Hond uit Tsjechië naar Nederland meenemen

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Hoi Cor,

Onze Shih-Tzu hebben we twee jaar geleden gekocht in Usti nad Labem. Zij heeft een uitgebreide stamboom, een echte. Verder is ze kerngezond, dus echt geen broodfok. Gewoon even goed rondkijken.
 
Mijn ouders hebben 5 jaar geleden een engelse cocker Pup gekocht in de buurt van Susiče maar helaas was er met dit beestje vanalles niet goed ;

Baknijd>hij beet je waar hij maar krijgen kon als je langs zijn bak liep.

mijn ouders hebben hem na twee jaar moeten laten inslapen want hij beet zonder redenen en was onbtrouwbaar volgens de dierenarts was hij gewoon een slachtoffer van doorfokken .:snik:
 
Hebben een Cesky Fousek van Tsjechie, doodbrave hond, een betere kan je niet vinden. We hebben ondertussen ook voor kenissen en een collega al eens een Cesky Fousek meegebracht.
Het is belangrijk dat je bij de fokker thuis je ogen opentrekt, vaak zie je al aan de manier waarmee zij met hun eigen hond omgaan wat je pup heeft doorgemaakt tijdens zijn eerste levensfase.
 
Wij hebben een Tsjechische herder. Mooie hond, lief voor mensen, wat minder voor andere honden.
Gorrit, volgens mij is jouw Tsjechische Popelnice in de verte nog verwant met onze allereerste hond.
 
cor321 schreef:
En wat voor papieren heb je dan nodig om hem het land uit te krijgen?
In ons geval:
  • Koopcontract
  • Stamboom
  • Gezondheidsverklaring
  • Europees dierenpaspoort waarin jij als eigenaar te boek staat.
  • Inentingsboekje met geldige vaccinaties
  • Chip met registratiebewijs
Met alle bovenstaande zaken zijn wij perfect geholpen door een dierenarts te Trutnov. Dat is ook nog eens stukken goedkoper dan in NL.
De laatste rabiesvaccinatie kostte Kc 370,- (voor twee honden)
 
Wij hebben een bijna achtjarige Cesky Fousek, zij komt ook uit Tsjechië. Een aantal jaren geleden ben ik met haar weer terug geweest om haar te laten dekken door een prachtige cesky fousek reu.
Verleden jaar heeft een goede vriend van mij ook een tweede cesky fousek gehaald in Znojmo en andere vrienden van mij halen ook regelmatig een hond uit CZ, ik heb nog nooit gehoord van problemen bij de uitvoer van de hondjes.
De hond van die vriend had verleden jaar nog geen chip, dat is later gedaan in Nederland.
De belangstelling voor de cesky fousek neemt behoorlijk toe in Nederland en de hondjes die nu worden ingevoerd hebben veelal dezelfde kennelnaam, de fokker is niets te verwijten, hij fokt goede honden maar zo langzamerhand kom je alleen nog deze kennelnaam tegen.
Er zijn zoveel goede cesky fousek fokkers in Tsjechië en het zou voor het bestand in Nederland goed zijn als er ook eens honden van andere fokkers zouden worden ingevoerd.
 
Waarom willen mensen een hond kopen in Tsjechie?
Omdat ze hier in Tsjechie waarschijnlijk zo lekker goedkoop zijn?
Zit hier gewoon achterover nog net niet vallend in mijn stoel sommige reacties te lezen ....en dacht echt even dat ik op Marktplaats beland was, DE hondenverkoopsite van Nederland waar menig broodfokker zijn honden slijt aan mensen die een hond willen maar er niet teveel voor willen betalen,door deze mensen die zo'n hond(je) kopen blijft er een zeer ellendige situatie voor deze honden bestaan en neemt de vraag alleen maar toe.
Iemand in dit topic neemt zelfs een hond(Cesky Fousek) vanuit Tsjechie mee voor kennissen en vrienden....alsof je een pak melk koopt!!! een ander gaat ook even een hond kopen die ze meteen meekrijgen,het is wel een hond met ''uitgebreide'' stamboom dus zal ie kerngezond zijn,....ik hoop het in ieder geval voor het hondje dat ie inderdaad van goede ouders afkomstig is en er serieus naar ziektes etc is gekeken in beide lijnen,hier zou ik buiten de vereniging om ook onze honden met ''uitgebreide'' stamboom op elkaar kunnen laten klimmen en voor een leuke cent kunnen verkopen want bij een echte fokker betaal je voor onze boeffies zo'n 1500 euro dus voor een stuk minder klanten zat,wat eruit komt is dan maar de vraag met broer en zus maar dat het gebeurt in de hondenwereld is 1 ding wat zeker is dus ik bedoel maar.
Vaak wordt er met de teven gefokt bij het leven en is het heel normaal dat de teven 2 nesten per jaar krijgen,dus vooraf en tijdens de puppytijd zeker kontakt met de fokkers en vooral de lijnen met erfelijke ziektes en hd plus de o zo belangrijke ogentesten bekijken maar dat doet natuurlijk niet iedereen....
Er zullen hier zeker hele goede fokkers zitten die dus wel volgens de regels fokken en dit doen via de vereniging waar zij aan bepaalde eisen moeten voldoen en die echt niet zomaar een pup meegeven aan een wildvreemde buitenlander die ''even'' een hond komt kopen.
En je ogen bij de fokker goed de kost geven over hoe de moeder met pups zijn opgevoed etc?
Een hoop mensen interesseren zich hier niet in en willen maar 1 ding:
zo snel mogelijk de pup mee naar huis nemen!
Ik vraag me trouwens ook af of de pups de 8 weken zijn gepasseerd voor ze bij de moeder weg mogen.
Een normaal volgens de regels gefokte pup wordt pas rond de 8 weken gechipt en heeft een stamboomboekje met alle geldige inentingen plus ontwormingen etc.

Er zullen ongetwijfeld WEL mensen op dit forum zitten die niet over 1 nacht ijs zijn gegaan en vooraf gezocht hebben naar een betrouwbare en goede fokker.
 
Ho, ho, ho Lubnik, ik voel met toch wel lichtelijk aangevallen door jouw bericht.
Voor alle duidelijkheid licht ik mijn "verhaal" eens nader toe.
Toen ik acht jaar geleden een Cesky Fousek wilde ben ik zeker niet over één nacht ijs gegaan toen wij deze beslissing namen (heb altijd labradors gehad maar die hadden allen epilepsie en zocht nu naar een ras met dezelfde will to please)
Dus gekozen voor de Cesky Fousek, er waren in twee jaar al geen nesten hier gefokt dus heb ik contact gezocht met de Tsjechische rasvereniging en lang gewacht op een goede pup, gefokt volgens de regels van de vereniging.
Toen er eindelijk een pup voor mij was en wij hier erg blij over waren is er goed naar deze hond gekeken of zij voldeed aan de eisen en of zij in goede gezondheid was. Ik heb dus de keuze voor de hond aan de experts van de cz vereniging overgelaten en geen habbekrats voor de pup betaald maar echt een behoorlijk bedrag.
De laatste tijd is dit ras in Nederland in opkomst en wordt er meer gefokt, toch is niet iedereen gecharmeerd van de wijze waarop er hier gefokt wordt met deze honden.
Ik weet uit persoonlijke ervaring (en die van een vriend) dat er gefokt wordt met erfelijk belaste honden. Als je dan vragen krijgt van liefhebbers die ook een fousek willen dan heeft men zelf de keuze om een hond hier aan te schaffen of om er één te kopen uit het land van herkomst.
Natuurlijk heb je overal malafide hondenhandelaren, en ik weet van die verschrikkelijke puppyfabrieken in de oostbloklanden, maar denk niet dat Nederland nu het walhalla is.
 
Hoi Lubnik,

Wat jij schrijft zal waarschijnlijk ook wel gebeuren, maar dat geldt natuurlijk niet voor iedereen.
Wij hebben onze hond ook meegekregen toen het beestje nog geen vijf weken oud was, maar dat was een speciaal geval.
Hij is onderzocht door de dierenarts in Tsjechie en in Nederland en was/is kerngezond.
Omdat hij inmiddels 'al' negen is en ook nog eens een groot, gaat hij zich gedragen als een bejaarde hond. Vroeger rende hij heerlijk achter een balletje aan in de duinen, nu is het 1 a 2 keer rennen en dan gaat hij met bal in zijn bek liggen. Met andere woorden : baas, ik heb geen zin meer.
In Tsjechie vindt hij het heerlijk, lekker de hele dag buiten zich gedragen als een Tsjechische hond ( wat hij natuurlijk ook is ).
 
Schandalig vind ik het echt niet. Zoals ik al zei, was het een speciaal geval. De moeder was namelijk bij de geboorte overleden en de pup werd opgevoed door de eigenaar van het restaurant.
Wandelen met het beestje lukte natuurlijk nog niet, dus in een draagzak. Een heel verschil met een baby, want hij was toch wel erg zwaar.
Het leuke is dat hij al een beetje zindelijk was, want 's nachts in de caravan begon hij te piepen/blaffen dat hij nodig moest. Ik naar buiten, maar nachtblind als ik ben, raak ik hem kwijt. Een zwarte hond, midden in de nacht.....nachtblind.....problemen. Op mijn knieen door de struiken en maar voelen waar hij zit. Niet te vinden, breekt er toch lichtelijk paniek bij mij uit....tot ik op een gegeven moment Akkelien uit de caravan zachtjes hoor 'roepen' : "hij is allang weer binnen".
 
Ik voel me wel een beetje aangevallen door die opmerkingen over Marktplaats. Wij hebben in het verleden tweemaal een nestje van 5 pups gehad, kruising tussen Friese Stabij en de Kooiker hond van een vriend van ons. Een prachtige kruising! Deze puppies hebben wij ook verkocht via marktplaats, en het viel ons op dat geen enkele koper zonder meer een hondje kocht. Ze wilden allemaal kijken, het nest zien, de mama zien etc. Dit was voor ons ook geruststellend, want wij wilden ook dat onze hondjes goed terecht kwamen. Wij hebben dan ook heel intensief gesocialiseerd, ze waren gewoon in huis, elke dag met de kinderen spelen. Wij hebben later een hoop complimenten gehad dat de pups zo onbevangen waren en nergens van schrokken en zo ongelooflijk lief waren. Er zijn dus ook goede fokkers die van marktplaats gebruik maken, en niet alleen broodfokkers. Overigens, wij zijn niet eens fokkers, het was puur plezier voor ons allemaal!
 

Lukas15

Geroyeerd Lid
Wij hebben Enya, de bruine labrador, ook via Marktplaats gekregen. Niet om zo goedkoop mogelijk een hond te krijgen, maar omdat we op die manier fokkers konden vinden. Hier in de buurt konden we nergens een fokker van labradors vinden, dus dan kijk je op internet.

Lubnik schreef:
en dacht echt even dat ik op Marktplaats beland was, DE hondenverkoopsite van Nederland waar menig broodfokker zijn honden slijt aan mensen die een hond willen maar er niet teveel voor willen betalen
Dus dit is, in mijn ogen, volstrekte onzin. Wij hebben uitdrukkelijk gevraagd de moeder te zien, we zijn eerst op bezoek gegaan bij die mensen, hebben de puppies bekeken, zelf eentje uitgekozen, na lang twijfelen (welke word het nou, ze zijn allemaal zo leuk). Mijn ouders hebben nog een lange tijd met de fokker gepraat over de honden, enzovoort, terwijl ik (ik was als enige mee) me met de honden heb bezig gehouden. In totaal hebben we daar een paar uur doorgebracht en toen hebben we Enya gekozen. Kerngezonde en leuke labrador. Fokker was prima.

Marktplaats is niet een plaats waar mensen zo goedkoop mogelijk een hond willen kopen en waar menig broodfokker zijn honden slijt. Nee, het is gewoon een plaats waar fokkers en toekomstige eigenaren elkaar kunnen vinden. Dat de mensen op Marktplaats alleen maar goedkoop een hond willen, is belachelijk. Wij hebben zelf de normale prijs betaald die je voor een labrador zou horen te betalen en wij hebben niet eens gezocht naar lage prijzen. Óf er zijn héél véél mensen totaal anders, of jij reageert heel ongenuanceerd...Sorry, maar dit is wel een van de belachelijkste dingen die ik ooit heb gehoord.
 
Bovenaan