Muziek Hans Krása - Kinderopera Brundibár

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Pelhřimov

Donateur
Persbericht van het Tsjechisch Centrum Den Haag:

BIJZONDERE TSJECHISCHE KINDEROPERA TSJECHISCH JONGENSKOOR IN DEN HAAG

Het Tsjechisch Centrum Den Haag draagt op een bijzondere manier bij aan de viering van 60 jaar bevrijding. Het befaamde Tsjechische jongenskoor Boni Pueri komt naar Nederland om de kinderopera Brundibár te zingen. Het concert vindt plaats op maandag, 25 april 2005 om 19.30 in het RK spiritueel centrum De Boskant in Den Haag. De voorstelling wordt bijgewoond door de ambassadeur van de Tsjechische Republiek in Nederland Petr Kubernát.

Kinderopera Brundibár
Deze opera van Hans Krása op het libretto van Adolf Hoffmeister is nauw verbonden met het tragische lot van de joodse kinderen in het getto van Theresienstadt. Zelfs onder de zware omstandigheden wisten de gettobewoners verschillende culturele activiteiten te ontplooien. Zo werd er aan muziek en toneel gedaan, en tijdschriften met eigen gedichten en tekeningen gemaakt. Een van de grootste successen was de kinderopera Brundibár: sinds de première op 23 september 1943 werden er 55 voorstellingen gegeven. In de herfst 1944 werden echter de meeste kinderacteurs op transport naar Auschwitz gesteld en omgebracht. Elke uitvoering van deze opera is dus behalve een muzikale belevenis ook een herinnering aan de eerste vertolkers.

Overwinning op het kwaad
Het verhaal van kinderen die – door hun krachten te bundelen en samen te zingen – de boze orgeldraaier Brundibár (Brompot) overwinnen, was een waar hart onder de riem voor de kinderen in Theresienstadt. Ze zongen de pakkende melodieën op swingende muziek met veel plezier. ‘Brundibár wordt een van de weinige mooie herinneringen aan deze plek,’ schreef een van de kinderzangers daarover. De beelden van de Brundibár-uitvoering werden gebruikt in de nazi propaganda film De Führer geeft de joden een stad uit 1944. De Duitse filmmakers vermoedden niet dat de in het Tsjechisch zingende kinderen het hadden over de uitschakeling van de dictator door de oorlog tegen hem te winnen. Zo zijn de kinderen van Theresienstadt ondanks hun tragische lot toch nog de morele winnaars geworden. De laatste zin van de opera: ‘Wie van rechtvaardigheid houdt en niet bang is, die is ons vriendje en mag met ons spelen’ is hun boodschap voor ons.

Maandag 25 april, 19.30 uur
RK spiritueel centrum De Boskant
Fluwelen Burgwal 45, Den Haag.
Kaarten: € 15,-

Reserveren:
Tsjechisch centrum
Paleisstraat 4
2514 JA Den Haag
070-356 14 77
cchaag@czech.cz
 
Het was vandaag mooi weer, dus ik denk ik gaat even lekker een stukje met de suto touren, ik reed via de A12 naar Scheveningen toe. Ik zag toen twee Tsjechishe touringcars op de A12 rijden, dus ik ben er achter gaan rijden voor een stukje en zag dat ze den haag inreden, dus mijn conclusie was dat dit de bussen waren van de kinderopera die morgen in den haag optreden....

Totaal waardeloze infomatie, maar ik vond het gewoon even grappig om te melden...

Greetz Henk
 

Pelhřimov

Donateur
Henk, dat zou kunnen, want het koor zou vandaag naar Nederland komen en reist dinsdag alweer naar Tsjechië. Ik ben benieuwd hoe het optreden morgenavond is.

Ik heb nog een stukje over de opera gevonden op internet:
Het verhaal:
Het verhaal gaat over twee kinderen, Aninka en Pepicek, die hun zieke moeder willen helpen door melk te gaan kopen. Dat heeft moeder nodig om weer beter te worden. Maar om melk te kopen hebben ze geld nodig. Dat willen ze verdienen door op straat te gaan zingen. Maar de gemene orgelman Brundibar verhindert hen met zijn eigen lelijke muziek dat te doen. Maar met de hulp van veel andere kinderen, en van een hond een kat en een mus, lukt het ze uiteindelijk toch, dankzij hun eigen muziek.

de achtergrond
De componist Hans Krasa was joods. Hij componeerde het stuk in 1938, vlak voor de Nazi's in 1939 Tsjechie binnenvielen. Daarna mochten Joodse kunstenaars niet meer werken. Toch heeft Krasa in 1941 een uitvoering gemaakt met kinderen van het joodse weeshuis in Praag. Toen het stuk werd gespeeld zat Hans Krasa echter al in het concentratiekamp Theresienstadt. In dat kamp hebben de kinderen die daar gevangen zaten, het stuk nog vele malen uitgevoerd. Voor de kinderen en de toeschouwers was het stuk een lichtpuntje in die donkere tijd. Het gaf hoop dat het goede toch zou overwinnen.

Jeanne
 

Pelhřimov

Donateur
Afgelopen maandagavond zijn we naar het optreden geweest en het was MOOI, maar ook INDRUKWEKKEND.

Allereerst werden er door het jongenskoor diverse klassieke liederen gezongen. Zo mooi, dat je af en toe kippenvel kreeg.

Na de pauze werd Brunibár, wat eigenlijk meer een kindermusical dan een opera is, op een leuke manier opgevoerd. Het was heel indrukwekkend door de geschiedenis erachter, nl. dat het in Terezín opgevoerd was. Wie ooit dit kamp bezocht heeft, kan dit beamen (zie ook elders op forum).

Het verhaal stamt uit 1938 en was een inzending van de (Joodse) componist Hans Krása voor een concours van het Ministerie van Cultuur. De strekking van de opera - de hoop dat Hitler, hier verpersoonlijkt door de orgeldraaier Brundibár (= brompot), zou verslagen worden - kreeg in de jaren veertig in de uitvoering van de Joodse kinderen een extra dimensie. Dat werd nog benadrukt door de oorspronkelijke slotzin aan te passen. "Wie van zijn ouders en van zijn land zoveel houdt, die is ons vriendje en mag met ons spelen" werd: "Wie van gerechtigheid houdt, daaraan trouw blijft en niet bang is, is ons vriendje en mag met ons spelen".

De opera werd eerst twee keer uitgevoerd in Hagibor, een Praags weeshuis en opvangcentrum voor Joodse jongens, van wie de ouders vaak al eerder op transport naar een concentratiekamp werden gezet. Dit was de oorspronkelijke uitvoering voor een klein orkest (4 violen, cello, contrabas, fluit, klarinet, trompet, gitaar, accordeon, piano).

De componist zelf heeft de Praagse uitvoering nooit mee kunnen maken, omdat hij toen al in Terezín zat. Maar voor de uitvoering in het getto heeft hij op basis van de pianoversie een nieuwe partituur gemaakt, aangepast aan de mogelijkheden van het getto. Vandaar dus dat er 2 versies bestaan van deze opera: de Praagse, oorspronkelijke partituur voor klein orkest en die van Theresiënstadt.

In Terezín werd Brundibár ingestudeerd met gedeeltelijk dezelfde jongens als uit Praag, omdat deze inmiddels in het getto terecht waren gekomen. Brundibár werd in Terezín 55 maal uitgevoerd tussen september 1943 en september 1944, toen de meeste kinderen op transport werden gezet naar Auschwitz en werden vermoord. Van de 15.000 kinderen hebben er maar 132 kinderen Theresiënstadt overleefd.

Beelden van de Brundibár-uitvoering werden ook gebruikt in de propagandafilm "De Führer geeft de Joden een stad" uit 1944, die de indruk moest wekken dat Theresiënstadt een modelstad was waar goed voor de Joden werd gezorgd. De Duitse filmmakers vermoedden niet dat de in het Tsjechisch zingende kinderen het hadden over de uitschakeling van de dictator door de oorlog tegen hem te winnen.

Als je de kans krijgt om deze kinderopera te bekijken, moet je dat zeker niet nalaten.
 
Vandaag van mijn man een mooi (Engelstalig) prentenboek van Brundibar gekregen, met een mooie cd (ook Engelstalig, gedownload via Itunes) waarvoor dochter van 6 de voorkant van het boek nagetekend heeft als voorkant voor het cd-hoesje. Ik vind het boek en de cd erg mooi, maar op de een of andere manier wekt het Engelse gezang en de wetenschap dat het boek in 2003 is getekend niet echt een origineel 'Terezin'gevoel op...
 

kuurgast

Donateur
Kinderopera Brundibár

In 1938 won de componist Hans Krasa, geboren in Praag, met Brundibar de kinderoperawedstrijd die was uitgeschreven door het ministerie van onderwijs van Tsjechoslowakije. Maar de Duitse bezetting, die in het vroege voorjaar van 1939 al een eind aan de Tsjechische democratie maakte, verhinderde openbare opvoering van Krasa's opera. De nazi's verboden alle uitingen van joodse cultuur.


Als reactie daarop ontwikkelde zich in Praag een ondergronds circuit van huiskameruniversiteiten, toneelvoorstellingen en muziekuitvoeringen. In het joodse jongensweeshuis van de Praagse wijk Vinohrady begon men met de voorbereidingen voor de uitvoering van Brundibar. In november 1941 was de première, er volgde nog een herhaling, maar toen werden de jongens groepsgewijs afgevoerd naar het concentratiekamp Theresienstadt, totdat er in 1943 in Praag helemaal geen joden meer woonden.

In Theresienstadt begon men wederom, onder de bezielende leiding van Rudolf Freudenfeld, met de uitvoering van Brundibar. Op 23 september 1943 was de première, er volgde nog het ongelooflijke aantal van 54 uitvoeringen, totdat ook Theresienstadt geheel ontruimd was.

Het werken aan de opera moet de kinderen plezier hebben bezorgd, de illusie van schoonheid werd in de smerigheid van het concentratiekamp levend gehouden. De toeschouwers moeten zich in hun ellende gesterkt hebben gevoeld door de warmte en het optimisme dat de kinderen uitstraalden.

Het verhaal is eenvoudig. Twee kinderen, Aninka en Pepicek, proberen wat geld te verdienen om melk te kunnen kopen voor hun zieke moeder door de orgeldraaier Brundibar te imiteren. Brundibar berooft hen van het verdiende geld, maar met hulp van een schare andere kinderen krijgen Aninka en Pepicek hun geld terug.

Hoe ontroerend kan muziek zijn, die vanaf zijn oorsprong met een gruwelijk lot is verbonden?
Kinderopera Brundibár is het verhaal van kinderen die – door hun krachten te bundelen en samen te zingen – de boze orgeldraaier Brundibár (Brompot) zouden overwinnen. De opera is nauw verbonden met het tragische lot van de joodse kinderen in het getto van Theresienstadt. Zelfs onder de zware omstandigheden wisten de gettobewoners verschillende culturele activiteiten te ontplooien. De beelden werden gebruikt in de nazi-propagandafilm "De Führer geeft de joden een stad" en moesten, ten onrechte, gelden als bewijs van de voorspoed en vreugde in het kamp.
In de herfst 1944 werden de meeste kinderacteurs op transport naar Auschwitz gesteld en omgebracht.

In 2014 komt er een uitvoering van deze kinderopera door operakidsamsterdam.

Onderstaand filmpje is de originele uitvoering uit Terezín.
 

kuurgast

Donateur
In 2014 komt er een uitvoering van deze kinderopera door operakidsamsterdam.
Dat is niet operakidsamsterdam maar het Nieuw Amsterdams Kinderkoor op zondag 4 mei:

Brundibár Compagnietheater, Amsterdam

Hans Krása's kinderopera Brundibár
Nieuw Amsterdams Kinderkoor en Nederlands Theater Orkest o.l.v. Jules van Hessen
Regie: Merlijn Claassens
Instudering: Caro Kindt

Als onderdeel van 'Theater na de Dam' presenteren het Nieuw Amsterdams Kinderkoor en Buiten.Gewoon.Klassiek een nieuwe productie van de kinderopera Brundibár: een opera met een ontroerend en meeslepend verhaal, en een historische context waar je kippenvel van krijgt.
Meer informatie volgt binnenkort. Voor iedereen vanaf 9 jaar.
 

kuurgast

Donateur
Benefietconcert Brundibár

Op 21 september, de Internationale Dag van de Vrede, houdt het Nieuw Amsterdams Kinderkoor een benefietconcert in de Westerkerk (Amsterdam) ten behoeve van de de stichting Kidsright. Ze spelen bij gelegenheid de beroemde kinderopera Brundibár van Hans Krása en Adolf Hoffmeister, die zij dit jaar al op 4 mei met veel succes opvoerden.


Brundibár vertelt, in een sterke muzikale taal, een ontroerend en spannend kinderverhaal waar doorzettingsvermogen en vertrouwen uit spreken, met als thema 'de kleine verslaat de grote'. De opera is een onomstotelijk bewijs van de capaciteit van de mens om kracht en hoop te creëren via muziek en cultuur, zelfs in de meest extreme omstandigheden.

Hans Krása componeerde het stuk in 1938 op libretto van de schrijver, schilder, podiumontwerper en criticus Adolf Hoffmeister. Het stuk was bedoeld als inzending voor een kinderoperacompetitie, die plaats zou vinden in Praag. Vanwege de politieke situatie werd die competitie afgelast.

De Jood Hans Krása werd naar Theresienstadt gedeporteerd. De nazi’s gebruikten dit doorgangskamp om naar de buitenwereld de schijn op te houden dat concentratiekampen plekken waren waar de mensen het goed hadden. Het muziekleven in het kamp was bijzonder actief en in opdracht van de nazi’s maakte hij op basis van het piano-uittreksel van Brundibár, dat een vriend van hem meegesmokkeld had in zijn bagage, een nieuwe orkestversie van de opera.
In het ensemble van die versie gebruikte Krása, om duidelijke redenen, zoveel mogelijk van de in het kamp aanwezige musici. Die versie zult u horen.
Het is een buitengewoon knappe prestatie, dat het Nieuw Amsterdams Kinderkoor en de negen jonge solisten de oorspronkelijke, Tsjechische versie zingen.

Kaarten zijn te koop in de Westerwinkel en voor aanvang van het concert aan de deur (open om 15.45 uur). Het concert begint om 16.15 uur.
Kijk voor meer informatie en kaartverkoop op westerkerk.nl.
Bron: hague.czechcentres.cz.

Lees ook een recensie van de uitvoering van 4 mei 2014 op operanederland.nl.
NOS video documentaire De kinderopera van Theresienstadt.
 

Ad Verschoor

Donateur
Opera concentratiekamp opnieuw uitgevoerd

Het is bijna niet voor te stellen; een Joodse kinderopera uitgevoerd op het concentratiekamp. Toch gebeurde het in het Tsjechische concentratiekamp Theresienstadt. Hier werd tijdens de Tweede Wereldoorlog de kinderopera Brundibár uitgevoerd.



Brundibár is een stuk van de Joodse componist Hans Krása. Vlak nadat hij zijn werk voltooid had, brak de Tweede Wereldoorlog uit. De componist werd niet veel later in het Tsjechische concentratiekamp Theresienstadt opgesloten. Maar zijn opera leeft voort en wordt al snel door een Joods weeshuis opgepikt, waar kinderen de opera een jaar lang oefenen. UIteindelijk gaat het stuk in 1942 alsnog in première in het weeshuis. Een vriend van Krása weet de kinderopera het concentratiekamp in te smokkelen, waarna de Joodse kinderen Brundibar tijdens hun gevangenschap uitvoeren. De Nazi’s stonden dit toe om de geruchten over de slechte omstandigheden in het concentratiekamp de kop in te drukken.

Nu, vijfenzeventig jaar na de bevrijding van Limburg, wordt dit muziekstuk opnieuw uitgevoerd. In het kader van 75 jaar bevrijding Limburg is de opera in meerdere theaters te zien. De jeugdopera wordt geproduceerd door de Limburgse Koorschool, in samenwerking met Opera Zuid en Kumulus Muziekschool Maastricht. Kinderen en jeugd in de leeftijd van 9 tot 19 jaar kunnen vanaf 23 februari auditie doen.

Bron: rtvmaastricht.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Quintus presenteert Brundibár, kinderopera uit Theresienstadt

KAMPEN - Ter gelegenheid van 75 Jaar Vrijheid brengt de Quintus muziekafdeling met koor, solozang en orkest een heel bijzondere voorstelling op de planken: Brundibár, een van oorsprong Tsjechische kinderopera die in 1943 door en voor kinderen in concentratiekamp Theresienstadt maar liefst 55 keer werd uitgevoerd.



De kinderopera vertelt het verhaal van Valentijn en Annabel. Deze broer en zus moeten geld verdienen om melk te kunnen kopen voor hun zieke moeder. De boze orgeldraaier Brundibár ziet hen als concurrent en jaagt hen weg. Gelukkig schieten kinderen en dieren te hulp en samen lukt het om Brundibár te verslaan.

Het verhaal van deze kinderen - die Brundibár (symbool voor Hitler) overwinnen door hun krachten te bundelen en samen te zingen - was een hart onder de riem voor de kinderen in Theresienstadt. Ze zongen de melodieën op pakkende muziek met veel plezier. ‘Brundibár wordt één van de weinige mooie herinneringen aan deze plek,’ schreef één van de kinderzangers daar ooit over.

De kinderopera wordt door en voor kinderen opgevoerd in twee voorstellingen: vrijdag 31 januari om 19.00 uur en zaterdag 1 februari om 15.00 uur.
Kaarten à €3 p.p. kan je reserveren via www.quintuskampen.nl of bij de infobalie van het kunstencentrum aan de Vloeddijk 38 in Kampen.
Heb je nog vragen? Neem dan tijdens kantooruren contact op met Quintus via 038-3371200.
 
Bovenaan