Harderwijk - Znojmo

Topic in 'Stedenbanden' gestart door Tsjechie.net, 07-05-2009.

 1. Tsjechie.net

  Tsjechie.net Beheer Administrator

  ZNOJMO; - Een stoet Harderwijker winkeliers streek afgelopen week neer op het marktplein in de Tsjechische zusterstad van Harderwijk, Znojmo. Op verzoek van het Znojmese gemeentebestuur lieten ze typische Nederlandse dingen zien aan de inwoners.

  Er werden ondermeer hyacinten, vis, klompen en schilderijen verkocht. Ook brachten de leden van het Harderwijkse stedenbandbestuur een bezoek aan een school voor horeca en toerisme die een uitwisseling wil opzetten met Landstede. De Harderwijkse delegatie bezocht ook het nieuwe begeleidingscentrum voor kansarme kinderen en jongeren, dat sinds een half jaar wordt gesteund door de stichting Welzijn op Maat en daarnaast speelgoed en andere materialen heeft gekregen uit Harderwijk. Van de stedenband tussen Harderwijk en Znojmo wordt ook op andere manieren gebruik gemaakt. Zo vond er een uitwisseling plaats tussen scholieren van RSG 't Slingerbos en het Tsjechische Dr. Karlaggymnasium en hengelden jeugdleden van hengelsportvereniging De Snoek enkele dagen met de Znojmezen.

  Bron: deStentor 05-05-09
   
 2. Marcel

  Marcel Beheer Moderator

  wat is eigenlijk de vertaling van het woord "stedenband" en "vriendschapsband".
  en hoe zeg je : stedenband tussen [stadA] en [stadB]
   
 3. Freddy2005

  Freddy2005 † In Memoriam

 4. Pelhřimov

  Pelhřimov Donateur

  Stichting Vriendschapsband Waddinxveen - Pelhřimov is vertaald in "nadace pro přátelství mezi Waddinxveenem a Pelhřimovem" (aldus het briefpapier)
   
 5. Freddy2005

  Freddy2005 † In Memoriam

  Vakantieweek als cadeautje

  Burgemeester John Berends nam gistermiddag ruim de tijd om zijn Tsjechische jonge gasten uit zusterstad Znojmo te ontvangen.

  Zaterdag al kwam het gezelschap uit zusterstad Znojmo aan voor een vakantieweek in Nederland. Sinds veertien jaar organiseert Stichting Jana Stara de vakantieweek met bezoeken aan Walibi en het Dolfinarium en vaartochten.

  Doel is een leuke tijd bezorgen aan gehandicapte kinderen en hun ouders. Het valt namelijk niet mee om een gehandicapt kind op te voeden en het is voor veel mensen uit Tsjechië nog niet weggelegd om op vakantie te gaan. Het Colombinehuis in Biddinghuizen is het tijdelijke onderkomen van de groep. De vakantieweek wordt volledig mogelijk gemaakt door sponsoring ben bedrijven en stichtingen uit de regio. Ze vertrekken zaterdag weer.

  destentor.nl
   
 6. Freddy2005

  Freddy2005 † In Memoriam

  Ex-comitélid Papegaaij: Van Rhee rijdt scheve schaats met Znojmo

  Dim van Rhee rijdt een scheve schaats in zijn pleidooi om de stedenband met het Tsjechische Znojmo te beëidigen, betoogt Harderwijker Wim Papegaaij. Van Rhee, voorzitter van het stedenbandcomité, hanteert volgens Papegaaij een verkeerd uitgangspunt met de redenering dat West- Duitse Hanzesteden veel meer welvaart voor Harderwijk brengen dan uitwisselingen met Tsjechië. "Dat is nooit het doel geweest van het Vriendschapsverdrag met Znojmo", aldus Papegaaij, voormalig comitélid.

  Het was in 1991, kort na het vallen van de Berlijnse muur, een Harderwijker wens om bij te dragen aan de opbouw van een democratische rechtsstaat en via uitwisselingen van burgers de verbondenheid van Europese steden te benadrukken.

  Papegaaij is het met Van Rhee eens dat de ondersteuning van het gemeentebestuur van Znojmo 'uiterst bescheiden' was. "Toch zijn wij erin geslaagd vele honderden burgers bij elkaar te brengen en soms individueel, soms in verenigingsverband, tot langlopende vriendschapsbanden te brengen."

  Dat Van Rhee, zonder medeweten van al zijn bestuursleden, op persoonlijke titel een brief heeft gestuurd naar de gemeenteraadsfracties om de stedenband te beëindigen, is volgens Papegaaij een merkwaardige actie.

  Hij roept Van Rhee op om zich op zijn positie te bezinnen. "Het geeft geen pas voor een voorzitter om op zodanige wijze de grond onder zijn eigen organisatie weg te graven en dan toch nog aan te kondigen tot eind 2010 voorzitter te blijven van de Stichting Stedenband Znojmo."

  Van Rhee doet er met andere woorden verstandig aan zijn functie neer te leggen om andere bestuursleden, die wel geloven in het behalen van nieuwe resultaten, niet voor de voeten te lopen.

  destentor.nl
   
 7. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Einde aan stedenband van Harderwijk met Znojmo.

  Het is weliswaar een bericht van februari, echter toch nog belangrijk genoeg om te vermelden.

  Afscheid van Znojmo

  Auteur: door Paul Hartman | dinsdag 14 februari 2012 | 07:00

  [​IMG]
  foto Ron Maat

  HARDERWIJK - Harderwijk neemt volgende maand definitief afscheid van zusterstad Znojmo. Een Harderwijker delegatie, bestaande uit burgemeester John Berends, Dim van Rhee, Ton Schouten en Rob Spierenburg reist op 16 maart af naar de Tsjechische stad om vaarwel te zeggen.
  Desondanks rekent oud-wethouder Henk van der Veer, een van de drijvende krachten achter de stedenband, op een weerzien. "De banden die in de loop der jaren zijn gesmeed blijven immers bestaan."

  Harderwijk en Znojmo zijn in 1991 de stedenband aangegaan. Een jaar later bezocht een groep Harderwijkers voor de eerste keer Znojmo. Sindsdien is er op tal van terreinen samengewerkt. "Scholen zijn met elkaar in contact gebracht. De RSG onderhoudt bijvoorbeeld nog steeds banden met een school uit Znojmo. Ziekenhuizen hebben kennis uitgewisseld en we hebben geholpen de democratisering in gang te zetten", weet Van der Veer. Volgens burgemeester Berends is het nu echter tijd om afscheid te nemen. "Alle doelstellingen die we in het kader van de stedenband wilden halen, zijn gehaald. Een mooi moment dus om elkaar los te laten."

  Overigens neemt Harderwijk geen afscheid van het idee om samen te werken met andere steden. De havenstad flirt met het Duitse Herford, net als Harderwijk een Hanzestad. Het contact is inmiddels gelegd, maar de stedenband moet nog officieel worden bezegeld.
   
 8. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Onderscheiding voor Jan van Panhuis

  Vanwege zijn grensverleggende activiteiten voor de samenleving is decorandus benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Decorandus zette zich op velerlei gebied in voor Tsjechische kinderen met een verstandelijke beperking. Onder andere door de oprichting van stichting Jana Stara, waarmee vakanties voor de kinderen konden worden gerealiseerd en een uitbreiding van een kindercentrum in Tsjechië. Daarnaast is decorandus voorzitter van de Damclub Denk en Zet in Hierden en van de Stichting Glasgow Christian School. Een sportieve prestatie was zijn deelname aan de Alpe d’HuZes, een sponsor fietstocht voor kankeronderzoek, in een periode waarin zijn eigen gezondheid te wensen overliet.

  Bron: harderwijkercourant.nl
   

Deel deze pagina