Huizenprijzen

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
De prijzen van vakantiehuisjes stijgen nog steeds. Voor een huisje zijn er al snel 80 kijkers.
De prijzen zijn sinds begin vorig jaar met 20 tot 35 procent gestegen.
Vooral als ze een kleine opknapbeurt en modernisering hebben gehad, betalen ze er nog meer voor.
Bron seznamzpravy.cz.

De Tsjechen veroveren de banken stormenderhand. Ze leenden in maart meer dan dertig miljard kronen voor huisvesting. Ten opzichte van vorig jaar is dit een stijging van 100%.
"Het is meer een 'leek' die de huidige trend volgt. Vaak zijn het ook ouders die kleinere wooneenheden kopen als starterswoning voor hun kinderen, met dien verstande dat zij het appartement later gaan huren. We zien een grote trend in deze richting bij de verkoop van onroerend goed in de buurt van grote regionale steden, namelijk in de buurt van Praag, Brno, Pilsen, etc.”, aldus Radek Procházka op verzoek van SZ Byznys.
Volgens experts hebben de meeste banken de hypotheekrentes al verhoogd.
Bron seznamzpravy.cz.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Hoelang zullen de huizenprijzen stijgen?

Het basisrentetarief, waarvan de rente op zakelijke leningen is afgeleid, steeg met 0,75 procentpunt tot 1,5 procent, de grootste stijging sinds 1997.
In maart 2020, had de centrale bank juist haar tarieven verlaagd om een economie te ondersteunen die werd getroffen door de eerste golf van corona.
De Tsjechische centrale bank ČNB wil met de rente-verhoging proberen de inflatie te verlagen.
De inflatie zal komend jaar in Tsjechië tussen de vijf en zeven procent liggen. De belangrijkste oorzaak van inflatie is het gebrek aan grondstoffen, materialen, goederen en menselijke arbeid.
Het zal ook gevolgen hebben voor de oververhitte huizenmarkt, de hypotheekrente zal stijgen.
De Tsjechische kroon steeg na de bekendmaking met 0,5 procent.
Bronnen english.radio.cz + kritisch geluid in seznamzpravy.cz.

Enkele grafieken van rentes etc op .seznamzpravy.cz
 
Laatst bewerkt:

Eigen bezit verwerven is voor Tsjechen moeilijker dan voor andere Europeanen​


Tsjechen betalen minder voor onroerend goed dan mensen die het in andere ontwikkelde Europese landen kopen. Aan de andere kant hebben Tsjechen lagere salarissen en moeten ze veel langer sparen om een huis of appartement te kopen. Daarnaast maakt de stijgende hypotheekrente het moeilijker om een eigen woning te vinden.

Het wordt steeds moeilijker om een eigen appartement of huis te kopen in Tsjechië. De vastgoedprijzen zijn het afgelopen jaar tot recordniveaus gestegen. Volgens statistieken van de OESO zijn de binnenlandse vastgoedprijzen de afgelopen zes jaar met ongeveer 73 procent gestegen. In vergelijking met andere landen van de Europese Unie stegen de prijzen van flats en gezinswoningen in ons land het snelst.
Kandidaten in Praag en Brno moeten het meeste geld voorbereiden om hun eigen huis te kopen. Zo kost een vierkante meter in Praag gemiddeld 140.000 kronen en in Brno gemiddeld 124.000 kronen.

Volgens een studie van het adviesbureau Deloitte kostte een gemiddelde vierkante meter van een nieuw appartement in Tsjechië vorig jaar 2.822 euro (ongeveer 71.000 CZK). Het kopen van een flat van 70 meter zou de Tsjechen bijvoorbeeld 12,2 gemiddelde bruto jaarsalarissen kosten.
De studie toonde ook aan dat de beschikbaarheid van nieuwe woningen in Tsjechië de op één na slechtste is van de 22 Europese landen die worden vergeleken. Alleen Servië eindigde slechter, waar mensen een gemiddeld bruto jaarsalaris nodig hebben om een vergelijkbaar appartement te kopen.

"Hoewel de vastgoedprijzen in ontwikkelde Europese landen hoger zijn dan in Tsjechië, zijn ze betaalbaarder dankzij hogere inkomsten. In Duitsland hebben mensen bijvoorbeeld gemiddeld zes bruto jaarsalarissen nodig om een nieuwe woning van gemiddeld 70 meter te kopen. In het Verenigd Koninkrijk kost een vergelijkbaar appartement 6,2 gemiddelde jaarsalarissen, "voegde Veronika Hegrová toe van hyponamiru.cz.
Ook in de oostelijke landen is onroerend goed betaalbaarder. Bulgaren hebben bijvoorbeeld 4,8 gemiddelde bruto jaarsalarissen nodig voor een appartement van 70 meter, 7 in Roemenië, 7,6 in Polen en 8,1 in Kroatië, volgens de Deloitte Property Index 2021.

Hypotheken worden duurder

De beschikbaarheid van eigen woningen wordt sterk beïnvloed door de prijs van hypotheken, resp. hypotheekrenteaftrek. Op dit moment zien we een forse stijging en naar de mening van hypotheekspecialisten zal de stijging van de hypotheekprijzen ook in de toekomst doorzetten. Dit jaar lijkt een stijging van de tarieven tot zes procent absoluut realistisch.

"Hypotheekrentes zijn nog steeds erg laag in ontwikkelde Europese landen. Hypotheken zijn momenteel erg goedkoop, bijvoorbeeld in Frankrijk, waar je een woonkrediet kunt krijgen tegen een tarief van 1,13 procent. In Duitsland zijn de tarieven 1,3 procent en in het VK worden hypotheken aangeboden tegen gemiddeld 1,7 procent. Hoe meer we naar het oosten gaan, hoe duurder hypotheken worden. In Hongarije nadert de gemiddelde rente de 4,5 procent, in Kroatië bijna 3,2 procent en in Polen krijg je een hypotheek voor minder dan 2,4 procent", aldus Veronika Hegrová, de situatie op de hypotheekmarkt in de omringende Europese landen .

bron: novinky.cz
 
De inwoners van Tsjechië ondervinden nu (en eigenlijk al jaren) de gevolgen van het Thatcheriaanse woonbeleid van de ODS en het geheel overlaten aan de markt en speculanten. Voorheen woonde een groot deel van de bevolking in een zogenaamde panelaky, sociale woningbouw uit de communistische periode.
Na de fluwelen revolutie werd alles geprivatiseerd. De mensen die er al in woonden hebben geluk. Maar het is voor starters nu verschrikkelijk duur om een woning te bemachtigen. Als deze woningen in een woninstichting van bijvoorbeeld de gemeente waren gekomen zoals in de voormalige DDR, zou het naar mijn mening beter zijn geweest.
 
Wat heeft dit met huidige woningmarkt te maken? ..... Thatcher regeerde voor hun tijd.
Heel veel. Tsjechië kent geen aanzienlijk systeem meer voor sociale huurwoningen. Die hadden ze nog kunnen hebben, maar de ODS die na de fluwelen revolutie in de regering zat heeft alles geprivatiseerd. De ODS had Thatcheriaanse opvattingen over de economie. En zo dachten ze ook over de woningmarkt. In de voormalige DDR hebben ze het anders gedaan. De huurwoningen bleven verhuurd worden door woningbouwverenigingen. Zonder een hoger inkomen is het nu onmogelijk geworden om in Tsjechië een huurwoning te vinden. In tegenstelling tot inwoners uit de voormalige DDR. Dat alles heeft te maken met verkeerde beslissingen in het verleden. Hierin is Tsjechië overigens niet uniek zoals je terecht zegt. ..... [EDIT] Stuk tekst over de Nederlandse woningsituatie verwijderd.
covid heeft er een schepje bovenop gedaan
En de link met covid die je aanroert, is mij niet duidelijk. Wat ik wel weet is dat de huurprijzen in Praag even sterk daalden voor bepaalde appartementen die beschikbaar kwamen na het instorten van de AirB&B markt door de coronamaatregelen. Maar dat zal ook wel weer over zijn. Dat de huizenprijzen op het platteland sterk in trek raken door Covid gestimuleerd telewerken, begrijp ik. Maar dat daardoor appartementen in steden duurder worden niet.

En overigens; mijn opvattingen hebben niets te maken met die van mijn vriendin of haar familie. Daarmee verschil ik ook soms van mening en dat is gezond.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

kuurgast

Donateur
Coronavirus wakkert belangstelling Tsjechen in recreatiewoningen aan
Covid-huisjes verkopen. Voor een miljoen vind je een huisje en de prijzen blijven dalen.

Een aantal Tsjechen die tijdens covid huisjes kochten, doen die dit jaar weer weg. Het economisch optimisme vervaagde, de energieprijzen stegen. In het voorjaar verschijnen er honderden nieuwe recreatiewoningen in het aanbod. Sommige voor maar een miljoen.
De advertentierubrieken voor huisjes begonnen afgelopen najaar al vol te lopen. In het voorjaar komen er nieuwe huisjes op de markt.
Geen wonder. Romantische ideeën over buiten de stad wonen vervaagden met het einde van de pandemie. En de intentie om oudere eigendommen te verbeteren werd gestopt door inflatie.

In de regio Karlovy Vary daalde de prijs per vierkante meter met vijfeneenhalf duizend jaar-op-jaar. Volgens het onroerendgoedprijskompas van Sreality.cz in de regio's Midden-Bohemen en Ústí daalde het met ongeveer duizend. Sommige eigenaren weigeren echter nog steeds dat de prijzen van recreatiewoningen in beweging zijn gekomen. Dat wil zeggen, behalve de populaire bestemmingen Krkonoše, Šumava, Lipno en soortgelijke bestemmingen.
Slechts enkele huisjes zullen tot een derde goedkoper zijn. Het is al de moeite waard om de prijzen in de gaten te houden, want volgens Ostatek is het tweede kwartaal ideaal voor het kopen van een huisje of huisje.
"Er zijn soorten onroerend goed waar het 25 tot 30 procent moet dalen ten opzichte van vorig jaar om te verkopen." Vooral de energie-intensieve en niet-gerenoveerde.
Het overgrote deel van de verkopen wordt contant gedaan. Vanwege de inflatie "storten" mensen hun spaargeld in huisjes.
Bron seznamzpravy.cz.
 
Covid-huisjes verkopen. Voor een miljoen vind je een huisje en de prijzen blijven dalen.
"Er zijn soorten onroerend goed waar het 25 tot 30 procent moet dalen ten opzichte van vorig jaar om te verkopen." Vooral de energie-intensieve en niet-gerenoveerde.
Maar het voordeel van die "covid huisjes" is wel dat je niet van stads- en blokverwarming afhankelijk bent. Je die huisjes meestal met kolen kunt verwarmen. In Turnov betaal ik nu 5000 kc per maand van servicekosten ( verwarming en warm en koud water)voor een goed geïsoleerd appartamentje van 60m3 . Voor mijn Chalupa zou ik wanneer ik er constant zou zijn hooguit 3000 kc voor kwijt zijn. Dat die tweede woningen nu verkocht worden kan ook zijn omdat het toch niet zo bevalt en omdat het leven duurder is geworden en een tweede huis het eerste is waarop je kunt besparen. Dat heeft denk ik weinig met het energieverbruik van dit soort woningen te maken.
 
Bovenaan