Hoe gaat het met "onze" kopschoppers?

Topic in 'Nieuws & Actualiteiten' gestart door kobus, 24-04-2018.

 1. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Haagse broers horen straf voor mishandelen Praagse ober

  DEN HAAG - De Haagse broers Armin (29) en Arash (32) N. horen dinsdag welke straf zij krijgen voor het mishandelen van een ober in Praag. De mannen waren vorig jaar april in de Tsjechische hoofdstad voor een vrijgezellenfeest. Ze kregen ruzie in een restaurant en schopten en sloegen een ober. De Hagenaars zitten inmiddels een jaar vast in Praag.

  [​IMG]
  Rechtbank in Praag Foto: ANP

  De broers worden verdacht van poging tot moord. Als ze schuldig worden bevonden, kunnen ze een celstraf van tien tot achttien jaar krijgen. Twee weken geleden ging hun rechtszaak van start in de rechtbank in Praag. Ze vertelden toen dat ze ontzettend veel spijt hebben van hun daad.

  Arash en Armin N. boden de ober aan om hem financieel te ondersteunen. De man heeft een schadeclaim van 100.000 euro ingediend. De ober liep een hersenbloeding op, een gebroken kaak en oogkas en een verbrijzelde enkel. Hij was twee weken geleden ook in de rechtbank.

  Advocaten aan het woord
  De zaak tegen de broers gaat dinsdag om 9.00 uur van start. Allereerst komt de officier van justitie aan het woord, die de strafeis zal toelichten. Daarna is het de beurt aan de advocaten van Armin en Arash. Zij zullen zich focussen op het medisch rapport over de verwondingen van de ober. Mogelijk raakte de man al zwaargewond toen hij viel, niet alleen door de trappen en vuistslagen van de broers.

  Aan het eind van de dag krijgen Arash en Armin het laatste woord. Vervolgens doet de rechter meteen uitspraak. Ons land heeft een uitleveringsverdrag met Tsjechië, dus de broers zouden hun straf in een Nederlandse cel uit kunnen zitten.

  Bron: omroepwest.nl
   
 2. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Geen poging tot moord, maar lichamelijk letsel
  Nederlanders krijgen zes en vijf jaar van de rechtbank in Praag


  Rechter Tomáš Kubovec stuurt Armin voor 6 jaar naar de gevangenis, zijn broer Aräsh krijgt 5 jaar. Bovendien worden beiden gedurende 10 jaar Tsjechië uitgezet.
  De voorgenomen vervolging voor poging tot moord door de aanklager heeft de rechter niet erkend.
  De mannen moeten de ober ook een vergoeding van 1,8 miljoen kronen betalen, aldus rechter Tomáš Kubovec.

  Bron blesk.cz.
   
 3. Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep.
   
 4. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Oberschoppers in hoger beroep

  PRAAG - De broers Arash en Armin N. die vorige week in Praag werden veroordeeld tot 5 en 6 jaar gevangenisstraf voor zware mishandeling van een ober, gaan in hoger beroep tegen hun veroordeling.

  Het Openbaar Ministerie deed dat onmiddellijk na het uitspreken van het vonnis door de rechtbank al. De rechtbank vond de poging tot moord op ober Miroslav Vitek niet bewezen. Wel zware mishandeling en verstoring van de openbare orde. Op poging tot moord staat in Tsjechië een gevangenisstraf van 10 tot 18 jaar.

  Na hun veroordeling verklaarden de advocaten van de broers nog dat ze ,,enigszins opgelucht” waren, omdat de straf zoveel lager uitpakte dan de eis. Tegen zowel de rechtbank als het slachtoffer zeiden Arash en Armin N. spijt te hebben, en straf te zullen accepteren.

  Restaurant Polpo
  Miroslav Vitek raakte zwaargewond tijdens een vechtpartij die precies een jaar geleden ontstond in en rond restaurant Polpo. Hij is tot op de dag van vandaag niet in staat om te werken en zal waarschijnlijk nog meerdere operaties moeten ondergaan.

  De aanleiding voor de vechtpartij was dat twee van de zeven vrienden met wie de broers een vrijgezellenfeest vierden, met zelf meegebrachte drankjes op een gereserveerde plek gingen zitten. Ze werden daarop aangesproken door het personeel, waarna de vlam in de pan sloeg.

  Tijdens de behandeling van de rechtszaak vertelde de manager van restaurant Polpo dat de vrienden agressief reageerden toen ze werden weggestuurd. Ze schopten tegen tafels, schreeuwden en spuwden naar het personeel. De manager was wel de eerste die geweld gebruikte, door één van de Nederlanders naar buiten te duwen, constateerde de verdediging van de broers.

  Politieman
  Twee leden van de groep, onder wie een Amsterdamse politieman, probeerden hun vrienden tegen te houden. Zij gingen als enigen vrijuit. Drie Nederlanders kregen al eerder voorwaardelijke gevangenisstraffen van acht maanden, en mogen zich 5 jaar niet meer vertonen in Tsjechië. Camerabeelden van andere restaurants op het plein legden genadeloos vast hoe Arash (32) en Armin N. (29) tekeer gingen tegen de op de grond liggende ober Vitek. Behalve de celstraffen van vijf en zes jaar, verplichtte de rechtbank hen ook om Vitek een schadevergoeding van ongeveer 75.000 euro te betalen. Ook mogen ze na het uitzitten van hun straf tien jaar Tsjechië niet meer in. De straf voor Armin N. viel iets hoger uit, omdat de rechtbank vond dat hij zich minder schuldbewust toonde dan zijn oudere broer.

  Na de vechtpartij vertrokken de Nederlanders naar Berlijn om verder te feesten, en omdat ze zich naar eigen zeggen ,,niet meer veilig voelden in Praag.” Ze kwamen een dag later terug voor hun terugvlucht, en werden op het vliegveld aangehouden.

  Het hoger beroep zal naar verwachting nog dit jaar dienen.

  Bron: telegraaf.nl
   
 5. Daarmee is voor mij wel duidelijk hoezeer die zogenaamde spijt gemeend is. :tong:
   
 6. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Hoger beroep obermishandelaars Praag deze maand

  Het hoger beroep van de Nederlandse broers Arash N. en Armin N. wordt op 20 augustus in het gerechtshof in Tsjechië behandeld. De broers zijn eerder dit jaar door de rechtbank in Praag veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf en zes jaar voor het toebrengen van zwaar letsel bij een ober in de Tsjechische hoofdstad en wegens ordeverstoring. Mogelijk wordt op dezelfde dag al uitspraak gedaan.

  Zowel de broers als het Openbaar Ministerie waren in beroep gegaan tegen de uitspraak. Het OM beschuldigde de broers van poging tot moord en vond een celstraf tussen de tien en achttien jaar passend. De rechter legde een lagere straf op omdat het de manager van het restaurant was die de ruzie begon door de eerste duw uit te delen. Ook is er in het oordeel van de rechter geen sprake van poging tot moord.

  Bron: ANP
   
 7. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Hoger beroep ‘oberschoppers’ vandaag van start: ‘Lagere straf is niet realistisch’

  Advocaat Martin Vlcek van de twee broers die anderhalf jaar geleden een ober in Praag zwaar mishandelden, vreest dat hun straf morgen in hoger beroep niet veel lager gaat uitpakken. ‘Dat is niet realistisch.’ In mei van dit jaar werden Armin en Arash veroordeeld tot respectievelijk zes en vijf jaar cel wegens zware mishandeling. Justitie gaat vandaag voor ‘poging moord’.


  [​IMG]
  Advocaat Martin Vlcek van Armin N. © Victor Schildkamp

  Lange tijd hing de broers poging moord en tien tot achttien jaar cel boven het hoofd, omdat de ober al op de grond lag toen Armin en Arash hem molesteerden. Daarmee namen ze ‘bewust’ het risico dat hij kon overlijden, redeneert de Tsjechische justitie. De broers kregen eind april van dit jaar voor zware mishandeling ‘slechts’ vijf en zes jaar cel. Voor Armin een jaartje meer omdat hij een dag eerder ook nog een klap zou hebben uitgedeeld in een andere uitgaanstent.

  Justitie ging meteen in hoger beroep. Later deden beide broers dat ook. Advocaat Martin Vlcek maakt er geen geheim van dat Armin en Arash voor de zware mishandeling van de ober niet veel kans maken op strafverlaging. ,,De kwalificatie van de straf kan in theorie verlaagd worden naar straatvechten, zegt maar verstoring van de openbare orde. Maar dan zou ook de manager van het restaurant die de eerste duw gaf aangeklaagd moeten worden en dat is niet het geval”, zegt Vlcek.

  ,,Realistisch gezien is handhaving van zware mishandeling het best haalbare. Maar het kan ook zomaar weer poging moord worden. De jongens zijn voorbereid en houden met alles rekening. Voor Armin denk ik wel dat we die kleine mishandeling van een dag eerder niet bewezen kunnen krijgen omdat drie getuigen wijzen naar een man met geel shirt, maar op foto's draagt hij die avond geen geel.”

  Aflossen per maand
  Een ander akkefietje wat nog uitgevochten moet worden, is de betaling van de schadevergoeding. Ober Mirek kreeg bijna 75.000 euro schadevergoeding toegewezen, maar eist dat bedrag in één keer. ,,Dat kunnen de broers en hun familie onmogelijk betalen”, zegt advocaat Vlcek. ,,We hebben aangeboden 2000 euro per maand te betalen maar daar gaat de tegenpartij niet mee akkoord.”

  Voor de behandeling van de zaak zijn is vandaag slechts drie uur uitgetrokken, al kan dat ook in de Tsjechische rechtbank - net als in Nederland - makkelijk uitlopen. Toch trekt Vlcek uit de planning voorzichtig de conclusie dat het Tsjechische gerechtshof niet van plan is de hele zaak compleet opnieuw te behandelen. ,,Ik vermoed dat ze vooral willen praten over de punten waar onenigheid over was. Zoals die twee medici van wie de een zei dat vooral de klappen het meeste letsel hebben veroorzaakt en de andere zei dat de val op straat vóór de klappen al voor veel letsel zorgde”, zegt Vlcek.

  Bron: ad.nl
   
 8. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Hoger beroep ‘oberschoppers’ loopt vertraging op, rechtbank wil derde deskundige horen

  De behandeling van het hoger beroep van de Nederlandse broers Arash en Armin N. over de mishandeling van een ober in Praag, loopt vertraging op. Het gerechtshof wil een derde deskundige horen over de verwondingen van slachtoffer Mirek Vitek, zo is net besloten. De zaak gaat nu pas 1 oktober verder.

  Net als eerder dit jaar bij de rechtbank, ruzieden ook nu twee arts-deskundigen over de vraag waardóór de verwondingen van de ober zijn ontstaan. De ene deskundige zegt dat de klappen en schoppen de zware verwondingen aan het hoofd hebben veroorzaakt, de ander zegt dat Mireks hoofdletsel veroorzaak is door een val op straat, vlak vóórdat hij klappen kreeg. De advocaten van Armin en Arash hameren vooral op dat laatste in de hoop dat daarmee de aantijging ‘poging moord’ van tafel gaat.

  Bron: ad.nl
   
  kuurgast vindt dit leuk/interessant.
 9. Ja, zoals jullie al begrijpen moest ik van mezelf toch even kijken hoe het afgelopen is met de relschoppers. Helaas nog geen uitspraak.

  Groet Luigi.
   
  Bewerkt door een moderator: 21-08-2019
 10. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Hoger beroep vandaag hervat

  Het hoger beroep van de twee Nederlandse mannen die verdacht worden van mishandeling van een ober in Praag, wordt dinsdag hervat. Afgelopen augustus konden medisch deskundigen het niet met elkaar eens worden waar de verwondingen van de ober precies door werden veroorzaakt. De voorzitter van het hof besloot dat de mening van een derde arts nodig was.

  Het oordeel van de derde deskundige zal vandaag aan bod komen. Waarschijnlijk volgt dezelfde dag nog de uitspraak.

  Bron: nieuws.nl
   
 11. Hoger beroep 'oberschoppers' Praag opnieuw uitgesteld

  Bron:pzc.nl

  Het hoger beroep van de twee broers die vorig jaar een ober in de Tsjechische hoofdstad Praag mishandelden, is opnieuw uitgesteld. De rechter wil de deskundigen horen die over de verwondingen van de ober oordeelden. Omdat een van hen vandaag niet is verschenen, wordt de behandeling van het hoger beroep uitgesteld tot 15 oktober. Hoogstwaarschijnlijk wordt direct daarna uitspraak gedaan.


  Afgelopen augustus waren de twee andere deskundigen het zo hartgrondig met elkaar oneens, dat er een derde medisch specialist moest worden benoemd. Zijn oordeel sluit aan bij het oordeel van de deskundige die door de broers is ingebracht, namelijk dat de verwondingen goeddeels al waren veroorzaakt door een val voorafgaand aan het gevecht, vertelde de rechter. Nu moeten beide mannen opnieuw reageren op het oordeel van de nieuwe deskundige en dat moet in de zittingszaal gebeuren, aldus de rechter.
   
  Ad Verschoor en camyl vinden dit leuk/interessant.
 12. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Het Hooggerechtshof van Praag heeft zich tijdens de zitting van vandaag verontschuldigd voor de beide opgeroepen deskundigen, die de manier moesten verduidelijken waarop de verwondingen van de ober plaatsvonden.
  De experts op het gebied van forensische geneeskunde Ivan Procházka en Jiří Hladík zouden vandaag opnieuw voor de rechtbank getuigen. Tijdens de rechtszitting in augustus waren ze het er niet eens over hoe de ober hoofdletsel opliep en of dit veroorzaakt kon zijn door zijn val. Bron eurozpravy.cz.
  Geen van beide experts waren aanwezig. De derde expert is Dr. Jiří Neubauer. Bron blesk.cz.
   
 13. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  In hoger beroep 5,5 en 5 jaar cel voor mishandelaars ober Praag

  De Nederlandse broers Armin en Arash N. moeten respectievelijk 5,5 en 5 jaar de cel in voor de mishandeling van een ober in Praag. Het gerechtshof in de Tsjechische hoofdstad bevond de twee dinsdag in hoger beroep schuldig aan zware mishandeling. Dat meldt persbureau ANP. De straffen komen nagenoeg overeen met die in het vonnis dat de rechtbank afgelopen april tegen de broers uitsprak.

  Eerder op de ochtend had de Tsjechische aanklager nog negen (Armin) en acht (Arash) jaar gevangenisstraf geëist. Ook wilde justitie dat de gebroeders N. na het uitzitten van hun straf nooit meer een voet op Tsjechische bodem zouden mogen zetten. Het hof ging daar slechts gedeeltelijk in mee en legde een inreisverbod van tien jaar op. Ze moeten het slachtoffer ook een schadevergoeding van 70.000 euro betalen, iets minder dan de rechtbank in eerste aanleg had bepaald.

  Armin N. zei dinsdag op zitting dat hij veel spijt heeft: „Ik ben erg teleurgesteld in mezelf, dat ik hierin terecht ben gekomen”. Arash erkende dat hij „buitensporig” en „impulsief” reageerde, maar meent dat hij niet verantwoordelijk kan worden gehouden voor het gevecht omdat hij niet begonnen is.

  Bron: anp
   
 14. GzD géén taakstraf (ik vind het niet leuk, maar wel op zijn plaats!)
   

Deel deze pagina