Hier is minder hiërarchie dan in Tsjechië

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Hier is minder hiërarchie dan in Tsjechië
door Jolande Bastiaanse

Woensdag 21 april 2004 - De Europese Unie (EU) breidt met tien landen uit. Om de landen beter te leren kennen, sprak het Brabants Dagblad met inwoners van de nieuwe EU-staten die in Brabant wonen. Vandaag Emil Peterek uit Tsjechië.

Naam: Emil Peterek
Leeftijd: 33
Beroep: Eerst chauffeur, nu administratief medewerker
Woonplaats: Veghel
Geboorteplaats: Opava, Tsjechië
Verblijfsduur in Nederland: Twee jaar

Waarom is het belangrijk dat Tsjechië toetreedt tot de EU?

„De samenwerking met andere Europese landen is goed voor de Tsjechische economie. Ook denk ik dat de Tsjechen veel van de omringende landen kunnen leren.“

Wat vertelt u uw landgenoten over Nederland?

„Dat Nederlanders hele open en betrokken mensen zijn. Dat merk je als je in een winkel bent of de weg niet weet. Mensen staan meteen klaar om je te helpen. Ik voelde me hier daardoor meteen thuis. Ook vertel ik ze dat er in Nederland veel minder hiërarchie is dan in Tsjechië. Als er hier gewerkt moet worden, sjouwt een baas gewoon mee. En als er een feestje is, worden alle werknemers uitgenodigd.“

Waarom bent u speciaal naar Nederland gekomen?

„Voor het geld. Ik was in Tsjechië ook administratief medewerker. Daar verdiende ik 300 euro, hier 1000. Ik was daar een huis aan het bouwen en dan heb je in Tsjechië contant geld nodig, want een hypotheek is onbetaalbaar.“

Wat kunnen Nederlanders leren van Tsjechen?

Daar moet Emil heel lang over nadenken. „Tja,?Het bier is goed in Tsjechië.“

Wat mist u het meest?

„Familie en geboorteplaats.“

Wat mag Nederland meteen afschaffen?

„De problemen met de infrastructuur rondom de grote steden zouden opgelost moeten worden. Die files zijn erg irritant en ze komen ook nog eens iedere dag terug.“

Waarover verbaast u zich het meest?

„Niet alleen de mensen zijn open, de hele samenleving is dat. Dat zie je terug in de coffeeshops en de abortusklinieken. In Tsjechië wordt ook geblowd en daar laten vrouwen en meisjes zich ook aborteren, alleen daar gebeurt dat stiekem. Ik had ook verwacht dat je dood gegooid zou worden met klompen en kaas, maar dat viel reuze mee.“

Wat vindt u smerig aan de Nederlandse keuken?

„Alle salades smaken hier naar mayonaise.“

Wat moeten mensen weten over Tsjechië?

„Ga er niet fietsen. De chauffeurs rijden je zo van de weg, ha, ha. Nee, zonder gekheid. Tsjechen kunnen heel hard werken. Dat zie je zelfs terug in hun manier van vakantie vieren. Als een Nederlander vakantie viert, ligt hij twee weken in de zon. Een Tsjech knapt eerst zijn huis op en neemt dan een paar daagjes rust.“

Wat zijn uw toekomstplannen?

„Ik ben, samen met mijn Poolse vriendin, op zoek naar een huis in Nederland. Ook ben ik druk bezig met het leren van de Nederlandse taal. Moeilijke taal hebben jullie, hoor.

Nederland of Tsjechië?

„Voorlopig blijf ik hier. Als je in Nederland je capaciteiten toont, dan krijg je ruimte om te groeien.“
 
D

Deleted member 495

Guest
Mooi stukje, maar wel erg 'gekleurd'. Echt een zeer 'persoonlijke' mening en visie van deze man. Ik wens hem veel succes in Nederland en ik hoop dat hij daar zal slagen.
 
Interessante verhaal Vasek. Op de vraag "Wat kunnen Nederlanders leren van Tsjechië" zou ik ook niet direct een antwoord kunnen geven. Alhoewel... als ik aan de Tsjechische openbare vervoer denk dank moet ik chapeau zeggen. Ze rijden meestal stipt en je geraakt overal...
Wat is eigenlijk in Tsjechië beter dan hier? Ik zou graag jullie reactie willen weten...
 
Inderdaad, het openbaar vervoer is veel beter, in ieder geval in Praag. Maar de concentratie werken-wonen is dan ook veel groter dan bij ons, zodat het OV effectiever is. Wel geloof ik dat de Tsjechen vooral in OV (metro) hebben geïnvesteerd en wij in snelwegen; met OV kom je in Praag gewoon veel eerder ter plekke dan met de auto; hier is dat andersom. En dan krijg je een vicieuze cirkel van afbraak van OV wegens onvoldoende vraag etc.
Wat is ook beter in Tsjechië? De vrije-tijdsbesteding. De Tsjechen leven (nog) niet naar hun agenda-afspraken buiten werkuren. Maar dat is meer een mind-set.
 
Elk persoonlijk verhaal is natuurlijk zijn of haar waarheid.
Gek maar los van wat franje<titels> vind ik de Tsjechen NET niet hierarchisch.
Het je- en jij-en is een laagje vernis alhier,waar je snel doorheen prikt.
 
Jose,

Mijn werk-ervaring in CR is beperkt (3 maanden, 10 jaar geleden), maar wat ik daar steeds terug zag komen is dat in een meeting waarin twee partijen bijeenzitten (bijvoorbeeld leverancier en klant) de bazen het woord voeren en de ondergeschikten slechts hun mond opendoen als dat gevraagd wordt. Hier laten vaak de bazen na een initieel woordje het werk over aan de 'ondergeschikten' en ronden ze 't af.
Anders gesteld: de Tsjechen zijn nog immer niet zo geneigd als Nederlanders om spontaan het initiatief te nemen, dwz zonder uitdrukkelijk verzoek van hun baas actie te ondernemen?
 
D

Deleted member 495

Guest
Razzoback schreef:
Wat is eigenlijk in Tsjechië beter dan hier? Ik zou graag jullie reactie willen weten...
1. meer ruimte (geen Randstad gevoel, waarbij steden aan elkaar geknoopt zijn)
2. veel meer natuur en onbeperkt toegankelijk
3. beter openbaar vervoer
4. veel minder files
5. betere medische verzorging (geen wachtlijsten, nagenoeg geen wachttijden voor een afspraak met een specialist)
6. goede regeling voor vrouwen die een kind hebben gekregen (ouderschapsverlof en 3 jaar sociaal minimum)
7. meer traditie en folklore welke daadwerkelijk instant wordt gehouden
8. wijn van eigen bodem (erg lekker en betaalbaar)
9. zeer grote gastvrijheid (volop koekjes, gebak e.d., niet afgemeten aan het aantal personen wat komt)
 
Dat wat die regelingen rondom vrouwen met kinderen, dat ervaar ik nu helaas van de nederlandse kant. Zwangeschapsverlof vind ik veel te kort, ik kon me niet voorstellen om weer aan het werk te gaan toen mijn zoontje 2 maanden was! En verder krijg ik alleenmaar 156 euro per drie maanden om alles voor te kopen, vind ik eruggg weinig. Maar zolang we ons redden, is het prima.
 
Robert, ik ga maar gedeeltelijk akkoord met je opsomming. Veel meer natuur en onbeperkt toegankelijk – je hebt gelijk. Maar als ik aan natuur in Tsjechië denk dan zie ik ook de verwoeste bossen in Krkonose of de buurt van het dorp Dolni Rozinka waar uraniummijn is geweest (als je er met een Geigerteller gaat hoor je hem verschrikkelijk tikken, de meer in de buurt van het dorp is rijk aan verschillende radioactieve stoffen). En, er is niemand die er iets aan wil doen.
Veel minder files – het hangt gewoon af waar je woont. In Praag is het niet zo vanzelfsprekend.
Betere medische verzorging – hm, dat zou ik ook niet zeggen. In 1998 viel ik op m’n schouder. Zeer pijnlijk, ik heb dus een specialist moeten opzoeken. Volgens hem was er niets aan de hand. Dat ik maanden over mijn pijn klaagde was voor hem ook normaal. Tijdens een bezoek bij een andere specialist werd er ontdekt dat er een deeltje in mij schouder volledig verpletterd is en dat het enkel herstelbaar zal zijn als ik een operatie onderga.
 
Nog wat toevoegingen aan Robert's lijstje:
* meer cultuur: enerzijds hebben de meeste dorpen en plaatsen nog steeds een leuk centrum/marktplaats, plus kasteel; anderzijds is er een bredere (lees minder elitaire-vooruitstrevende) cultuur in toneel, theater, opera, waar je als Honza met de Pet meer aan hebt dan het NL extravaganza van Muziektheater en Stadsschouwburg.
Verder niet te vergeten: de aanwezigheid van bergen. De grotere standaardmaat voor bier.
 
aja, dat is waar, bergen en pintjes... Die mis ik allemaal
grin.gif
 
hier is minder lekker bier dan in Tsjechie,met die hierachie valt het wel mee.
Show van democratisch gedrag bij ons is een toneelspel
 
Bovenaan