Hockey

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
EK zaalhockey heren in Praag

Van 15 tot en met 17 januari 2016 worden in Praag (Tsjechië) de EuroHockey Indoor Championships gespeeld door de Oranje Heren Zaal.


Livestream
De wedstrijden zijn live te volgen via deze livestream op de website van het evenement.

Poule-indeling:

Poule A

Duitsland
Polen
Rusland
Zwitserland

Poule B
Nederland
Zweden
Oostenrijk
Tsjechië

Bron: hockey.nl
 
Nederland verliest van Oostenrijk

15-1-16 - 20:00 bron: ANP

De Nederlandse zaalhockeyers hebben hun tweede groepsduel in het Europees kampioenschap verloren. Ze bogen vrijdag in Praag voor Oostenrijk: 0-2. Oranje hield tot de slotminuut, met een extra veldspeler voor de keeper, hoop op een gelijkspel. Vlak voor tijd besliste Michael Körper de wedstrijd met zijn tweede treffer van de avond.

Nederland was eerder op de dag goed begonnen aan het toernooi met een duidelijke overwinning (6-2) op Zweden. Die kreeg pas in de tweede helft gestalte. HDM'er Boris Burkhardt scoorde driemaal.

Tsjechië is zaterdag de laatste tegenstander in poule B. De gastheren moesten ook hun meerdere erkennen in Oostenrijk: 1-2.
 

Ad Verschoor

Donateur
Nederland in knotsgek duel ten onder tegen Tsjechië

In een kolkende Sparta Arena zijn de Oranje Heren Zaal er niet in geslaagd de halve finale te bereiken. Gastland Tsjechië ging er in een knotsgekke eindfase – met 2 goals in de allerlaatste minuut en de extra tijd – met de 2-1 overwinning vandoor. De Oranje-zaalhockeyers eindigen hierdoor als 3e in de poule achter de Tsjechen, en resten slechts wedstrijden om plek 5-8.


In het eerste deel van de wedstrijd lieten de Tsjechen Nederland komen. Ze loerden voor het oog van het fanatieke thuispubliek op de counter. De Oranje-zaalhockeyers bleven geduldig rondspelen, hopend op een gaatje in de Tsjechische verdediging.

Na ruim 10 minuten spelen onderschepten de gastheren de bal, waardoor Plochy alleen op doelman Goedegebuure kon aflopen. Hij mikte de bal echter naast het doel. Toen Rohof even later de bal op het middenveld verspeelde, kon diezelfde Plochy weer gevaarlijk worden. De hoek was iets te lastig.

Open wedstrijd
In het tweede deel van de eerste helft kwam het veld meer open te liggen, doordat de Tsjechen meer uit hun schulp kropen. In eerste instantie kon Nederland nog niet profiteren van de ruimte, ondanks soms prachtig combinatiespel. De eerste echte kans was voor Rohof, maar hij mikte op de handschoen van doelman Neusser.

Vlak na rust ging het spel heen en weer. Vanuit links in de hoek van de cirkel chipte Tigges half over de sterk keepende doelman van Tsjechië, maar de bal belandde op de zijplank. Even later versierden de Tsjechen hun eerste strafcorner. Die vloog er pardoes in. Bernátek was de maker. Daarna mocht Oranje aanleggen voor de eerste strafcorner, maar de strafcornercombinatie smoorde in de Tsjechische verdediging.

Krankzinnige slotfase
Halverwege de 2e helft werd ook een volgende Oranje-strafcorner knap gered door de Tsjechische goalie. Maar ook doelman Goedegebuure kweet zich goed van zijn taak door knap redding te brengen bij een grote kans voor de Tsjechen. Door een opzettelijke overtreding buiten de cirkel mocht Nederland opnieuw aanleggen voor de strafcorner. Nu werd de hoge inzet van Kranstauber fantastisch gepareerd.

In de hectische eindfase van dit beslissende duel, drukten de Oranje-spelers de Tsjechen steeds verder achteruit. Maar die kwamen er nu en dan nog zeer gevaarlijk uit. Met nog anderhalve minuut te spelen verliet Goedgebuure het veld en speelde Oranje alles of niets. De Tsjechen kwamen zelfs met een man minder te staan. Met nog 17 seconden op de klok kreeg Nederland nog 1 allerlaatste kans op de halve finale: strafcorner. En… hij vloog erin. Timmo Kranstauber deed het: 1-1.

Daarna was het hek van de dam. De Tsjechen kregen nog een groene kaart en stonden zelfs met 3 veldspelers in het veld. In de allerlaatste seconde profiteerden de Tsjechen van de enorme chaos en forceerde het nog een corner. Die leek met nog een aantal andere spelers op Tsjechische helft te staan, toen de Tsjechen de bal namen. Met nog 0 (of minder?) seconden op de klok kwam de strafcorner tegen het lichaam van Tigges, waarop Tsjechië mochten aanleggen vanaf de strafbalstip. Die vloog erin. Weg halve finaleplaats.

25’ Stepan Bernátek 1-0 (sc)
40’ Boris Burkhardt 1-1 (sc)
40+ Tomas Procházka 2-1 (sb)

Bron: hockey.nl
 
In de halve finale ging Tsjechië gisteravond kansloos onderuit tegen Duitsland: 5-0.
Vandaag resteren nog twee wedstrijden en dan is het toernooi ten einde:

13:00 uur Rusland - Tsjechië (om de 3e en 4e plaats)
14:30 uur Oostenrijk - Duitsland (finale)
 

Ad Verschoor

Donateur
Duitsland Europees indoor-kampioen, Tsjechië eindigt als 4e

Finale Oostenrijk – Duitsland 2-3 (1-1)
Duitsland is Europees Kampioen Indoor. De regerend kampioen was in de finale met 3-2 te sterk voor buurland Oostenrijk, dat genoegen moet nemen met zilver. Lees hier het verslag.


3’ Florian Woesch 0-1
16’ Michael Körper 1-1
22’ Timm Herzbruch 1-2 (sc)
24’ Linus Butt (sc)
40+ Michael Körper 2-3

Strijd om het brons
In een bloedstollend spannende wedstrijd in de Sparta Arena heeft Rusland het brons veroverd op de EuroHockey Indoor Championships. De Russen versloegen voor een uitzinnig publiek thuisland Tsjechië met 4-3.

Rusland – Tsjechië 4-3 (2-1)
In de 1e helft koesterde de Russen lang een 1-0 voorsprong door een doelpunt van Lykov. Dat was tegen de verhouding in, want de Tsjechen waren voortdurend in de aanval. Vlak voor tijd kreeg Tsjechië loon naar werken. Prochászka scoorde voor een uitzinnig publiek. Maar de Russen kwamen op slag van rust toch weer op voorsprong door Azarov.

Na rust raakte het duel enorm verhit. De Tsjechen profiteerden van de opzwepende sfeer en scoorden 2 keer via Vacek. Even later waren 2 Tsjechische spelers van het veld gestuurd. De Russen hadden hun keeper gewisseld voor een veldspeler. Dat overtal buiten ze onmiddellijk uit met een goal van Proskuriakov. En met nog 1 minuut op de klok kregen de Russen de Sparta Arena stil; Zhirkov scoorde uit de strafcorner.

De Tsjechen kregen nog 1 grote kans, maar konden die niet verzilveren.

6’ Alexander Lykov 1-0
18’ Tomas Prochászka 1-1 (sc)
20’ Dimitri Azarov 2-1
28’ David Vacek 2-2
33’ David Vacek 3-2
36’ Mikhail Proskuriakov 3-3
39’ Alexander Zhirkov 4-3 (sc)
 

Ad Verschoor

Donateur
Europese kampioenschappen hockey in het Nederlandse Amstelveen

De Tsjechische dames hebben deelname afgedwongen voor dit Toernooi, doch spelen een bijrol.
De Tsjechische ploeg is ingedeeld in groep A met Belgie, Nederland en Spanje.
Zaterdag werd met 6-0 verloren van Belgie, terwijl Zondag met 7-1 van Spanje werd verloren.

Stand groep A:

1. België 1- 3 ( 6- 0)
2. NEDERLAND 1- 3 ( 3- 1)
3. Spanje 2- 3 ( 8- 4)
4. Tsjechië 2- 0 ( 1-13)

Nrs.1-2 in de groep gaan naar de halve finales
 

Ad Verschoor

Donateur
Nederland-Tsjechië vanavond op NPO3.

De wedstrijd van Oranje begint vanavond om 20.00 uur. Uiteraard gaan we al eerder voorbeschouwen: vanaf 19.30 uur laat Ellen Hoog op NPO 3, NOS.nl en NPO Sport haar licht schijnen over de wedstrijd.

20.00 uur Nederland-Tsjechië via NPO 3, NPO Sport en NOS.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechië uitgeschakeld op EK

De Nederlandse hockeyvrouwen hebben zich dinsdag nauwelijks hoeven in te spannen om groepswinst bij het Europees kampioenschap veilig te stellen. Tsjechië had in het Wagener Stadion in Amstelveen niets in te brengen tegen het team van bondscoach Alyson Annan. Het werd dubbele cijfers, liefst 10-0.
 

Ad Verschoor

Donateur
HOD geeft workshops in groeiend hockeyland Tsjechië
Twee oud-trainers van HOD, Martin van de Rakt (Tilburg) en Lorenzo Westreenen (MEP), gaven afgelopen weekend workshops aan hockeytrainers in Praag. De hockeysport in Tsjechië groeit, merkten ook de twee Nederlandse trainers.

Van tevoren hadden Van de Rakt en Westreenen geen idee hoeveel geïnteresseerden er zouden zijn voor hun workshops om trainers en coaches op te leiden bij de Tsjechische hockeybond. Het enthousiasme bleek groot: tachtig trainers kwamen erop af. ‘Dan heb je best een flinke zaal voor je’, lacht Van de Rakt. Hij beschrijft hoe het ging. ‘Als wij een zin zeiden, werd die daarna direct vertaald door een tolk in het Tsjechisch. En vervolgens zag je iedereen het meteen opschrijven.’

Twinning
HOD is als club gekoppeld aan de Tsjechische hockeybond in het kader van Twinning: andere landen/clubs helpen met de hockeykennis die Nederland heeft. ‘Eén van de vragen die zij hadden was om het kader te verbeteren. Ze merken bij de bond dat de sport groeit, maar dat er voor de jeugd onvoldoende goede trainers zijn.’

Van de Rakt en Westreenen stapten daarom op het vliegtuig naar Praag om te helpen met trainers opleiden. ‘We hebben het bijvoorbeeld gehad over de opbouw van trainingen en over oefeningen. Bij hen is het nu nog vaak ouderwets in een rijtje staan en om de beurt op goal schieten. Wij hebben laten zien hoe je in spelvormen kunt trainen en daarnaast tips gegeven voor het aanleren van de basistechnieken.’

Tsjechische tv aanwezig
Al met al gaven de twee oud-HOD’14ers drie workshops in twee dagen. ‘Aan trainers die de jongste jeugd trainden, maar bijvoorbeeld ook aan de bondscoach van een Tsjechisch jeugdteam.’ Naast de trainers was ook de Tsjechische tv aanwezig. ‘Tsjechië heeft nu 2500 hockeyers. Evenveel als hier een grote club. Maar doordat de dames meegedaan hebben aan het EK is er een stuk meer aandacht voor de sport.’

Van de Rakt vond het dankbaar werk. De Tsjechische bond heeft nu al laten weten nog graag een keer een uitwisseling te doen, al is de vraag of daar budget voor is. ‘We houden in ieder geval contact’, stelt Van de Rakt. ‘We sturen oefeningen door. Die informatie is er in Nederland in overvloed, maar daar dus helemaal niet. Misschien dat we nog een keer een online workshop gaan geven, als we dat kunnen regelen.’
unnamed-2-1280x960.jpg

Bron: hockey.nl
 
Bovenaan