Handbal

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Freddy2005

† In Memoriam
Het Nederlands mannenhandbalteam heeft niet ongunstig geloot voor het Europees kampioenschap van 2012 in Servië. De formatie van bondscoach Harrie Weerman werd maandag bij de loting in Belgrado gekoppeld aan Noorwegen, Tsjechië en Griekenland.

Noorwegen is op papier de sterkste tegenstander. Tsjechië en Griekenland zijn meer gewaagd aan Oranje. De handballers openen in oktober 2010 de kwalificatiereeks met een uitwedstrijd tegen Noorwegen en sluiten af in juni 2011 uit tegen Tsjechië. De eerste twee van de poule plaatsen zich rechtstreeks voor het EK in januari 2012.

brabantsdagblad.nl
 
Mooi nieuws, Freddy.

Wellicht kunnen we er voor 2011 nog achter komen waar en wanneer er in Tsjechie gespeeld wordt. Misschien de vakantie er op aanpassen?

Vergis je niet in de sterkte van het Tsjechische team. Pittig hoor!

Vorig jaar heeft ons handbalteam een tournooi gespeeld in Plzn. Uiteraard een lager niveau, maar het was heel leuk om mee te maken!
 
11 en 12 juni 2011 wordt de wedstrijd Tsjechie - Nederland gespeeld.
30 oktober 2010 vindt de eerste ontmoeting tussen beide landen plaats in Almere.
Vedere info via het NHV
 

Freddy2005

† In Memoriam
Mannen Oranje gaan op handballes

"Een fantastische leerschool." Zo beschouwt handbalbondscoach Harrie Weerman het kwalificatietoernooi voor het EK van 2012 uit Oranje-perspectief.

De eerlijkheid gebiedt de keuzeheer uit Emmen te zeggen dat Oranje in een groep met Noorwegen, Tsjechië en Griekenland op voorhand kansloos is. "Noorwegen is absolute wereldtop, Tsjechië subtop en Griekenland is iets beter dan wij."

Gistermiddag streek Weerman met zijn elitekorps neer in het Noorse Bergen, waar de Noren vanavond tegenstander zijn. Zaterdag is Tsjechië in Almere de volgende tegenstander. Leren staat voorlopig voorop bij Oranje. Volgens het beleidsplan moet Nederland bij de mannen zich in 2016 plaatsen voor een mondiaal of Europees titeltoernooi.

bndestem.nl
 

Freddy2005

† In Memoriam
Nederland fysiek niet opgewassen tegen Tsjechië

In het Topsportcentrum Almere speelde Nederland de tweede kwalificatiewedstrijd voor het EK 2012. Na het krappe verlies tegen Noorwegen van afgelopen woensdag (35-30), stond de zware thuiswedstrijd tegen Tsjechië op het programma. Tsjechië bleek duidelijk een maatje te groot.


De Tsjechen zijn groot en fysiek sterk, met Filip Jicha als absolute sterspeler in het team. In de eerste helft wist Oranje het verschil te beperken, bij rust was de stand 14-18. Direct na rust liep Tsjechië verder uit, Nederland kwam nog wat terug, maar de Tsjechen kwamen nimmer in gevaar. Nederland verliest met 25-33.

Nederland begon de wedstrijd brutaal en nam via Bartek Konitz en Toon Leenders de leiding, maar Tsjechië stelt direct orde op zaken en komt op 2-2. Via twee scores van Mark Bult wordt het vervolgens 4-4. Duidelijk is dat de lijnen bij Tsjechië aanvallend worden uitgezet door midden opbouwer en sterspeler Filip Jicha. Oranje speelt niet onaardig, maar is minder effectief in de afronding dan de Tsjechen.

Tot de rust blijft Nederland zich kranig weren. Het publiek in Almere ziet fraaie reddingen van Gerrie Eijlers en sterke acties van onder andere Iso Sluijters. In de slotfase van de eerste helft lijkt het er bovendien op dat het gevaar van Jicha met de 5:1 dekking goed aan banden wordt gelegd.

Tsjechië blijft daarentegen in een gesloten, bijzonder defensieve 6:0 verdedigen. Ruststand wordt 14-18 met een score van, wie anders dan Filip Jicha in de laatste seconden voor de pauze. Hij heeft er dan, na dertig minuten, al zeven op zijn naam staan.

Na rust loopt Tsjechië snel verder uit naar 15-23. De Nederlandse mannen vechten zich terug tot 20-25 dankzij doelpunten van Konitz en Sluijters en een paar nuttige reddingen van Zwiers. In de strijd om de achterstand in te halen worden er in de laatste fase teveel vrije kansen gemist en net iets te geforceerd en te snel naar de afronding gezocht.

Na 50 minuten staat het 23-29. Zowel Joeri als Nicky Verjans worden ingebracht. Het tempo in de aanval gaat weer iets omhoog, de doeltreffendheid blijft echter laag. Jicha maakt in de tweede helft maar weinig minuten, maar ook zonder hun sterspeler verslappen de Tsjechen niet en werken langzaam door aan een grotere winstmarge (24-32). De laatste twee minuten speelt Oranje in ondertal en eindigt het duel in 25-33.

webregio.nl
 

Freddy2005

† In Memoriam
Filip Jícha kandidaat wereldhandballer van het jaar

Tsjechisch internationaal Filip Jícha is bij de laatste vijf kandidaten voor de titel wereldhandballer 2010. De 28-jarige speler heeft een fantastisch jaar achter zich. Met zijn ploeg THW Kiel wonnen ze de Champions League en de Duitse titel. Ook werd hij tot beste speler van het EK en de Duitse liga verkozen. Voor de titel wordt door experten, journalisten en fans gestemd.

radio.cz

TEN32663f_145238_565802.jpg
 

Freddy2005

† In Memoriam
Filip Jícha wereldhandballer van het jaar

De Tsjechische nationaalspeler Filip Jícha is tot wereldhandballer van 2010 verkozen. Dit is door de voorzitter van de Internationale handbal federatie, Hassan Moustafa, gisteren in het kader van de openingstoespraak op het WK, bekend gemaakt. Jícha haalde hierbij 31% der uitgebrachte stemmen. Hij haalde het voor de Serviër Nikola Karabatic en de Fransman Thierry Omeyer die met hem samen speelt bij THW Kiel.

radio.cz

Filip Jícha (wikipedia)

idnes.cz

ALD334dc0_A_PAL_1611.JPG
 

Ad Verschoor

Donateur
Handbalsters Nederland tegen Tsjechië om plek op WK

De Nederlandse handbalsters nemen het in de play-offs om plaatsing voor het WK 2015 op tegen Tsjechië. Dat maakte de loting zondag duidelijk. Het WK wordt van 5 tot 20 december 2015 gehouden in de Deense steden Herning, Kolding, Frederikshavn en Naestved.


Nederland had bij de loting een geplaatste status op basis van de prestaties op het EK, waar de ploeg deze week zevende werd. Tsjechië deed niet mee aan het Europees kampioenschap en heeft zich eerst moeten kwalificeren voor de play-offs. De Tsjechische vrouwen wonnen de kwalificatiepoule met Litouwen en Azerbeidzjan.

Bron: nieuws.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Dalfsen wacht een moeilijke klus in Tsjechië
15 oktober 2017, 01:05 uur
De handbalsters van Morrenhof Jansen Dalfsen wacht volgende week een moeilijke klus in de uitwedstrijd tegen het Tsjechische DHK Banik Most. De thuiswedstrijd in de tweede ronde van de EHF-Cup werd zaterdagavond na een 13-15 ruststand met 28-32 verloren.
 

Ad Verschoor

Donateur
WK handbal voor dames in Duitsland

Tsjechische dames bereiken achtste finale

In Duitsland wordt op dit moment het WK handbal voor dames gehouden. Ook Tsjechië neemt hieraan deel en behaalde in haar groep B een 4e plaats. Het leverde de dames een plek in de achtste finale, waarin een knock-out systeem gevolgd gaat worden. In deze achtste finale moet Tsjechië het maandag, om 17.30 uur, opnemen tegen de dames van Roemenië.
 

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechië treft Nederland in kwartfinale WK

imageName116234521_original-756x422.jpg


De Tsjechische handbalsters verrasten vriend en vijand met het bereiken van de kwartfinales van het wereldkampioenschap in Duitsland. In de 8ste finales versloegen zij Roemenië: 28-27. De winnende goal viel in de slotseconden.

Maandagavond hebben de Nederlandse handbalsters hun wedstrijd tegen Japan gewonnen, zodat de ontmoeting tegen de Tsjechen in de kwartfinale een feit is.

Even geleden
Nederland en Tsjechië speelden voor het laatst tegen elkaar in juni 2015. Het betrof een play-off voor deelname aan het WK later dat jaar in Denemarken. Nederland won destijds dat 2-luik en stuntte vervolgens met zilver op de eindronde.

Bron: sportnieuws.nl (gedeeltelijk)
 

Ad Verschoor

Donateur
Polman waakt voor Tsjechië: 'Ze vechten maar door'
Nederland speelt morgenmiddag in Maagdenburg de kwartfinale van het WK tegen Tsjechië. Een verrassing voor Estavana Polman, die voorspelt dat het geen gemakkelijke wedstrijd wordt.

Door Lisette van der Geest

Wie het de handbalkenner gistermiddag vroeg, hoorde overal hetzelfde antwoord: woensdagavond de kwartfinale op het WK tussen Nederland en Roemenië. Maar na de achtste finale is het affiche van morgenavond anders dan gedacht. Om 17.30 uur speelt de ploeg van bondscoach Helle Thomsen tegen Tsjechië

Ook Estavana Polman had vooraf anders voorspeld. ,,Kijk, als je van tevoren had gezegd: jullie spelen tegen Tsjechië in een kwartfinale, dan zou je denken: top! Tsjechië. Maar ja, ze staan natuurlijk niet voor niets in de kwartfinale. Ze hebben grote landen verslagen. Ja…”


Vanmorgen stond er net als vanmiddag een tactiekbespreking op het programma bij het Nederlands team. ,,Dan zie je: ze kunnen inderdaad wel wat”, zegt Polman. Ze weet niet veel van haar concurrenten, zag in het verleden nog niet veel beelden. ,,Misschien slecht, maar voor mij zijn zij echt een verrassing. Nu ging ik om de voorbereiding op morgen voor het eerst echt kijken naar ze en dacht ik: o ja, o ja, en nu? Maar het komt goed.”
Ze is blij dat ze nu geen Aziatisch team zal treffen. Zuid-Korea bleek lastig in de poulefase, de wedstrijd van Japan was gisteravond zenuwslopend en extreem lastig. ,,Die Aziatische speelstijl ligt ons om de een of andere manier dit toernooi niet heel goed, maar dat is nu gelukkig even niet aan de orde.”
De kracht van het Tsjechische team schuilt in hun doorzettingsvermogen, denkt Polman. ,,We kunnen winnen, maar we moeten er wel staan want zij blijven doorgaan. Ze stonden tegen Roemenië met twee punten achter in de laatste minuut en wonnen uiteindelijk. Tja, dan weet je: zij gaan door tot het einde. Zij vechten, gaan maar door en geven niet op en het wordt geen makkelijke wedstrijd."

Maar ook Nederland toonde juist die houding in de voorgaande wedstrijden van dit WK tegen Servië en Japan. ,,Dat is onze kracht nu geworden. Als je ons drie jaar geleden had gezien was dat misschien anders."

Bron: bndestem.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Nederland wint met vechtlust van Tsjechië

Bondscoach Helle Thomsen is van mening dat de Nederlandse handbalsters in de gewonnen kwartfinale op het WK tegen Tsjechië (30-26) hebben laten zien dat het met de vechtlust in het team wel goed zit.

"We hadden in de eerste helft de wedstrijd al in ons voordeel kunnen beslissen, maar toen we het op een gegeven moment wat moeilijker kregen, hebben de meiden gestreden voor elke meter", zei een opgetogen Thomsen voor de camera van Ziggo Sport.

Oranje stond binnen een mum van tijd op een 7-1 en 8-2 voorsprong, maar leidde halverwege nog maar met één doelpunt verschil (17-16). Dat kwam voor Thomsen echter niet echt als een verrassing.

"Zij staan erom bekend om sterk terug te komen in de wedstrijd. Zij hebben ook een team dat leeft voor vechtwedstrijden. Gelukkig zijn we daarin meegegaan en hebben we in de tweede helft de overwinning over de streep getrokken."

Bron: nu.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Jan Josef (25) heeft zijn gedroomde transfer


De Tsjechische opbouwer van HV KRAS/Volendam verkast komende zomer naar Wilhelmshavener HV, dat uitkomt in de Tweede Bundesliga. Daarmee bewijst KRAS/Volendam zich wederom als ideale springplank voor ambitieuze handballers voor een overstap naar het buitenland.

Josef is bezig aan zijn derde seizoen en is als linker- en middenopbouwer een belangrijke kracht in het team van Peter Portengen. De rechtshander kent een sterk seizoen en schaart zich inmiddels tot de beste opbouwers van de BENE-League. De Tsjech kampte de afgelopen weken met een blessure, maar is inmiddels hersteld en klaar om zijn waarde te bewijzen in de play-offs om het landskampioenschap.

Josef komt bij Wilhelmshavener oud-ploeggenoten van KRAS/Volendam Rutger ten Velde en Duncan Postel tegen, die afgelopen seizoen de overstap maakten naar de Duitse club. Ook Dani Baijens kreeg de kans om zich te bewijzen in Duitsland bij de opleidingsploeg van topclub Flensburg.

‘Fysiek en mentaal sterker’
De Tsjech is verheugd dat hij de volgende stap in zijn handballoopbaan kan zetten. “Met dat doel koos ik destijds bewust voor KRAS/Volendam. Ik zag dat veel spelers via Volendam die overstap maken. In Volendam heb ik onder toptrainers mogen spelen en mezelf kunnen ontwikkelen als een handballer die belangrijk kan zijn voor het team. Ik ben fysiek én mentaal sterker geworden. De BENE-League is een prima competitie om je als handballer te ontwikkelen.”

Als het aan Josef ligt verlaat hij Volendam niet zonder prijs. “Dit seizoen hebben we echt een goede en brede selectie, met daarachter Peter Portengen als toptrainer. Met die middelen moet het doel zijn om voor de landstitel te spelen en de bekerfinale te halen. Ik ben ervan overtuigd dat dit gaat lukken. Op die manier kan ik de mensen van de club het beste bedanken voor al hun steun de afgelopen jaren.”

Bron: groot-waterland.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechische aanwinst Jakub Kastner voor Hurry-Up

De Tsjech Jakub Kastner gaat spelen voor JD Techniek Hurry-Up in de handbal BeNe-League. De 28-jarige rechterhoekspeler komt over van topploeg Dukla Praag in zijn geboorteland. Kastner staat volgens Hurry-Up bekend als een snelle en fysiek sterke speler. Hij was in april voor een trainingsstage in Zwartemeer, waarbij hij een goede indruk achterliet.

B881862257Z.1_20190516143353_000+GG11AU61M.1-0.jpg

Jakub Kastner. Foto Hurry-Up

Blij
Emmenaar Joop Fiege, de nieuwe coach van Hurry-Up, is blij met de versterking: ,,Hij is een uitstekende handballer die veel kansen omzet in doelpunten. We gaan veel plezier aan hem beleven.” Kastner is ook internationaal door de wol geverfd. Met zijn club Dukla Praag was hij vele jaren actief in Europese toernooien, ook won hij diverse landstitels en bekers.

Meer versterkingen
Kastner sluit in juli aan bij de selectie. Hurry-Up verwacht de komende periode meer versterkingen te kunnen presenteren. Kevin Bos en Ruben Fiege tekenden bij, net als de jonge talenten Harm Meijer, Aron Kieviet en Sander Bos. Eerder besloten al cirkellopers Sjoerd Boonstra en Dragan Vrgoc langer in Zwartemeer te blijven handballen.

Doorlopend contract
Daarnaast heeft Tim Remer, die vorig seizoen met Manuel Kremer de coaching deed, een doorlopend contract. Hij gaat na een lange blessure weer spelen.

Bron: dvhn.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
daniel-kubes-coach-emsdetten.jpg


Daniel Kubes nieuwe trainer HSG Nordhorn-Lingen


Voormalig HSG-speler Daniel Kubes wordt vanaf volgend seizoen de nieuwe trainer bij HSG Nordhorn-Lingen in de Liqui-Moly Handball Bundesliga. De 42-jarige Tsjech krijgt een contract voor twee jaar en vervangt Geir Sveinsson, van wie de HSG Nordhorn-Lingen in goed onderling overleg afscheid heeft genomen, aldus de club in een persbericht. Bij Nordhorn spelen Nicy Verjans, Toon Leenders, Patrick Miedema en Bart Ravensbergen.

image-20200513181101-1.jpeg


"We hebben besloten dat het team, na dit moeilijke jaar in de eerste Bundesliga, een nieuwe impuls nodig heeft op de bank. Dus besloten we onze samenwerking met Geir Sveinsson te beëindigen.” Sveinsson volgde kort na de competitiestart Heiner Bültmann op die om gezondheidsredenen moest afhaken.

Een moeilijk seizoen diende zich vervolgens aan. Eind februari was er nog een sensationele winst bij Füchse Berlin maar uiteindelijk belandde HSG toch op de degradatieplek. Met slechts vier punten. Die degradatie kwam er uiteindelijk niet. De competitie werd stilgelegd en er volgde voor geen enkel team degradatie.

Successen
De nieuwe man op de bank is geen onbekende voor HSG-fans. Daniel Kubes was tussen 2006 en 2008 speler bij HSG en maakte deel uit van de ploeg die de EHF Cup won. De Tsjech kwam vanuit Dukla Praag via het Zweedse Drott Halmstadt (2004) en TuS N-Lübbecke naar Duitsland. Daarna was er ‘oponthoud’ in Melsungen en Lemgo. Maar hij vierde later zijn grootste successen met THW Kiel als speler van het legendarische team, dat in 2012 het Duitse kampioenschap, de beker én de Champions League wist te winnen.

Sinds 2014 kruiste HSG Nordhorn-Lingen ook regelmatig met Daniel Kubes, die sindsdien als coach voor concurrent TV Emsdetten heeft gewerkt in de 2e Bundesliga, de degens. Sinds 2014 coacht hij het Tsjechische nationale team met Jan Filip, een andere voormalige HSG-speler, met wie hij een gerespecteerde zesde plaats behaalde op het EK 2018. Tsjechië plaatste zich ook voor het WK in Egypte in januari, waar Kubes tegelijkertijd wordt ingezet als bondscoach. "Ik hoop dat dit de beste jaren van mijn coaching-carrière worden,” aldus Kubes in het persbericht.

Bron: handbalstartpunt.nl
 
Bovenaan