Grow Our Humanity: een optimistische boodschap

Topic in 'Diversen' gestart door Ad Verschoor, 02-10-2020.

 1. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Campagne Grow Our Humanity

  #growourhumanity Humanistische inspiratie voor de turbulente wereld in de openbare ruimte in Nederland

  De redding van deze menselijke wereld ligt nergens anders dan in het menselijk hart, het menselijk reflecterend vermogen, de menselijke nederigheid en verantwoordelijkheid.‘ Václav Havel

  havel.jpg

  Net als onze collega’s van het Tsjechisch Centrum in Brussel organiseert nu ook het Tsjechisch Centrum Rotterdam samen met de Ambassade van de Tsjechische Republiek in Den Haag de campagne #growourhumanity.

  We brengen inspirerende quotes van Tsjechische humanisten (Václav Havel, Jan Patočka, T. G. Masaryk, J. A. Komenský) die allen openlijk actief waren naar de Nederlandse openbare ruimte.

  In een tijd waarin de wereld met alle beschikbare middelen vecht tegen een pandemie en voor meerdere mondiale uitdagingen staat, willen we een optimistische boodschap brengen, nadruk leggen op het menselijke en stilstaan bij de toekomst van de wereld, eentje waarin we zelf zouden willen leven. Het humanisme benadrukt de verantwoordelijkheid die we als mensheid ten opzichte van de wereld hebben. Laten we samen nadenken over de waarden waar we op verder willen bouwen.

  De quotes zullen te zien zijn rond het gebouw van de Tsjechische Ambassade in Den Haag, in bibliotheken, cafés en boekhandels. Kijk dus goed rond en mocht er iets tussen zitten dat je bevalt, kun je de quote printen en bijvoorbeeld op je raam hangen of ergens bij je in de buurt (posters zijn op A4 en A3 formaat te downloaden).

  Sledujte #growourhumanity na Instagramu!

  Dit project wordt ook door andere Tsjechische Centra en ambassades gedeeld. Het loopt reeds in Brussel, Stockholm, Luxemburg en Sofia, en ook op andere plekken is men van plan zich bij het project aan te sluiten. Prof. Jan Sokol, Ph.D., CSc., B.A. Francesco Tava, M.A., Ph.D. en Dennis de Gruijter, M.A. waren zo vriendelijk hun medewerking aan dit project te verlenen.

  Plaats: Westersingel 9, 3014 GM Rotterdam
  Datum: 20 oktober t/m 31 december 2020
  Georganiseerd door: České centrum
   
  kuurgast en Saman vinden dit leuk/interessant.
 2. kuurgast

  kuurgast Donateur

  [​IMG]

  [​IMG]


  Deze week beginnen we met de woorden van JAN PATOČKA die beschouwd wordt als een van de belangrijkste Tsjechische fenomenologische filosofen, alsook een van de belangrijkste Centraal-Europese filosofen van de 20ste eeuw. Hij was ook een van de eerste woordvoerders en oprichters van de 'Charta-77'-mensenrechtenbeweging. Na een ontmoeting met de Nederlandse minister van buitenlandse zaken Max van de Stoel werd hij urenlang verhoord door de communistische geheime politie. Dit heeft deze morele en intellectuele autoriteit van de dissidentenbeweging het leven gekost.
  Bron facebook.com/TsjechischCentrumNederland.

  [​IMG]
   
 3. kuurgast

  kuurgast Donateur

  TOMÁŠ GARRIGUE MASARYK.
  Deze hoogleraar en politicus wordt gezien als de stichter van de moderne democratische republiek in het hart van Europa, Tsjecho-Slowakije. In 1920 werd Masaryk door het parlement gekozen als president. Honderd jaar later zijn zijn woorden buitengewoon actueel in deze tijd gekenmerkt door de zoektocht naar de nieuwe invulling van onze democratische instellingen.

  [​IMG]
  Vorige week werden i.h.k.v. #GrowOurHumanity op de Tsjechische ambassade in Den Haag twee banieren geplaatst met de citaten van VÁCLAV HAVEL. Daarom kiezen we de Citaat van de week uit zijn werk.

  Op 10 december vieren we de Dag van de Mensenrechten omdat op die dag in 1948 de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens werd aangenomen door de Verenigde Naties. De UVRM is tot op heden van grote betekenis als algemene morele en juridische standaard, als basis van het werk van mensenrechtenactivisten.

  In 1988 werd op deze dag de eerste en gelijk ook de laatste door de communistische partij toegestane demonstratie in Praag gehouden. Enkele duizenden dappere burgers werden toegesproken door o.a. Václav Havel, een van de leiders van de democratische oppositie.
  [​IMG]
  Deze week laten we ons door de woorden van filosoof Jan Patočka inspireren.

  December 1976 was in Praag hectisch – het manifest Charta 77 werd toen door een groep gecensureerde intellectuelen geschreven in zeer moeilijke omstandigheden. Van groot invloed op het ontstaan van deze tekst waren de opvattingen van filosoof Jan Patočka.

  Patočka is een van de eerste drie woordvoerders van Charta 77 geworden. Na een clandestiene ontmoeting met de Nederlandse minister van buitenlandse zaken Max van der Stoel werd hij opgeroepen voor een verhoor door de communistische geheime dienst. Deze eindeloze ondervraging heeft de zieke Patočka uiteindelijk zijn leven gekost.Daarom beginnen we deze december week met zijn woorden die van deze perioden stammen.
  [​IMG]
   
  henniekootstradekiel en lexHeezius vinden dit leuk/interessant.

Deel deze pagina