Hranická propast (kloof): 's werelds diepste zoetwatergrot

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
's Wereld diepste onderwatergrot gevonden in Tsjechië

Afgelopen maand daalde een onderwaterrobot af in de Hranická Propastgrot in het oosten van Tsjechië. De robot kwam tot 404 meter. Daarmee is de grot de diepste onderwatergrot op aarde. En de afgrond is nog dieper.


De duikrobot had de bodem namelijk nog niet bereikt. De lijn waarmee de op afstand bestuurbare robot was verbonden, was niet langer. De bodem was ook nog niet in zicht, zo heeft een onderzoeksteam bekendgemaakt.

De leider van het team, Krzystof Starnawski, heeft zelf ook gedoken in de welhaast bodemloze put. In 2015 dook hij naar 265 meter. Na afloop moest hij zes uur in een decompressiekamer doorbrengen om te herstellen van de duik.

Hij ontdekte destijds nog diepere schachten in de grot. Daarom stuurde het onderzoeksteam nu een onderwaterrobot omlaag omdat die dieper kan duiken dan mensen.

“We zien nu iets wat echt nog nooit iemand heeft gezien”, vertelt Starnawski. “Ik voel me als een 21e eeuwse Columbus.”

xxl.jpg

Krzysztof Starnawsk bereidt de tocht van de onderwater robot voor
xxl.jpg

De onderwaterrobot kan dieper duiken dan mensen aankunnen
xxl.jpg

De duik moet goed voorbereid worden zodat de robot zo min mogelijk obstakels tegenkomt
xxl.jpg

Het team kijkt toe hoe diep de onderwaterrobot kan komen

De grot is uniek in de wereld. Hij wordt namelijk in de aarde van onderaf uitgesleten. De meeste grotten worden gevormd door sijpelend regenwater. Maar in de Hranická Propastgrot borrelt warm en mineraalrijk water uit het binnenste van de aarde op en erodeert de bodem van onder.

Duiken in de grot is gevaarlijk. Door de lage temperatuur, zo’n 15 graden, en het modderige water is duiken in de grot zeer zwaar. De zuren in het water op deze diepte beschadigen de apparatuur. En blote huid is ook niet bestand tegen het water.

Bron: nos.nl, foto's: ap
 

kuurgast

Donateur
Ik las enige tijd geleden al berichten over een nieuw onderzoek, maar nu staat het uitgebreide onderzoek op Journal of Geophysical Research: Earth Surface.

Hypogene versus epigenische oorsprong van diepe onderwatergrotten geïllustreerd door de Hranice-afgrond (Tsjechië) - 's werelds diepste zoetwatergrot.

De Hranice-kloof (Tsjechië), met een diepte van 473,5 m, is wereldwijd de diepste in kaart gebrachte omvang van een dergelijk systeem, hoewel de maximale diepte onbekend is. Meerdere geofysische gegevenssets (zwaartekracht, elektrische weerstandstomografie, audiomagnetotelluriek en seismische breking en reflectie) worden gebruikt om de omvang en vorming van de Hranice-kloof te onderzoeken.
De geofysische resultaten suggereren dat de Hranice-afgrond zich uitstrekt tot een diepte van ~ 1 km.

De Hranice-kloof (HA) vertegenwoordigt momenteel de diepste overstroomde zoetwatergrot ter wereld, met een maximale diepte van 473,5 m onder het oppervlak, geschat met behulp van een ROV (Remote-Operated Vehicle). De diepte die de onderwaterboot bereikte, werd beperkt door de lengte van de glasvezelkabel en vertegenwoordigt als zodanig niet de volledige omvang van het grottenstelsel. Het HA is gevuld met Ca-HCO3 mineraalwater verrijkt met CO2 met een temperatuur variërend van 14,5–18,8 ° C afhankelijk van seizoensschommelingen en de diepte onder het grondwaterpeil. Stabiele isotopische CO2-samenstellingen, samen met een verhouding van 3He / 4He opgelost in het water, duiden op een oorsprong van de gassen dicht bij de overgang van de aardmantel / korst, wat de mogelijkheid oproept van de extreme diepte van de HA en een hypogene (hydrothermale) oorsprong van de HA suggereert, volgende een vroeg geaccepteerde visie op de evolutie van het Hranice Karst-gebied.

CuHyAzpXYAEPnbx

Afbeelding twitter.com.

Als je goochelt op Hranice Kloof dan vind je wat Nederlandse beschrijvingen, en de.wikipedia.org.
Je kan een bezoek brengen zie nl.czecot.com, maar dan zie je vanaf een platform van bovenaf alleen groen water in kloof.
Kwam onderzoek op spoor nav artikel seznamzpravy.cz.
 
Bovenaan