Het verhaal achter de foto's

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Pelhřimov

Donateur
het verhaal achter de foto - deel 7 - Pustevny III

Pustevny deel III

Enkele detailfoto's die ik ook graag wil laten zien, maar waar geen plaats meer voor was in het verhaal...

17 Libusin ramen.jpg 18 Libusin zolderraam.jpg
ramen Libusin

15 Libusin beschildering.jpg 16 Radegast geschilderd door M Ales.jpg
beschilderingen op Libusin door Mikulas Ales

19 klok detail, let op schildering onderzijde.jpg 20 Mamenka met Kukel op de top.jpg
Klokketoren en Kukel op de top van Mamenka

21  Mamenka tekening.jpg
tekening van Mamenka
 
Geweldig Jeanne!! Wat heb je er weer veel werk van gemaakt.
We zijn er zelf verschillende keren geweest en wij vinden het er prachtig, alhoewel een beetje toeristisch, voor deze streek dan. :)
 

Pelhřimov

Donateur
het verhaal achter de foto - deel 8 - Slavonice

In "waar is dit?" poste ik onderstaande foto van huis 520 in Slavonice.

1 waar is dit 520.jpg
Huis uit de 2e helft van de 16e eeuw met mythologische scraffiti thema's (de val van Icarus) en portretten van de Oostenrijkse aartshertog.

Slavonice is een stad gelegen in het zuidwesten van Moravië op de grens met Zuid-Bohemen, Tsjechië, ongeveer een kilometer van de Oostenrijkse grens en telt ongeveer 2.700 inwoners.
Historisch gezien behoort de stad bij Moravië, tegenwoordig hoort het tot de regio Zuid-Bohemen - district Jindřichův Hradec.

15 Slavonice 750 logo.jpg
Slavonice bestaat dit jaar 750 jaar

De stad heeft een traditionele middeleeuwse stadscentrum met renaissance sgraffito op de 14-16e eeuwse gebouwen. Het renaissance karakter van de stad is te wijten aan een periode van extreme rijkdom in de 14e-16e eeuw, toen Slavonice een belangrijke postkoetshalte-stad op de route van Praag-Wenen was. Het silhouet van de stad wordt gecompleteerd door de gotische Maria-Hemelvaartkerk en door twee poorten.

De oudste gebouwen dateren uit 1545. De sgraffito in Slavonice is de op 1 na oudste sgraffito in de Tsjechische Republiek, oudere scraffito (1544) is te vinden in Praag.

3 huis 517en 516 straatje J072.jpg
huis 517: Huis met 2 booggevels, graffiti uit het jaar 1559, met thema's als de planetaire goden, koninklijke portretten en twee Bijbelse taferelen, een protestantse kapel met profiel balken aan het plafond op de eerste verdieping, muurschildering met een cyclus van de Apocalyps uit de Openbaring van de Heilige Johannes
4 huis 517 J074.jpg 5 huis 517 J075.jpg

Meer over Sgrafitti...

Een typisch burgerhuis in Slavonice heeft een rijke renaissancistische voorgevel, vaak versierd door sgrafitto's in de vorm van brieven of figuren en een entreehal ("mázhauz") met keldergewelf.

In de 19e eeuw raakte de stad in economisch verval vanwege de verandering van de hoofdroutes van de postkoetsen. Die route verplaatste zich naar het noorden, via de stad Znojmo. Hierdoor werd de rijkdom van Slavonice minder, mede omdat de lokale land- en bosbouw activiteiten niet voldoende inkomsten opbrachten. De stad is daardoor dan ook in renaissance stijl bewaard gebleven omdat er geen geld was om andere huizen te bouwen.

De stad en het omliggende platteland werd in de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog versterkt met bunkers. Sommige van deze kleine bunker complexen (řopík) zijn gerepareerd en opgeknapt en er worden veldslagen nagespeeld in de zomer.
Het gebied werden nooit gebruikt tegen het Derde Rijk (Nazi-Duitsland 1933-1945) toen de stad en regio moest worden ingeleverd na het Verdrag van München.
De oorspronkelijke Duitse-sprekende bevolking werd verdreven in juni 1945 na de Tweede Wereldoorlog.

Omdat het zo dicht bij de Oostenrijkse grens lag is Slavonice zwaar was aangetast door de oprichting van het IJzeren Gordijn in de periode van het communisme.
Tijdens de periode van het communisme werd bewoning van het nabijgelegen gehucht Maříž bemoeilijkt in een poging te voorkomen dat mensen wonen ergens in de buurt van de grens met het niet-communistische Oostenrijk (de huidige bewoners konden er verblijven, maar er werden geen nieuwe bewoners meer toegelaten en de huizen konden niet worden verkocht).

Na de Fluwelen Revolutie en de val van het communisme, werd Maříž ingenomen door keramiek-makers en is Slavonice opnieuw uitgegroeid tot een populaire bestemming voor toeristen en Tsjechische kunstenaars. Een groot aantal kleine galleries zijn ontstaan als gevolg van het werk van kunstenaars en workshops in Slavonice.

Slavonice is erg populair, niet alleen om zijn goed bewaarde renaissance centrum van de stad, maar ook voor de ondergrondse riolerings-systeem dat dateert uit de 12e eeuw en het omringende platteland zonder industrie.
De in de rotsen uitgehakte onderaardse gangen werden niet alleen gebruikt voor als riolering. Maar ook, in geval van gevaar, als een verdediging en ontsnapping. De meeste huizen in het historische hart van de stad hadden een directe ingang vanuit hun kelder tot de tunnels.

In juli en augustus zijn er dagelijks van 9-18 uur rondleidingen door dit gangenstelsel:
- een kortere van 136 meter en meer veeleisende rondleiding van 380 meter.
(In de in deel 2 bijgevoegde plattegrond zijn de gangen getekend)

6 na bezoek tunnels J061.jpg
Bezoekers ontvangen beschermende kleding zoals laarzen en een cape en een zaklamp.

Meer over de ondergrondse rondleiding...

De regio is populair bij fietsers die tochten maken in een het gebied dat vanwege haar gure klimatologische omstandigheden Boheemse Kanada wordt genoemd. staat als Tsjechische Canada (Česká Kanada). Dit gebied dat was tijdens het communisme ontoegankelijk, maar biedt nu een aangename rit door de dennen-en sparrenbossen op smalle grenspatrouille wegen waar sprake is van zeer beperkt autoverkeer.


Tips voor trips in de omgeving:
* Tsjechisch
* Engels
* Duits



7 Slavonice en omgeving.jpg


wordt vervolgd...
 

Pelhřimov

Donateur
het verhaal achter de foto's deel 8, vervolg

vervolg Slavonice


Deze foto's zijn gemaakt door mij op het plein en in het straatje links van de school van Slavonice (juli 2006).
De nummers op deze foto's verwijzen naar beschrijvingen op de website en zijn ook terug te vinden in het plattegrondje.

8 plattegrond.jpg 9 Slavonice plein  met nummers J066.jpg

10 Slavonice plein  met nummers J065.jpg 11 Slavonice plein met nummers  J053.jpg

12 Slavonice plein 3 met nummers J055.jpg 13 Slavonice plein met nummers J063.jpg
In het pand nummer 480 begint de rondleiding door het onderaardse gangenstelsel.

14 straatje links van school met nummers.jpg
En in dit straatje is deze foto van de deurklink gemaakt

Een uitgebreide foto-rondleiding door stad is te vinden op deze website.

~~ ~~ ~~

Voor bovenstaand verhaal heb ik dankbaar gebruik gemaakt van de volgende websites:
* stad Slavonice
* Wikipedia
* Czech tourism
 

spookycat

† In Memoriam
Ik herken het allemaal :top:
We hebben de vrouwkes op de stelling nog weten schilderen :ja:
mooi stadje,is over enkele jaren terug nog eens ondergelopen ook,wateroverlast
 
Slavonice.

Hallo,
Bij een bezoek aan Slavonice in 1987 werden deze foto's genomen.
Het zijn ingescande dia's.
Grts.
Smazik.
 

Bijlagen

  • Slavonice 1987  3.jpg
    Slavonice 1987 3.jpg
    63,2 KB · Bekeken: 7
  • Slavonice 1987  2.jpg
    Slavonice 1987 2.jpg
    58 KB · Bekeken: 8

Pelhřimov

Donateur
Het verhaal achter de foto's - deel 9 - Prachatice

In "Waar is dit?" plaatste ik een deel van deze foto, gemaakt op Velké náměstí, het grote plein in Prachatice in juli 2006

1 J 015 uitsnede met tekst.jpg
Sitrův dům (nr 13), Rumpálův dům (nr 41) en rechts de ingang van het "Muzeum české loutky a cirkusu" (nr 43)

J 014 - Rumpaluv dum.jpg
De galerij met met kleurrijke sgraffiti op de foto is Rumpálův dům (nr 41).
Het huis werd gebouwd in de 16e eeuw en was eigendom van Šebestián Rumpál. Na zijn dood in 1588 erfde zijn zoon Matthew het huis die er tot zijn dood in 1640 gewoond heeft en het naliet aan zijn oom Pavel Rumpál. Tot 1671 was het een woonhuis. Daarna kocht de stad Prachatice het huis voor 1400 gouden munten om er een brouwerij van te maken.

Op de bovenste foto is, rechts van Rumpálův dům, nog net de ingang te zien van het "marionetten en circus museum" (nr. 43)
Net om de hoek bij dit museum, op de Poštovní ulice nr. 178, zit ook nog het "Krajky muzeum" waar o.a. historische Europese en de Tsjechische handgemaakte kantkloswerk te zien is, welke met name in de traditionele kostuums gebruikt werden.

Op de eerste en derde foto zie je Sitrův dům (nr 13), waarin tegenwoordig het "Prachatické muzeum" over de stadsgeschiedenis is gevestigd.
Ambrož Sitr kocht het huis in 1581 van Mikuláš Vacka voor zijn zoon Tomáš. Het huidige uiterlijk dateert uit 1604. Šebestián Hájek, een schilder uit Prachatice die geïnspireerd werd door het toenmalige nieuwe Renaissance stadhuis, ontwierp de decoratie en het interieur waaronder portretten van de koningen van Bohemen Wenceslas IV en Rudolf II.

J 012 Sitruv dum muzeum.jpg J 021 Heydluv dum en Sv Jakub kostel.jpg
Links is Sitrův dům en in het straatje erachter zijn Heydlův dům en Kostel Sv Jakub op het Kostelní náměstí (Kerkplein) te zien

Heydlův dům - Kostelní náměstí nr. 29
Het huis werd gebouwd in 1557 en was eigendom van de middenklasse familie Heydl. De gevel is versierd met kantelen in aanvulling op de geometrische sgraffiti.

Kostel sv. Jakub
Na de oprichting van de nieuwe stad werd besloten om een nieuwe kerk te bouwen. De eerste schriftelijke vermelding dateert uit 1359. Het is nu een van de oudste gebouwen in de stad. De kerk werd in verschillende fasen gebouwd.
Als eerste werd de pastorie aan het eind van de 14e eeuw voltooid. Daarna werd de kapel gebouwd.
Na de Hussietenoorlogen ging men verder met de bouwactiviteiten.
Verdere verfijningen in de bouw vond vooral plaats in het interieur in de 18e eeuw. Op dat moment kreeg ook de toren een koepel in minaretvorm met eronder een rondgang.

2 J 016 Prachatice velke namesti 16-7-2006.jpg
Velké náměstí

Het centrum van het historische stadsdeel is het grote plein met de barokke fontein die dateert uit de 16e eeuw. Veel huizen uit de late gotiek (de tweede helft van de 15e eeuw) en de renaissance (16e eeuw) staan rond het plein. De meeste van hen hebben gevels met sgraffito.

Het nieuwe stadhuis Nová radnice - (Velké náměstí nr 3) met de toren domineert het plein. Het oude Renaissance-gebouw werd gesloopt en in plaats daarvan kwam er in 1903 een, in pseudo-renaissancestijl stadhuis, ontworpen door architect Rudolf Zobel uit Prachatice.
Het gebouw heeft vele figuratieve scraffiti afbeeldingen die verwijzen naar de geschiedenis van Prachatice, zoals het zouttransport langs het "Gouden pad". De beelden op het gebouw zijn gemaakt door de Weense beeldhouwer Leisek.

J 020 plein.jpg

Één van de belangrijkste Tsjechische architectuur-objecten uit de Renaissance is het oude stadhuis Stará radnice (nr 1) en is gelegen in het zuid-westelijke hoek van het plein. Tegenwoordig is hierin de Toerist Informatie gevestigd.
In de jaren 1570-1571 werd dit prachtige stadhuis gebouwd. In 1719 brak er vlak bij brand uit en daarbij werd het achterste deel verwoest. In 1832 werd het gebouw opnieuw getroffen door een brand en in 1849 werd het eindelijk herbouwd. Het is rijkelijk versierd met Latijnse inscripties en schilderingen op het thema van justitie clair-obscur stijl.
(Clair-obscur is een techniek o.a. uit de schilderkunst, waarbij de licht-donker-contrasten sterker worden uitgebeeld dan ze in werkelijkheid vaak zijn )

Het geelachtige gebouw wat tussen deze 2 gebouwen ligt is het theater - divadlo (nr 2)

Knížecí dům (nr 169) werd in 1572 gebouwd. De eigenaar van het huis was de procureur des Konings, advocaat en schrijver Jakob Menšík uit Menštìjn. De stad Prachatice kocht het huis in 1580 van hem. In de 18e en 19e eeuw heeft het gediend als de zetel van de ambtenaren van de stad Prachatice. De zijgevel van het huis is bedekt met bijbelse sgraffiti, oorlogs- en jachtmotieven en educatieve voorstellingen. De afbeeldingen werden ontdekt in 1839 en gerenoveerd. Zij zijn de enige overgebleven 16e eeuwse sgraffiti in Prachatice met Duitse opschriften.

J 017 Bozkovskeho dum.jpg
Bozkovského dům (nr 45) - Het huis was gebouwd in 1573 en was tot 1598 eigendom van de Prachaticer magistraat en later gouverneur Jiří Bozkov. Het huis brandde in 1832 af en is gerestaureerd in 1868. Een interessante inscriptie in het huis luidt: "Vymalováno jest, ale není zaplaceno" (is geschilderd, maar niet betaald.) Het huis is tegenwoordig eigendom van de stad die ruimte op de eerste verdieping gebruikt als een ceremoniële hal.

Achter het plein ligt Husův dům - Husova ulice nr. 71 (hier heb ik geen eigen foto van)
Oorspronkelijk was het een gotische gebouw in het 16e eeuw, maar het is herbouwd in renaissancestijl met prachtige gevels. Naar verluidt woonden hier tijdens zijn studie Jan Hus hier. Sinds 1966 is hierin de bibliotheek gevestigd.

Stadsmuur, Helvít bastion, Dolní Brana (ook hier heb ik geen eigen foto's van)
De stadsmuur dateert uit de 14e eeuw en werd uitgebreid in de 16e eeuw. De ingang naar het historische centrum is door de enorme gotisch-renaissance Dolní Brana (onderste poort), dit is het enige nog bewaarde poort van drie originele stadspoorten.
(het verhaal was echter te ingewikkeld en lang voor mij om te vertalen)


wordt vervolgd
 

Pelhřimov

Donateur
Het verhaal achter de foto's deel 9 - Prachatice - vervolg

Prachatice - vervolg

kaart CZ.jpg Prachaticeluchtfoto.jpg

Prachatice
Prachatice telt ongeveer 12.000 inwoners en is een oude handelsstad gelegen aan de zogenaamde "Zlatá stezka"

De stad heeft zijn oorsprong in de 11e eeuw, na het begin van de handel op de "Zlatá Stezka" (een belangrijke zouthandel-route die begint in Passau, Oostenrijk). Het lag waarschijnlijk op de plek waar nu het huidige Staré Prachatice ligt.
De gebouwen van de stad maakten oorspronkelijk deel uit van het domein van Vyšehrad.
De nieuwe nederzetting werd gesticht in de 14e eeuw rond het plein, samen met de kerk, die is gelegen in de hoek van het plein. Het is voor het eerst genoemd in 1323 als een stad met de vergunning om een stadsmuur te bouwen. Het belang van de stad groeide snel en de stad kreeg een veel rechten en privileges als gevolg van zijn gunstige positie - bijvoorbeeld de rechten van de opslag en de verkoop van zout uit Passau.

In 1420 werd de stad platgebrand door de Hussieten. Na het einde van de brute conflict werd in 1436 Prachatice de koninklijke stad.

De grootste opleving begon in de 16e eeuw en de stad onderging grote renaissance verbouwingen. De laat-gotische en renaissance uiterlijk van het historische centrum van de stad is bewaard is gebleven.

Tijdens de Dertigjarige Oorlog (1618-1648) werd Prachatice veroverd en alle rechten en privileges werden in beslag genomen. De stad is nam in belangrijkheid af

De nieuwe ontwikkeling begon in de 20e eeuw. Het was tot het begin van de 20e eeuw een plaats met een overwegend Duitstalige bevolking. Na de Tweede Wereldoorlog werd de Duitstalige bevolking verdreven.

Het historische karakter van het centrum van de stad is sinds 1981 beschermd.

In 2000 vond in Prachatice uitgebreide reconstructie van de Grote plein en het Kerkplein plaats. Tegelijkertijd was er een archeologisch onderzoek. Het was de grootste archeologische evenement ooit in de historische kern van Prachatice. Dit onderzoek heeft geleid tot veel nieuwe ontdekkingen en kennis over de vroegste geschiedenis van de stad.

Zlatá stezka (zie ook 1000 jaar gouden pad geschreven door Ad Verschoor...)

Prachatice zouthandel.jpg gouden pad.jpg

De Zlatá stezka (Gouden pad) leidde van Passau over Freyung, Bischofsreuth, Česke Žleby, Volary, hrad Hus a Libínské Sedlo naar Prachatice.
Vanaf hier ging de route via Netolice, Vodňany, Protivín en Písek verder naar Praag.
In de 14e eeuw vertakt het bestaande pad zich en liep via Passau in Freyung, Kvilda, Horská Kvilda naar Kašperske Hory.
Een andere tak ging via Grafenau na Březník, Horská Kvilda en Modrava, Sušice, Klatovy en Plzeň

solnastezka.jpg

Waarschijnlijk was de weg al gebruikt uit de 11e eeuw. Onderweg werden halteplaatsen opgezet waar geleidelijk uit zich steden en dorpen ontwikkeld. Dit was de manier waarop de stad Prachatice werd opgericht. Deze stad werd al snel rijk, wat vooral te danken is aan haar exclusieve recht van verkoop en de opslag zout. Door de bloeiende handel in zout werd het pad herdoopt tot "Zlatá" (Gouden). In de 16e eeuw vervoerden zo'n 1.200-1.300 ezels per week tonnetjes met zout over dit pad. Na 1706 werd het zout elders vandaan gehaald en werd dit pad steeds minder gebruikt.

~~~~​

Belangrijke inwoners uit Prachatice en omgeving waren o.a.
* Křišťan z Prachatic, (1360-1439) rector van de Karel Universiteit, wiskundige, astroloog, priester, en schrijver ;
* Václav Menšík z Prachatic - Rector van de Universiteit van Praag ;
* Jan Hus - Priester, filosoof, hervormer en meester aan de Karelsuniversiteit. Geboren in Husinec, en die de basisschool van Prachatice bezocht heeft
* Jan z Prachatic - heeft de St. Stephandom in Wenen gebouwd ;
* Johann Nepomuk Neumann - (1811-1860) is geboren in Prachatice. Pastor, woonde in de VS, waar hij is uitgegroeid tot de bisschop. In 1977 werd hij heilig verklaard. ;
* meer belangrijke personen ...

~~~~​

Wat is er (volgens deze website) nog meer te zien in en rond Prachatice
- de bergen Boubín en Libin
- de ruïnes van het kasteel Helfenburk en kasteel Hus
- Záblatí, Vlachovo Březí, Bavorov en Husinec
- Het natuurpad voor kinderen, genaamd "U Iru Lípy" gaat door de buitenwijken van de stad.
- De rondwandeling "Prachatické Hradby" leidt langs de stadsmuren.
- Het parcours "Kolem Prachatic" verbindt plekken met een mooi uitzicht.
- De zogenaamde Žižkova Skála (Žižka's rots) ligt niet ver van het Dolní Brána poort. Het biedt een mooi uitzicht op de stad.
- De "Svatopetrská stezka" laat bezoekers kennismaken met de geschiedenis van de stad en haar omgeving.
- Het parcours "Pod Vyhlídkou" gaat naar een natuurreservaat in het dorp Zdenice ongeveer 2 km ten oosten van de stad.
- Het 33 km lange parcours genaamd "Zlatá stezka" begint in Prachatice en het loopt langs de weg van de voormalige handelsroute.

stadsmuur.jpg

* korte diapresentatie
* korte video-impressie
* meer over sgraffito en sgraffiti

Verder heb ik dankbaar gebruik gemaakt van o.a. de volgende bronnen:
* gouden pad
* historische routes
* mesto.prachatice.cz
* discoverczech.com
* sumavaregion.cz
* jiznicechy.org
* wikipedia
 
Wat een prachtig stukje werk .
Geweldig, compleet met linken.:puh::puh::puh:

Moe maar voldaan, zul je wel zeggen.:top:


Kostelijk, ga door en plaats een nieuwe foto.:ja:
 

Pelhřimov

Donateur
Het verhaal achter de foto's - deel 10

een wandeling via Šaunštejn naar de Malá Pravčická Brána

In "waar is dit?" plaatste ik deze 2 foto's:

1 IMG_1310.jpg 2 09052008090.jpg

Wie zelf het grotere zusje, de Pravčická Brána, gezien heeft, zal begrijpen waarom deze kleine kopie de Mala Pravcicka Brana heet, want het is slechts 2,3 meter hoog, 3,3 meter lang en zo'n 1,5 meter breed. Het is gelegen in het nationaal park České Švýcarsko, 2 km ten noorden van Vysoká Lípa (50° 52′ 18″ N, 14° 21′ 0″ O).
De Malá Pravčická Brána ligt tussen Vysoká Lípa en Mezní Louka, aan het lange-afstandwandelpad E3 welke loopt van Santiago de Compostela naar de Zwarte Zee.

3 mapy,cz.jpg
locaties van de 3 genoemde natuurlijk zandstenen bruggen (van mapy.cz)

De 2 andere grote natuurlijke bruggen in České Švýcarsko en Sächsische Schweiz:
In de herfstvakantie van 2003 hadden we al eens gelopen naar de Pravčická Brána, de grootste natuurlijke zandsteenbrug van Europa met een hoogte van 16 meter en breedte van 26 meter.
In dezelfde vakantie zijn we ook in het Duitse deel (Sächsische Schweiz) naar de Kuhstall gelopen.
Dit is ook een grote natuurlijke zandsteenbrug (11 m hoog, 17 meter breed en 24 m diep). De naam "Koeienstal" kreeg het omdat de boeren er vroeger hun vee onder verstopten voor rovers.
Al deze natuurlijke zandsteen-bruggen zijn ontstaan door watererosie.

Maar we wisten dat er ook nog een kleine Pravčická Brána moest zijn.
In de meivakantie van 2008 bezochten we die eindelijk ook een eens.
Vanuit Mezní Louka kan je de rode route nemen (3 km), maar wij liepen anders.
Onze mooie wandeling naar de "Malá Pravčická Brána" begon namelijk bij de parking van restaurace "U nás", net buiten Vysoká Lípa.
We volgden vanaf de parking de gele borden richting Mezní Louka.

4 in de verte hrad Saunstejn.jpg 5 hrad Saunstejn uitvergroot.jpg
In de verte zagen we de overblijfselen van hrad Šaunštejn al bovenop de rotsen liggen.

In het bos splitste het gele pad zich en kon je aansluiten op het rood gemarkeerde pad welke langs hrad Šaunštejn behoorlijk steil omhoog loopt.

6 onderaan Saunstejn.jpg
Aan de voet van hrad Šaunštejn

7 steile trap naar Saunstejn.jpg
Hrad Šaunštejn is te beklimmen via een hele steile trap.


wordt vervolgd....
 
Bovenaan