HACCP in Tsjechië

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Wat betreft de t.h.t. datum op verpakkingen (wist je trouwens dat T.H.T. betekend tenminste houdbaar tot, maar moet zijn tenminste houdbaar tot en met...), zolang een product verkocht wordt binnen de t.h.t. datum, garandeert de producent de kwaliteit van een product, als de t.h.t. datum is verstreken, mag een product nogsteeds verkocht worden, sterker nog een winkelier mag deze datum "verlengen", de verantwoordelijkheid ligt dan alleen niet meer bij de producent, maar bij de winkelier, wat ook de reden is dat het in Nederland niet vaak gebeurt.

Dan is er ook nog een uitleg (bv. bij melk en andere zuivelproducten) die zegt dat een t.h.t. datum niet de uiterste houdbaarheidsdatum is, maar de uiterste verkoopdatum.

En bij vlees en vis (ook bij rauwe zuivelproducten trouwens) ligt het weer iets anders, daar staat geen T.H.T., maar een T.G.T. datum op... "Tenminste te Gebruiken tot", met zo'n datum zou ik geen risico nemen. ;) Overigens is het wel verboden producten te verkopen cq. te verwerken die over de T.G.T. datum zijn.
 

Vodnik

† In Memoriam
De tsjechische regel voor THT producten (dus niet de TGT!!) is dat het duidelijk aangegeven wordt door het in aparte vitrines aan te bieden en/of door er een goed zichtbare sticker sticker (de bekende -30% stickers)
Ook in CZ ligt de verantwoordelijkheid voor de kwaliteit dan bij de winkel en niet meer bij de producent.
 
wat ik jammer vind in nederland is dat de meeste mensen, als iets over de tht datum is het artikel wegdonderen, zonder ook maar te ruiken of proeven of het niet toch nog gebruikt kan worden. (tenminste houdbaar tot betekent toch dat het zeer waarschijnlijk is dat het daarna ook nog goed is).

wat gooit een gemiddelde nederlander of nederlands gezin ook al weer weg per jaar aan eten? was dat niet EUR 400,- ofzo? puur zonde.
ik durf te beweren dat ons gezin niet meer dan EUR 25,- per jaar weg gooit. (en dat is inclusief weggegooide etensresten). een gekookte maaltijd is prima 3 dagen, in de koeling te bewaren. prive bedoel ik dan, want ik vind ook dat in een restaurant strikte protocollen moeten zijn om verwisselingen van vers en onvers voedsel etc. te voorkomen.
 
en is daar dan wel controle op?

Daar is uiteraard controle op, al is dat steekproef gewijs... Overigens moet alles geregistreerd worden...
Dus datum binnenkomst, evt. verwerkingsdatum, datum tot wanneer het gebruikt/verkocht mag worden en de derving (dus hoeveel er uiteindelijk niet verkocht, maar weggekiept is).

Als er dus bedorven vlees in de supermarkt lig, dan is er moedwillig met de registratie gekloot.
 
(tenminste houdbaar tot betekent toch dat het zeer waarschijnlijk is dat het daarna ook nog goed is).

Veel t.h.t. data worden in eerste instantie op een product gezet omdat de kwaliteit van zo'n product tot die datum gegarandeerd is en niet omdat het daarna bedorven zou zijn.
Als je bv. droge poeders of kruiden heb met een verlopen t.h.t. kunnen ze bv. gaan klonteren. Koek en cake zal na de t.h.t. droog worden en sauzen kunnen gaan schiften (wat inhoud dat het vet wordt gescheiden van het vocht), een keertje doorroeren kan dat al oplossen.

Ik denk dat je zelf gewoon goed moet nadenken... Op vlees en vis en rauwe zuivelproducten geen risico nemen, datum verlopen spul weg! Bij gepasteuriseerde zuivel (zoals de melk en kaas uit de supermarkt) kan het best een paar dagen over datum nog geconsumeerd worden.
Bij bv. melk zie je snel genoeg als het niet meer kan, je krijgt dan klontvorming (is samenklonten van melkvet).
Op langhoudbare producten in pot, blik of vacuum verpakt staat vaak een datum die maanden en soms zelfs jaren later is... Dan kan een paar weken over die datum echt geen kwaad.
 
Heel simpel, er kan niks in, dus ook geen bacteriën!
Toen het in dat blik is gestopt is het zo verhit dat de bacteriën die er inzaten gedood werden.
Als er toch, door één of andere fout, bacteriën in een gesloten blik terecht komen, gaat het blik snel bol staan.
Iedereen weet dat het dan bedorven is en dat je het niet moet eten, je moet het dan niet eens open maken want het ontploft!

Zogauw het blik beschadigd is en er zuurstof en dus bacteriën bij kunnen gaat het bederven.

Maar als een blik heel blijft is het eigenlijk eeuwig houdbaar.
 
In de tijd van de koude oorlog hadden veel mensen een soort overlevingspakket in huis waaronder conserven. Dit stond op een lijst die werd verspreid door de toenmalige BB. (bescherming Burgerbevolking) en ook zij verklaarden dat concerven jaren lang goed bleven. Mijn moeder, heeft in de 2e Wereld Oorlog honger geleden en had daarom altijd een flinke noodvoorraad eten in huis. Bruine bonen, witte bonen, erwten, rijst en heel veel conserven. Ze had ook bloem maar die zakken zaten op een gegeven moment vol meeltorretjes.
 

Voedsel van hoge kwaliteit, veilig en betaalbaar: Tsjechië scoort verrassend hoog op de ranglijst​


De zogenaamde Global Food Security Index wordt jaarlijks geëvalueerd door het prestigieuze Britse weekblad The Economist . Op basis van vier factoren - voedselkwaliteit, voedselveiligheid, beschikbaarheid en beoordeling van de toestand van natuurlijke hulpbronnen - wordt een ranglijst van individuele staten opgesteld. Van het totaal aantal van 113 landen stond Tsjechië op een respectabele vijfde plaats in 2020.

De rangschikking wordt voorafgegaan door een evaluatie van 59 verschillende indicatoren, die in alle landen met elkaar worden vergeleken. Factoren zijn bijvoorbeeld de mogelijkheid van gewapend conflict of genderongelijkheid. In het afgelopen jaar is ook het niveau van natuurlijke hulpbronnen in verband met klimaatverandering en de impact ervan op voedselsystemen toegenomen. Finland presteerde het beste in de ranglijst, gevolgd door Ierland, Nederland en Oostenrijk. De Tsjechische Republiek is er dus in geslaagd staten als Groot-Brittannië, Zwitserland of zelfs Japan te verslaan.
De ligging van Tsjechië op een van de leidende plaatsen werd bijvoorbeeld geholpen door een mild klimaat, een klein percentage aangetaste grond, een laag risico op waterverontreiniging of een onverwachte toename van de bevolking. Mogelijk volgen er binnenkort meer veranderingen - we wachten momenteel op de goedkeuring van een lopend document over de strategie van voedselveiligheid en voeding tot 2030.

Bron: foodsecurityindex.eiu.com
 
Deze ranglijst gaat over de toegang tot (voldoende) voedsel (van voldoende kwaliteit), en niet zozeer enkel over de kwaliteit van het voedsel....
Ergens heb je gelijk Josef;

Er wordt beoordeeld op vier factoren - voedselkwaliteit, voedselveiligheid, beschikbaarheid en beoordeling van de toestand van natuurlijke hulpbronnen dus.
mogelijkheid van gewapend conflict, belemmert dus de kwaliteit, de voedselveiligheid en de beschikbaarheid enz...
genderongelijkheid, belemmert dus voornamelijk het inkomen en de mogelijkheid om zich kwalitatief goed en gezond voedsel aan te schaffen
(De meting van de Gender Equality Index bestaat uit zes kerndomeinen: werk, geld, kennis, tijd, macht en gezondheid.)

Het is vergezocht maar het wordt heel breed onderzocht op 59 verschillende indicatoren, wat het resultaat alleen maar meer verantwoord, denk ik.
Daarom ben in blij dat Tsjechië goed scoort, en ook Nederland die een derde plaats behaald!
 
Bovenaan