Import goedkope brandstof uit Polen: risico inbeslagname auto

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Volgens douanebeambten kan de invoer van goedkope brandstoffen uit Polen zonder de benodigde documenten eindigen door de gekochte brandstoffen of zelfs auto's in beslag te nemen. Volgens de Tsjechische wet is het mogelijk om slechts 20 liter te importeren naast de brandstof die de chauffeur al in de tank heeft zonder een belastingdocument. Dat heeft de douane van Tsjechië dinsdag bekendgemaakt in een persbericht. In Polen zijn de prijzen voor brandstof en andere goederen dit jaar sterk gedaald doordat de lokale overheid de belastingen heeft verlaagd. Veel mensen uit Tsjechië, Slowakije en Duitsland gaan naar tankstations en winkels aan de Poolse grens.

Om de impact van de stijgende prijsniveaus sinds begin februari te verzachten, heeft de Poolse regering de btw-tarieven voor brandstof verlaagd van 23 naar acht procent en voor voedsel gedurende zes maanden van vijf procent naar nul. Daarnaast heeft Polen sinds januari ook de accijnzen verlaagd. De prijsverschillen van brandstoffen ten opzichte van Tsjechië zijn dan ook aanzienlijk.

Terwijl in de steden in de regio's Hradec Králové en Moravië-Silezië bij de Poolse grens, volgens de website van Fuelo, een liter benzine ongeveer 37 kronen kost en een liter diesel meestal meer dan 34 kronen, net over de grens in Polen is het ongeveer 29 tot 31 kronen voor benzine en ongeveer 29 kronen voor diesel. Zo bespaart de Tsjechische klant in Polen enkele honderden kronen bij het tanken van een volle tank.
Volgens de Tsjechische en Poolse media is een aantal Tsjechen, Slowaken en Duitsers vanaf de grens vertrokken naar benzinestations in Polen. De invoer van brandstof in Tsjechië is echter wettelijk beperkt.
"De wet bepaalt dat persoonlijke brandstoffen in Tsjechië kunnen worden vervoerd in standaard ingebouwde tanks van het voertuig, plus 20 liter extra, zonder dat de herkomst van de brandstof door een van de belastingdocumenten moet worden bewezen".

Bij het importeren van grotere hoeveelheden brandstof moet men een belastingdocument, een verkoopdocument of een vervoersdocument bij zich hebben. Ze moeten dan de naam van de verkoper en de koper, de hoeveelheid verkochte brandstof, het accijnsbedrag, de datum van afgifte en het nummer van het verkoopdocument vermelden. Een reguliere bon van het tankstation is niet voldoende.
Volgens Prudičová voeren douanebeambten inspecties uit op de invoer van brandstof, zelfs met behulp van röntgenstralen. Als ze vaststellen dat de invoer de limiet overschrijdt en de bestuurder geen belastingdocument heeft, kunnen douanebeambten niet alleen brandstof, maar in bepaalde gevallen ook de auto van de automobilist in beslag nemen. De eigenaar van de brandstoffen kan dan voor de belasting in een administratieve procedure worden aangesproken.
Volgens de media stonden er bijvoorbeeld in de eerste week van februari konvooien auto's met overwegend Tsjechische en Duitse merken bij Poolse tankstations. Sommige mensen van dichtbij de grens gaan ook te voet naar Polen met jerrycans in hun handen. Tegelijkertijd gingen Tsjechische klanten ook massaal naar Poolse warenhuizen voor goedkoop eten of drogisterijen.


bron: novinky.cz
 
Laatst bewerkt:
Volgens de Tsjechische wet is het mogelijk om slechts 20 liter te importeren naast de brandstof die de chauffeur al in de tank heeft zonder een belastingdocument.
Dus je mag je auto gewoon voltanken en daarnaast nog 1 jerrycan met 20 liter meenemen. Dat lijkt me normaal gedrag. Wie gaat er nog tig jerrycans met benzine in zijn auto vervoeren. Levensgevaarlijk.

Zowel Polen als Tsjechië zijn lid van de EU.
Ik vraag me dan sterk af hoe het zit met vrijheid van personen en goederen binnen de EU. Lappen ze dat dan gewoon aan hun laars?
 
Als het er echt op aan komt, maakt elk land zijn wetten zo op dat ze zeker geen belastingen op de verkoop van goederen mislopen, daar heeft de EU weinig aan te vertellen vrees ik...
Het economisch grenstoerisme om wat voordeel te halen zie je overal in Europa...
 
Bovenaan