyně is in gebruik sinds 1903.

Folkbarok in Zuid-Bohemen

Zuid-Boheemse barok




De tijd van vandaag doet denken aan historische stadscentra, monumentenreservaten en zones, talrijke kerkgebouwen, kastelen en kastelen, geheel of gedeeltelijk bewaard gebleven. Het unieke karakter van de renaissance- en andere monumenten van de stad Český Krumlov en de volksbarokke gebouwen in het dorp Holašovice werden de reden voor hun inschrijving op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Andere veelbezochte steden zijn onder meer České Budějovice met het grootste plein van Tsjechië. Het meest bezochte kasteel is Hluboká nad Vltavou. De kuuroorden Třeboň en Bechyně of de omgeving van de Lipno-dam trekken bijvoorbeeld ontspanning aan.

De plaatselijke folklore zal je veel vertellen over Zuid-Bohemen - het organiseren van festiviteiten en festivals. De naleving van tradities wordt hier zorgvuldig in acht genomen. Onder de belangrijke persoonlijkheden die in Zuid-Bohemen woonden en wiens nalatenschap nog steeds de culturele evenementen in de Zuid-Boheemse regio beïnvloedt, waren ongetwijfeld de operazangeres Ema Destinnová (1878-1930), schilder, tekenaar en illustrator Mikoláš Aleš (1852-1913), poppenspeler, regisseur en dramaturg Josef Skupa (1892–1957) en anderen. Het ontmoeten van Zuid-Bohemen is absoluut het aangenaamst als je in een van de pubs, pubs, restaurants en cafés zit. Lokaal bier is een integraal onderdeel van de regionale specialiteiten.

Links:
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Zuid-Moravische regio​

  • Naam van de regio: Jihomoravský kraj
  • Bevolking: ongeveer 1.130.000 inwoners
  • Oppervlakte: 7.196,5 km 2
  • Aantal steden en dorpen: 673, waarvan 48 steden
  • NUTS II: Zuidoost
De regio Zuid-Moravië heeft vier inscripties op de UNESCO-lijst, de grootste wijngaarden van heel Tsjechië of een uniek karstsysteem. Deze regio, gelegen op de grens met Oostenrijk en Slowakije, is rijk aan historie, prachtige afwisselende natuur, monumenten, uitstekende Moravische wijn en levendige folkloristische tradities.

Mikulov


In de directe omgeving bevinden zich vier wereldberoemde territoria, zo waardevol dat ze onder bescherming van UNESCO zijn genomen. Dit zijn twee monumenten die op de lijst van cultureel en natuurlijk erfgoed staan: het culturele landschap Lednice-Valtice gebied - een romantisch landschap met talrijke kleine gebouwen tussen twee kastelen - en Villa Tugendhat - een functionalistisch gebouw uit de eerste helft van de twintigste eeuw in Brno .
Er zijn ook twee biosfeerreservaten onder auspiciën van UNESCO: Dolní Morava en Bílé Karpaty. Uniek is een item dat onlangs is toegevoegd aan de UNESCO-lijst van immaterieel werelderfgoed, namelijk de mannelijke verbuňk-dans uit Moravisch Slowakije.

Karstgrotten met een ondergrondse rivier
De regio Zuid-Moravië is ook rijk aan buitengewone natuurlijke schoonheden, zoals het Podyjí National Park met talrijke meanders en rotsachtige hellingen bedekt met bossen of de Moravische Karst met karstgrotten, de Macocha-afgrond en de ondergrondse rivier Punkva.
De Zuid-Moravische metropool Brno, de op een na grootste stad van Tsjechië, biedt een aantal historische en architectonische monumenten. Naast de reeds genoemde Villa Tugendhat is het dominante kenmerk van de stad de kathedraal van St. Peter en Paul of Špilberk Castle. Het historische centrum is de zetel van belangrijke instellingen en we vinden er natuurlijk theaters, galerijen en universiteitsgebouwen en het bijbehorende Zuid-Moravische Innovatiecentrum. De stad organiseert ook al jaren internationale handelsbeurzen. De aantrekkelijkheid van Brno wordt ook vergroot door de internationale luchthaven.

De slag van drie keizers
Vredesheuvel in Slavkov


Niet ver van de Moravische metropool ligt het beroemde Slavkov-slagveld (Austerlitz), de locatie van de Slag om de Drie Keizers, die hier in 1805 plaatsvond. Elk jaar aan het einde van het jaar organiseert Slavkov herdenkingsevenementen voor deze buitengewone strijd met demonstraties van veldslagen.
Zuid-Moravië is echter ook het belangrijkste wijnbouw- en wijnbouwgebied. Er zijn meer dan zesennegentig procent van alle wijngaarden in Tsjechië die druiven voor uitstekende wijnen opleveren. Een onafscheidelijk kenmerk van Zuid-Moravië zijn ook nog levende volkstradities. Kleurrijke klederdrachten, liederen en dansen, handwerk - dit alles maakt niet alleen deel uit van folkloristische vakanties, maar ook van het dagelijks leven.

Proeven van Moravische wijnen
Ruprechtov


Liefhebbers van actieve recreatie in de regio zullen tevreden zijn met het aantal gemarkeerde fietsroutes, wandelpaden en natuurpaden die vaak worden geassocieerd met kennis van de wijnbouw en zijn tradities, maar ook met de mogelijkheid tot wijnproeven. De ontwikkeling registreert ook golf; naast twee 18-holes banen in Slavkov en Kořenec, is er ook een 27-holes baan in Jinačovice. Ontspanning na het sporten wordt geboden door de onlangs geopende spa met een spa in Lednice en de gereconstrueerde spa in Hodonín, die het aanbod van de regio aanvullen. Congrestoerisme is een integraal onderdeel van het toerisme in Zuid-Moravië.
Het Masaryk Circuit in Brno is ook een attractie voor menigten fans uit heel Europa. Hier worden een aantal motor- en autoraces gehouden, waaronder de prestigieuze Grand Prix van Tsjechië voor wegmotoren.

Links:
 
Laatst bewerkt:

Hradec Kralove regio​

  • Naam van de regio: Královéhradecký kraj
  • Bevolking: 552.212
  • Oppervlakte: 4.758 km 2
  • Aantal steden en dorpen: 448, waarvan 44 steden
  • NUTS II: Noordoost

Hier kun je de hoogste berg van Tsjechië beklimmen of de unieke allegorische barokke sculpturen in Kuks bewonderen. De regio Hradec Králové heeft een charme en aantrekkingskracht voor zijn inwoners, maar ook voor toeristen, het hele jaar door.

Op het grondgebied van deze regio zijn er een aantal toeristische attracties met uitzonderlijke natuurlijke, culturele en historische monumenten. De regio Hradec Králové is onder meer de geboorteplaats van de wereldberoemde schilder František Kupka (1871–1957).

Nové Město nad Metují



Het hele gebied is verweven met een web van voornamelijk renaissance- en barokke monumenten. Het mystieke barokke complex van het Kuks-ziekenhuis, de kastelen Častolovice en Opočno en vele anderen nodigen u uit om uitstapjes in de geschiedenis te maken. Liefhebbers van militaire geschiedenis komen ook elk jaar naar de regio Hradec Králové om de grootste slag van de Pruisisch-Oostenrijkse oorlog van 1866 te herdenken.

Zandstenen rotssteden
In de regio Hradec Králové bevindt zich een van de grootste en mooiste Europese dierentuinen in de dierentuin Dvůr Králové nad Labem, die vooral populair is bij kinderen. Een veel voorkomende bestemming voor toeristen is het pittoreske Boheemse Paradijs, een sprookjesachtig landschap met zandstenen rotsstadjes, romantische ruïnes en gebouwen met volksarchitectuur.

Broumov-muren



De bergkammen van het Adelaarsgebergte en het Reuzengebergte rijzen op in de grensgebieden van de regio Hradec Králové. Het Reuzengebergte is het meest bezochte gebergte van heel Tsjechië, er kan het hele jaar door gewandeld worden. De hoogste berg in het Reuzengebergte, Sněžka (1602 m boven zeeniveau), is ook de hoogste berg van Tsjechië.
Naast bijna duizend kilometer gemarkeerde wandelpaden zijn er in het Reuzengebergte ook honderden kilometers gemarkeerde fietspaden. In de winter bieden het Reuzengebergte de romantiek van witte met sneeuw bedekte bergen en moderne skigebieden.

Links:
 
Laatst bewerkt:

Regio Karlovy Vary​

  • Naam van de regio: Karlovarský kraj
  • Bevolking: 305.000
  • Oppervlakte: 3.314 km 2
  • Aantal steden en dorpen: 132, waarvan 30 steden
  • NUTS II: Northwest


Mensen van letterlijk over de hele wereld komen naar de beroemdste kuuroorden van Karlovy Vary, maar ook naar Mariánské Lázně, Františkovy Lázně, Lázně Kynžvart of Jáchymov. De regio Karlovy Vary, gelegen in het noordwesten van Tsjechië nabij de grens met Saksen en Beieren, is het meest bekend om zijn kuuroorden.

Franzensbad
Naast geneeskrachtige bronnen is deze regio ook rijk aan natuurlijk mineraalwater, waarvan Mattoni de bekendste is. In verband met de spa zijn er ook zeer bekende spa-wafels, die niet alleen geliefd waren als zoete lekkernij, niet alleen door de lokale bevolking, maar vooral door spa-gasten uit andere delen van Tsjechië en in het buitenland. Daarnaast is Karlovy Vary beroemd om de kruidenlikeur Becherovka en de kunst van Moser-glasblazers.
De stad Chodov is weer beroemd om zijn roze porselein, dat over de hele wereld wordt geëxporteerd. Vanuit cultureel oogpunt is het vermelden waard het Karlovy Vary International Film Festival, dat, naast de filmfestivals in Berlijn, Cannes en Venetië, een van de belangrijkste in Europa is.
Bestemmingen voor gasten uit Tsjechië en daarbuiten
De structuur van de economie van de regio is zeer divers. In de districten Karlovy Vary en Cheb zijn de belangrijkste prioriteiten kuuroorden en toerisme. De wijk Sokolov wordt gekenmerkt door een concentratie van bruinkoolwinning, energie-, chemische en technische productie. Traditionele industrieën, zoals de productie van glas, porselein, sterke drank (Becherovka), mineraalwater, muziekinstrumenten en textiel, hebben een belangrijke positie in de regio.
Jáchymov
Toerisme is een van de belangrijkste industrieën in de regio Karlovy Vary. Mede dankzij de spa is deze regio een bestemming voor gasten uit binnen- en buitenland. In verband met kuuroordtoerisme is er in de regio Karlovy Vary voldoende aanbod van culturele voorzieningen en monumentenzones. In totaal zijn er elf theaters, zesentwintig bioscopen en meer dan zestig musea en galeries in de regio. Deze worden aangevuld door het aanbod van spa-symfonieorkesten en verschillende festivals. Naast het Karlovy Vary International Film Festival zijn dit de Loket Cultural Summer, het Chopin Festival in Mariánské Lázně en de Mattoni Canoe.
De regio Karlovy Vary wordt ook langzamerhand een paradijs voor golfers. Momenteel kunnen fans van deze Britse gentleman's sport negen golfbanen gebruiken. De regio trekt ook steeds meer fietsers aan, voor wie momenteel twaalfhonderd kilometer aan fietspaden wordt aangelegd en gemarkeerd.

Links:

 
Laatst bewerkt:

Liberec regio​

  • Naam van de regio: Liberecký kraj
  • Bevolking: 430.774
  • Oppervlakte: 3.163 km 2
  • Aantal steden en gemeenten: 215, waarvan 39 steden
  • NUTS II: Noordoost

Het wereldberoemde Tsjechische kristal, de beroemde Jablonec-sieraden of een moderne zender en het hotel in Ještěd, dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO wil staan, zijn slechts een kleine lijst van de kenmerken van de regio Liberec.
Harrachov
De regio wordt gekenmerkt door een specifieke ligging - in het noorden zijn de grenzen ook de staatsgrens met Polen en gedeeltelijk met de Bondsrepubliek Duitsland. We hebben het daarom over de zogenaamde Drie-eenheid, waardoor in 1991 de Euregio Neisse-Nisa-Nysa - een vrijwillige vereniging van gemeenten van Tsjechië, Polen en Duitsland - werd opgericht in verband met de uitbreiding van grensoverschrijdende samenwerking . Door deze ligging speelt grensoverschrijdende samenwerking hier een belangrijke rol. De hoofdstad van de regio Liberec en tegelijkertijd het natuurlijke centrum van de regio is Liberec met bijna 100.000 inwoners.
Achter glas en sieraden
De regio Liberec heeft een overwegend industrieel karakter. Hier ontwikkelden de glas- en sieradenindustrie, de productie en verwerking van kunststoffen, de machinebouw en de maakindustrie met een nauwe band met de productie van auto's. De traditionele textielindustrie heeft de afgelopen jaren haar dominante positie verloren.
De regio Liberec is erg belangrijk in termen van toerisme en de gebieden worden bezocht door honderdduizenden toeristen per jaar, wat de diversiteit van het hele gebied aantrekt. Het IJzergebergte en het Reuzengebergte zijn de grootste en bekendste bergen die zich uitstrekken tussen de grenzen van de Liberec-regio. Ze bieden veel mogelijkheden voor wandelen, fietsen en wintersport. Unieke omstandigheden voor het cultiveren van wintersport zijn te vinden in het Ještěd-gebied boven Liberec, waar naast hellingen van verschillende moeilijkheidsgraden ook skisprongen zijn, waar elk jaar schansspringenwedstrijden worden gehouden. Ook voor wintersport biedt het bekende Harrachov ideale omstandigheden.
Kastelen, kastelen en musea
Sychrov
Culturele voorzieningen van regionaal belang zijn onder meer een aantal musea en galerieën in verschillende delen van de regio. In navolging van de traditie van de glas- en sieradenproductie krijgen bezoekers bijvoorbeeld het Glasmuseum in Nový Bor, in Kamenický Šenov en in Železný Brod, of het Glas- en Sieradenmuseum in Jablonec nad Nisou. Het districtsmuseum van het Boheems Paradijs in Turnov beschikt over geologische en mineralogische collecties en objecten die de productie van goudsmeden en sieraden documenteren, die niet alleen uniek zijn in Tsjechië maar ook in Europa.
Historisch waardevolle gebouwen met een hoge opkomst zijn onder meer kastelen en kastelen (Bezděz, Zákupy, Lemberk, Frýdlant, Sychrov, Hrubý Rohozec, Valdštejn) en een aantal kerkgebouwen. Een belangrijk gebouw in de regio is Ještěd, waarvoor de architect Karel Hubáček de enige Tsjechische architect was die de Perret-prijs won. Ještěd is momenteel op zoek naar registratie op de UNESCO-lijst. Het landschap van de regio Liberec biedt veel natuurlijke attracties en watergebieden, waarvan het Macha-meer de bekendste is. Kuuroorden, zo populair bij bezoekers uit de buurlanden van de Nisa Euregio, spelen hier ook een belangrijke rol.

Links:
 
Laatst bewerkt:

Moravië-Silezië​

  • Naam van de regio: Moravskoslezský kraj
  • Bevolking: 1.255.910
  • Oppervlakte: 5.445 km 2
  • Aantal steden en dorpen: 299, waarvan 39 steden
  • NUTS II: Moravië-Silezië



Het was vanaf hier aan het einde van de negentiende eeuw dat een rijtuig genaamd de Präsident voor het eerst reed en later werd gevolgd door Tatra-auto's. De regio Moravië-Silezië kenmerkt zich met name door industrie, maar ook natuur- en geschiedenisliefhebbers komen hier aan hun trekken.
Hukvaldy
De regio Moravië-Silezië ligt in het noordoosten van Tsjechië. Dit is een zeer diverse en diverse regio, die bezoekers veel interessante dingen kan bieden. De regio is opgedeeld in zes toeristische hoofdgebieden, die elk hun eigen karakter hebben. Het gebied wordt begrensd door twee bergen: het Beskydy-gebergte met schilderachtige natuur en volksarchitectuur, het Jeseníky-gebergte met de hoogste berg van Moravië, Praděd (1491 m boven zeeniveau), met bijna ongerepte natuur. In Poodří - Moravské Kravařsko met de magische uiterwaarden van de rivier de Odra, vinden toeristen een aantal kastelen, kasteelruïnes en stedelijke beschermde gebieden.
Het eerste rijtuig
De gebieden van Ostrava en een deel van Těšín Silezië hebben een uitzonderlijk karakter gezien de traditie van diepe steenkoolwinning en metallurgie. Dit komt overeen met de unieke technische monumenten die zich hier bevinden. Opava Silezië trekt voornamelijk kastelen, historische steden en ook bewaard gebleven militaire forten uit de vestinglinie uit de jaren dertig van de vorige eeuw.
Michal Mine
De grootste stad in de regio is Ostrava. Het is ook de derde grootste stad van Tsjechië. In de negentiende eeuw was Ostrava zelfs het belangrijkste industriële centrum van het toenmalige Oostenrijk-Hongarije, al in 1763 werd hier steenkool ontdekt. Dertig kilometer van Ostrava ligt de stad Kopřivnice. In 1897 verliet het eerste rijtuig genaamd de Präsident, het eerste voertuig in zijn soort in de toenmalige monarchie, de plaatselijke fabriek. In de daaropvolgende jaren werd Kopřivnice vooral beroemd door de productie van Tatra-auto's.
Dankzij de ligging en de afwisselende en prachtige natuur biedt de regio Moravië-Silezië naast een aantal monumenten ook een breed scala aan mogelijkheden voor rijke sportieve, toeristische en recreatieve activiteiten. Er is een groot aantal stadions, speeltuinen, sportscholen, tennisbanen, zwembaden en zwembaden. Liefhebbers van langlaufen en skiën, fietsen, paragliding, hippotoerisme, golf en sport- en rondvluchten, maar ook liefhebbers van watersport en kuuroordtoerisme zullen hier aan hun trekken komen.

Links
  • Officiële website van de regio: www.kr-moravskoslezsky.cz
  • Officiële toeristenportalen van de regio: www.tourisms.cz , www.ostravainfo.cz
  • Vertegenwoordiging van de regio in Brussel: Het kantoor van de regio Moravië-Silezië in het Tsjechische Huis is niet fysiek bezet. De relevante agenda en contacten met andere regio's worden verzorgd door de afdeling Internationale Betrekkingen van het Regionaal Gouverneursbureau. Contactpersoon: Mgr. Petr Krupa: petr.krupa@kr-moravskoslezsky.cz .
 
Laatst bewerkt:

Olomouc regio​

  • Naam van de regio: Olomoucký kraj
  • Bevolking: 635.126
  • Gebied: 5.767,02 km 2
  • Aantal steden en gemeenten: 398, waarvan 30 steden
  • NUTS II: Centraal Moravië


Bezoek een stad die beroemd is om zijn unieke reeks fonteinen, proef aromatische kaas die beroemd is buiten de grenzen van Tsjechië of bewonder gewoon de prachtige kostuums en gebruiken van de Olomouc-regio. Het is niet alleen rijk aan traditie en geschiedenis, maar ook aan natuurlijke schoonheid.
Astronomische klok in Olomouc
De grootste stad in deze regio, die in het oostelijke deel van Tsjechië ligt en in het noorden aan Polen grenst, is Olomouc met een bevolking van 100.000 - het op een na oudste en grootste stedelijke beschermde gebied in Tsjechië na Praag. In de stad kun je niet alleen de door UNESCO beschermde Holy Trinity Column bewonderen, maar ook het renaissancistische stadhuis met een astronomische klok of een reeks barokke fonteinen met verhalen uit de oude mythologie.


Feesten, kermissen en kermissen
De Olomouc-regio kent nog steeds een aantal tradities. Mensen bereiden zich nog steeds zorgvuldig voor op feesten, beurzen, kermissen en bals. De Haná-festiviteiten in Náměšť na Hané, Prostějov en Tovačov of de Rit der Koningen in Doloplazy zijn bijvoorbeeld traditioneel. Dat deze regio een gevarieerde geschiedenis heeft, blijkt ook uit het aantal oude kastelen en chateaux. De kastelen Bouzov, Helfštýn, Šternberk of de kastelen Náměšť na Hané, Tovačov en Plumlov zijn zeker een bezoek waard.
Haná kostuum
Sportliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de regio Olomouc. Dankzij het vlakke terrein langs de rivier de Morava is deze regio een ideale plek om met het gezin te fietsen en te wandelen. In veel recreatiegebieden kunt u paardrijden, golfen, tennissen, het touwcentrum bezoeken of gewoon ontspannen aan het water.
Lang winterseizoen
Het Jeseníky-gebergte is weer in trek bij liefhebbers van winter- en zomersporten. Hoog in de bergen gelegen skigebieden garanderen een lang winterseizoen - in het Jeseníky-gebergte kun je skiën of langlaufen. In de zomer kunt u echter ook zwemmen, fietsen, minicars in de bergen uitproberen of rotsen beklimmen. Bovendien is het Jeseníky-gebergte het tweede gebied in Tsjechië met de grootste concentratie aan kuuroorden. Priessnitz Spa, Velké Losiny Spa, Dolní Lipová Spa of Bludov Spa zijn zeker een bezoek waard. Het grottencomplex in Javoříčko is ook uniek en verbergt vele ondergrondse geheimen en schoonheden.
In de regio Olomouc mag u niet vergeten een van de lokale specialiteiten te proberen. De bekendste zijn de Olomouc-cottage cheese - een zacht gerijpte kaas met een sterke geur en geur, die al wordt genoemd in bronnen uit de zestiende eeuw.

Links:
 
Laatst bewerkt:

Regio Pardubice​

  • Naam van de regio: Pardubický kraj
  • Bevolking: 505.000
  • Oppervlakte: 4.519 km 2
  • Aantal steden en dorpen: 451, waarvan 34 steden
  • NUTS II: Noordoost

Het staat bekend om de paardenfokkerij, de productie van peperkoek of een renaissancekasteel dat op de UNESCO-lijst staat. De regio Pardubice, die op de grens van Bohemen en Moravië ligt, biedt veel natuurlijke attracties, monumenten en bezienswaardigheden.

Litomyšl
Een van de oudste stoeterijen ter wereld bevindt zich in deze regio, die ook wel het dak van Europa wordt genoemd vanwege de waterscheiding van de drie zeeën. Het bevindt zich in Kladruby nad Labem en de geschiedenis gaat terug tot de eerste helft van de zestiende eeuw. De stoeterij van Kladruby werd uitgeroepen tot nationaal cultureel monument en staat bekend om het fokken van witte Old Kladruby-paarden. De grootste stad in de regio - Pardubice - is echter ook verbonden met paarden. Hier is de oudste en moeilijkste race op het continent, de Grote Pardubice Steeplechase, die een traditie heeft van meer dan een eeuw.

Gingerbread wordt hier al 300 jaar gemaakt

Pardubice is echter ook wereldberoemd vanwege de productie van peperkoek. Het wordt al driehonderd jaar op dezelfde manier geproduceerd met kleine variaties, maar de geschiedenis gaat terug tot de zestiende eeuw. In 2008 ontving Pardubice-peperkoek het handelsmerk van de Europese Unie.

In de regio Pardubice vinden bezoekers vele monumenten - van kastelen, kastelen en ruïnes tot kerkgebouwen. Het beroemdste monument is waarschijnlijk het renaissancekasteel in Litomyšl, dat op de UNESCO-lijst van cultureel erfgoed staat. Elk jaar wordt op de binnenplaats een groot Europees operafestival gehouden, Smetana's Litomyšl.

Kastelen op strategische plaatsen

Lichnice
Sinds de dertiende eeuw zijn er middeleeuwse kastelen gebouwd op strategisch geschikte plaatsen in de regio - laten we ze allemaal Lichnice, Oheb of Rychmburk noemen. Ook een bezoek waard zijn de ruïnes van middeleeuwse feodale nederzettingen, verspreid in de uitlopers van het IJzer- en Adelaarsgebergte. De belangrijkste historische architectonische monumenten in het noordelijke deel van de regio Pardubice zijn verbonden met de oude Moravische herenfamilie uit Pernštejn. Pernštejn bezat ook twee grote kastelen - Litice nad Orlicí en Kunětická hora.

Natuurliefhebbers zullen ook hun hart ophalen in de regio Pardubice, die kan kiezen uit verschillende toeristische attracties - IJzergebergte, Žďárské vrchy, Adelaarsgebergte, Elbe of Kralický Sněžník-massief - de op twee na hoogste berg van Tsjechië (1423 m boven zeeniveau).


Links

 
Laatst bewerkt:

Pilsen-regio​

  • Naam van de regio: Plzeňský kraj
  • Bevolking: 552.982
  • Oppervlakte: 7.561 km 2
  • Aantal steden en dorpen: 501, waarvan 50 steden
  • NUTS II: Southwest

Als je wilt weten waar Škoda-auto's of het wereldberoemde Plzeňský Prazdroj-bier vandaan komen, bezoek dan Pilsen, het natuurlijke centrum van de regio met dezelfde naam sinds het begin.

Šumava Nationaal Park
De regio Pilsen is met zijn oppervlakte de op twee na grootste regio van Tsjechië, maar staat qua inwoneraantal op de negende plaats. In de Pilsen-regio vinden bezoekers zowel een grote metropool als een rustig landelijk landschap met kleine landelijke dorpjes of de volledige rust van het Šumava Nationaal Park.
De stad Nová Plzeň werd gesticht in opdracht van de Tsjechische koning Wenceslas II. in 1295 bij de samenvloeiing van vier rivieren en vanaf het allereerste begin was het een belangrijk handelscentrum. De industriële en technologische expansie van Pilsen begon in het midden van de negentiende eeuw en Pilsen werd langzamerhand een van de belangrijkste steden van de staat. Het is momenteel de vierde stad van Tsjechië. Naast Pilsen dient het als de centra van de Pilsen-regio in de steden Klatovy, Domažlice, Tachov en Rokycany.
De grootste Tsjechische kasteelruïne
Rabbijn
De ligging van de regio Pilsen is ook belangrijk voor de ontwikkeling van het toerisme. Bezoekers en inwoners van deze regio kunnen niet alleen gebruik maken van vele culturele voorzieningen zoals theaters, bioscopen, galerijen, musea, kastelen en kastelen, maar ook uitstekende omstandigheden om te sporten - in de zomer om te wandelen en fietsen, in de winter om te skiën en langlaufen. . De Pilsen-regio en de stad Pilsen zijn ook wereldberoemd om hun brouwtraditie - naast het museum is er ook de grootste Tsjechische brouwerij Na Spilce met vijfhonderdtachtig zitplaatsen in het brouwerijcomplex Plzeňský Prazdroj.
Bovendien heeft de Pilsen-regio een aantal "beste" te bieden. Rotunda van St. Peter en Paul in Starý Plzenec is het oudste bewaard gebleven architectonische monument in Tsjechië. Kathedraal van St. Bartholomeus in Pilsen heeft de hoogste kerktoren van Tsjechië
(102 m) en staat midden op een van de grootste middeleeuwse pleinen van het land. Er is ook een synagoge in Pilsen, de grootste in Tsjechië, de tweede grootste van Europa en de derde grootste ter wereld na de synagogen in Jeruzalem en Boedapest. Šumava en Český les vormen samen met het naburige Beierse Woud het grootste bosgebied in Midden-Europa. Rabí Castle is de grootste kasteelruïne in Bohemen. De regio biedt nog steeds een aantal andere "beste", maar zelfs die plaatsen die niet prat gaan op het adjectief "beste" kunnen de bezoeker aantrekken.

Links
 
Laatst bewerkt:

Midden-Boheemse regio​

  • Naam van de regio : Středočeský kraj
  • Bevolking : 1.201.827
  • Oppervlakte : 11.016 km 2
  • Aantal steden en gemeenten : 1146, waarvan 80 steden
  • NUTS II : ROP Midden-Bohemen

Het wordt beschouwd als het hart van Bohemen, niet alleen vanwege de ligging. Het is in de Midden-Boheemse regio dat de oudste nederzettingen van het land verschenen en later vonden hier een aantal historisch belangrijke gebeurtenissen plaats.
In de Midden-Boheemse regio concurreren een aantal belangrijke culturele en architectonische monumenten nog steeds met een ongekend aantal natuurlijke schoonheden. Het unieke karakter en de diversiteit van deze regio, die de Tsjechische hoofdstad aan alle kanten omringt, trekt een toenemend aantal toeristen aan die het als een van de meest aantrekkelijke bestemmingen in Centraal-Europa beschouwen.
Brdy
Wie vanwege de afwisselende natuur naar Midden-Bohemen reist, kan zich verheugen op vijf beschermde landschapsgebieden van verschillende aard. De meest waardevolle natuurwetenschap is Křivoklátsko, een biosfeerreservaat van UNESCO. De gebieden van de Tsjechische Karst, de regio Kokořín, Blaník en het Boheemse Paradijs, die tot het UNESCO-netwerk van geoparken behoren, zijn echter ook rijk aan enorme natuurlijke rijkdom.
Charmante hoekjes en gaatjes verbergen de meanders van alle lokale rivieren, evenals baaien van vijvers en reservoirs. De grootste en bekendste van de Centraal-Boheemse rivieren - Berounka, Elbe, Jizera, Vltava en Sázava - waren niet alleen populair bij roeiers, maar ook bij vissers. Watersportliefhebbers keren graag terug naar de stuwmeren Slapy en Orlík, waar alle faciliteiten voor hen klaar staan, inclusief accommodatie of verhuur van sportuitrusting.
Meer dan 4.000 monumenten
Saint John onder de rots
Meer dan vierduizend tweehonderd bezienswaardigheden wachten op bewonderaars van culturele en architectonische monumenten in Midden-Bohemen. De meest bezochte zijn de kastelen van Karlštejn, Křivoklát en Kokořín, de kastelen van Konopiště, Kačina of Dobříš of unieke kerkgebouwen zoals de kerk van St. Barbora in Kutná Hora of het bedevaartsoord op Svatá Hora bij Příbram. Daarnaast zijn in bijna alle Midden-Boheemse steden wijken met middeleeuwse gebouwen bewaard gebleven, waardoor deze plaatsen een unieke sfeer hebben. De meest indrukwekkende daarvan is de historische kern van Kutná Hora, die in 1995 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Naast andere oude steden in Midden-Bohemen vallen Mělník, Beroun, Kolín en Poděbrady Spa op door hun uiterlijk.

Officiële website van de regio: www.kr-stredocesky.cz
Officieel toeristenportaal van de regio: www.centralbohemia.cz
Vertegenwoordiging van de regio in Brussel:
European Office Central Bohemia Region - Tsjechië
84, gem. d'Auderghem
1040 Brussel
telefoon: + 32 2734 96 86
fax: + 32 2734 96 87
www.stredocech-eu.cz
 
Laatst bewerkt:

Usti-regio​

  • Naam van de regio: Ústecký kraj
  • Oppervlakte: 5.335 km 2
  • Bevolking: 843.462
  • Aantal steden en gemeenten: 354 gemeenten, waarvan 53 steden
  • NUTS II: Northwest

Deze regio heeft een belangrijke rol gespeeld in de Tsjechische geschiedenis. Volgens de legende waren het in de huidige regio Ústí nad Labem op de berg Říp dat de eerste Slaven zich vestigden bij hun aankomst in hun nieuwe thuisland. De gedenkwaardige plek van de Tsjechische mythologie trekt nog steeds duizenden bezoekers, niet alleen uit Tsjechië, maar ook uit het buitenland.
Rust in vrede
De regio Ústí nad Labem, die wordt gekenmerkt door aanzienlijke verschillen, zowel in termen van natuurlijke omstandigheden als in termen van economische structuur, bevolkingsdichtheid en de toestand van het milieu, ligt in het noordwesten van Bohemen. Het heeft het langste deel van de gemeenschappelijke grens met de Duitse deelstaat Saksen (Sachsen) in het noordwesten.
Vanwege de rijke geschiedenis van de nederzetting beschikt de regio over een groot aantal historische monumenten. Tot de bekendste behoren de romaanse rotonde op Řípa, de gotische kerk in Most, het barokke kasteel in Duchcov, de kloosters in Osek en Doksany en de kastelen van Ploskovice en Libochovice. Litoměřice, Úštěk en Terezín zijn uitgeroepen tot stadsmonumentreservaten en Roudnice nad Labem heeft een beschermde stadskern. Bovendien werden verschillende dorpen in de regio Litoměřice geselecteerd als reservaat voor dorpsmonumenten.
Toegangspoort tot Bohemen
Duchcov
De bekendste natuurlijke schoonheden zijn het Nationaal Park Boheems Zwitserland met de Pravčická-poort, het charmante Elbe-wijnfietspad met de "Poort van Bohemen" Porta Bohemica, de rotsformaties van Tiské stěny en Boheems Zwitserland en vele anderen. De regio Ústí nad Labem heeft ook veel te bieden aan sportieve bezoekers. Hier vindt u in Most een modern racecircuit, racecircuit of golfbaan. Er lopen ook verschillende fietspaden door de regio, waarvan er één in de toekomst Praag met Dresden zou moeten verbinden. Het Erts en de Lusatian Mountains bieden geweldige omstandigheden om te skiën.
In de regio hebben zich de afgelopen jaren ook een aantal vormen van grensoverschrijdende samenwerking ontwikkeld. Een van hen is de Elbe Euregio, die een oppervlakte van 5.500 km beslaat 2 met 1,4 miljoen inwoners. Het verenigt 214 Tsjechische en 63 Saksische gemeenten. Dit gebied omvat een deel van Noord-Bohemen, Saksisch Zwitserland, een deel van de Boven-Elbe en het oostelijke Ertsgebergte. Het is ook de Euregio van het Ertsgebergte, die aan de Tsjechische kant 72 steden en dorpen uit de districten Chomutov, Most, Louny en Teplice omvat. Gezamenlijke projecten profiteren, vooral op het gebied van vervoer, diensten, toerisme, cultuur of het milieu.

Links:
 
Laatst bewerkt:

Highlands regio​

  • Naam van de regio: Vysočina
  • Bevolking: 513.195
  • Oppervlakte: 6.796 km 2
  • Aantal steden en dorpen: 704, waarvan 34 steden
  • NUTS II: Zuidoost

De regio Vysočina heeft drie UNESCO-monumenten. De naam van deze regio is afgeleid van het feit dat een groot deel van haar grondgebied wordt ingenomen door de Boheems-Moravische Hooglanden, een hooggolvend landschap dat tussen de twee historische landen van Tsjechië ligt.


Stenen kruis
Generaties mensen hebben het oorspronkelijke ondoordringbare bos omgevormd tot een harmonieus cultureel landschap, met veel bossen en bosjes, maar ook velden, weiden en weilanden. Bijna elke beek is hier afgedamd, waardoor bezoekers een aantal vijvers tegenkomen.

Door de natuurlijke omstandigheden zijn de inwoners van de regio Vysočina over meer dan duizend nederzettingen verdeeld, die met elkaar zijn verbonden door een dicht netwerk van wegen. Vysočina wordt gekenmerkt door kleine dorpjes niet ver van het lokale centrum, dat vaak een kleine stad is met drie tot tienduizend inwoners. Slechts in vier steden wonen meer dan twintigduizend mensen, de regionale stad Jihlava bereikt het aantal van vijftigduizend.

De grens tussen Bohemen en Moravië

De metropool van de regio is de oudste bovenstad van de Tsjechische landen, die in de middeleeuwen een van de rijkste steden van het Tsjechische koninkrijk was, voornamelijk vanwege de zilverwinning. Het is gelegen aan weerszijden van de voormalige landgrens tussen Bohemen en Moravië. De regio Vysočina ligt in het transport- en bevolkingscentrum van het land. De belangrijkste verkeersader van Tsjechië loopt door de regio Vysočina via de snelweg D1. De strategische ligging van de regio Vysočina heeft daarom de afgelopen jaren een aantal buitenlandse investeerders aangetrokken, die niet alleen de productiecapaciteit concentreren, maar ook onderzoek en ontwikkeling.

Synagoge in Třebíč
De geschiedenis heeft een aantal monumenten nagelaten in de Hooglanden, waarvan er drie - het historische centrum van Telč, de bedevaartskerk van St. Johannes van Nepomuk op Zelená Hora nabij Žďár nad Sázavou, de joodse stad en de basiliek van St. Prokop in Třebíč - staan op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De natuurlijke rijkdom van de regio bestaat uit de beschermde landschapsgebieden Žďárské vrchy, Železné hory, het nationale natuurreservaat Mohelenská hadcová steppe, Velký Špičák en talrijke natuurreservaten. Het voordeel van Vysočina is de behouden schone omgeving.

Links:
 

Regio Zlín​

  • Naam van de regio: Zlínský kraj
  • Bevolking: 596.903
  • Oppervlakte: 3.964 km 2
  • Aantal steden en dorpen: 304, waarvan 30 steden
  • NUTS II: Centraal Moravië


Het was hier in de negende eeuw dat de apostelen het christendom naar de Slaven brachten, en tien eeuwen later richtte Tomáš Baťa hier zijn schoenenfabriek op. De regio Zlín, beroemd om zijn prachtige natuur, economische dynamiek en levendige folkloristische tradities, ligt in het oostelijke deel van Tsjechië. Het administratieve centrum is Zlín met bijna tachtigduizend inwoners.
Pustevny
De oostgrens van de regio vormt ook de staatsgrens met de Slowaakse Republiek. De regio Zlín is een industriële regio met een traditie van techniek, rubber, metaalbewerking, elektronica, leer en chemische industrie, evenals bouw.
Baťa's schoenenfabriek
De stad Zlín is een van de belangrijkste steden in Midden-Moravië. De historische mijlpaal voor hem was het jaar 1894, toen Tomáš Baťa hier een schoenenfabriek oprichtte. De productie groeide snel uit tot een grote groep en het bedrijf Baťa werd een wereldberoemd bedrijf. Tegenwoordig staat Zlín ook bekend om het internationale filmfestival voor kinderen en jongeren - het Zlín Film Festival.
Productie van paaseieren
De regio Zlín is echter ook gewild vanwege zijn natuurlijke rijkdom. Zo staat het beschermde gebied Witte Karpaten op de UNESCO-lijst van biosfeerreservaten. In de stad Rožnov pod Radhoštěm bevindt zich weer het grootste en bekendste openluchtmuseum van Tsjechië. Het werd voor het eerst geopend in 1925 en is tegenwoordig een nationaal cultureel monument. Er is ook een bekende spa in Luhačovice, waar ziekten van de luchtwegen en het spijsverteringsstelsel worden behandeld.
Zeker een bezoek waard is de stad Kroměříž, die sinds 1998 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat en er zijn een groot aantal culturele en historische monumenten in Kroměříž - in het verleden werd deze stad in Haná ook wel Athene genoemd. Kroměříž wordt voor het eerst genoemd in 1266 en was eeuwenlang het eigendom en het economische centrum van de bisschoppen van Olomouc. Bezoekers vinden ook een van de belangrijkste bedevaartsoorden in Tsjechië in de regio Zlín - Velehrad. Het houdt verband met de komst van de missionarissen Cyrillus en Methodius naar Moravië in 863.

Links:
 

Hoofdstad van Praag​

  • Naam van de regio: Hlavní město Praha
  • Bevolking: 1.212.097 (per 31 december 2007)
  • Oppervlakte: 496 km 2
  • Aantal steden en gemeenten: 22 administratieve districten, 57 stadsdelen
  • NUTS II: Praag

Praag met honderd torens, Praag is het hart van Europa, Gouden Praag, Magisch Praag of Praga caput regni (Praagse hoofd van het koninkrijk), dit zijn slechts enkele van de vele namen van de hoofdstad van de Tsjechische Republiek - een stad die vaak speelde niet alleen een belangrijke rol in de geschiedenis van de Tsjechische natie, maar ook in Europa. Een stad die sinds de middeleeuwen als een van de mooiste ter wereld wordt beschouwd.
Hradčany
Het is dan ook geen verrassing dat Praag het belangrijkste beschermde stedelijk gebied van Tsjechië is. Eeuwen van bouwontwikkeling hebben geleid tot de oprichting van een wereldwijd uniek complex, dat uitzonderlijk is in zijn omvang en concentratie van monumenten.
Verschillende bouwstijlen en stijlen lopen hier door elkaar en door de symbiose ontstaat een unieke sfeer van de stad. Sinds 1992 staat de historische kern van Praag, met een oppervlakte van achthonderd zesenzestig hectare, ingeschreven op de UNESCO Werelderfgoedlijst van cultureel en natuurlijk erfgoed.
Oud stadhuis met astronomische klok
Oldtown Hall
Praag is ook de zetel van de hoogste wetgevende, administratieve en politieke organen van de deelstaat - parlement, regering, president van de republiek. Hier staan de belangrijkste sociale, culturele en educatieve instellingen. De stad is de culturele hoofdstad van heel Tsjechië. Er zijn tientallen musea, galeries, theaters en diverse culturele instellingen.

De meest bezochte monumenten in de hoofdstad zijn de Praagse Burcht, de Karelsbrug, het oude stadhuis met de astronomische klok, de Joodse stad en, last but not least, de Petrin Uitkijktoren. Praag is ook de toegangspoort tot heel Tsjechië.

Links:
 

Gewoontes en tradities​

Tsjechische volksgebruiken zijn gebaseerd op christelijke of heidense tradities en variëren vaak van regio tot regio. Tegenwoordig worden ze minder goed onderhouden in steden, maar ze zijn nog steeds springlevend in dorpen en vooral in de Moravisch-Silezische regio's. Gebruiken en tradities blijven van groot belang voor alle inwoners van Tsjechië, en ze zijn een interessante aanvulling op hun verblijf voor buitenlandse toeristen, vooral als ze met Kerstmis of Pasen naar Tsjechië komen.​


Carnaval
Het is een driedaagse vakantie, die begint met een veertigdaags vasten dat eindigt met Pasen . De voorbereiding op het carnaval werd voorafgegaan door de zogenaamde "dikke donderdag" - een dikke omdat men voor het vasten zoveel mogelijk moest eten en drinken. Het hoogtepunt van deze feestdag is vastenavond, wanneer maskeradeparades en theatervoorstellingen plaatsvinden.

Passieweek
De laatste week van het veertigdaagse vasten wordt de Passieweek genoemd ter nagedachtenis aan het lijden van Christus. Deze week gaan jonge mensen met ratels en ratels, die met hun geluid het luiden van klokken vervangen, die volgens het geloof naar Rome vlogen en daarom niet luiden.

Aswoensdag
Woensdag voor Gods Pascha. Het werd lelijk, zwart of roet genoemd, omdat de schoorstenen waren weggevaagd . Hij die op deze dag fronst en fronst, zal op alle woensdagen van het jaar fronsen.

Witte donderdag
Op Witte Donderdag is het gebruikelijk om spinazie te eten. Voor de laatste keer klinken de klokken die "naar Rome vliegen" in de kerk. Daarna zullen ze zwijgen tot Witte Zaterdag. Op veel plaatsen was er een bijgeloof dat de laatste keer dat de bel op Witte Donderdag rinkelde, een man rinkelde met geld, om het passend te maken. Het zijn gebakken Judas - vreemd gevormd ceremonieel brood van deeg.

Goede Vrijdag
Vlees is op deze dag niet toegestaan. Goede Vrijdag wordt ook geassocieerd met een geloof in de magische kracht van de aarde en de wonderen die die dag gebeuren. Volgens volkstradities ging het land op Goede Vrijdag open om voor korte tijd verborgen schatten te onthullen. Daarom mocht de aarde op deze dag niet bewegen, er werd niet op het veld gewerkt. 's Avonds waren er schatzoekers te zien in de bossen, vlakbij de ruïnes van kastelen en andere verlaten plekken. Meestal worden op Goede Vrijdag ook theatervoorstellingen - passiespelen - gespeeld. Deze dag wordt in het christendom beschouwd als de dag van de kruisiging van Christus.

Witte zaterdag
Witte zaterdag is de laatste dag van veertig dagen vasten. Een brand werd aangestoken in de voorkant van de kerk ingang - deze traditie werd genoemd de "brandende van Judas . " Tot op de dag van vandaag is de gewoonte om kaarsen naar de kerk te dragen , die worden ingewijd door verbranding van het gewijde Paaspaschalis, bewaard gebleven.

Paaszondag
Paaszondag. Traditioneel worden paasgebakjes gebakken - lamsvlees. Hij werd vroeger samen met het platbrood, de eieren, het brood of de wijn naar de kerk gedragen, waar de priester hem wijdde. In de christelijke traditie is Paaszondag de grootste viering van het kerkjaar, waarbij de opstanding van Christus en de overwinning op de dood worden gevierd. Pasen is een ontroerende feestdag die gevierd wordt op de eerste zondag na de eerste volle maan na 21 maart.

Paasmaandag
Paasmaandag is een dag van ontspanning en vrolijkheid, een viering van nieuw leven. Het is een feestdag die verband houdt met zowel de christelijke traditie van de opstanding van Christus als de heidense tradities van de overgang van winter naar lente. Jongens slaan meisjes met pomlázka (gevlochten staven versierd met linten die het levengevende sap van bomen naar het menselijk lichaam dragen) om ze het hele jaar door gezond en opgewekt te houden. Als beloning ontvangen jongens beschilderde eieren (paaseieren) van meisjes. In sommige streken was het gebruikelijk dat meisjes water over jongens gieten om ze vers te houden, of op dinsdag gingen meisjes terug met een pompoen.

1 april
Deze dag wordt geassocieerd met verschillende grappen en grappen, waarop iedereen zijn familie en kennissen probeert te betrappen. Dit is geen typisch Tsjechische traditie, maar door het grote gevoel voor humor is deze traditie erg populair geworden in Tsjechië.

Heksenverbranding en de nacht van Filips van Jacob
Sinds de middeleeuwen wordt aangenomen dat er dagen zijn dat kwade krachten meer macht hebben dan ooit. Dit gold bijvoorbeeld voor de Filips-Jacobijnse nacht van 30 april op 1 mei, toen er vuur werd ontstoken op hoge plaatsen ter verdediging tegen heksen. In de loop van de tijd heeft de traditie van "brandende heksen" het overgenomen, wat nog steeds wordt nageleefd.

1 mei
Op 1 mei moeten de meisjes een kus krijgen onder de bloeiende kers zodat ze niet uitdrogen en mooi blijven. Op deze dag gaan Praagse liefhebbers naar de Petřínheuvel om een bloem te leggen bij het monument voor Karel Hynek Mácha (1810–1836), een Tsjechische romantische dichter die de auteur is van het gedicht May. Dit gedicht vertelt over een tragische liefde tussen twee jonge mensen en maakt deel uit van de Tsjechische klassieke literatuur. Eerste mei wordt ook gevierd als Internationale Dag van de Arbeid.

Dušičky - 1 tot 2 november
Sinds 998 worden de feestdagen van de overledene herdacht op 1 en 2 november. In sommige dorpen werd op deze dag een speciaal gebak genaamd "Dušičky" gebakken, bedoeld voor bedelaars en reizigers. Tegenwoordig worden bloemen, kransen en brandende kaarsen op de graven van de doden geplaatst.

St. Martin - 11 november
"St. Martin arriveert op een wit paard "- dit gezegde verwijst naar St. Martin's Day als de dag waarop voor het eerst sneeuw valt. Traditioneel werden op deze dag St. Martin's goose and hell en St. Martin's gebak gegeten. Van de Franse Beaujolais Nouveau in het Tsjechisch.

Komst
Het adventsseizoen (vier zondagen voor de kerstvakantie) is de vastentijd en wordt geassocieerd met de voorbereidingen voor Kerstmis. De naam van deze periode komt van het Latijnse adventus en betekent "komst" - de geboorte van Jezus Christus.

Barborky - 4 december
Het feest van St. Barbara wordt geassocieerd met de gewoonte om Barbora's twijgen of barborek te snijden. Volgens de volkstraditie moest de eerste zonnestraal een takje van een kersenboom van minstens tien jaar oud afsnijden en naar het huis brengen waar het ongehuwde meisje woonde. Als het twijgje op eerste kerstdag bloeide, betekende dit dat het meisje het komende jaar een bruidegom zou zoeken . Zelfs vandaag is Barborky een typische pre-kerstversiering van huizen . In Tsjechië, op de avond van St. Barbara's Day, zetten kinderen kousen voor de ramen, waarin Barbora hen kleine traktaties geeft, maar ook houtskool, stenen of aardappelen, als de kinderen boos waren in het jaar dat net voorbij was.

Sint-Nicolaas - 6 december
Aan de vooravond van deze feestdag, St. Nicholas samen met een engel van de hemel naar de aarde, vergezelt de duivel hen in de processie. Samen gaan ze om de kinderen heen - de goede prijzen, de ondeugende bestraffen dan en moedigen beter gedrag aan. Kinderen moesten een lied zingen of een gedicht voordragen voor de sinterklaasprocessie (ze baden en zongen kerstliederen). Als beloning geeft de engel ze snoep of speelgoed, en de ondeugende duivel geeft ze kolen of aardappelen. Als de processie van Sint-Nicolaas, de engel en de duivel niet stopt, kun je een kous voor nachtgeschenken van Sint-Nicolaas op het raam, onder het kussen of op het handvat leggen.

Kerstmis - 24 december
De belangrijkste kerstvakantie in Tsjechië is eerste kerstdag. In Tsjechische huishoudens ontmoet je op deze dag sprookjes, maretak en natuurlijk een versierde kerstboom. Er zijn ook veel tradities verbonden aan eerste kerstdag - de hele dag vasten (wie het observeert, zal 's avonds een gouden varken zien), loodgieten (waarzeggerij van de toekomst volgens de vorm van het gietstuk) of het gooien van een schoen (als de tip komt binnen, het meisje trouwt binnen een jaar). Voor de lunch worden vleesloze gerechten gegeten - erwten, griesmeel of champignonpudding.

Wanneer de eerste ster uitkomt, komen gezinnen samen voor het diner op kerstavond. Vissoep en gebakken karper met aardappelsalade worden geserveerd als feestelijk gerecht. De sweet spot zijn de traditionele kerstkoekjes. Na het eten verzamelt de familie zich bij de kerstboom, waaronder de kerstman cadeautjes presenteert.
Op 25 december wordt de 1e feestdag van Kerstmis gevierd - Gods uur. Gezinnen komen samen voor de lunch - meestal eten ze geroosterde eend of gans, knoedels en kool.
Op 26 december wordt de 2e kerstdag gevierd - St. Stephen's Day. Op deze dag ging men kerstliederen zingend rond in huizen - ze zongen en wensten gezondheid en succes in de landbouw. Voor het kerstlied kregen ze fruit, geld of een uitnodiging om in huis te komen zitten.

Nieuwjaar - 1 januari
Het bekendste motto van deze dag is: "Zowel voor het nieuwe jaar als voor het hele jaar." Traditioneel worden linzen of erwten op oudejaarsavond geserveerd om meer geld te verdienen. Gevogelte wordt niet gekookt, zodat het geluk niet vliegt. 1 januari is ook een nationale feestdag - de dag van het herstel van de onafhankelijke Tsjechische staat.

Driekoningen - 6 januari
Het einde van de kerstvakantie vindt plaats op 6 januari, wanneer de aankomst van de wijzen uit het oosten - de Drie Koningen, in de Tsjechische landen Kašpar, Melichar en Baltazar - naar Bethlehem wordt herdacht. De drie koningen lopen rond de huizen en schrijven de letters K + M + B met heilig krijt op de deur - maar het is een afkorting van het Latijnse "Christus mansionem benedicat" - Christus zegene dit huis.

 
Laatst bewerkt door een moderator:
Bovenaan