Honderden kerstkarpers in gevaar, onbekende substantie lekte in zijrivier vijver

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Honderden kerstkarpers uit vijvers bij Stod in het zuiden van Pilsen en duizenden andere vissen uit een nabijgelegen vijver zijn in gevaar. Dinsdagmiddag lekte een onbekende stof in de Merklínka-kreek, die door beide plaatsen stroomt. Brandweerlieden vonden tientallen dode vissen op een vijf kilometer lang stuk water.

Het incident gebeurde rond half twee. "De vervuiling gaat van Zemětice tot Stod. We installeerden verzonken muren om de stof te stoppen. Schuim vormt zich op het oppervlak. We hebben tientallen dode vissen gevonden. De gevaren in Stod, waar de beek stroomt, zijn in gevaar. Vissers daar hebben karpers klaargemaakt voor de vakantie, "zei Robert Kučera, commandant van vrijwillige brandweerlieden uit Nýřany.

De informatie werd bevestigd door de voorzitter van de Stod Fishermen's Association, Roman Tiller. "We hebben vijfhonderd karpers, tweehonderdvijftig snoek, graskarper en zeelt. Maar nog meer zorgen maken we over het bestand in de nabijgelegen kweekvijver, waar zo'n 8.000 vissen zitten', berekende hij.

Brandweerlieden van het Třemošná-laboratorium gingen naar de locatie om watermonsters te nemen. Radek Hauser van het ministerie van Milieu van Nýřany verklaarde dat het waarschijnlijk om een drijfmest ging. "De oorsprong van de vervuiling ligt waarschijnlijk bij het landbouwbedrijf in Zemětice", zegt Petr Poncar, een woordvoerder van de regionale brandweer. Ook de politie houdt zich met de zaak bezig.

bron: novinky.cz
 
Nu dit weer...

Honderden dode vissen lagen in de Elbe in de regio Litoměřice, inclusief enkele trofee-exemplaren!​


1642356462141.png

Honderden kilo's dode vis werden zaterdag door vissers uit het water gehaald uit de rivier de Elbe in de regio Litoměřice. De zaak wordt behandeld door de Tsjechische Milieu-inspectie en de politie. De inspectie heeft watermonsters genomen.

Vissers registreerden de dood van vissen in Štětí na het middaguur. "Tot nu toe zijn er enkele honderden kilo's dode vissen uit het water gehaald, waaronder enkele in trofee-formaat. De Tsjechische milieu-inspectie heeft water- en dode vismonsters genomen", meldt de Tsjechische Vissersvereniging op haar website.

De vissers vonden dode meervallen, karpers en graskarpers. Volgens de visserijvereniging zullen er veel meer dode vissen zijn, maar de rivier zal ze stroomafwaarts meenemen.
De inspectie heeft water- en vismonsters aangeleverd. Het is nog niet duidelijk of er chemicaliën in het water zijn gekomen.
De politie onderzoekt de zaak voor schade aan en gevaar voor het milieu als gevolg van nalatigheid, zei politiewoordvoerster Alena Bartošová.

bron: novinky.cz

Er zijn suggesties dat de boosdoener een bekende papierfabriek is in Štětí, met een Nederlandse eigenaar. De stof die het waarschijnlijk heeft veroorzaakt - loog...
 
Laatst bewerkt:
Bovenaan