Film Ik heb de koning van Engeland bediend

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Leen

† In Memoriam
Obsluhoval jsem angleckého krále.

Verscheidende keren heb ik in het Nederlands dit boek van Bohumil Hrabal gelezen. Ik had wel eens ergens gelezen dat men bezig zou zijn dit boek te verfilmen.
Vandaag bracht A3, mijn vrouw ,de DVD mee uit de stad.
Ik kan niet wachten tot zij het boek uit heeft. Zij is nl pas begonnen in dit boek.
Ook zij moet het boek uitgelezen hebben voordat we de DVD starten want we kunnen beiden niet voldoende Tsjechisch verstaan.:bloos2: Kunnen we ons mooi op de beelden concentreren :lmfao: De plaatjes op de hoes zijn al veel belovend


Met vr gr Leen
 

Pelhřimov

Donateur
Film I served the king of England

In de VPRO gids (nr 45 blz 18-19) van deze week staat een heel lang artikel over de film "I served the king of England - Obsluhoval jsem Anglického krále" die donderdag 15 november in première gaat. In hun recensie krijgt deze film 5 sterren.

Hier staat nog meer over deze film, die de Tsjechische inzending voor de Oscars is, te lezen.
 
Recensie uit het NRC:

Borstjes vallen als soesjes uit de jurk

Door Dana Linssen

Voor veel mensen zal I Served the King of England de eerste kennismaking zijn met de Tsjechische regisseur Jirí Menzel. Ooit eens was hij toonaangevend in de Tsjechische Nouvelle Vague, zoals halverwege de jaren zestig de opleving van de Tsjechische film werd genoemd. Maar er is al veel te lang niets van hem vernomen.

Menzel debuteerde vlak voor de Russische inval in Praag in 1968 met de onder zijn Engelse titel bekende verfilming van Bohumil Hrabals roman Closely Watched Trains. En het mag geen toeval heten dat hij ook voor zijn meest recente film (de eerste in ruim tien jaar) teruggreep op een werk van de door hem bewonderde auteur. Net als Hrabal houdt Menzel van zwarte humor en de absurditeit van het banale.

Knipsel.JPG

I Served the King of England vertelt in flashback en een nadrukkelijk commentaar leverende voice over de schelmenstreken van de grote kleine man Jan Díte. Terwijl de Tweede Wereldoorlog zich aan de rand van zijn blikveld voltrekt, kijkt hij met olijke Bambi-ogen naar al het vrouwelijk schoon dat zijn pad als ober in een luxueus Praags hotel kruist.

Regisseur Menzel (1938) vindt het heerlijk om in te zoomen op hun vers gestifte lippen, getuit om de randen van een kristallen champagneglas, en hun roomzachte borstjes die als soesjes uit hun jurkjes vallen. De soundtrack twinkelt van hun kreetjes en gilletjes. En iedereen kijkt maar kolderiek en blij verbaasd.

Menzel is een meester van het pittoreske. En toegegeven: in al zijn ondraaglijke lichtheid onthult de film wel degelijk de tragiek van de opportunisten en de meelopers die de geschiedenis bepalen. Toch is zijn film geen onverdeeld genoegen. De eendimensionaliteit van de karakters, en met name die van de vrouwen – tais-toi et sois belle, lijkt het devies – begint na verloop behoorlijk op je zenuwen te werken. Vooral omdat alles in de ogen van verteller oude Jan, dankzij het vergoelijkende filter van de tijd, nog geiler en gezelliger is geworden dan het in zijn jongelingsfantasieën al was.

Hop daar gaat er weer eentje uit de kleren, terwijl de hele wereld sensueel om het liefdesbed dwarrelt. De camera maakt dansjes en walsjes van alles en als het even stilstaat schilderijtjes. Oogverblindend. Maar Menzel vernieuwt noch zichzelf noch brengt hij de filmkunst verder met deze film. Hij is virtuoos en ouwemannerig vervelend tegelijkertijd.
 

Pelhřimov

Donateur
In het kader van het 20-jarig jubileum van de stedenband Barendrecht-Louny wordt op dinsdag 26 oktober de beroemde film van Jiří Menzel naar de roman van Bohumil Hrabal vertoond: "Ik heb de koning van Engeland bediend".

Aanvang 20.15 uur
Toegang € 6,-

Theater het Kruispunt
Middenbaan 111
Barendrecht
 
http://www.canvas.be/canvasfilm/category/zaterdag/

Tsjechoslovakije, 1963. Na 15 jaar gevangenisstraf wordt Jan Dite vrijgelaten. Terwijl hij zich vestigt in een afgelegen dorp aan de Duitse grens, kijkt hij terug op zijn leven. Als kind en jongeman was hij klein, slim, maar wat naïef. Hij werkte als verkoper in een station, maar wordt er opgepikt door een man die hem een job bezorgt als kelner. Het is het begin van een carrière in dure hotels en restaurants.
Hij leert er hoe het rijkeluisleventje werkt en hoe hij vrouwen kan verleiden. Hij droomt ervan om rijk te worden en zijn eigen hotel uit te baten. Kort voor de oorlog leert hij de Duitse Liza kennen. Is zij zijn ticket naar succes? Terwijl Jan zijn leven na zijn gevangenisstraf weer oppikt, zien we in flash backs hoe het hem tijdens de oorlog verging en waarom hij werd veroordeeld.
Genre: Tragikomische film
Regisseur: Jirí Menzel
Met: Ivan Barnev (Jan Dite, jong), Oldrich Kaiser (Jan Dite, ouder), Julia Jentsch (Liza), Marián Labuda (Walden), Milan Lasica (professor), Zuzana Fialová (Marcela), Martin Huba (Skrivánek).
Land: Tsjechië
Jaar: 2006
 
Bovenaan