Hoe gaat het met "onze" kopschoppers?

Topic in 'Nieuws & Actualiteiten' gestart door camyl, 07-08-2018.

 1. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Onderzoek naar Nederlandse ’oberschoppers’ afgerond

  PRAAG - De Tsjechische politie heeft vandaag het onderzoek naar de zware mishandeling van een ober in Praag door een groep Nederlanders afgerond. De politie bekrachtigt dat de twee nog vastzittende mannen worden verdacht van poging tot moord en dat er een celstraf van maximaal achttien jaar boven hun hoofd hangt.

  De langverwachte rechtszaak tegen het tweetal dat al sinds april vorig jaar gedetineerd zit in de Tsjechische hoofdstad wordt inmiddels voorbereid.

  Hersenletsel
  De groep van zeven had de bloemetjes aan de Moldau buitengezet, en weigerde te vertrekken, toen zij hun eigen alcoholische consumpties in een restaurant wilden verorberen. In plaats daarvan begonnen ze een massale vechtpartij, waarbij de op de grond liggende ober Mirek zwaar hersenletsel opliep en arbeidsongeschikt raakte.

  „We beschuldigen de daders van poging tot moord”, liet zegsvrouwe Andrea Zoulou weten. Bij een veroordeling kan het om achttien jaar cel gaan. In eerste instantie ging de aanklacht uit van ernstige mishandeling, maar die is nu dus verzwaard. Reden is het oordeel van medische experts, die volgens Tsjechische media zeggen dat de intensiteit van de aanval ’levensbedreigend’ was.

  Arrestatie
  De groep Nederlanders vluchtte na de gewelddadige actie, maar werd een dag later, na een uitgebreide zoekactie door de politie, op het vliegveld van Praag in de kraag gevat. Vijf van hen werden gevangen gezet, twee konden aannemelijk maken dat ze niet schuldig waren. Eén van de vakantiegangers was een Amsterdamse agent, die probeerde het incident te sussen.

  Drie verdachten werden met voorwaardelijke straffen veroordeeld terug naar Nederland gestuurd, en kregen een inreisverbod voor vijf jaar. De laatste twee verdachten zitten nog steeds vast in Tsjechië en worden nu dus verdacht van poging tot moord.

  Het slachtoffer kwam pas na enkele dagen in het ziekenhuis bij kennis. De ober moest verschillende operaties ondergaan en ondervindt nog steeds de naweeën van de mishandeling.

  Bron: telegraaf.nl
   
 2. kuurgast

  kuurgast Donateur

  De vervolging die nu door de politie is ingediend, duurt meestal enkele maanden. De officier van justitie dient de aanklacht in bij de rechtbank van Praag. Tenzij er een onverwachte complicatie in de zaak is, zou de rechtbank de zaak aan het begin van de zomer kunnen beginnen.

  Kleine uitleg over de aanklacht:
  Het Wetboek van Strafrecht in § 140 kent "poging tot moord" niet, maar alleen moord in een bepaalde fase van ontwikkeling, zoals voorbereiding, uitvoering en beëindiging. Dus, door te proberen iemand anders met opzet te doden, zelfs als het slachtoffer uiteindelijk overleefde, is het moord, maar dan tijdens de proeffase of stadium van experiment.
   
  Franky en camyl vinden dit leuk.

Deel deze pagina