Halle (België) - Kadan

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Freddy2005

† In Memoriam
Wijngeuzen overhandigen Mariabeeld aan hun collega’s van Kadan

De gilde der Wijngeuzen stuurde een afvaardiging naar Kadan om er de 10-jarige in eer herstelde wijngaard van het Monasterium van de Franciskanen te ontdekken.

Deze wijngaard heeft twee functies: enerzijds wordt er wijn gemaakt die op officiële gelegenheden geserveerd wordt en anderzijds is het een leerschool voor de wijnmakers in spé van Kadan en omliggende.

Al 10 jaar worden er ook uitgebreid wijnfeesten aan verbonden, vervat in een kleedje van folklore, muziek, dans en degustatiekraampjes.
Kadan (Tsjechië en een Halse zusterstad) telt op zichzelf ook enkele kleine familiewijngaardjes die spijtig genoeg nog geen stappen hebben gezet naar een samenwerkend verband. Onder Halse impuls werden zij bewust van de noodzaak hieraan.

De Gilde der Wijngeuzen brachten er hun knowhow en lieten er enkele wijnen proeven uit eigen kelder. De bezoekers konden alleen maar bewondering opbrengen voor de hoge kwaliteit van de Halse wijnen.

De Wijngeuzen, gekleed in hun uniform, maakten er een aangename volkse bedoening van toen zij een kopie van de kleine Vaantjesboer, gekleed als Wijngeus, overhandigden aan de verantwoordelijken van de ‘gewijde’ wijngaard...(foto1)

Eind volgend jaar bestaan de Wijngeuzen 30 jaar en hebben nu al afspraken gemaakt met de nieuwe Kadanse vrienden om dit samen te vieren in Halle. De intronisaties van de Tsjechische wijnmakers zal een hoofdstuk uitmaken van deze opmerkelijke gebeurtenis.

Een gezegende beeltenis van Onze-Lieve-Vrouw van Halle werd op verzoek van de Stad Halle, ter plaatse overhandigd aan de plaatselijke Burgemeester door Jenne Lucas, PR van het Halse jumelagecomité en occasioneel afgevaardigde van Halle. (foto2)

Editiepajot_halle_wijngeuzen_2_foto_kos.jpg


Editiepajot_halle_wijngeuzen_3_foto_kos.jpg


editiepajot.com

mesto-kadan.cz/vinobrany
 

Freddy2005

† In Memoriam
Kadan (Cz) wil dienstverzorging naar kinderen verbeteren en zoekt steun in Halle

Een delegatie van 10 personen van de vzw RADKA uit Kadan (Cz), een zusterstad van Halle bracht een bezoek aan de Mariastad. Zij kwamen naar België in het kader van een Europees uitwisselingsproject. Het project draagt de naam van “Prilezitost” of in het Nederlands “mogelijkheden”. De vzw Radka houdt zich bezig met dienstverlening in het kader van gezinszorg.

In het uitwisselingsproject zijn er 5 verschillende partners. Naast Halle zijn er vier vzw’s uit Duitsland en Tsjechie.

In Halle brachten ze een bezoek aan kleuterschool ’t Parkske en het kinderdagverblijf ’t Pagadderke. Verder hadden ze een gesprek met de coördinator buitenschoolse kinderopvang en de jeugdconsulent.

In Kadan zijn er heel veel gezinnen met jonge kinderen. Jonge ouders moeten elke weekdag werken van 7.00u ‘s morgens tot 19.00u ‘s avonds.
Door deze lange werktijden is er een grote nood aan kinderopvang en opvoedingsondersteuning. Helaas zijn de huidige voorzieningen voor kinderopvang ontoereikend.

Vzw Radka is zich reeds geruime tijd bewust van deze problematiek en wil de mensen ter plekke werkzaam in deze verschillende initiatieven voor kinderopvang beter opleiden.

Zij willen samenwerking met de verschillende partners met het oog op professionalisering van de mensen die werkzaam zijn in Kadan. Zij zijn hiervoor gaan aankloppen bij Europa en hebben subsidies van het ESF (Europees Sociaal Fonds) gekregen.
Om effectief aanspraak te maken op deze gelden moet de projectaanvraag ondertekend worden door de partners. Vandaar het bezoek aan Halle.

Editiepajot_halle_kadan_foto_merckx.jpg


De delegatie uit Kadan stelde hun project voor in Halle.

editiepajot.com
 

Ad Verschoor

Donateur
HALLE - Wijngeuzen huldigden mee Wijngaard in Kadan in

Editiepajot_Halle_Kadan_1_foto_nand_sluys.JPG

Editiepajot_halle_kadan_3_foto_nand_sluys.JPG

Foto's © Nand Sluys

De Wijngeuzen trokken naar Kadan (Tsjechië) met meer dan 60 leden. Hier werden zij betrokken bij de kloosterfeesten en werden er ook ontvangen door de plaatselijke wijnbouwers. De verbroedering van de beide verenigingen werd vijftien jaar geleden ingezet. Tijdens de kloosterfeesten maakten de Halse wijngeuzen kennis met de plaatselijke specialiteiten en werd er ook de plaatselijke wijn geproefd.
Gedurende de laatste jaren werd de vriendschapsband tussen Halle en Kadan sterk aangehaald. Christian Denayer, voorzitter Wijngeuzen: “Onze beide culturen hebben elkaar gevonden in wederzijds begrip en grensoverschrijdende vriendschap. In 2009 reeds hadden we het genoegen om samen met jullie het 10-jarig bestaan van de Kadanse wijngaard te vieren. Een fantastische ontdekking voor ons. In 2010 werd dit gevolgd door de viering van 30 jaar bestaan van de gilde van de Wijngeuzen. Een heuse afvaardiging uit Kadan vereerde ons met een uitgebreid bezoek om deze feesten bij te wonen. Dit jaar, en we spreken van 2013, hebben wij heel graag het bezoek ontvangen van 50 Kadanse ontdekkingsreizigers die in onze wijnkelder in Halle alle eer hebben bewezen aan onze wijn en belegde broodjes.”
In 2014 wordt de 15-jarige verbroedering met Kadan gevierd. De Wijngeuzen denken er aan om een programma op te stellen dat beider wijnmakers eer aandoet, want samen het glas van de vriendschap drinken is altijd een reden om te feesten.
Voorzitter Denayer nodigde zijn Kadanse wijnvrienden ook al uit voor 2015. Dan vieren de Wijngeuzen hun 35-jarig bestaan.

Bron: editiepajot.com
 
Bovenaan