Het weer in Tsjechië: waarschuwingen

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Hopvelden beschadigd in Tsjechië

De landbouw meldde zware schade door wind en hevige regen, waarbij vooral hopvelden werden getroffen. De schade wordt er intussen geraamd op minstens 25 miljoen Tsjechische kroon, of 1 miljoen euro.

bron: vrt nieuws
 
Laatst bewerkt door een moderator:

kuurgast

Donateur
Hopvelden beschadigd in Tsjechië
Dat zijn hopvelden van ZD Kokory=Zemědělské družstvo=Landbouwcoöperatie Kokory.
Een storm vergezeld van harde wind en regen in de nacht van zaterdag op zondag verwoestte ongeveer een tiende van het areaal aan hop van de landbouwcoöperatie uit Kokory in district Přerov, de schade wordt geschat op minstens 25 miljoen kronen.
"De constructies vielen op ruim 20 hectare hop", zei de voorzitter van ZD Kokory Vladimír Lichnovský zondag, volgens wie het niet langer mogelijk zal zijn om hop te oogsten van het beschadigde deel van de hopboerderij. Met haar 193 hectare hop is ZD Kokory de grootste hopproducent in de regio, waar ongeveer 600 hectare hop geregistreerd zijn.
De storm sloeg toe op een moment dat de hopoogst in Přerovsko in volle gang was.
Bron novinky.cz.

De weekendstorm was uitzonderlijk.
Volgens meteorologen was de storm die van zaterdag tot en met zondag over Tsjechië trok om verschillende redenen uitzonderlijk. Bovenal de totale hoeveelheid neerslag in een zeer korte tijd. In Šumava viel bijvoorbeeld in een half uur ruim 50 millimeter regen. Ook het aantal blikseminslagen was extreem: het waren er 84 duizend, het hoogste aantal van de afgelopen tien jaar.
Zaterdagavond werden de meeste gebeurtenissen gerapporteerd vanuit České Budějovice en Vysočina. Zelfs op zondag blijven er complicaties bestaan op het spoor. De stormen verplaatsten zich geleidelijk naar Moravië en verlieten 's nachts het grondgebied van Tsjechië. Zondagochtend zaten ruim 30.000 klanten zonder elektriciteit in Tsjechië, vooral de Zuid-Boheemse regio en de Hooglanden, daarna in Karvinsko, Frýdeck-Místek en Olomouc.
Bron novinky.cz.
 

kuurgast

Donateur
Tsjechië zal worden getroffen door zware regenval, terwijl Moravië zal worden getroffen door hevige stormen, waarschuwden meteorologen.

In Tsjechië zal het tot dinsdagochtend hevig regenen, waarschuwt het Tsjechisch Hydrometeorologisch Instituut (ČHMÚ) in een waarschuwingsrapport. Vooral maandag laat in de avond en 's nachts bestaat er gevaar voor zware stormen in Moravië en Silezië. Tijdens hevige regenval in Bohemen kan het op plaatsen rond de 40 millimeter water in zes uur regenen, in totaal tot 60 millimeter in 24 uur.
De waarschuwing tegen overstromingen van de eerste graad geldt voor Praag, de Midden-Boheemse regio, de Zuid-Boheemse regio, de Pilsen-regio en de Vysočina. En dat van maandag 18.00 uur tot dinsdagmiddag.

Vanaf 22.00 uur is er een stormwaarschuwing van kracht voor de regio's Pardubice, Zuid-Moravië, Olomouc, Zlín en de regio Moravië-Silezië.

Volgens meteorologen zijn stormen naar verwachting gevaarlijk. Ze waarschuwen voor stortregens en windstoten die takken kunnen breken en bomen omver kunnen werpen. Hagel en bliksem vormen ook een gevaar. Chauffeurs moeten tijdens hevige regen en storm langzamer rijden en zeer voorzichtig rijden.
Tijdens hevige regenval wordt het zicht verminderd, bestaat het risico op aquaplaning, wateroverlast en daaropvolgende aardverschuivingen en zijn er vaak problemen met de afvoer van regenwater via riolen. Mensen mogen stromend water en overstroomde gebieden niet betreden of binnenrijden. Ze moeten de bewegingsvrijheid beperken in drassige gebieden waar het risico bestaat dat bomen vallen of wegen worden ondermijnd.
Bron novinky.cz.
---------------------------
In de tweede helft van de week zal het golvende koufront vervangen worden door een gebied met hoge luchtdruk – en dus zullen de bewolking en de neerslag afnemen. Het zomerweer keert dus begin september terug in Tsjechië”, vertelde meteoroloog Dagmar Honsová aan Novinky.
 
Laatst bewerkt:
Bovenaan