Hoogtepunten van het Boheemse Paradijs

Topic in 'Noord Bohemen' gestart door Ad Verschoor, 17-02-2016.

 1. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Hemel op aarde

  Een stedentrip naar Praag of wandelen en skiën in het Reuzengebergte? Het zijn toch wel de bekendste bestemmingen in Tsjechië. Oké misschien zijn de thermaalbaden van Karlsbad en het Lipnomeer in Zuid-Bohemen minstens zo populair, maar waarom zou je niet eens buiten de gebaande paden treden, als je eens een kijkje wilt nemen in dit schitterende land. De eerste vraag is, als je dan eens wat anders zoekt, waar vind je dan een unieke belevenis?

  Het Beskidengebergte, helemaal in het oosten van Tsjechië, tegen de grens met Slowakije, is een schitterende plek. Vooral ook een plek die niet bij de doorsnee reiziger bovenaan het lijstje staat. Maar als je een bestemming zoekt die je makkelijk in een dag rijden kunt bereiken, dan is het Boheemse Paradijs een echte aanrader. Het is een prachtig stukje natuur dat vaak, ten onrechte, overgeslagen wordt.

  Waar vind je deze hemel op aarde precies?

  Het Boheemse Paradijs ligt in het noorden van Tsjechië, op iets meer dan een uur rijden van de hoofdstad Praag. Het heeft een uniek landschap van zandstenen rotsen, verweerd door regen, wind en zon, afgewisseld met majestueuze kastelen, slaperige dorpjes waar de tijd heeft stil gestaan, uitgestrekte bossen en de typische ‘rotsensteden’. Een plek voor dagdromers, een plek om te verkennen. Hoog tijd om Terra Felix, (het gelukkige land), te gaan ontdekken.

  [​IMG]
  Hruby Rohozec Foto: Media.novinky.cz

  De 5 hoogtepunten van het Boheemse Paradijs
  1. Het authentieke Jičín

  Jičín met zijn Valdicepoort is letterlijk de toegangspoort tot het Boheemse Paradijs. De toren ligt direct aan pittoreske Wallensteinplein, geplaveid met keien en kinderkopjes en het Valdštejnpaleis en de oude St. Ignatiuskerk aan de overkant. De plek om de vakantie met een biertje op een terrasje in te luiden. De omgeving van Jičín kan je meteen als uitvalsbasis voor de hele vakantie kiezen.

  2. Rotstuinen van reuzenformaat in Prachov

  De reuzen van het Boheemse Paradijs zijn de bekende rotspartijen die het landschap kenmerken. Prachovské skály is een toeristische trekpleister, een geliefde plek om ze van dichtbij te bekijken. Voor een onontdekt stukje Tsjechië kan het hier toch best druk worden op zomerdagen. De mooie wandelroutes, tussen (en over en onder) de stenen reuzen, maken toch echt de moeite waard. Er zijn wandelingen met een lengte zo tussen de 1 en 3 uur, die iedereen kan lopen. Op de routes liggen diverse uitkijkpunten, vernoemd naar plaatselijke legendes. Als alternatief kan je ook de rotsenstad van Hrubá Skála kiezen of het labyrint van Besedické Skály.


  3. Kastelen uit de tijd van ridders en jonkvrouwen

  Naast de prachtige natuur van bossen en rotspartijen, is het ook een paradijs voor de cultuurliefhebber. Nergens vind je zo veel kastelen bij elkaar als in Tsjechië en ook zeker in het Boheemse Paradijs. Tijdens een dagwandeling kan je zeker 3 kastelen bezoeken. De burchtruïne Trosky ligt bovenop 2 rotspunten, midden tussen de velden. De ‘Oude Vrouw’ en ‘De Maagd’, de beide torens, worden door de stenen burchtmuren met elkaar verbonden. Ook het kasteel Hrubá Skála is op zandsteen gebouwd en doet tegenwoordig als hotel dienst. Van ruïnes naar compleet gerestaureerde kastelen met musea. De gotische burcht Valdštejn steekt met zijn rode daken schitterend af tegen het groene landschap. Bij aankomst word je meteen verrast door de schitterende stenen brug met aan weerszijden beelden van beschermheiligen.

  4. Buitensportavontuur in de natuur

  Deze bijzondere regio is meteen ook een paradijs voor liefhebbers van een actieve vakantie. Wandelen kan je eigenlijk gewoon overal, van korte stukjes tot uitdagende dagtochten van meer dan 20km. Dankzij het grillige landschap is het een populair gebied voor rotsklimmen. In de nationale parken mag niet geklommen worden, maar net daarbuiten zijn diverse plekken, bijvoorbeeld bij Labske Piskovce, waar je jezelf kan uitdagen op de steilste rotspunten. Het gebied wordt doorkruist door de rivier Jizera. De rivier die in het Jizeragebergte ontspringt heeft in het Boheemse Paradijs al een aardige omvang. Zak in een kano of kajak de rivier af, bijvoorbeeld via de 9km lange kanotocht van Malá Skála naar Dolánky. Echt wildwaterkajakken is het misschien niet, maar wel een prachtige tocht dwars door de natuur. Zoek je toch iets meer uitdaging? Bij Malá Skála kan je ook raften.

  5. De middeleeuwse stad Turnov

  Het oude stadje Turnov ligt in het noorden van het Boheemse Paradijs, met ook hier een prachtig plein, compleet met Renaissance Raadhuis en de St. Franciscuskerk. Turnov staat bekend om zijn edelstenen, met naast de diverse winkeltjes ook een museum en een jaarlijks terugkerend edelstenenfestival. Net als Jičín is ook Turnov een uitstekend startpunt om deze streek te ontdekken. Net buiten de stad ligt het bekende kasteel Hrubý Rohozec. Dit kasteel biedt een uniek kijkje in het leven van zijn laatste bewoners. Een mooie plek om de vakantie af te sluiten met een laatste Tsjechisch biertje op een terrasje.

  Het Boheemse Paradijs is absoluut een walhalla, of je nou houdt van cultuur, natuur of het liefst de hele dag actief bezig bent. Een avontuur in de natuur, weg van de gebaande paden... hier ligt het paradijs op aarde aan je voeten.

  Bron: telegraaf.nl
   
  clowntje, henniekootstradekiel, hgmw en 2 anderen vinden dit leuk/interessant.

Deel deze pagina