Grotten in Tsjechië

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Pasqual

Forumleiding
Administrator
En laat khensu nou net van de week een aantal foto's geupload hebben van deze en andere grotten.
laugh.gif
 

Freddy2005

† In Memoriam
Re: Katharina grot en andere grotten ?

Die zuiderbuur was er toch ook in Praag, is het niet ! Als het maar leuk is en we er plezier aan beleven. Het dagelijkse leven is zo al ernstig genoeg, dat we hier een uitlaatklep vinden om ons te ontspannen!
 
Hoi, we zijn net terug uit Tsjechie.

Vorig jaar stond de Punkva grot al op ons lijstje, maar omdat het daar al snel uitverkocht is met toegangsbewijzen, lukte het niet om deze grot te bezichtigen. We hebben toen de Katerina grot bezocht, erg mooi.

Dit jaar al vroeg van de camping vertrokken, om 11.30 in Blansko, en jawel!!!!!, er waren nog kaartjes. Om 16.20 konden we de grot bezichtigen. Wat doe je dan de voorgaande uren? Je kan er wandelen, met de kabelbaan op de top komen. Het was een hele mooie ervaring deze grot, vooral het boottochtje op de ondergrondse rivier. Prachtig!!!!!

Als er mensen zijn die richting Mikulov gaan: daar is ook een mooie grot met gesteente in de vorm van koraal.
 
Grotten in Bohemen

bozkovske-jeskyne.jpg.aspx


De Bozkov Dolomietgrotten bevinden zich in de regio Liberec . Ze zijn het langste grottenstelsel in Tsjechië dat in de Dolomieten is ontstaan, met het grootste ondergrondse meer in Bohemen . Ze hebben een zeldzame druipsteenversiering, de muren zijn ook versierd met unieke kwartsstructuren. Met hun totale lengte aan ruimtes die tot nu toe zijn ontdekt - 1060 m en een hoogteverschil van 43 m, zijn ze de langste dolomietgrotten in de Tsjechische Republiek . De luchttemperatuur in de grot ligt in het bereik van 7,5 - 9 ° C, luchtvochtigheid 96 - 100%, de watertemperatuur in de meren is 8 ° C. Het circuit dat open is voor het publiek is 350 m lang , met een tourtijd van 45 minuten.

konepruske-jeskyne_1.jpg.aspx


In de Midden-Boheemse regio, in de buurt van het kasteel Karlštejn , liggen de Koněprusy-grotten, die worden gekenmerkt door het grootste karstgrotsysteem in Bohemen . Ze hebben een unieke decoratie, genaamd "Koněprusy Roses". Ze zijn ontstaan in Devoon kalksteen tot 400 miljoen jaar oud. Ze zijn ontwikkeld in drie hoogteniveaus met een denivatie van meer dan 70 m. De grotten zijn een site van prehistorische skeletresten van mens en dier, een zeldzaamheid is een geheime middeleeuwse werkplaats om geld te verdienen . Hun totale lengte is meer dan 2 km, de toegankelijke route is ongeveer 620 m.

chynovska-jeskyne1.jpg.aspx


De Chýnovská-grot ligt aan de zuidwestelijke rand van de Boheems-Moravische hooglanden in Pacovská pahorkatina nabij Tábor.. Sinds 1868 is het de eerste grot die toegankelijk is voor toeristen in Tsjechië; tot op de dag van vandaag zijn de originele stenen trappen van de bezoekersroute bewaard gebleven. Het onderscheidt zich door de bijzondere kleur van de muren en plafonds, waar de witte, gele en bruine posities van de knikkers worden afgewisseld met donkere lagen amfibolieten . Het is de grootste natuurlijke overwinteringsgrond voor de algenvleermuis in Europa. De steile gangen van de grot vallen tot een diepte van 41 meter ter hoogte van de ondergrondse stroom. De totale lengte van het grottensysteem, dat nog niet volledig is verkend, is ruim 1200 meter . Wit, geel, maar ook groene en blauwe tinten kleuren bijvoorbeeld de gang van Slavník . Dit leidt naar het Purkinje-meer, waarvan het niveau 50 meter onder het oppervlak ligt en de diepste plek is waar bezoekers kunnen komen. De lengte van de toeristische route is 220 m met een hoogteverschil van 42 m . Weergavetijd 40 min, luchttemperatuur 5-9 ° C .

Grotten Moravische Karst en uiterste zuiden Moravië

372-punkevni.JPG.aspx


De Moravische Karst ligt in Moravië, ten noorden van Brno, en is waarschijnlijk onze beroemdste plaats, die grottentochten aanbiedt voor het publiek, waarvan er vijf in dit gebied zijn. Een deel van het ondergrondse circuit van de Punkva-grotten met prachtige druipsteenversieringen is een bezoek aan de Macocha-afgrond en een tocht met een speedboot langs de ondergrondse rivier Punkva .

De Kateřinská-grot is een belangrijke paleontologische en archeologische vindplaats. De bezoekroute omvat ook de grootste toegankelijke ondergrondse ruimte in Tsjechië, 95 x 44 x 20 meter. De mooiste delen zijn onder meer de kleurrijk verlichte heksenformatie en het door zeldzame stalagmieten gevormde bamboebos , tot wel 4 meter hoog .

sloupskososuvske.jpg.aspx


De grotten van Sloupsko-šošůvské openen voor toeristen fascinerende uitzichten op het interieur van de enorme afgronden tot de charmante druipsteenversiering. De tour omvat ook de wereldberoemde Kůlna-grot met een prehistorische nederzetting en de site van de overblijfselen van de Neanderthaler. De avonturenroute genaamd In de voetsporen van Nagel met een lengte van 1300 meter leidt naar de benedenverdieping van de Sloupsko-šošůvské grot. Hier loop je met een getrapte afgrond naar de onderste verdiepingen van de grot. De route sluit aan op het toegankelijke deel van de Sloupsko-šošůvské grotten en voert ook door de rivierbedding van de Sloupský beek naar de bodem van de Nagel-afgrond. Door het Nagelmeer over te steken , kunt u de zijrivieren zien. Wanneer je terugkeert, keer je naar Wankel Lake en stijg je weer op door de Stepped Abyss. De route wacht op je afdaling op een 12 m lange rib , op sommige plaatsen is de procedure alleen mogelijk "na vier" of door te kruipen.

jeskyne-vypustek_1.jpg.aspx


In 2008 werd de Výpustek-grot voor het eerst voor het publiek geopend . Het is een belangrijke paleontologische plaats , een van de weinige Europese vindplaatsen van complete skeletten van Pleistocene dieren. Aan het begin van de vorige eeuw werd fosfaatklei gewonnen in zijn gebouwen , in de tweede helft werd het gebruikt door het Duitse leger voor de productie van wapenmateriaal en later door het Tsjechoslowaakse leger , dat diende als een anti-nucleaire schuilplaats en geheime commandopost.

Balcarka Cave biedt opmerkelijk zijn de cirkelvormige afgronden , grotten doolhovenen extreem rijke en kleurrijke druipsteenversiering . Voor het eerst in Oost-Europa werd in de Great Dome LED-verlichting gebruikt om bijzondere lichteffecten te creëren. De tentoonstelling in Balcarka presenteert deze plaats als een grot van rendier- en paardenjagers en als een overwinteringsgebied voor generaties voor berenholenberen en een berengrot.

na-turoldu.jpg.aspx


In het zuiden van Moravië , aan de rand van de stad Mikulov , ligt de Na Turoldu-grot . Het is de enige toegankelijke grot in Tsjechië gemaakt in Jurassic-kalksteeni, waar in plaats van stalactieten de muren zijn versierd met een unieke "Turold-decoratie", die lijkt op koraalriffen en steenschuim met veel holtes, erwtachtige gezwellen en druppels van fijne calcietkristallen. Het is de grootste overwinteringsgrond voor de bedreigde diersoort van de kleine hoefijzerneus in Zuid-Moravië. Ook de zogenaamde Lake Dome is toegankelijk - het deel van de grot waar zich een meer met smaragdgroen water bevindt. De koepel van het meer is het grootste deel van het ondergrondse complex vanaf het toegankelijke deel. Het is 30 meter lang en 17 meter breed. Naast het meer kun je de grotversiering bewonderen, die is ontstaan door chemische oplossing. Het is een soort "steenschuim" waarin kristallen van calciet zitten . Het geeft je daardoor het gevoel dat je op de bodem van een koraalrif loopt.

Grotten in Noord-Moravië

059-javoricske-jeskyne.jpg.aspx


Er zijn vijf toegankelijke grotten in de Olomouc-regio. Bij het dorp Javoříčko liggen Javoříčské grotten . Ze worden gekenmerkt door een unieke rijke en diverse druipsteenversiering in een complex complex van enorme koepels, gangen, afgronden en kloven en is een van de mooiste grotten in Tsjechië. Ze zijn de grootste overwinteringsgrond voor de kleine hoefijzerneus in Tsjechië.

Ongeveer 4 km ten westen van Litovel kunnen toeristen de Mladečské-grotten bezoeken . Het is een complex karstsysteem met drie verdiepingen, gevormd in grofkorrelige kristallijne kalksteen en gedeeltelijk in niet-karstgesteenten amfibolieten. De grot diende als een rituele begraafplaatsCro-Magnon-man uit het middenpaleolithicum, van meer dan 31.000 jaar geleden. Tegelijkertijd is het de meest noordelijke nederzetting van moderne mensen van het geslacht Homo sapiens sapiens in Europa , met een aantal skeletresten en vondsten van unieke botspeerpunten, de zogenaamde "jeugdachtige speerpunten" uit de Aurignacische periode. Je kunt de verhalende expositie over de Cro-Magnons in de Koepel van de Doden zien. De grotten zijn een complex labyrint van gangen, koepels en hoge schoorstenen met een opmerkelijke modellering van de muren en druipsteenversiering, en hun gangen dringen de Třesín-heuvel onder het grondwaterniveau binnen . Van de totale lengte van 1.250 m gangen en hallen , met een overspanning van 30 m, is 380 m open voor het publiek.

na-spicaku.jpg.aspx


Grot bij Spicak ligt ten noorden van de Jeseník en is een van de oudste gedocumenteerde grotten in Midden-Europa . De eerste schriftelijke vermelding ervan dateert uit 1430 en het aantal unieke historische inscripties op de muren, die onderwerp van onderzoek zijn, documenteert de frequente bezoeken. Het ondergrondse labyrint van gangen en scheuren is gemaakt in Devoon knikkers , de gangen hebben een karakteristiek hartvormig profiel. De grot diende vaak als schuilplaats, zoals blijkt uit talrijke epigrafische inscripties en schilderijen op de muren (de oudste uit 1519). In 2014 werd het renaissanceschilderij "Aanbidding van het Kruis" in het centrale deel van de grot professioneel gerestaureerd. De gangen hebben een karakteristiek hartprofiel , dat werd ingeademd door het smeltwater van de gletsjer.

jeskyne-na-pomezi_2.jpg.aspx


In de buurt van Jeseník zijn ook de Na Pomezí-grotten . Het zijn de grootste karstgrotten in kristallijne kalksteen in Tsjechië, ze hebben typische kreekformaties, waardoor rijke watervallen en enorme ruige stalactieten ontstaan. De Na Pomezí-grot wordt gekenmerkt door smalle en soms hoge gangen , die zich op kruispunten in kleinere koepels uitstrekken. Ondergrondse ruimtes zijn ook een populaire overwinteringsplaats voor tien soorten vleermuizen . De totale lengte van het grottenstelsel is ongeveer 1400 meter , de lengte van het wandelpad is 390 meter, met een tochttijd van 45 minuten. De gemiddelde temperatuur in de grotten is 7,7 ° C , vochtigheid 99%.

hranicka-propast2_1.jpg.aspx


De Aragonite-grotten van Zbrašov bevinden zich in de schilderachtige vallei van de rivier de Bečvain de spa van Teplice nad Bečvou . Het is een uniek grottenstelsel van Europees belang , ontstaan door de gelijktijdige werking van atmosferisch water en warm mineraalwater dat uit grote diepten in de kalksteen komt. De unieke versiering bestaat uit het mineraal aragoniet , evenals de zogenaamde vlotstalagmieten en bolvormige sintercoatings die op donuts lijken . Het is ook interessant dat het grotten zijn met de hoogste temperatuur in Tsjechië - ze hebben een constante temperatuur van 14 ° C. De laagste niveaus van de grotten zijn permanent gevuld met kooldioxidegas. In de buurt van de grotten is de diepste afgrond van Tsjechië en de diepste zoetwatergrot ter wereld - de Hranická-afgrond .

bron; kudyznudy.cz/
 
Bovenaan