Handel met nieuwe lidstaten stijgt sterk

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

De handel met de nieuwe EU-lidstaten is in het derde kwartaal sterk toegenomen. De export naar deze landen nam met bijna 30% toe, de invoer met 50%. Dit blijkt uit nieuwe cijfers over de buitenlandse handel van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De grootste stijgingen bij de invoer werden in het derde kwartaal gemeten bij Estland (177%), Slowakije (134%), Litouwen (97%), en Tsjechië (64%). De handel met Oost-Europa groeit al langere tijd bovengemiddeld. Maar sinds de toetreding signaleert het CBS twee nieuwe ontwikkelingen: meer invoer van olieproducten (vooral uit de vroegere Russische republieken) en meer invoer van industrieproducten die vroeger uit andere delen van de EU kwamen, maar nu uitbesteed zijn naar Oost- Europa (bijvoorbeeld Slowakije).

Hoewel de uitvoer naar de nieuwe EU-lidstaten minder hard steeg, heeft Nederland nog steeds een handelsoverschot met deze landen. De totale export naar de nieuwe EU-landen beloopt ruim euro 7 mrd op jaarbasis, de totale import ligt iets onder dat niveau.

Bijna de helft van de uitvoer van Nederland naar de nieuwe EU-landen gaat naar Polen. Over geheel 2003 ging het hierbij om circa euro 3 mrd. De toename in het derde kwartaal bedroeg 28%. Een goede tweede qua omvang van de handel is Tsjechië, dat vorig jaar voor circa euro 1,5 mrd aan Nederlandse producten afnam. In het derde kwartaal groeide de export naar Tsjechië met 47%.

Ondanks de sterke groei de laatste jaren beloopt de totale handel met Oost-Europa nog steeds slechts zo'n 3% van de totale in- en uitvoer van Nederland.

Volgens het CBS boekte Nederland in september een handelsoverschot van euro 3,5 mrd. Zowel de invoer als de uitvoer lag in september 12% hoger dan een jaar eerder. De forse waardestijgingen worden voor een belangrijk deel veroorzaakt door de prijsstijging van olie.

Gerekend over de eerste negen maanden van dit jaar kwam het Nederlandse handelsoverschot uit op euro 22,5 mrd. Dat is euro 1,7 mrd meer dan in de eerste negen maanden van vorig jaar.

Bron: Het Financiele Dagblad
 
Bovenaan