Herleven van tradities in Tsjechië

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Met NADRUK op Tsjechië.
Valentijn staat voor de deur, Carnaval gekte slaat weer toe, althans hier in het zuiden.
yeah.gif


Valentijn staat in Tsjechië inmiddels wel op de agenda's. Wordt er iets gedaan aan Carnaval (Masopust) in Tsjechië? Masopust werd ooit uitbundig gevierd net zoals hier in Brabant/Limburg.
En wellicht andere delen van Nederland. En niet te vergeten in Belgie!
 
Mijn CZ vrouw meldt dat in de streek waar zij vandaan komt, Masopust inderdaad vrij uitgebreid wordt gevierd door met name mannen die zich verkleden, van huis tot huis gaan om iets lekkers te krijgen en een soort confetti te strooien, zich laten vollopen in de plaatselijke kroegen en vaak later op de avond luidruchtig wat normaal gesproken vrij onschuldige vernielingen aanrichten....
 
Masopust is vooral in Bohemen, dacht ik.. in Moravie doen ze er minder aan, maar inderdaad Valentijn is hier zo mogelijk nog populairder dan in Belgie, dat gevoel heb ik toch.. Iedereen spreekt me er immers op aan, zelfs de kapster vanmorgen vroeg zich af of ze in het weekend een bloemetje krijgen zou.. hmmm..
 
Masopustní maškary vyrazily do Evropy
14.02.2004 19:14 - "Pozor jedu!" volá sedlák na nechápajícího řidiče na začátku kolony aut. Z druhé strany přiskočí k vozu s pražskou značkou vekslák Karel: "Dolary po pětadvaceti! Nekoupíte, mladá paní?" Maškary v masopustním průvodu ve Volči na Pardubicku vyrazily vstříc EU.
Masopustní průvod se v obnovené tradici konal ve vesnici ležící na hlavním tahu na Prahu už počtvrté.

Ani letos v něm nechyběl například příslušník VB, který zastavoval projíždějící auta. "Tak kolik jste jel přes vesnici, pane řidiči? Třicet? Tak to je na pokutu," říká a nastavuje kasičku na "dobrovolné dary".

Na oplátku posádka dostane bloček s pokutou, domácí koblihy a propagační letáček spolu se znakem Volče. A jede se dál.

Některé posádky aut se dobře baví, jiným není zdržení v sevření maškar vhod. "Čím dražší fáro, tím větší v něm sedí idiot," utrousí příslušník VB, když "kontroluje" snad už padesáté auto.

Ve Volči žije zhruba tři sta lidí v téměř stovce domů, ale na masopust přijíždí i hodně přespolních. Příprava průvodu trvá od Vánoc. Masek je rok od roku víc a pokaždé nějaký nový nápad.

Letos kromě tradiční nevěsty a ženicha velmi zaujala například prasátka, televize s moderátorem Reyem Korantengem nebo Nastěnka a Marfuša z Mrazíka.

Přestože Voleč nepatří k největším obcím na Pardubicku, průvod od domu k domu trvá skoro pět hodin a večer ho korunuje bál v místním hostinci.

iDNES , Luboš Kratochvíl
 

Bijlagen

  • 8539-A040214_KLU_LMASOP9_V_V.jpg
    8539-A040214_KLU_LMASOP9_V_V.jpg
    18,3 KB · Bekeken: 10
Bovenaan