Historische treinreis Sir Nicholas Winton

Topic in 'Cultuur & Geschiedenis' gestart door Freddy2005, 01-09-2009.

 1. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Sir Nicholas Winton 105 jaar oud.
  Miloš Zeman wil hem de hoogste onderscheiding der Tsjechische republiek, nl de orde der Witte leeuw toekennen.
  Bron: radio.cz/en.

  Tevens is er een boek verschenen, zie nicholaswinton.com.
   
 2. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Sir Nicholas Winton krijgt hoogste Tsjechische onderscheiding

  Sir Nicholas Winton is de auteur van een van de meest diepgaande verhalen van humanisme die ooit zijn geschreven. Deze week, op zijn 105e verjaardag, heeft hij te horen gekregen dat Tsjechië hem de hoogst mogelijke onderscheiding zal geven voor wat hij in 1938 heeft gedaan. Toen redde de Engelsman 669 kinderen uit de handen van de nazi's.

  [​IMG]
  AP

  Winton zal toetreden tot de Orde van de Witte Leeuw, de hoogste onderscheiding in Tsjechië. In een officiële aankondiging brengt de Tsjechische president Zeman hulde aan Winton's daad. "Hij is een voorbeeld voor de mensheid en een voorbeeld van onbaatzuchtigheid en moed", aldus de president. In oktober van dit jaar zal hij de onderscheiding uitreiken aan de 105-jarige Brit.

  Vieren deed hij zijn verjaardag overigens met 100 gasten, vooral kinderen en kleinkinderen van de jongens en meisjes die 76 jaar geleden de treinreis naar Londen ondernamen. Volgens de Britse krant The Guardian zijn er wereldwijd 6.000 mensen die vandaag nog leven, dankzij de moedige daad van Winton.

  "Ik handel volgens het motto dat als niets onmogelijk is, er altijd een manier moet zijn om het te doen", zei hij vorige maand nog in een interview met CBS News.

  Sir Nicholas Winton wordt in zijn eigen land de "Britse Schindler" genoemd. In 1938 trok de effectenhandelaar van Londen naar Praag. Daar had hij al snel door dat de Duitse bezetting niet zou eindigen met de invasie van Sudetenland. De jonge Brit slaagde er na maanden van voorbereiding in om in totaal acht treinen met (vooral Joodse) kinderen van Praag naar Londen te laten reizen. Hij hield zijn reddingsactie lange tijd voor zich, tot de BBC in 1988 het opmerkelijke verhaal wist op te diepen.

  2009: Reconstructie van heldendaad Nicholas Winton
  [​IMG]

  Bron: deredactie.be
   
 3. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

 4. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Orde van de Witte Leeuw.

  De 105 jarige Sir Nicholas Winton wil persoonlijk naar Praag komen 28 oktober om daar zijn onderscheiding "Orde van de Witte Leeuw" in ontvangst te nemen.
  Bron:ceskenoviny.cz/news.
   
  Pelhřimov vindt dit leuk/interessant.
 5. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Prachtig, dat je op zo'n leeftijd nog in staat bent een reis naar Praag te ondernemen om je orde te ontvangen.
  Het is hem van harte gegund.
   
 6. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  'Britse Schindler' in Tsjechië onderscheiden

  Sir Nicholas Winton, die het leven van honderden Joodse kinderen heeft gered in de Tweede Wereldoorlog, wordt vandaag onderscheiden voor zijn heldendaad.


  [​IMG]

  Sir Nicolas Winton heeft in Praag de hoogste onderscheiding van Tsjechië omgehangen gekregen voor het redden van 669 Joodse kinderen. De nu 105-jarige Brit kreeg de Orde van de Witte Leeuw uit handen van president Milos Zeman. Die prees hem vanwege zijn persoonlijke moed, zijn menselijkheid en bescheidenheid.

  Winton regelde kort voor de uitbraak van de Tweede Wereldoorlog dat honderden joodse kinderen per trein van Praag naar Londen konden reizen. Hij was naar eigen zeggen 'alleen maar op het goede moment op de goede plaats'. Veel ouders van de kinderen overleefden de Holocaust niet.

  Door zijn reddingsactie kreeg Winton de bijnaam de 'Britse Schindler', naar de Duitse fabrikant Oscar Schindler die honderden Joden redde door ze te werk te stellen in zijn fabriek en uit handen te houden van de SS.

  Bron: ad.nl
   
  Pelhřimov vindt dit leuk/interessant.
 7. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Een jaar later......Sir Nicholas Winton vierde vandaag zijn 106de verjaardag.

  [​IMG]
  Foto nicholaswinton.com.
   
  Keesi, RoJo, Aad Piekaar en 3 anderen vinden dit leuk/interessant.
 8. Britse redder Joodse kinderen overleden

  Bron: ad.nl

  De Engelsman Sir Nicholas Winton, die in de Tweede Wereldoorlog meer dan 660 Joodse kinderen redde van deportatie naar de concentratiekampen, is woensdag op 106-jarige leeftijd overleden.


  Winton stond bekend als de Britse Oscar Schindler. Hij was in de jaren dertig effectenmakelaar in Londen. Tijdens een verblijf in Praag vlak voor het uitbreken van de oorlog wist hij de honderden kinderen uit voormalig Tsjechoslowakije op de trein te zetten naar Groot-Brittannië en ze daar in pleeggezinnen te plaatsen.

  Bescheiden
  Winton was altijd bescheiden over zijn daden. ,,Ik was op het juiste moment op de juiste plaats'', zei hij. Winton heeft verschillende onderscheidingen gekregen. Vorig jaar nam hij een Tsjechische onderscheiding in de Orde van de Witte Leeuw in ontvangst, de hoogste onderscheiding in dat land. In 2003 werd hij tot ridder geslagen door koningin Elizabeth.
   
 9. kuurgast

  kuurgast Donateur

  [​IMG]

  De Česká pošta/Tsjechische post heeft een postzegel uitgebracht als tribuut aan Sir Nicholas Winton.
  Op de foto staat een van de "Winton kinderen" die haar handtekening zet bij de presentatie van de zegel.
  Deze postzegel van 13 Kč is te koop bij de postkantoren.
  In Engeland komt er ook een postzegel van Sir Nicholas Winton.
  -----------------------------------------------------------------------------------------------
  Wist je dat er in 2009 een Pramen/bron in Praag vernoemd werd naar Sir Winton.

  [​IMG]
   
  Laatst bewerkt: 03-09-2015
  Pelhřimov vindt dit leuk/interessant.
 10. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Naast het beeld van "Sir Winton met zijn kinderen" willen de "kinderen van Winton" een gedenkteken om hun moedige ouders te eren die hen hebben laten vertrekken. Er wordt nu geld ingezameld voor het gedenkteken wat de vorm van een treindeur moet krijgen met daarin een glazen ruit waarin aan een zijde kinderhanden zijn te zien en de andere zijde van hun ouders als symbool van afscheid. Het hele verhaal op radio.cz/en + de website valedictionmemorial.org.

  [​IMG]
   
 11. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Marie Schmolka , de vergeten Tsjechische zionist die honderden joodse kinderen heeft gered van Hitler.

  [​IMG]

  Marie Schmolka ontwikkelde de Kindertransporten en redde duizenden levens. Waarom wordt ze niet vereerd?

  Op 31 maart 1940 verzamelden vooraanstaande zionisten en vertegenwoordigers van de Tsjechoslowaakse regering in ballingschap zich in het Golders Green Crematorium, waar Jan Masaryk, de Tsjechoslowaakse minister van Buitenlandse Zaken, de lofrede hield. Ze kwamen afscheid nemen van Marie Schmolka, een van de belangrijkste Europese organisatoren van Joodse emigratie in de jaren dertig van de vorige eeuw. Vandaag kennen maar weinigen haar naam.

  Het was de oproep van Marie Schmolka om hulp die de jonge Nicholas Winton in december 1938 naar Praag bracht. Gedurende de volgende drie weken hielp Winton met de organisatie van de emigratie van Joodse kinderen naar Groot-Brittannië. Hij keerde terug naar Groot-Brittannië in januari 1939, twee maanden vóór de bezetting, en ging verder met vluchtelingenwerk. We vieren terecht Winton, maar moeten we hem plaatsen in de context van andere, meer senior - en meestal vrouwelijke - vrijwilligers die duizenden joodse en politieke vluchtelingen van de nazi's hebben gered. Marie Schmolka komt bij uitstek voor onder deze vergeten heldinnen. Het doet niets af aan de prestatie van Winton om te erkennen dat hij in feite de stagiair van Schmolka was.

  Schmolka was de vertegenwoordiger van JOINT en HICEM, twee belangrijke Joodse vluchtelingenorganisaties, en de enige Tsjechoslowaakse vertegenwoordiger in de League of Nations Commission for Refugees.

  Schmolka werd geboren in een geassimileerde Joodse familie in Praag en trouwde laat en was vroeg weduwe; het huwelijk bleef kinderloos. Schmolka, stil, warm en met een enorm organisatietalent, werd een fervent zionist na een reis naar Palestina. Ze was een levenslange sociaaldemocraat en was betrokken bij maatschappelijk werk en de politiek op topniveau, en met de overname van Hitler in het buurland Duitsland, coördineerde ze de hulp aan vluchtelingen van het nazi-regime die asiel zochten in Tsjechoslowakije. Haar bourgeoisachtergrond en milieu- en sociaal-democratische connecties droegen bij aan haar banden met de leidende politici en de politie.

  Schmolka werd uiteindelijk de voorzitter van het Nationaal Coördinatiecomité voor Vluchtelingen in Tsjechoslowakije, waar haar collega's Milena Jesenská en Max Brod waren. Oorspronkelijk werden joodse vluchtelingen uit Duitsland verwelkomd in Tsjecho-Slowakije, maar geleidelijk aan werden ze eerder gezien als agenten van het nazisme. Andere landen weigerden helemaal geen asiel aan te bieden: Schmolka kende deze uit eerste hand, want zij was de Tsjechoslowaakse afgevaardigde op de Evian-conferentie in de zomer van 1938.

  Na de overeenkomst van München en de daaropvolgende annexatie van de Tsjechoslowaakse grensgebieden was het duidelijk dat Tsjechoslowakije niet langer een eindbestemming voor de vluchtelingen was. In Praag werden de hulporganisaties overweldigd door de toestroom van meer dan 100.000 vluchtelingen uit het bezette Sudetenland, zowel Joden als politieke tegenstanders van het nazisme, naast de vluchtelingen die vóór september 1938 in het land waren aangekomen. Schmolka bezocht de gebieden waar vluchtelingen woonden waren geconcentreerd, verzamelden bewijs om de publieke opinie te mobiliseren en deden een beroep op buitenlandse ambassadeurs in Praag en op Joodse agentschappen in het buitenland.

  Maar geen enkel vrij land was bereid om de joodse vluchtelingen te helpen: Groot-Brittannië wilde wel kinderen opnemen, zolang deze maar zonder begeleiding zouden komen. Schmolka's inspanningen werden beantwoord door humanitaire vrijwilligers uit Groot-Brittannië, vooral Doreen Warriner, een universitair docent economie van de UCL die bekende linkse sympathieën had (en die werd gevolgd door de MI5 tussen 1938 en 1952). Warriner was de vertegenwoordiger van het Britse Comité voor Vluchtelingen uit Tsjechoslowakije en, overweldigd door werk dat honderden gezinnen van politieke vluchtelingen hielp, belast Winton en zijn vriend Martin Blake met een schema dat ze ontwikkelde: het Kindertransport.

  Herhaaldelijk gewaarschuwd door haar vrienden en asiel aangeboden in het buitenland, stond Schmolka erop dat ze naar huis terugkeerde om het werk bij de hand te houden. Toen Duitsland in maart 1939 de rest van Tsjecho-Slowakije bezette, werden Marie Schmolka en haar medewerkers van het Vluchtelingencomité als een van de eerste gearresteerd. Schmolka zat twee maanden in de Pankrác-gevangenis terwijl de Gestapo haar, een diabeet, onderwierp aan ondervragingen van 6 tot 8 uur. De Amerikaanse ambassade protesteerde, maar Schmolka werd pas in mei 1939 vrijgelaten, dankzij voortdurende protesten van de ministers van het Protectoraat van Bohemen en Moravië.
  Na haar vrijlating hervatte ze haar werk. In augustus 1939 kreeg ze toestemming van de nazi-autoriteiten om naar Parijs en Londen te reizen voor onderhandelingen om de Joodse emigratie vanuit het protectoraat Bohemen-Moravië te versnellen. Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak, vestigde ze zich in Londen, waar ze actief was namens de Tsjechoslowaakse Joodse vluchtelingen en ballingen. Daar bezweek ze 27 maart 1940 plotseling aan een hartaanval op 46-jarige leeftijd.

  Schmolka's tragedie is dat ze een vrouw was en dat ze stierf in een vrij land. Toen de Tsjechoslowaakse joodse vluchtelingen Brits werden, werd de vrouw die hun nieuwe leven mogelijk had gemaakt, vergeten.
  Men willen dat veranderen en hebben de Marie Schmolka Society opgericht, die donaties gaat verzamelen, informatie verzamelt en steun voor een gedenkteken verzamelt: een plaquette voor haar en Mary Sheepshanks in Londen, een standbeeld in Praag, en een Marie Schmolka-prijs voor historisch werk over vrouwelijk Joods sociaal arbeiders in de holocaust.
  De Marie Schmolka Society is te bereiken via Facebook.
  Bronnen jewishvoiceforlabour.org.uk , mosaicmagazine.com , encyclopedia.com.
   
 12. Interessant artikel Kuur, ik had ook nog nooit van haar gehoord.
   
 13. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Nieuwe film over Sir Nicholas Winton.

  Anthony Hopkins zal de oudere Sir Nicholas Winton spelen in een nieuwe biografische film getiteld One Life.
  Aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog redde Winton het leven van 669 voornamelijk Joodse kinderen uit Tsjecho-Slowakije door treinvervoer vanuit Praag te organiseren en voor hen een verblijfplaats in het Verenigd Koninkrijk te regelen.
  Sir Nicholas, die eind twintig was toen hij deze grote daad van menselijkheid uitvoerde, zal in zijn jongere jaren worden gespeeld door een andere Britse acteur, Johnny Flynn.
  Bron oa english.radio.cz.
   
  Pelhřimov vindt dit leuk/interessant.

Deel deze pagina