Hoe een Brit denkt over de Tsjechische keuken

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Rotted shark, anyone?

Touring Europe, Feargus O'Sullivan has tasted some memorably repellent dishes. Here are his all-time 'favourites'

Czech Republic

Lard-loving Czechs damn anything they find boring as "neslany, nemasly", which means "not salty, not fatty". Happily for them, little meeting that description finds its way on to their plates. Plonked goutily in the middle of central Europe's dumpling belt, the Czechs' take on bowel-paralysing Euro-stodge lacks the occasional delicacy of the Austrians or the tangy seasonings of the Poles. A typical Czech plateful consists of great slabs of greyish flesh slathered with fatty, tasteless gravy, mopped up with dumplings that taste like kitchen roll dipped in egg. Still, what Czech cooks lack in imagination, they compensate for with meat - lots of it. Telling a Czech you don't like meat is like expressing a dislike for oxygen. The bezmasa ("without meat") section of a typical menu does not contain vegetarian dishes, but ones that have an ever so slightly lower tonnage of meat in them that the rest of the card, as the Czechs think that eggs and vegetables must be lonely without pork fat to keep them company. That people with standards so low for anything savoury can produce such exquisite cakes and beer is one of Europe's great mysteries.

Bron: Guardian Online

Voor het volledige artikel: http://www.guardian.co.uk/food/Story/0,,1783596,00.html. (Holland wordt ook onder de loep genomen.

Wat het Tsjechische gedeelte betreft, vind ik dat de schrijver gelijk heeft over de vegetarische dishes. :tomaat: Maar dat knedliky smaken als een deegrol met eismaakje is wel een beetje overdreven.
 
Het is juist een Brit die moet klagen over eten in een ander land. Ik was onlangs nog op hun eiland en men kan goed merken dat er veel water tussen hen en het vasteland ligt zeker op culinair gebied. Het eten is er gewoonweg niet te vreten!! Dus dat zij maar gauw hun bek houden op dit gebied. Dat zij hun gading kunnen halen uit een blaadje sla tot daar aan toe. Maar dat ze zeker geen kritiek geven op het eten in de andere Europese landen.
 
Alez, schiet die Brit nu niet af he!!! Ik vond het wel een grappig artikel en ik vind wel dat er meerdere waarheden in zaten, ook over Tsjechie.

Ik vroeg me wel af wat hij bedoelt met `the exquisite cakes`. Welke cakes moeten dat dan voorstellen???
 
President heeft natuurlijk wel gelijk: Britten hebben weinig recht van spreken als het gaat om het beoordelen van de keuken uit andere landen. ;)

Elke schreef:
Ik vroeg me wel af wat hij bedoelt met `the exquisite cakes`. Welke cakes moeten dat dan voorstellen???
Ik denk dan al snel aan Medovnik *jummie*, maar dat is eigenlijk geen Tsjechische taart (of cake)...
 

pepo

† In Memoriam
Ik hecht geen waarde aan dat verhaal van die Engelsman. Is zeer subjektief, die man was zeker de eerste keer op het vaste land. Toch geen vriendje van jou, Elke?
 
Nee, geen vriendje, maar ik denk niet dat je dat allemaal zo serieus moet pakken en het zeker niet moet zien als hoe ALLE Britten tegen de Tsjechische keuken aankijken. De schriver beseft het wellicht zelf wel dat de Engelse keuken niet veel soeps is en is op zoek naar een beetje zelfspot.
 

Macek

Geroyeerd Lid
Topmenu bij de Lymisch(engelsen) Fisch en chips in een stuk papier en begooien met azijn smullen maar, daarbij is een hotdog uit een houten keet in Tsjechië een 3 *** menu en de opmerking van mijn virtuele verkering dat de Engelse keuken "niet veel soeps" is, is een leuke woordspeling allez!
 
Even de Guardian bezocht, en je moet het inderdaad maar met een heel groot korreltje zout nemen. Deze journalist leeft van generalisaties en (negatieve)kritiek. Hier volgen zijn artikelen over Nederland

Holland

The quintessential Dutch food experience is the FEBO snack automat. These are great walls of heated compartments, all clad in shiny chrome, brightly lit and impeccably clean. Drop a coin in the slot and the door of your chosen compartment flicks open, disgorging some lump of tasteless deep-fried mystery-meat apologetically sweating grease into its cardboard carton. Nowhere illustrates better the Dutch love of scrubbed cosiness and efficiency and their total indifference to the pleasures of the palate. This sense of culinary anticlimax is everywhere in the country. I will never forget buying what I hoped was a spicy pasty in Rotterdam, only to find that it was filled with nothing but white sauce. Likewise the day a Dutch flatmate cooked us what she swore was a delicious traditional dish, then brought in a pan of reconstituted powdered mash, kale and tinned frankfurters. Even the more appealing Dutch treats, such as double-fried chips with mayonnaise, are spoilt by lack of care: the oil for the second frying is often stale, while the mayo is a form of sickly, watery industrial run-off. Thankfully, the Dutch Indonesians have improved things a little by injecting much needed care and spice into the national diet.

en zijn eigen Gweat Bwittain

Britain

We still have little to be smug about. Although we pride ourselves on our little gastro-boom, the British still eat more rubbish than any other European country. Eastern European staples may be heavy, but at least they are made of food. Our diet, by contrast, is plumped up with over-processed industrial gunk, awash with flavour enhancers, stealthy trans-fats and hidden glucose syrup. Some enjoy a shriek of horror at Turkey Twizzlers, but middle-class bottled pasta sauces, pre-packed Thai curries and supposedly luxurious ice-creams are scarcely much purer. Such a junk-filled diet hardly surprises when good eating is thought so dispensable that a 20-minute lunch break is the national average. It is not as if traditional British food is worth the nostalgia we squander on it either. Cod is officially the world's blandest fish; Yorkshire Pudding tastes of nothing whatsoever; and a country that considers a Bath bun a sensuous treat must be dead from the waist down. Thank goodness for immigration.
 
Merci ze Smajlik, ik had het er misschien van in het begin moeten bijsteken. kdacht alleen dat als ik daar zo`n super Engelse tekst plak dat Punk op mijn kap ging zitten.
Britten zijn heel beleefde mensen en ze zouden het nooit aandurven een andere natie te besmeuren, want ze hebben nu eenmaal niet zo`n groot self-esteem. tWas een graptje, Pol!!!
 
Aan de andere kant is zijn toon mij niet geheel onbekend: ik heb zelf een tijdje in GB gewerkt (en gewoond dus) en tijdens een middagpauze met een paar (continentale) collega's een Franse resto bezocht, die we kort daarvoor ontdekt hadden.
Na terugkomst vroeg een andere (GB) collega waar we zijn geweest, en ik vertelde over het bewuste etablissement. De enige buutnlandse eetgelegenheid die ze (h)erkennen is de plaatselijke Indiër, dus verbasing grote ogen (en dit anno 1999!). Vervolgens uitgebreid gerapporteerd hoe we ons hart hebben opgehaald aan het voorgerecht, soep, hoofdgerecht, desert en kaasplateau, enne... een goeie wijn natuurlijk!, trok de collega ineens en vies gezicht van afgrijzen en verklaarde: "I rather stick to fish and chips" ...

Dat is geen grap, en de collega meende het echt ook!
Nu was het in de supermarkten al opmerkelijk al die grote diepvries schappen met kant-en-klare maaltijden (zelfs gespecialiseerde winkels waar je alleen maar diepvriesmaaltijden kon kopen). Maar dit incident heeft al mijn hoop geheel doen vervliegen...
 
In augustus zal ik wel de mening van een andere Brit vertellen over de Tsjechische Keuken...

ga namelijk met een Brit(se) op vakantie....

btw.. iemand die in Nederland heel erg van boerenkool met worst houd...
 
Hmmm, neem je mijn man mee? Die houdt namelijk ook van alle stamppotten die NL te bieden heeft.
Maar even terug naar zijn ervaringen met het Tsjechische eten tijdens onze huwelijksreis 10-18 april 2006.
Wij hebben twee dagen doorgebracht in Karlova Studanka. Toen wij daar aankwamen zijn we naar een restaurantje gegaan. Ik ben mijn bestelling vergeten, James bestelde steak met een pikante saus.
Toen mijn eten gebracht werd excuseerde de serveerster zich dat het eten van James nog even op zich liet wachten op de braborovy platzky na (die stonden dus wél al op tafel). Toen ik mijn eten al bijna op had kwam zij vertellen dat er een nieuwe kok was die moeite had om de desbetreffende saus te maken. James, die doorgaans niet moeilijk doet, zei dat hij ook best de steak zonder saus wilde. Wat hij toen voorgeschoteld kreeg was gewoon niet acceptabel. Een heel dun droog aangebakken lapje vlees wat ik nog niet als schoenzool wil gebruiken.
James heeft de schoenzool teruggestuurd en terecht.
Ik was inmiddels klaar en hij had zijn eetlust in het restaurant verloren en zou wel een pizza halen in het restaurant ernaast.
Dikke pech....want alle pizza's (ze adverteerden met 15 soorten) waren er niet! :confused:
De volgende ochtend bij het ontbijt in het kuuroord begonnen we met een visspread op brood en dat was alles. Kortom....een avond en een ochtend had James het een beetje gehad met de Tsjechische keuken.
Maar was vooral te wijten aan een flinke dosis pech.

Maar de rest van de vakantie hebben we heerlijk gegeten en heb ik geen wanklank gehoord. Britten zijn doorgaans niet zulke moeilijke eters en ik denk ook dat het artikel dat geschreven is niet op de gemiddelde brit van toepassing is.
 
ik heb in GB vaak goed te eten gehad maar hoe meer je naar het zuiden gaat hoe slechter het word zeker in de omgeving van Londen is het zeer slecht. De Britten in het Noorden spreken ook altijd over het andere engeland als ze het hebben over Londen en terecht. Ik vind het eten op sommige (toeristische) plaatsen in Cz ook niet altijd even goed
 
Bovenaan