Animatie Grensverleggende poppenspielerei

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Freddy2005

† In Memoriam
Dit weekend stond het Offscreen filmfestival in Brussel onder andere in het teken van de animatie. Afgelopen zaterdag toonde het festival werk van het Tsjechisch tovertalent Jiri Barta.

Poppenspielerei op Offscreen, met de Belgische avant-première van In The Attic: Who has a Birthday Today?, een huzarenstukje ambachtelijke animatie uit Tsjechië. Het heeft een halve eeuw geduurd vooraleer stop-motiongrootmeester Jiri Barta (hoewel kritisch gewaardeerd voor eerdere pareltjes als Krysar en de kortfilm Golem) weer eens een langspeelfilm financieel van de grond kreeg. En zoals te verwachten en te voorzien was kleurt hij weer heerlijk buiten de lijntjes van de commerciële animatie. Maar het resultaat kan zich moeiteloos meten met de digitale tovenaars van Pixar.

Al van bij de openingsscène dringt zich een warm familie-aan-de-open-haard-gevoel op. Met eenvoudige producten en materialen uit huis, tuin en keuken creëert Barta een grandioze nieuwe wereld, al speelt het verhaal zich slechts op één enkele locatie af: de zolder. Maar Barta stouwt die zolder vol met figuurtjes van klei en afgedankt speelgoed dat hij stop-motiongewijs tot leven wekt. Hij pepert het geheel met handgetekende achtergrondanimatie, echte mensen en hier en daar een vleugje CGI.

Het verhaal in een notendop: de charmante pop Buttercup wordt ontvoerd door de spionnen van “Het Hoofd”, de keizer van het zolderrijk die duidelijk op voormalige fascistische wereldleiders is geïnspireerd (voilà: de maatschappijkritische noot!) Dus Buttercup’s huisgenoten moeten een heldhaftige reddingsactie op het getouw zetten om uiteindelijk Het Hoofd het hoofd te bieden…

Aanschouw blikken treintjes, stofzuigervliegtuigen, wolken van hoofdkussens en een rol aluminiumfolie als een kolkende tsunami. Het resultaat is kinderlijk in de beste betekenis van dat woord: dromerig, spannend en gewoon grensverleggend goed gemaakt. Eentje voor jong en oud.

knackfocus.rnews.be

Bekijk de Tsjechische trailer van In The Attic:

dvd-na-pude-aneb-kdo-ma-dneska-narozeniny-dvd-1.jpg
 
Bovenaan