Hoe gaat het met "onze" kopschoppers?

Topic in 'Nieuws & Actualiteiten' gestart door camyl, 07-08-2018.

 1. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Onderzoek naar Nederlandse ’oberschoppers’ afgerond

  PRAAG - De Tsjechische politie heeft vandaag het onderzoek naar de zware mishandeling van een ober in Praag door een groep Nederlanders afgerond. De politie bekrachtigt dat de twee nog vastzittende mannen worden verdacht van poging tot moord en dat er een celstraf van maximaal achttien jaar boven hun hoofd hangt.

  De langverwachte rechtszaak tegen het tweetal dat al sinds april vorig jaar gedetineerd zit in de Tsjechische hoofdstad wordt inmiddels voorbereid.

  Hersenletsel
  De groep van zeven had de bloemetjes aan de Moldau buitengezet, en weigerde te vertrekken, toen zij hun eigen alcoholische consumpties in een restaurant wilden verorberen. In plaats daarvan begonnen ze een massale vechtpartij, waarbij de op de grond liggende ober Mirek zwaar hersenletsel opliep en arbeidsongeschikt raakte.

  „We beschuldigen de daders van poging tot moord”, liet zegsvrouwe Andrea Zoulou weten. Bij een veroordeling kan het om achttien jaar cel gaan. In eerste instantie ging de aanklacht uit van ernstige mishandeling, maar die is nu dus verzwaard. Reden is het oordeel van medische experts, die volgens Tsjechische media zeggen dat de intensiteit van de aanval ’levensbedreigend’ was.

  Arrestatie
  De groep Nederlanders vluchtte na de gewelddadige actie, maar werd een dag later, na een uitgebreide zoekactie door de politie, op het vliegveld van Praag in de kraag gevat. Vijf van hen werden gevangen gezet, twee konden aannemelijk maken dat ze niet schuldig waren. Eén van de vakantiegangers was een Amsterdamse agent, die probeerde het incident te sussen.

  Drie verdachten werden met voorwaardelijke straffen veroordeeld terug naar Nederland gestuurd, en kregen een inreisverbod voor vijf jaar. De laatste twee verdachten zitten nog steeds vast in Tsjechië en worden nu dus verdacht van poging tot moord.

  Het slachtoffer kwam pas na enkele dagen in het ziekenhuis bij kennis. De ober moest verschillende operaties ondergaan en ondervindt nog steeds de naweeën van de mishandeling.

  Bron: telegraaf.nl
   
 2. kuurgast

  kuurgast Donateur

  De vervolging die nu door de politie is ingediend, duurt meestal enkele maanden. De officier van justitie dient de aanklacht in bij de rechtbank van Praag. Tenzij er een onverwachte complicatie in de zaak is, zou de rechtbank de zaak aan het begin van de zomer kunnen beginnen.

  Kleine uitleg over de aanklacht:
  Het Wetboek van Strafrecht in § 140 kent "poging tot moord" niet, maar alleen moord in een bepaalde fase van ontwikkeling, zoals voorbereiding, uitvoering en beëindiging. Dus, door te proberen iemand anders met opzet te doden, zelfs als het slachtoffer uiteindelijk overleefde, is het moord, maar dan tijdens de proeffase of stadium van experiment.
   
  Franky en camyl vinden dit leuk.
 3. Tsja,als je zo dom bent verdien je ook niet beter.
   
  henniekootstradekiel en camyl vinden dit leuk.
 4. Nou, ikzelf denk dat het nemen van die taxi niet de cruciale fout was waar de Telegraaf het over heeft. Het molesteren van die ober, vond ik meer op "cruciaal-fout" lijken.....
   
  curious, zapalky, camyl en 1 andere persoon vinden dit leuk.
 5. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Mishandelaars ober Praag aangeklaagd

  De twee broers die vorig jaar een ober in Praag in elkaar zouden hebben geslagen, zijn maandag officieel in staat van beschuldiging gesteld. Ze worden verdacht van poging tot moord. Het Tsjechische Openbaar Ministerie sprak daar eerder ook al van.

  [​IMG]
  De Praagse ober Mirek toont een foto van zijn verwondingen. beeld ANP

  Als ze schuldig worden bevonden, kunnen ze tot achttien jaar gevangenisstraf krijgen. Het is nog niet bekend wanneer ze worden voorgeleid.

  De mannen waren in april betrokken bij een vechtpartij. Ze maakten deel uit van een groep die op een terras hun eigen bier dronken. Een ober sprak ze daar op aan en vroeg ze om weg te gaan, waarna een opstootje ontstond. Ober Miroslav wilde ingrijpen en werd vervolgens geschopt en geslagen. Daardoor liep hij een hersenbloeding, een gebroken kaak, een gebroken oogkas en een verbrijzelde enkel op.

  Drie mensen uit de groep kregen voorwaardelijke celstraffen. Twee anderen gingen vrijuit omdat ze juist hadden geprobeerd de boel te sussen. De mishandeling leidde in Tsjechië en Nederland tot grote verontwaardiging.

  Bron: rd.nl
   
  camyl vindt dit leuk.
 6. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Ben heel benieuwd wat de rechter zal beslissen.
  De zaak omtrent tennisster Petra Kvitová kreeg aanvaller 8 jaar omdat het een geplande aanval met mes was.
  Andere vechtpartij vorig jaar waarbij slachtoffer in rolstoel belande kreeg dader 6 jaar omdat het niet gepland was, maar als dader berouw had getoond zou het zelfs lager zijn en na 3 jaar kan hij voorwaardelijke vrijheid aanvragen.
  Vechtpartij in Trutnov met dodelijke afloop zou 10 jaar cel zijn. Al deze daders hadden al meerdere veroordelingen op hun naam staan.
   
  camyl vindt dit leuk.
 7. 18 jaar is best niet veel, mag wel meer....
   
 8. waarom? Voer eens een reden aan voor dit betoog? De kelner leeft nog, is niet invalide, en was ook vast niet heilig.
  Als je dit vergelijkt met iemand die in een tram in het rond schiet en 3 mensen vermoord en dan waarschijnlijk over 13 jaar al weer buiten staat vindt ik 18 jaar in verhouding zelfs zeer veel.
   
  zapalky vindt dit leuk.
 9. Leo

  Leo

  Ik snap de reactie, maar zie het omgedraaid.
  Na 13 jaar buiten staan voor het rondschieten in de tram is in verhouding zeer weinig.
   
  A.Smit vindt dit leuk.
 10. Hoe ik het zie heb ik gisteren gepost en maar weer verwijderd. Daar ik het gevoel hebt dat dit door de meerderheid als te extreem wordt gezien. En aangezien je toch al niets meer mag zeggen vond ik het beter om dat dan ook maar niet te doen.
   
  zapalky vindt dit leuk.
 11. Een strafeis van 18 jaar voor zware mishandeling (ik geloof nog steeds niet dat een zinnig denkende rechter mee zal gaan in de tenlastelegging poging tot moord) vind ik behoorlijk stevig. Zeker in vergelijk met andere soortgelijke vergrijpen hier in Tsjechië.
  Mannen die hun vrouw op regelmatige basis met een dronken kop door het huis slaan (en ja, dat komt hier helaas veelvuldig voor) krijgen bij uitzondering hooguit een paar maanden vrijheidsstraf of een taakstraf. Meestal doet de politie en het OM überhaupt niets.

  De ober zelf was bepaald geen heilige, heeft de typische Praagse horeca-onbeschoftheid tegen toeristen laten zien (nee, geen reden hem in elkaar te slaan!) en ga dat dan maar eens tegen elkaar afwegen.

  Mijns inziens wil men hier een voorbeeld stellen. En ik durf te wedden dat als dit een Tsjechische ruzie onderling geweest was, er weinig publicatie aan was gegeven. NOVA had er een nieuwsuitzending oppervlakkig aandacht aan besteed maar dat was het dan wel. Maar nu het buitenlanders zijn en dan ook nog wat meer gepigmenteerde buitenlanders is het hek van de dam.
  De xenofobie en het navelstaren van dit prachtige land laat hier zijn lelijke gezicht zien.

  De kopschoppers mogen stevig aangepakt worden, maar met 18 jaar voor een dergelijke mishandeling, ontneem je hen het universele recht op de vaak verguisde tweede kans. En dat kan niet. Ook niet in Tsjechië.
   
  kuurgast, kobus, PuNkEnStEiN en 1 andere persoon vinden dit leuk.
 12. Daar ben ik het niet mee eens.

  Hier kan, en mag je alles schrijven wat je wilt.

  Dat heb je altijd al gedaan en dat moet je gewoon blijven doen.

  Als "Men" of "Iemand" daar iets tegen heeft dan komen vanzelf de pro- of contra reacties vanzelf bovendrijven.
  Overigens: "Men" is vaak terminaal ziek en is "Iemand" al jarenlang dood.

  Vaak ten gevolge van een overdaad aan een sociaal wenselijke attitude of een beperkt en niet realistisch wereldbeeld.
  Een totaal gebrek aan feitenkennis en (oppervlakkige) kennisstromen komen ook wel eens voor.

  Jezelf inlezen in de materie lijkt wel een soort van Terra Incognita te worden. Stel je voor!

  En mocht je een keer helemaal "doorschieten", dan vind je wel een moderator die je op netjes op je schrijfgedrag attenteerd en een correctie voorstelt,............. of je er gewoon uitmietert:lache:

  In Conclusio: Gewoon Doorgaan.

  Zapalky groet u!
   
  Laatst bewerkt: 29-03-2019
  PuNkEnStEiN, kobus en camyl vinden dit leuk.
 13. zapalky en Olivier vinden dit leuk.
 14. Mis wel een comentaar van Corry. vraag me af of de "gerechtigheid" nog steeds op zijn plaats is.

  hoe was dat spreekwoord ook alweer over dat schaap met veel herry en weinig wol?
   
  Kohout vindt dit leuk.
 15. Wel jammer dat op beeld niet te achterhalen is of de nederlandse "heren" eerst wellicht nog wat fijnzinnig opmerkingen aan het adres van de ober(s) geplaatst hebben. Mij zou dat niet verbazen, gezien de omstandigheden. Dus wie er begonnen is, lijkt mij nog geen uitgemaakte zaak.
   
 16. opmerkingen zullen er zeker gemaakt zijn, maar ze stonden al buiten toen er 1 in de rug geduwt werd. Dit was ook onnodig.
  Zoals ik het zie heeft Mirek deze keer de verkeerde gekozen om paar klappen uit te delen. EWn dan ook og juist de gene die het met een sisser af wilde laten lopen. En beginnen is de eerste klap uitdelen.
   
 17. Ik weet niet wie er begonnen is; ik was er niet bij. Ik weet wel dat iemand verrot geslagen en getrapt is terwijl hij al op de grond lag.
   
 18. Of ja, eigenlijk toch wel: de heren hadden hun eigen drank bij zich. En dat hoef je ook niet in de nederlandse horeca te proberen.
   
 19. Klopt, wat dat betreft hebben ze schuld. Maar ook in nederland is het niet normaal dat, als je al eruit gezet bent, je buiten nog even een paar klappen moet vangen. Een uitsmijter zal altijd proberen om het zonder geweld op te lossen. en dit was ook gelukt, pas buiten moest er ineens geduwd en geslagen worden. Maar laat de rechter lekker uitzoeken wie er fout was, Mirek was in ieder geval niet zo onschuldig als hij wil doen voorkomen.
   

Deel deze pagina