Het weer in Tsjechië: waarschuwingen

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
De storm Dudley is aangekomen in Tsjechië.

Een stormachtige wind heeft vandaag honderdduizenden huishoudens van elektriciteit beroofd in Tsjechië, en omgevallen bomen legden het verkeer op spoorwegen en wegen stil. Waterlopen overspoelen de wegen.

Stroomstoringen door harde wind nemen nog steeds toe. Er zijn meer dan 300.000 klanten in Tsjechië zonder elektriciteit, ongeveer drie keer zoveel als 's ochtends.
De sterke wind bemoeilijkt het verkeer op het spoor, omgevallen bomen hebben vanochtend het verkeer op verschillende lijnen stilgelegd en ook zijn sommige wegen onbegaanbaar.

In Dolní Branná overstroomde het water weg tot een meter hoogte, die veel automobilisten gebruiken om naar Vrchlabí en de Škoda Auto-fabriek in Vrchlabí te reizen.
Water uit de velden stroomt het dorp Rudník binnen. Het veroorzaakte een aardverschuiving en zette verschillende kelders onder water.
Op weg nr. 14 tussen Náchod en Horní Radechová moest de brandweer een aantal omgevallen bomen verwijderen.
In Liberec moesten brandweerlieden ook kelders leegpompen.
Het gebergte Krkonoše en Podkrkonoší werden getroffen door plaatselijke overstromingen. Vandaag hebben regen en smeltende sneeuw het niveau van de Elbe in Vestřev in de regio Trutnov en Stěnava in Meziměstí in de regio Náchod verhoogd tot het derde niveau, dat wil zeggen hoogste overstromingsniveau. Op zes plaatsen in de regio Hradec Králové overschreed het rivierpeil vanmorgen de waarde van de eerste overstromingsfase.

In lagere gebieden bereikt de wind doorgaans windstoten van snelheden tot 90 kilometer per uur. Bij Sněžka maten meteorologen 's morgens een windstoot met een snelheid van 181 kilometer per uur. De waarschuwingen van meteorologen voor harde wind gelden voor heel Tsjechië tot vandaag middernacht.
Omgevallen bomen geblokkeerden enkele wegen en de politie heeft verschillende verkeersongevallen geregistreerd.
In de regio Chrudim ontspoorde een trein door een omgewaaide boom die op de spoorlijn lag. Door de gevolgen van harde wind zijn er in de regio Zuid-Bohemen op sommige plaatsen onbegaanbare spoorlijnen.
Vanwege omgevallen bomen en wind mogen toeristen vandaag geen bospaden in het Šumava National Park betreden.
Ook diverse skipistes zijn vandaag gesloten vanwege de wind.
Een sterke windstoot heeft vanmorgen een dakdeel van het museum van Vysočina Jihlava neergehaald.

Komend weekend heerst er winderig en relatief warm weer met af en toe neerslag in Tsjechië. De nachttemperaturen komen slechts sporadisch onder het vriespunt en overdag zal het tussen de 5 en 11 graden Celsius zijn, maar de wind kan zaterdag in windstoten weer snelheden bereiken tot 90 kilometer per uur en kan sterker zijn in de bergen. Op zondag zouden windstoten iets zwakker moeten zijn dan op zaterdag, tot 70 kilometer per uur, in de bergen rond de 90 kilometer per uur.

Bron online verslag met filmpjes, zie seznamzpravy.cz.
 
Gisterochtend een uur zonder elektriciteit en aan het einde van de middag en begin van de avond 3 uur zonder. De houtkachel aanhouden met verlichting van enkele kaarsen en een zaklantaarn is lastiger. Morgen maar het resultaat van twee stormen gaan bekijken.
 
Hier in Jirikov is bij ons gisteren rond 12 uur 1 fase uitgevallen, met als gevolg in een deel van het huis geen elektra.
Er is gebeld naar CEZ om deze storing te melden, maar ze hebben het erg druk.
We wachten het dus maar af wanneer alles weer goed werkt.
 
Het bevreemdt mij dat bomen elektriciteitsleidingen onklaar maken. Bij mij gaan enkele leidingen over mijn terrein. Binnen een ruime strook zijn alle bomen gekapt. Zelfs een oude kersenboom die echt niet meer hoger zou worden, moest er aan geloven.

Gisteren was er een windvlaag. Ik was bezig het rapport over de coronacrisis op de computer te lezen. Brak dit snel af opdat de computer dan vastlegt waar je bent gebleven. Enkele seconden later zaten we zonder stroom. Lees je verdere informatie dan hebben we nog geboft dat we maar in totaal 4 uur zonder zaten, maar je moet je wel eerst in de schemering en later in het donker zien te vermaken. Ik zal eens uitzoeken of je op een smartphone een flinke pdf kunt lezen want dan zet ik er een boek op.
 
Bevreemdt het jou omdat je denkt dat overal de bomen zijn gekapt in de buurt van leidingen ?

Betreft dat laatste: ja dat kan, als je smartphone het aan kan qua openen van de PDF. Een moderne telefoon kan dat prima.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
@Stadla
als een stuk van een boom de leiding raakt ,krijg je al een probleem , als het hier heel hard waait slaan zelfs de hoogspanningskabels tegen elkaar .
Mooi vuurwerk maar geen stroom .
Op mijn areal moet ik dan zelf met de hoogwerker naar boven en de kabels opnieuw vastzetten, best wel een avontuur op 6 meter hoogte met de wind.
maar goed , 3 generatoren staan klaar voor de nood voorziening , je weet maar nooit.
 

kuurgast

Donateur
Stormwaarschuwingen afgegeven voor alle regio's van Tsjechië.

Het Tsjechisch Hydrometeorologisch Instituut heeft voor alle regio's in Tsjechië gewaarschuwd voor uitzonderlijk zware onweersbuien die op zaterdag worden verwacht.
De eerste storm zou zaterdagochtend kunnen ontstaan in het westen en noordwesten van Bohemen, met zware onweersbuien die de hele middag en avond worden verwacht, vergezeld van stortregens, hagel en wind van ongeveer 70 kilometer per uur.
's Avonds neemt de neerslag af en gaat de lucht langzaam open. De maximale dagtemperaturen zijn 26 tot 30 graden Celsius, in het oosten van het land zijn tot 34 graden Celsius mogelijk.
Maar ondanks de stormen zal de hittegolf die het land deze week meemaakte nog steeds niet afnemen en blijft de bosbrandwaarschuwing van het meteorologisch instituut van kracht.

Tijdens de hittegolf in Tsjechië is donderdag een 140 jaar oud temperatuurrecord verbroken. In Přerov in Midden-Moravië steeg het kwik tot 36,4 graden Celsius, waarmee het de vorige piek van 1882 met bijna twee graden overschreed. Het was echter de heetste in Strážnice in het zuiden van Moravië, waar 37,3 graden Celsius werd gemeten.
Al met al bracht de derde dag van de huidige hittegolf nieuwe temperatuurrecords op ongeveer 30 van de 160 Tsjechische meetstations waar het weer al minstens 30 jaar wordt geregistreerd.

Bron oa english.radio.cz/news + deutsch.radio.cz.
 
Gistermiddag in een wame, plakkerige en te hete tuin. Zelfs ons zwembad was intussen al 30 graden. De lucht werd donker, beetje wind, hopende op regen.. Uiteindelijk 5 druppels per m2 die al waren verdampt voordat ze uberhaupt op de grond vielen.. Niets regen, niets tuin weer groen...
Het begint hier op Frankrijk, Nice te lijken...
 

kuurgast

Donateur
In de middag komen er stevige onweersbuien, waarschuwde ČHMÚ.

In delen van het land kunnen in de loop van maandagmiddag en -avond zware onweersbuien ontstaan. Het Tsjechisch Hydrometeorologisch Instituut (ČHMÚ) waarschuwde dat ze gepaard kunnen gaan met hevige regenval en hagel.

De waarschuwing werd van kracht vanaf 12.00 uur en geldt voor het grootste deel van het grondgebied, met uitzondering van de regio's Karlovy Vary, Zlín, Moravië-Silezië en delen van de regio's Pilsen, Olomouc en Zuid-Moravië.

"De eerste onweersbuien zouden zich rond lunchtijd in de gordel van Zuid- naar Noord-Bohemen moeten vormen en zullen dan geleidelijk oostwaarts naar het noordoosten trekken", aldus de ČHMÚ.

Door de trage voortgang bestaat het risico dat de stormen gepaard gaan met hevige regenval. "Het kan tussen de 20 en 40 millimeter per uur vallen, maar in uitzonderlijke gevallen sluiten we totalen niet uit, tot zo'n 50 millimeter per uur", zeggen meteorologen, volgens wie bij sterkere storm hagel tot twee centimeter kan voorkomen.

Aangezien dit echter lokale stormen zullen zijn, kan niet worden verwacht dat ze het droogteprobleem zullen oplossen. De waarschuwing tegen brandgevaar blijft dus van kracht. Volgens modellen zou er vrijdag zwaardere en meer aanhoudende regen kunnen vallen.
Bron novinky.cz.
 

kuurgast

Donateur
Onweer kan vandaag zeer sterk zijn in Tsjechië, en tot 70 millimeter regen.

Buien die Tsjechië in de middag en komende nacht zouden moeten treffen, kunnen in delen van het gebied erg sterk zijn. Volgens het Tsjechisch Hydrometeorologisch Instituut (ČHMÚ) gaan stormen ook gepaard met hagel en windstoten.

Voor Praag, Midden-Bohemen, Zuid-Bohemen, Pilsen en delen van de Hooglanden geldt van vrijdag 14:00 uur tot zaterdag 2:00 uur een zeer sterke onweersbui, het kan in totaal tot 70 millimeter regenen. Ook is er kans op tot drie centimeter hagel en harde wind met windstoten van rond de 70 kilometer per uur.
Voor de rest van het land wordt gewaarschuwd voor geïsoleerde sterke onweersbuien met in totaal zo'n 30 millimeter regen, hagelstenen van zo'n twee centimeter en windstoten.

"Onweersbuien zullen plaatsvinden op het hele grondgebied van de Tsjechische Republiek. Terwijl we in de westelijke en centrale delen van Tsjechië het begin van convectieve activiteit al na het middaguur verwachten, zullen in de oostelijke delen van Tsjechië stormen pas in de avonduren verschijnen", aldus de ČHMÚ, eraan toevoegend dat de vorming van supercellen ook niet uit te sluiten.
De buien zullen tot zaterdag in mindere intensiteit aanhouden, hoewel ze 's nachts tijdelijk zullen afnemen en er meer kans is op regen.

In verband met de verwachte regenval verwacht de ČHMÚ dat het niveau van rivieren en beken in de Pilsen en delen van de Zuid-Boheemse regio kan stijgen tot het niveau van de overstromingsactiviteit.
Daarnaast blijft in het oosten van het land een waarschuwing voor hoge temperaturen van kracht. De waarschuwing tegen brandgevaar blijft ongewijzigd.

Bron novinky.cz.

Let sowieso goed op de weerberichten als het erg warm weer is in Tsjechië, omdat door de bergen en hitte er sneller verandering kan optreden in het weer, met kans op onweer, windstoten en korte hevige regen-/hagelbuien. Die buien kunnen ook tegen een berg blijven hangen, waardoor het aan de ene kant overlast veroorzaakt en er aan de andere kant van de berg bijna geen druppel valt.
 

kuurgast

Donateur
In het oosten van Tsjechië dreigt extreme neerslag. Het regent tot dinsdag.

In het oosten van Tsjechië gaat het maandag flink regenen. Meteorologen hebben daarom de waarschuwing in deze gebieden verlengd tot dinsdagavond.
Daar kunnen in 24 uur enkele tientallen millimeters water vallen. Het Tsjechisch Hydrometeorologisch Instituut (ČHMÚ) heeft hierover geïnformeerd.
Neerslagtotalen in de oostelijke helft van Tsjechië kunnen soms oplopen tot 40 millimeter in zes uur of 60 millimeter in 24 uur.

"Een deel van de neerslag kan vallen in onweersbuien in het noordoosten", aldus ČHMÚ. Volgens hen is er een risico op wateroverlast en daaropvolgende aardverschuivingen. Mensen moeten hun bewegingsvrijheid in dergelijke gebieden beperken, omdat er een risico op vallende bomen bestaat.

In het noordoosten en oosten van het land geldt ook een hoogwateralarm, vooral de kleinere rivieren kunnen peil stijgen.
Sinds vrijdag regent het in Tsjechië, vandaag om 12.00 uur waren er verschillende beekjes bij een van de drie overstromingsfasen.
"Vanwege de verzadiging van stroomgebieden van eerdere zware regenval en verdere verwachte neerslag in het noordoosten en oosten van de republiek, kan het 2e niveau van overstromingsactiviteit worden overschreden op sommige kleinere waterlopen, vooral in het gebied van het Adelaarsgebergte, Jeseníky , Beskydy en hun uitlopers en op sommige zijrivieren van de Morava", zeiden meteorologen na het middaguur. Bij hevige neerslag sluiten ze zelfs een kortstondige overschrijding van de 3e graad niet uit.

Tot vanochtend heeft het de afgelopen 24 uur het meest geregend in West- en Midden-Bohemen, in Praag, verder in het gebied ten noorden van de hoofdstad tot aan de grens met Duitsland en in de Orlické hory en omgeving.
Brandweerlieden hebben sinds vrijdag tientallen interventies gehad in het land vanwege de regen. Ze pompten meestal water uit overstroomde plaatsen of verwijderden omgevallen bomen en takken.
Bron seznamzpravy.cz.

Het was juist lange tijd erg droog in Tsjechië en afgelopen week stond het land in het teken van 20 jaar na de grootste overstroming van Tsjechië 2002.
 

kuurgast

Donateur
Vandaag en zaterdag wordt Tsjechië getroffen door onweersbuien, er is kans op overstromingen.

Vandaag en zaterdagmiddag en -avond wordt Tsjechië getroffen door onweersbuien met stortregens en hagel. Vooral in Bohemen zal de regen vandaag zwaar zijn. Er is dus een risico op overstroming van kleinere beken. Dit volgt uit de waarschuwing die vandaag is gepubliceerd door het Tsjechisch Hydrometeorologisch Instituut (ČHMÚ).

Voor vandaag geldt van 12.00 tot 23.00 uur een onweerswaarschuwing voor bijna heel Tsjechië, met uitzondering van delen van de regio's Olomouc en Moravië-Silezië. De buien zullen in heel Bohemen zeer krachtig zijn, met een totale neerslag tot 50 millimeter, ofwel 50 liter per vierkante meter. In Moravië zal ongeveer 40 millimeter regen vallen.

Van vandaag 12.00 uur tot zaterdag 12.00 uur geldt vanwege stortregens ook voor delen van Tsjechië een waarschuwing voor een stijging van de rivierstanden tot overstromingsniveaus. Het wordt in het noordoosten van Bohemen verklaard voor de hele regio Hradec Králové en het grootste deel van de regio's Liberec en Pardubice, en in Tsjechië is het ook van toepassing op Praag en het zuidoostelijke deel van de regio Midden-Bohemen, de hele regio Zuid-Bohemen, het westelijke deel van Vysočina en de oostelijke helft van de regio Pilsen.
In de middag breidden meteorologen de waarschuwing uit naar gebieden in de regio's Zlín en Olomouc, waar zich ook zeer sterke onweersbuien vormden.

“Er zit tegenwoordig veel vocht in de atmosfeer. Op de grond en op hoogte is de stroming eerder zwakker, dus de buien zullen slechts langzaam of helemaal geen beweging hebben. Hun grootste gevaar vandaag zal stortregens zijn, wanneer plaatselijk meer dan 50 mm kan vallen", aldus de ČHMÚ over de situatie van vrijdag.

"Afhankelijk van de intensiteit van stortregens kunnen op plaatsen met een hoge verzadiging van het stroomgebied met name het peil van kleinere waterlopen snel oplopen tot het eerste (laagste) niveau van overstromingsactiviteit. Bij zeer hevige regenval kan een korte termijnoverschrijding van nog hogere niveaus is niet uitgesloten", aldus de ČHMÚ.

Zaterdagmiddag trekken sterke stormen over het grootste deel van Tsjechië. De waarschuwing geldt opnieuw op zaterdag van 12.00 tot 23.00 uur voor het hele land, behalve voor de regio Ústí, de regio Karlovy Vary en de regio Pilsen. Meteorologen verwachten tot 40 millimeter regen en hagel.

Bronnen novinky.cz + ceskenoviny.cz.
 
Ondanks de sombere voorspellingen is het weer vrijdag en zaterdag reuze meegevallen in de regio Susice (Zuid Bohemen).
Vrijdag een kleine 50 km gefietst, de eerste helft met zon en in de verte wat donkere wolken en inderdaad in Kasperske Hory een behoorlijke onweersbui gehad tijdens een museumsbezoek. De tweede helft van het stuk tussen Kasperske Hory en Susice flink nat geworden maar het onweer niet meer boven ons gehad.
Zaterdag in Blatna geen drup regen gehad op een kwartiertje na tijdens het Händel concert op het kasteel.
De instrumenten op het podium werden in veiligheid gebracht door het neerlaten van twee extra doeken aan de zijkant, maar uiteindelijk stopte het snel weer met druppelen.
Dat had een stuk erger kunnen uitpakken als de weersvoorspellingen hier helemaal hadden uitgekomen.

8DA79B60-7BD8-48B8-9AF9-10245955B2B4.jpeg
Vrijdagnamiddag tijdens de buien nabij Susice

FAB5357F-2EE3-4CDC-8252-FC87D1B5BE30.jpeg
Zaterdagavond bij Zamek Blatna tijdens de “Music for the Royal Fireworks”
 

De stormen zullen extreem zijn, er is een dreiging van tornado's. Het hoogst mogelijke alarmniveau is van toepassing​


Onweersbuien, waar voorspellers deze week herhaaldelijk voor hebben gewaarschuwd, kunnen donderdagmiddag en -avond en vrijdagnacht extreem sterk zijn. Het Tsjechisch Hydrometeorologisch Instituut (ČHMÚ) heeft daarom de waarschuwing aangepast. Ook in het westen van het land zijn tornado's niet uit te sluiten.

"Er worden extreem sterke onweersbuien verwacht, met windstoten van ongeveer 110 kilometer per uur, hagel van ongeveer 5 centimeter en kortdurende intense regen", zeiden voorspellers, eraan toevoegend dat er in korte tijd tot 50 millimeter regen zou kunnen vallen.
Het hoogste niveau van waarschuwing geldt voor de westelijke helft van Bohemen, met name voor Praag, Karlovy Vary, Plzeňský, Ústí, Liberec en delen van de Midden-Boheemse en Zuid-Boheemse regio's van donderdag 18.00 uur tot vrijdag 04.00 uur.

Er kan een tornado ontstaan

"In de avond kan een tornado niet worden uitgesloten, vooral in de regio's Pilsen en Karlovy Vary", merkte de ČHMÚ op, eraan toevoegend dat er, net als woensdag, ook supercellen kunnen voorkomen.

"Eerst mogelijke geïsoleerde supercellen met hagel tot ongeveer 5 centimeter, dan een convectief systeem met het potentieel voor wijdverbreide schade met windsnelheden tot meer dan 100 kilometer per uur", waarschuwden meteorologen, volgens wie er nog steeds "zekere onzekerheid" bestaat over de specifieke ontwikkeling van het weer.

De rest van het grondgebied zal onder een lager waarschuwingsniveau vallen voor zeer sterke onweersbuien. Het laagste waarschuwingsniveau is alleen van toepassing in delen van de regio's Zuid-Moravië en Zlín.
Bovendien geldt er in de meeste gebieden beneden 600 meter boven zeeniveau een waarschuwing voor hoge temperaturen. Deze bereiken temperaturen tot 33 °C.

bron: novinky.cz

 
Laatst bewerkt:
IK ben benieuwd hoe het afgelopen is. Mijn buurman zit blijkbaar zonder stroom dus die is onbereikbaar en mijn camera werkt dus ook niet. Heeft iemand iets gehoord of gezien van de regio Horazdovice/Strakonice?
Groet Luigi
 
Het zou uiteindelijk meegevallen zijn;

Hoewel de waarschuwing aangaf dat de onweersbuien al in de vroege avond in de westelijke regio's van Tsjechië zouden aankomen, kwamen de eerste onweersbuien pas aanzienlijk later rond 22.00 uur aan, wat resulteerde in hun verminderde kracht en intensiteit.

"De stormen trokken over ons grondgebied, maar in tegenstelling tot buurland Duitsland veroorzaakten ze geen noemenswaardige schade. Brandweerlieden, vooral in het westen van Bohemen, kwamen het vaakst tussenbeide bij kapotte en omgevallen bomen.
In de regio Pilsen hadden brandweerlieden tegen de ochtend vier dozijn ritten vanwege stormen. Naast kapotte bomen moesten ze ook omgevallen lampen ruimen in het dorp Babylon. Ze hadden ook twee dozijn ritten in de regio Ústí.
"Gedurende de nacht kwamen brandweerlieden tussenbeide bij twaalf incidenten, waarvan de meeste betrekking hadden op het opruimen van omgevallen bomen of takken op wegen. In drie gevallen ging het om de bescherming van huizen tegen instromend water. We hebben geen gewonden gemeld in verband met het weer", schreven de regionale brandweerlieden uit de regio Karlovy Vary op Facebook . In de Midden-Boheemse regio troffen de sterkste stormen Rakovnicko."

Bron: novinky.cz
 

kuurgast

Donateur
Er is een dreiging van zeer zware storm, waarschuwen meteorologen in Tsjechië.

Het grootste deel van het land kan vrijdagmiddag en -avond worden getroffen door sterke, mogelijk zelfs zeer zware stormen, het Tsjechisch Hydrometeorologisch Instituut (ČHMÚ) verwacht de mogelijke vorming van supercellen. Onweer kan gepaard gaan met hagel, stortregens en windstoten tot 90 kilometer per uur.

"De eerste sterke onweersbuien zouden zich na de middag kunnen ontwikkelen in de Šumava en geleidelijk in de loop van de middag op de belangrijke convergentielijn op de verbinding Šumava - Vysočina - Jeseníky", zeiden de meteorologen.
Zeer sterke onweersbuien kunnen voorkomen in de Hooglanden, in de regio Zuid-Bohemen, maar ook in delen van de regio's Pilsen, Zuid-Moravië, Olomouc, Pardubice, Olomouc en Moravië-Silezië.
In de rest van het grondgebied, met uitzondering van Karlovy Vary, Ústí en delen van de regio's Pilsen, Midden-Bohemen en Liberec, geldt een waarschuwing voor hevige onweersbuien.

Stormen trekken naar het oosten, supercellen naar het zuidoosten. "Supercel-stormen zullen gepaard gaan met sterke windstoten van 50 tot 90 kilometer per uur, hagelstenen met een diameter van meer dan twee centimeter en hevige regenval", waarschuwde de CHMÚ, eraan toevoegend dat er in korte tijd 30 tot 40 millimeter regen zou kunnen vallen.
Vanavond zou de situatie vanuit het westen moeten kalmeren.

Ondanks de verwachte regenval blijft de brandwaarschuwing van kracht.

Bron novinky.cz.
 

Onweersbuien kunnen zeer krachtig zijn. Meteorologen verduidelijkten de waarschuwing​

De voorspelde stormen van zaterdagochtend trekken over de oostelijke helft van Moravië en Silezië. Zondagavond en -nacht bestaat er gevaar voor onweersbuien op het hele grondgebied van Tsjechië, behalve in het noordwesten, en zelfs zeer sterke. Het Tsjechische Hydrometeorologisch Instituut (ČHMÚ) verduidelijkte de waarschuwing zaterdag.

predpoved-pocasi-windy.jpeg

Foto: Windy

Verwachting voor zaterdag 20.00 uur
De waarschuwing voor hevige onweersbuien geldt vanaf zaterdag 11.00 uur voor delen van de regio’s Zuid-Moravië, Olomouc, Zlín en Moravië-Silezië. De waarschuwing voor een gevaarlijk fenomeen geldt tot zaterdag 16.00 uur.
In de regio's Midden-Bohemen, Zuid-Bohemen, Pilsen, Hradec Králové en Pardubice en in de regio Vysočín kunnen zaterdag van 18.00 uur tot middernacht zeer krachtige onweersbuien voorkomen. Meteorologen verwachten hevige regenval van zo'n 50 mm, soms zelfs 70 mm, met windstoten van zo'n 90 km/uur.

chmi-chmu-bourka.jpeg

Foto: chmi.cz

Waarschuwing voor onweer
Er worden zaterdag van 18.00 uur tot middernacht zware onweersbuien verwacht in de regio's Praag, Středočeské, Pilsen, Liberec en Hradec Králové. Ook tot zondag 12.00 uur geldt er een overstromingswacht. Er kunnen hagelbuien tot 2 cm, stortregens van in totaal zo'n 30 mm en windstoten tot 70 km/u voorkomen.

In de regio's Zuid-Moravië, Olomouc, Zlín en Moravië-Silezië kunnen dan zondag van middernacht tot 06.00 uur zeer krachtige onweersbuien voorkomen. Ook hagel van meer dan 3 cm en windstoten van rond de 90 km/u kunnen daar voorkomen.
Volgens meteorologen zal een aanzienlijk stormsysteem vanuit Beieren door een deel van Tsjechië trekken. "Het exacte verloop van de actie is nog steeds onduidelijk. De stormen zouden vooral de gebieden van Zuid-Bohemen, Vysočina, en later op de avond en zondagnacht Moravië en Silezië moeten treffen", aldus de meteorologen.

Bron: novinky.cz
 

Ad Verschoor

Donateur
Noodweer leidt tot veel overlast in Tsjechië
In Tsjechië zaten vanochtend meer dan 30.000 huishoudens zonder elektriciteit, weet het nationale persbureau CTK. Op meerdere trajecten konden er geen
treinen rijden door omgevallen bomen op het spoor. En ook was er op veel plekken sprake van overstromingen, volgens de autoriteiten veroorzaakt door
harde wind en zware regenval. Veel velden waarop hop wordt verbouwd liepen ook onder.
 
Bovenaan