Het weer: waarschuwingen zomer 2022

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
Stormwaarschuwingen afgegeven voor alle regio's van Tsjechië.

Het Tsjechisch Hydrometeorologisch Instituut heeft voor alle regio's in Tsjechië gewaarschuwd voor uitzonderlijk zware onweersbuien die op zaterdag worden verwacht.
De eerste storm zou zaterdagochtend kunnen ontstaan in het westen en noordwesten van Bohemen, met zware onweersbuien die de hele middag en avond worden verwacht, vergezeld van stortregens, hagel en wind van ongeveer 70 kilometer per uur.
's Avonds neemt de neerslag af en gaat de lucht langzaam open. De maximale dagtemperaturen zijn 26 tot 30 graden Celsius, in het oosten van het land zijn tot 34 graden Celsius mogelijk.
Maar ondanks de stormen zal de hittegolf die het land deze week meemaakte nog steeds niet afnemen en blijft de bosbrandwaarschuwing van het meteorologisch instituut van kracht.

Tijdens de hittegolf in Tsjechië is donderdag een 140 jaar oud temperatuurrecord verbroken. In Přerov in Midden-Moravië steeg het kwik tot 36,4 graden Celsius, waarmee het de vorige piek van 1882 met bijna twee graden overschreed. Het was echter de heetste in Strážnice in het zuiden van Moravië, waar 37,3 graden Celsius werd gemeten.
Al met al bracht de derde dag van de huidige hittegolf nieuwe temperatuurrecords op ongeveer 30 van de 160 Tsjechische meetstations waar het weer al minstens 30 jaar wordt geregistreerd.

Bron oa english.radio.cz/news + deutsch.radio.cz.
 
Gistermiddag in een wame, plakkerige en te hete tuin. Zelfs ons zwembad was intussen al 30 graden. De lucht werd donker, beetje wind, hopende op regen.. Uiteindelijk 5 druppels per m2 die al waren verdampt voordat ze uberhaupt op de grond vielen.. Niets regen, niets tuin weer groen...
Het begint hier op Frankrijk, Nice te lijken...
 

kuurgast

Donateur
In de middag komen er stevige onweersbuien, waarschuwde ČHMÚ.

In delen van het land kunnen in de loop van maandagmiddag en -avond zware onweersbuien ontstaan. Het Tsjechisch Hydrometeorologisch Instituut (ČHMÚ) waarschuwde dat ze gepaard kunnen gaan met hevige regenval en hagel.

De waarschuwing werd van kracht vanaf 12.00 uur en geldt voor het grootste deel van het grondgebied, met uitzondering van de regio's Karlovy Vary, Zlín, Moravië-Silezië en delen van de regio's Pilsen, Olomouc en Zuid-Moravië.

"De eerste onweersbuien zouden zich rond lunchtijd in de gordel van Zuid- naar Noord-Bohemen moeten vormen en zullen dan geleidelijk oostwaarts naar het noordoosten trekken", aldus de ČHMÚ.

Door de trage voortgang bestaat het risico dat de stormen gepaard gaan met hevige regenval. "Het kan tussen de 20 en 40 millimeter per uur vallen, maar in uitzonderlijke gevallen sluiten we totalen niet uit, tot zo'n 50 millimeter per uur", zeggen meteorologen, volgens wie bij sterkere storm hagel tot twee centimeter kan voorkomen.

Aangezien dit echter lokale stormen zullen zijn, kan niet worden verwacht dat ze het droogteprobleem zullen oplossen. De waarschuwing tegen brandgevaar blijft dus van kracht. Volgens modellen zou er vrijdag zwaardere en meer aanhoudende regen kunnen vallen.
Bron novinky.cz.
 

kuurgast

Donateur
Onweer kan vandaag zeer sterk zijn in Tsjechië, en tot 70 millimeter regen.

Buien die Tsjechië in de middag en komende nacht zouden moeten treffen, kunnen in delen van het gebied erg sterk zijn. Volgens het Tsjechisch Hydrometeorologisch Instituut (ČHMÚ) gaan stormen ook gepaard met hagel en windstoten.

Voor Praag, Midden-Bohemen, Zuid-Bohemen, Pilsen en delen van de Hooglanden geldt van vrijdag 14:00 uur tot zaterdag 2:00 uur een zeer sterke onweersbui, het kan in totaal tot 70 millimeter regenen. Ook is er kans op tot drie centimeter hagel en harde wind met windstoten van rond de 70 kilometer per uur.
Voor de rest van het land wordt gewaarschuwd voor geïsoleerde sterke onweersbuien met in totaal zo'n 30 millimeter regen, hagelstenen van zo'n twee centimeter en windstoten.

"Onweersbuien zullen plaatsvinden op het hele grondgebied van de Tsjechische Republiek. Terwijl we in de westelijke en centrale delen van Tsjechië het begin van convectieve activiteit al na het middaguur verwachten, zullen in de oostelijke delen van Tsjechië stormen pas in de avonduren verschijnen", aldus de ČHMÚ, eraan toevoegend dat de vorming van supercellen ook niet uit te sluiten.
De buien zullen tot zaterdag in mindere intensiteit aanhouden, hoewel ze 's nachts tijdelijk zullen afnemen en er meer kans is op regen.

In verband met de verwachte regenval verwacht de ČHMÚ dat het niveau van rivieren en beken in de Pilsen en delen van de Zuid-Boheemse regio kan stijgen tot het niveau van de overstromingsactiviteit.
Daarnaast blijft in het oosten van het land een waarschuwing voor hoge temperaturen van kracht. De waarschuwing tegen brandgevaar blijft ongewijzigd.

Bron novinky.cz.

Let sowieso goed op de weerberichten als het erg warm weer is in Tsjechië, omdat door de bergen en hitte er sneller verandering kan optreden in het weer, met kans op onweer, windstoten en korte hevige regen-/hagelbuien. Die buien kunnen ook tegen een berg blijven hangen, waardoor het aan de ene kant overlast veroorzaakt en er aan de andere kant van de berg bijna geen druppel valt.
 

kuurgast

Donateur
In het oosten van Tsjechië dreigt extreme neerslag. Het regent tot dinsdag.

In het oosten van Tsjechië gaat het maandag flink regenen. Meteorologen hebben daarom de waarschuwing in deze gebieden verlengd tot dinsdagavond.
Daar kunnen in 24 uur enkele tientallen millimeters water vallen. Het Tsjechisch Hydrometeorologisch Instituut (ČHMÚ) heeft hierover geïnformeerd.
Neerslagtotalen in de oostelijke helft van Tsjechië kunnen soms oplopen tot 40 millimeter in zes uur of 60 millimeter in 24 uur.

"Een deel van de neerslag kan vallen in onweersbuien in het noordoosten", aldus ČHMÚ. Volgens hen is er een risico op wateroverlast en daaropvolgende aardverschuivingen. Mensen moeten hun bewegingsvrijheid in dergelijke gebieden beperken, omdat er een risico op vallende bomen bestaat.

In het noordoosten en oosten van het land geldt ook een hoogwateralarm, vooral de kleinere rivieren kunnen peil stijgen.
Sinds vrijdag regent het in Tsjechië, vandaag om 12.00 uur waren er verschillende beekjes bij een van de drie overstromingsfasen.
"Vanwege de verzadiging van stroomgebieden van eerdere zware regenval en verdere verwachte neerslag in het noordoosten en oosten van de republiek, kan het 2e niveau van overstromingsactiviteit worden overschreden op sommige kleinere waterlopen, vooral in het gebied van het Adelaarsgebergte, Jeseníky , Beskydy en hun uitlopers en op sommige zijrivieren van de Morava", zeiden meteorologen na het middaguur. Bij hevige neerslag sluiten ze zelfs een kortstondige overschrijding van de 3e graad niet uit.

Tot vanochtend heeft het de afgelopen 24 uur het meest geregend in West- en Midden-Bohemen, in Praag, verder in het gebied ten noorden van de hoofdstad tot aan de grens met Duitsland en in de Orlické hory en omgeving.
Brandweerlieden hebben sinds vrijdag tientallen interventies gehad in het land vanwege de regen. Ze pompten meestal water uit overstroomde plaatsen of verwijderden omgevallen bomen en takken.
Bron seznamzpravy.cz.

Het was juist lange tijd erg droog in Tsjechië en afgelopen week stond het land in het teken van 20 jaar na de grootste overstroming van Tsjechië 2002.
 

kuurgast

Donateur
Vandaag en zaterdag wordt Tsjechië getroffen door onweersbuien, er is kans op overstromingen.

Vandaag en zaterdagmiddag en -avond wordt Tsjechië getroffen door onweersbuien met stortregens en hagel. Vooral in Bohemen zal de regen vandaag zwaar zijn. Er is dus een risico op overstroming van kleinere beken. Dit volgt uit de waarschuwing die vandaag is gepubliceerd door het Tsjechisch Hydrometeorologisch Instituut (ČHMÚ).

Voor vandaag geldt van 12.00 tot 23.00 uur een onweerswaarschuwing voor bijna heel Tsjechië, met uitzondering van delen van de regio's Olomouc en Moravië-Silezië. De buien zullen in heel Bohemen zeer krachtig zijn, met een totale neerslag tot 50 millimeter, ofwel 50 liter per vierkante meter. In Moravië zal ongeveer 40 millimeter regen vallen.

Van vandaag 12.00 uur tot zaterdag 12.00 uur geldt vanwege stortregens ook voor delen van Tsjechië een waarschuwing voor een stijging van de rivierstanden tot overstromingsniveaus. Het wordt in het noordoosten van Bohemen verklaard voor de hele regio Hradec Králové en het grootste deel van de regio's Liberec en Pardubice, en in Tsjechië is het ook van toepassing op Praag en het zuidoostelijke deel van de regio Midden-Bohemen, de hele regio Zuid-Bohemen, het westelijke deel van Vysočina en de oostelijke helft van de regio Pilsen.
In de middag breidden meteorologen de waarschuwing uit naar gebieden in de regio's Zlín en Olomouc, waar zich ook zeer sterke onweersbuien vormden.

“Er zit tegenwoordig veel vocht in de atmosfeer. Op de grond en op hoogte is de stroming eerder zwakker, dus de buien zullen slechts langzaam of helemaal geen beweging hebben. Hun grootste gevaar vandaag zal stortregens zijn, wanneer plaatselijk meer dan 50 mm kan vallen", aldus de ČHMÚ over de situatie van vrijdag.

"Afhankelijk van de intensiteit van stortregens kunnen op plaatsen met een hoge verzadiging van het stroomgebied met name het peil van kleinere waterlopen snel oplopen tot het eerste (laagste) niveau van overstromingsactiviteit. Bij zeer hevige regenval kan een korte termijnoverschrijding van nog hogere niveaus is niet uitgesloten", aldus de ČHMÚ.

Zaterdagmiddag trekken sterke stormen over het grootste deel van Tsjechië. De waarschuwing geldt opnieuw op zaterdag van 12.00 tot 23.00 uur voor het hele land, behalve voor de regio Ústí, de regio Karlovy Vary en de regio Pilsen. Meteorologen verwachten tot 40 millimeter regen en hagel.

Bronnen novinky.cz + ceskenoviny.cz.
 
Ondanks de sombere voorspellingen is het weer vrijdag en zaterdag reuze meegevallen in de regio Susice (Zuid Bohemen).
Vrijdag een kleine 50 km gefietst, de eerste helft met zon en in de verte wat donkere wolken en inderdaad in Kasperske Hory een behoorlijke onweersbui gehad tijdens een museumsbezoek. De tweede helft van het stuk tussen Kasperske Hory en Susice flink nat geworden maar het onweer niet meer boven ons gehad.
Zaterdag in Blatna geen drup regen gehad op een kwartiertje na tijdens het Händel concert op het kasteel.
De instrumenten op het podium werden in veiligheid gebracht door het neerlaten van twee extra doeken aan de zijkant, maar uiteindelijk stopte het snel weer met druppelen.
Dat had een stuk erger kunnen uitpakken als de weersvoorspellingen hier helemaal hadden uitgekomen.

8DA79B60-7BD8-48B8-9AF9-10245955B2B4.jpeg
Vrijdagnamiddag tijdens de buien nabij Susice

FAB5357F-2EE3-4CDC-8252-FC87D1B5BE30.jpeg
Zaterdagavond bij Zamek Blatna tijdens de “Music for the Royal Fireworks”
 
Bovenaan