Heeft iemand een remoska?

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

redijns schreef:
Zelf heb ik een Remoska (eigenlijk 2, de kleine en grote) en gebruiken hem naast 'gewone' maaltijden ook voor simpele zaken als het opwarmen van Pizza's, saucijzenbroodjes, of het bakken van tosti's of taart. Wij gebruiken de gewone oven eigenlijk bijna niet meer (schoonmaken en geur etc.)
Jarin schreef:
Verschillende soorten vlees, kip, ražniči (spiesjes) noem maar op.
Het is niet dat we het dagelijks gebruiken, maar het is een heerlijke afwisseling.
utopenec schreef:
Geweldige uitvinding de remoska!! Hele kip er in, uitjes en knoflook erbij - anderhalf uur laten bakken en klaar is ie. Doordat de remoska goed is afgesloten geen vocht verlies en blijft vlees stukken malser.
Na het gebruik ff afspoelen en de kast weer in. Briljant.
Beruska schreef:
Ik maak er ook een appeltaart in en het enige nadeel wat ik kan bedenken is dat de taart dan een ovale vorm heeft maar over de smaak valt het niet te twisten!
hoi,
dit zijn het soort reacties waar ik met mijn vraag: "wie heeft een remoska" op hoopte. Al die informatie op de producentensites ziet er natuurlijk prachtig uit, maar ik was toch heel benieuwd naar gebruikerservaringen.
bedankt allemaal voor de reacties, ik denk dat ik er in de vakantie een ga aanschaffen. ik neem nl. graag culinaire souveniers mee.
groetjes,
tonia
 

kuurgast

Donateur
Czech Made: De Remoska mini-oven.

De Remoska-oven is al meer dan zestig jaar een begrip in dit land en trotseert de concurrentie van steeds geavanceerdere keukenapparatuur. De in Tsjechië uitgevonden multifunctionele oven is populair bij zowel oudere generaties als jonge gezinnen en de vernieuwde versie is zelfs overzee uitgebreid tot in de Verenigde Staten en Australië.

Van prototype tot productie
Geïnspireerd door een elektrische pot die hij zag tijdens een zakenreis naar Zweden, ontwikkelde de Tsjechische elektrotechnisch ingenieur Oldřich Homuta in de jaren vijftig deze draagbare elektrische oven. Voor de Tweede Wereldoorlog bezat hij een bedrijf dat elektromotoren produceerde. Na de nationalisatie werd het samengevoegd met het bedrijf Remos, vandaar de latere naam van zijn uitvinding. Het eerste prototype van de aluminium pan met een deksel voorzien van een elektrische verwarming heette de HUT - een acroniem van de eerste letters van meneer Homuta's naam en de namen van zijn twee collega's. Door de jaren heen werd het fornuis op verschillende plaatsen vervaardigd, waaronder de stad Kostelec nad Černými lesy net buiten Praag.

De Remoska-fornuizen werden geproduceerd tot het jaar 1990. Tijdens de eerste privatiseringsgolf in Tsjecho-Slowakije werd het bedrijf te koop aangeboden. In 1994 verhuisden de nieuwe eigenaren van het merk Remoska de productie naar het oosten naar de stad Frenštát pod Radhoštěm en noemden ze het nieuwe bedrijf naar de cooker - Remoska.

Het eerste model kwam eind jaren vijftig op de markt. Het deksel had een afneembaar koord dat ook voor strijkijzers en andere apparaten kon worden gebruikt, maar het handvat was wat onhandig. De schaal is gemaakt van aluminium omdat het een zeer goede warmtegeleider is. Het huidige model heeft een antiaanbaklaag. De eerste modellen hadden geen glas in het deksel, die kwam pas later.
Het doorzichtige deksel bleek niettemin een populaire functie en de Remoska-oven probeerde aan ieders behoeften op het gebied van capaciteit te voldoen.

Er waren drie maten, net als vandaag. Het originele model kookte 2 à 3 porties, het Grand-model bediende een gezin van vier en dan was er het camping Mini-model voor één persoon demontabel met inhoud van 1 lter.

De productietechnologie is geëvolueerd sinds de eerste dagen van de Remoska. De metalen onderdelen worden geperst in een mechanische werkplaats. Daarna moeten ze chemisch en mechanisch worden gereinigd om de antiaanbaklaag aan te brengen. De basislaag wordt in een oven gebrand en vervolgens wordt de tweede teflonlaag aangebracht. In een andere werkplaats worden de deksels aangevuld met het warmte-element en voorzien van glasramen en koorden.

Het Remoska-fornuis was vanaf het begin enorm populair in het land van herkomst, maar het was ook een gewaardeerd exportartikel tijdens het socialistische tijdperk.
De bescheiden Remoska overleefde de politieke en economische veranderingen van de jaren negentig en slaagde erin de westerse markten te penetreren - uiteraard uitgerust met de respectieve landspecifieke stekkers.

Opmerkelijk verhaal over export naar Groot-Brittannië:
Lady Milena Grenfell-Baines, geboren Fleischmannová, een Tsjechische die in 1939 als kind in Engeland aankwam op een van de Winton-treinen. Ze raakte geïnteresseerd in de Remoska en vergemakkelijkte de invoer ervan naar Groot-Brittannië.

Simpel en veelzijdig
Het unieke verkoopargument - zoals marketingspecialisten het noemen - van de multifunctionele Remoska is dat het eenvoudig te bedienen is - u schakelt het gewoon aan en uit.
Het mechanisme is heel eenvoudig. In het deksel zit een verwarmingselement. De warmte komt van boven en de temperatuur verspreidt zich geleidelijk naar het onderste deel van de kom. Voedsel zal branden op 315 graden en het heetste deel van de Remoska bereikt slechts 250 graden Celsius, dus het voedsel kan nooit gaan vlammen van binnen.

De Remoska mini-oven kan worden gebruikt om een breed scala aan gerechten te bereiden, van gebraden kip tot brood, tot taarten en gratins, zelfs soep en sautés. Het eten binnenin verliest geen vocht, dus je braadstukken komen er lekker mals en sappig uit. En het bespaart veel energie om op te starten.
Sommige van de Remoska kookboeken zijn inmiddels uitverkocht, maar de Remoska heeft veel fans in de Engelssprekende wereld en daarom zijn er genoeg recepten in het Engels online te vinden.

Bron goochel-vertaling van uitgebreider artikel op english.radio.cz.
 
Bovenaan