Recept Houskové knedlíky

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Broodknoedels (houskové knedlíky)

Knedlíky (meervoud) of knedle is een van de meest voorkomende bijgerechten in de Tsjechische keuken. De bekendste soort wordt houskové knedlíky (broodknoedels) genoemd.

Tsjechische broodknoedels worden gekneed uit bloem, ei, gist (vers of instant), zout en broodblokjes, gevormd tot een cilinderrol en vervolgens gekookt of gestoomd. Gekookte knoedelbroodjes worden in plakjes gesneden en warm geserveerd, meestal met iconische Tsjechische sauzen zoals Svíčková of Rajská.

czech-svickova-1.jpg

Tsjechische Svíčková na smetaně saus geserveerd met broodknoedels


OPMERKING: er is een andere versie van broodknoedels bekend in Tsjechië; gemaakt door bakpoeder te gebruiken in plaats van gist. Dat bakpoederrecept vereist echter weinig verschillende ingrediënten.

Laten we duidelijk zijn: v
andaag heb ik het over knoedels ZONDER bakpoeder. Dit recept is voor dumplings met gistbrood.

Maar hey, heb je liever snoep? Ik heb Ovocné knedlíky (Tsjechische fruitballetjes) voor je, en ze zijn zeker het proberen waard!

INGREDIËNTEN
czech-dumplings-ingredients2.jpg


Je hebt maar een paar ingrediënten nodig om zelfgemaakte broodballetjes helemaal opnieuw te maken. Laten we ze eens bekijken:

  • Meel. Het beste meel voor het maken van dumplings, is grof meel. We noemen het hier in Tsjechië „hrubá mouka“. Ik weet dat het een probleem is om grof meel in het buitenland te krijgen. Ik heb het onderwerp een beetje onderzocht en zal het meel van broodknoedels verderop in het artikel nader bekijken.
  • Melk, lauw, om de gist te activeren. Het kan worden vervangen door warm water als u geen melk bij de hand heeft.
  • Ei, versterkt de smaak en de kleur.
  • Zout
  • Gist. Tsjechen gebruiken verse gist, en ik ook in dit recept. De dumplings zullen echter rijzen, zelfs als u instantgist gebruikt. Het deeg bevat geen vet en daarom heeft het maar een beetje gist nodig om te rijzen.
  • Snufje suiker, om gist te voeren.
  • Broodblokjes, gemaakt van oudbakken broodjes.
INSTRUCTIES

STAP 1: SNIJD OUDBAKKEN WITBROOD IN BLOKJES
Begin met het snijden van brood. Snijd het oudbakken witte brood in blokjes van inch. Het brood moet 2-3 dagen oud zijn , niet vers.

STAP 2: MAAK KNOEDELDEEG
czech-bread-dumplings-prep.jpg

Combineer de bloem met 2 snufjes zout in een grote kom. Maak een put in het midden. Gist in het midden doen, besprenkelen met een snufje suiker (foto 1) . Giet ⅓ lauwwarme melk erbij en roer met een beetje bloem met een vork (foto 2) . Laat het 5 minuten staan tot de gist is opgelost.

Klop in een aparte kom de resterende melk met een ei (foto 3). Voeg toe aan bloem met gist (foto 4).

STAP 3: KNEED HET DEEG
czech-bread-dumplings-prep5.jpg

Kneed het deeg tot een gladde massa. Gebruik je handen (mijn keuze) of een keukenmixer met een goed opzetstuk. Bestrooi met wat bloem als het deeg te plakkerig is.

Voeg nu pas blokjes brood toe en combineer.

Dek de kom af met een schone theedoek en laat het deeg 45 minuten op een warme plaats rijzen tot het dubbel is (foto 5 + 6).

czech-bread-dumplings-yeast-dough.jpg


STAP 4: MAAK KNOEDELBRODEN

Maak intussen een pan met zachtkokend gezouten water om de knoedel te koken of een stomer voor het geval je de knoedel wilt stomen.

Verdeel het gerezen deeg in twee stukken, vorm uit elk stuk een cilindervorm. Een brood moet ongeveer 25 cm lang en 10 cm dik zijn.

czech-bread-dumplings-prep8-1024x819.jpg


STAP 5: KOOK DUMPLINGS
Er zijn twee beproefde methoden om dumplings te koken: koken en stomen . Kies een van deze.

Gekookte dumplings: Kook de dumplings 18 minuten in kokend gezouten water en draai de rol halverwege om (na 9 minuten). Dek de pan tijdens het koken af met een deksel.

czech-dumpling-cooking.jpg

Gestoomde dumplings: Stoom de dumplings gedurende 25 minuten in een pan met een geschikt stoominzetstuk of in een stoompan afgedekt met een deksel. Draai de knoedel niet om tijdens het stomen.

bread-dumpling-steamed.jpg


STAP 6: MAAK GEKOOKTE DUMPLINGS AF
Haal de gekookte dumplings er voorzichtig uit. Een grote knoedelspatel kan handig zijn.

Als je de dumplings hebt gekookt, prik ze dan meteen een paar keer met een vork in . Prikken in de rollen wanneer ze uit het water worden gehaald, is noodzakelijk. Anders zou de stoom binnen blijven en zouden de knoedels niet zo luchtig zijn als ze zouden moeten zijn.

cooked-dumpling.jpg


Prik geen gestoomde dumplings omdat ze niet zoveel water opnemen als hun gekookte broertjes en zusjes.

Als u de dumplings niet direct na het koken serveert, bestrijk dan het oppervlak met een beetje gesmolten reuzel of boter . Zo blijven de knoedelrolletjes zacht en droogt het oppervlak niet uit.

STAP 7: SNIJD DE DUMPLINGS IN PLAKJES
De ouderwetse techniek van hoe Tsjechen knedlíky snijden, is met behulp van een katoenen draad . Je kunt een nog warme knoedelrol snijden met een heel scherp mes . Of gebruik een knoedelsnijder en snijd de hele rol in één keer in plakjes.

czech-knedliky-dumplings-819x1024.jpg


HOE DUMPLINGS TE KOKEN
Een belangrijke opmerking over het dilemma van het koken van knoedels:

✅ Er zijn twee beproefde manieren; ofwel om knedlíky te koken in kokend water of om ze te stomen.

Gestoomde dumplings bieden altijd het meest visueel aantrekkelijke resultaat . Ze zullen van binnen zacht en mooi glad zijn, met een regelmatige vorm, niet papperig aan de oppervlakte. Je moet dumplings 25 minuten stomen zonder ze om te draaien.

Als je de dumplings kookt, zal het kokende water de dumplings eroderen. Hun oppervlak zal niet perfect symmetrisch zijn en ze zullen van binnen iets minder donzig zijn. Knedlíky wordt 18 minuten gekookt in kokend water en moet halverwege de kooktijd worden omgedraaid.

Krijg een direct beeld: een gestoomde knoedel aan de linkerkant, rechts een gekookte variant. Beiden gemaakt met hetzelfde recept, alleen de manier waarop ik ze klaarmaakte was anders.

cooked-czech-knedliky-1024x819.jpg


Mijn tip: Zou je het leuk vinden om dumplings te stomen in plaats van te koken? U hoeft geen luxe stoompan te hebben; er zijn echt goedkope inzetstukken voor stoomrekken die u in uw eigen pannen kunt gebruiken. Let op: als je eenmaal hebt gestoomd, wil je nooit meer terug aan de kook.

Hoe zien gesneden knedlíky eruit? Aan de linkerkant zijn er een paar plakjes gestoomde dumplings. Rechts de plakjes van de gekookte knoedel. (Goed nieuws: zowel gekookte als gestoomde dumplings smaken heerlijk!).

czech-dumpling-slices.jpg


WELKE BLOEM TE GEBRUIKEN
Tsjechen gebruiken grof meel (Hrubá mouka) als basisingrediënt voor knoedeldeeg. Ik weet dat er een probleem is om dit soort meel in het buitenland te vinden.

Ik heb een paar internetfora onderzocht en er waren enkele handige tips om het Tsjechische grove meel te vervangen, vooral als je in de VS bent gevestigd:

  • Gebruik Wondra-bloem, of meng het met bloem voor alle doeleinden.
  • Je kunt ook wat bloem voor alle doeleinden vervangen door farina (krupička).
  • Sommige mensen zeggen dat een kopje broodmeel kan helpen bij de textuur van dumplings.
  • Als je alleen bloem voor alle doeleinden hebt, stoom dan altijd dumplings in plaats van te koken dat knedlíky niet te dicht is. Het is een must om dumplings te stomen als er minder grof meel wordt gebruikt.
BROOD VOOR KNOEDELS
De broodknoedels worden niet voor niets de "brood" genoemd. Het is omdat ze in blokjes gesneden witbrood bevatten. Het beste brood voor dumplings is witbrood met een gouden korst. Tsjechen gebruiken meestal Rohlik of housky .

Het witbrood moet 2-3 dagen oud en oud zijn, anders valt het uit elkaar in het deeg en is het niet herkenbaar in het eindproduct.

Zacht en delicaat gebak zoals toastbrood zorgt ervoor dat de afgewerkte knoedel de saus opneemt en in feite uiteenvalt voordat je klaar bent met eten.

Een handig trucje: als je alleen vers brood hebt, leg het dan een tijdje in de oven om het te laten drogen.

Knedlíky moet ongeveer 10-30% broodblokjes bevatten. Minder brood zal niet herkenbaar zijn in het deeg en meer zal het deeg met normale middelen praktisch onkookbaar maken.

Als je van knoedels met veel gebak houdt, probeer dan karlovarský knedlík te maken.

czech-rajska-omacka-tomato-sauce-recipe.jpg


www.cooklikeczechs.com/houskove-knedliky-czech-bread-dumplings
 
Bovenaan