Holandština aneb Opravdu věříte, že na to nemáte?

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Vendula

Actief Lid
Holandština aneb Opravdu věříte, že na to nemáte?

Když ji poprvé slyšíte, podlomí se vám kolena bezmocí a je vám do breku.
Tohle že se mám naučit? Tuhle směs angličtiny, němčiny, francouzštiny a vím já ještě čeho všeho???
Jenže někde se začít musí a není důležité vyhrát, ale zúčastnit se,že...
Vyzbrojeni odvahou a odhodláním vydáváte se na trnitou cestu poznání.
Odhodlání začíná slábnout už tehdy, když zjistíte, že neexistuje žádná pořádná učebnice česko-holandská, takže když neumíte žádnou jinou řeč, jste „nahraní“.
Slabší povahy se zhroutí, silnější hledají dál.
V podstatě existují dvě možnosti – pustit se do učení sami anebo si najít nějaký kurz holandštiny pro cizince.
Dobré kurzy rovná se drahé kurzy.
Kurzy v rámci „inburgeringsprogramma“ jsou zadarmo, ale nedá se k nim – jako člen EU - moc dostat a když už, tak člověk musí počítat s tím, že se může ocitnout ve skupině, kde se jeho kolegové budou teprve začínat učit psát latinkou.
Učit se sám vyžaduje mít trpělivého partnera nebo učebnici s dobrým audiomateriálem, pevnou vůli, disciplínu a optimismus.
Nebrát studium holandštiny jako něco, co se „musí“,ale vyhledávat ji na každém kroku.
Pro začátek je nejlepší si vyčíhnout, kdy dávají v televizi programy pro malé děti. Koukáte na pohádky a krůček po krůčku začínáte rozumět. Začnete být zvědavější, koupíte si svou první učebnici gramatiky a učíte se i psát.
Jednoho krásného dne vyrazíte do velkého světa a chcete si s každým povídat a...
nerozumíte těm zatraceným Holanďanům ani slovo!
Celý rudí vztekem a studem běžíte zpátky do bezpečí domova a už NIKDY NIKDY NIKDY nechcete holandštinu ani vidět.
A ejhle,ono už to nejde, už jsou položené základy a stavba může pokračovat. Někdy se trošku pozdrží, jindy se zase dělá přesčas. Někdy máte chuť s tím praštit, když vám někdo vypráví, že on už za rok uměl a vy za dva roky víte třetinu toho co on.
Ale tohle všecko není vůbec důležité. Nedejte se odradit počátečním neúspěchem, všecko se dá naučit. Někdy jsou to pot, slzy a odříkání, ale každá taková dřina je na konci sladce odměněna.

Nepřátel se nelekejme a na množství nehleďme!!!
 
ahojky naaadherna sprava pre kazdeho kto zistil ze mu tie zaciatky nejdu az tak ako si to predstavoval. jaj skoda ze do tej skupiny spadam. niesom ako sa ukazuje typ cloveka co sedi za slovickami a nadruhi den aj tak zisti ze ich zase nevie a tak som momentalne vo faze hladania si vlastneho stylu ucenia sa NL ktory mi bude sediet. adela
 
ja jsem se naucil cestinu od manzelka,:top: takze ja jsem se nazacatku mluvil jako zena :bloos2:
protoze manzelka mluvila v zenky rodu, tak jsem se opakoval po ni,;)
tak kdyz jsem mluvil.!jak ti lidi koukali ze jsem magor:oeps::zwijg:
 

MartinaK

Moderator
Vendulko, hezky prispevek :top: a naprosta pravda!
Holandstina a i treba jine jazyky se prekonat da. Nekdy se tento jazyk zda nelogicky, ale nakonec se to da brat s humorem.

Ze sveho vlastniho soudku... jak prekonat prvni prah a zacit mluvit:

- najit cas a to kazdy vecer preba jen 30 minut, pro cteni, cviceni, poslech, kazda minuta neni k zahozeni

- nejlepe privatni kurz, i treba vymenou za cestinu

- najit jsi praci v holandske firme, zakazat kolegum na Vas mluvit anglicky a pozadat HR oddeleni o podporu v jazykovem kurzu (firma Vam to vetsinou i rada zafinancuje)

- cist hodne novin, knizek a v aute pri ceste domu poslouchat radio ci CD s nahravkou jazykoveho kurzu

- sve holandske rodine vysvetlit, mluvit v holandstine - ABN, pomalu a srozumitelne a nevynechavat Vas z diskuzniho krouzku

- pokud mate hobby, poridit jsi informace ci knizky v holandstine prave o Vasem konicku. Pokud treba radi cestujete, kupte jsi pruvodce na vasi dalsi dovolenou v holandstine a "prokousavejte se" ... zajiste Vas bude vice bavit cist v holandstine o necem co Vas zajima, nez preba detske pohadky.
 
Už jsem to psala jinde, mě nejtěžší přijde ta výslovnost. Stejně jako u angličtiny se to totiž nedá absolutně odhadnout :kwaad: . Moje motivace do učení se jazyka, o kterém jsem nikdy dřív neuvažovala, je několikerá: předně, jazyky miluju, respektive to, jak zní. Za nejhezčí, mimo češtinu, zatím považuju japonštinu, písničky poslouchám téměř výhradně v tomto jazyce. Vím, co se o holandštině říká - že je to chrochtojazyk, ale to je podle mě jenom povrchní dojem. Čím víc totiž poslouchám to jediné výukové CD, co vlastním, tím víc tento dojem ustupuje.

Druhá motivace je, že jdu dělat do Holandské pobočky, kde sice nedělají výhradně rodilí mluvčí, ale prakticky tam mezi sebou v nizozemštině konverzují. A člověk "zvenku" se sice anglicky domluví, a to, že buitenlander je z něj asi cítit na sto honů a ještě dlouho bude, ale je poměrně dost hloupé, když se kolem vás lidé normálně baví, vy ani nevíte o čem, nemůžete se zapojit a .. prostě stojíte mimo.

Třetí motivace je, že jazyk je podle mého to "nejintimnější", co daný národ má. A z mých zkušeností vím, že ostatní lidi velice oceňují, když prokážete respekt, byť třeba neumělý, jejich rodnému jazyku. Zní to asi divně, ale můžete je tak líp pochopit a taky si tak leckdy otevřít cestičky do jejich srdcí.

No a největší motivací je samozřejmě to, že až já se naučím holandsky, tak je všechny budu týrat tím, že je povinně naučím česky :wow: (jen žertuju)!

Já myslím, že každý jazyk se postupně zvládnout dá, pokud to člověk zvládnout chce. Pokud se ho učí, protože "musí", je ta cesta daleko trnitější. A samozřejmě se musí počítat s gramatickými jevy, které jsou doslova noční můrou, protože ty jsou v každém jazyce. Takže, jak psala Vendula, nepřátel se nelekejme, na množství nehleďme!

Možná ale je úplně nejlepší rada, kterou mi dal jeden holandskej kolega, takže se o ni s váma podělím:

Najít si holandského "boyfrienda" a šprechnit s ním! :lmfao:


.. tak nevím... k účinnosti této výukové metody by se asi fundovaněji vyjádřily dámy, které nějakého takového "boyfrienda" mají :) Pokud ovšem funguje, asi stojí za to nad ní vážněji uvažovat :yess:
 
Bovenaan