Hawker Hurricane neergestort bij vliegshow Cheb

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
Tsjechische piloot sterft na crash in huis tijdens vliegshow.

Op zondag 14 augustus 2022 is om 15:30 uur een Hawker Hurricane (OO-HUR) van het Luchtvaartmuseum in Točná nabij Praag neergestort tijdens de Luchtvaartdagen in Cheb, regio Karlovy Vary. Helaas heeft de piloot het ongeval niet overleefd.

Na het ongeval werd de vliegshow stopgezet.

Volgens getuigen verloor het vliegtuig tijdens het draaien plotseling hoogte en verdween uit het zicht. Het vliegtuig is neergestort buiten de luchthaven op de grens van een veld en in een huis in de stad Podhrad. Bij de vliegtuigcrash is nog een persoon lichtgewond geraakt.

Petr Paces werd genoemd als de piloot die zijn leven verloor. Hij was een zeer ervaren ex-Mig-21 jachtpiloot, vlieginstructeur en tevens Boeing 737-gezagvoerder.
Gepassioneerd door vliegen begon Petr Paces op 14-jarige leeftijd met het vliegen met zweefvliegtuigen voordat hij drie jaar later overstapte op gemotoriseerde vliegtuigen. Na school vloog hij tot 1992 als jachtpiloot op de MiG-21, waarna hij het leger verliet om zich bij de luchtverkeersleiding te voegen. Bijna twintig jaar geleden begon hij met het besturen van Boeing 737-vliegtuigen. Hij heeft ook vaak historische vliegtuigen getoond die zijn liefde voor vliegen elk jaar met duizenden mensen deelde.

Hurricane Mk IV was een van de laatste varianten van de door Hawker vervaardigde jager, geproduceerd tussen 1942 en 1944. In die tijd was Hurricane niet langer een puur jachtvliegtuig, dat voornamelijk grondaanvalsmissies uitvoerde (en daarom vaak de bijnaam 'Hurribomber' kreeg).

Het vliegtuig is ergens tussen 20 november 1942 en 19 april 1943 geproduceerd. De exacte datum en het serienummer zijn niet bekend, aangezien alle fabrikantplaten (en ook de originele motor) ergens tussen 1946 en 1983 verloren zijn gegaan.

De Hawker Hurricane, die doet denken aan de tijd van de Tsjechoslowaakse piloten in Groot-Brittannië, wist in juni vorig jaar Tsjechië te bereiken toen hij werd gekocht van de Belgische eigenaar. Na een dure reconstructie vloog hij naar de luchthaven van Točná. Sindsdien presenteerde hij zich op verschillende vliegshows.
Het was een van de vijftien luchtwaardige Hurricanes, de enige vliegende versie IV.

In 2021 is de Hurricane grondig gereviseerd door de firma FAST Aero in Brasschaat (België).
Als eerbetoon aan de Tsjechoslowaakse vliegers die tijdens WO II bij de RAF dienden, werd OO-HUR geschilderd in de kleuren van de Hurricane Mk.IIc "BE150".
Op 20 mei 2021 werd het klaargemaakt voor zijn eerste vlucht. De Hurricane is aangekocht door een groep Tsjechische luchtvaartenthousiastelingen, Flying Aces Services & Training, rond het Luchtvaartmuseum Točná. Deze groep is officieel gevestigd in België, maar heeft in feite een Tsjechisch bestuur.

Bronnen oa praguemorning.cz + scramble.nl + novinky.cz.

Meer over het toestel op aironline.nl.

"De Hurricane is aangekocht door een groep Tsjechische luchtvaartenthousiastelingen, Flying Aces Services & Training, rond het Luchtvaartmuseum Točná. Deze groep is officieel gevestigd in België, maar heeft in feite een Tsjechisch bestuur.".........weet niet zeker of dit klopt.
 
Laatst bewerkt:
Bovenaan