"Graag Praag" - artikel in Loewe Magazine, mei 2008

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Graag Praag

Bron: Loewe Magazine - nr. 20 - mei 2008

Eeuwenlang was Praag een belangrijk kruispunt van handelswegen, een plaats waar kooplieden, wetenschappers, kunstenaars en dichters vanuit de hele wereld elkaar ontmoetten. De Praagse universiteit is de oudste van Midden-Europa en haar bibliotheek koestert een unieke schat aan wetenschappelijke en literaire relikwieën.
Architectonisch is Praag een gaaf bewaarde een goed verzorgde staalkaart van meer dan duizend jaar voortdurende ontwikkeling.
Praag heeft niet alleen een bijzonder roemrijk verleden. Vanuit een unieke symbiose tussen verleden en heden groeide de stad de laatste decennia uit tot een moderne Europese metropool met een uitgebreid en uiterst gevarieerd toeristisch, culinair, cultureel en artistiek aanbod.
Niet te verwonderen dat de Tsjechische hoofdstad met haar goede verbindingswegen en dagelijkse luchtvaartverbindingen, onder meer vanuit België en Nederland, is uitgegroeid tot een druk bezochte stad. Een must voor iedereen die belust is op een onvergetelijke citytrip naar een overheerlijke stad.

Om één van de mooiste steden op aarde te kunnen bewonderen, moet men dus niet naar een ander werelddeel reizen. Met typische straten en steegjes, majestueuze pleinen en boulevards, gotische gebouwen en overvloedig barok moet Praag zeker niet onderdoen voor Rome, Parijs, Florence of Venetië. Praag is geen chaotische doolhof met ondoordachte verbouwingen, maar een organisch samenhangende stad met een bonte galerie van alle denkbare architectonische stijlen, van gotiek tot Jugendstil of Art Nouveau en modernisme.
De ‘Gouden Stad’ heeft haar naam zeker niet gestolen met haar honderd torens en koepels, statige bruggen over de Moldaustroom, ontelbare kerken, imposante silhouetten van de burcht en de onvergetelijk mooie St. Vituskathedraal. Wandelen door Praag is wandelen door de geschiedenis van de Europese architectuur.

‘Praga Mater Urbium’ of de moeder van alle steden. Een stad met vele gezichten, terecht uitgeroepen tot beschermd UNESCO werelderfgoed.

Het meest bezochte monument van Praag is de Praagse burcht (‘Prazky Hrad’), gelegen op een heuvelplateau aan de linkeroever van de Moldau. Centraal staat de St. Vituskathedraal met haar spitse torens. Even verder ligt het beroemde ‘Gouden Straatje’ waar de kleur mooi in evenwicht wordt gehouden door het lichtschijnsel van de gaslantaarns en door de talloze flitsende camera’s van Japanse en Chinese bezoekers.
Van op het burchtcomplex heeft men aan de ene zijde een prachtig uitzicht over de stad en aan de andere kant, over een verstrekkend groen heuvellandschap, op een kleine versie van de Parijse Eiffeltoren, op het einde van de 19e eeuw gebouwd als uitkijkpost. Het burchtcomplex doet dienst als de zetel van de president.

Architectuurkenners beschouwen Praag als een waar eldorado. Op de rechteroever bevinden zich het oude stadscentrum ‘Stare Mesto’, de Joodse wijk en het nieuwe stadsgedeelte ‘Nove Mesto’ op loopafstand van elkaar. Een vluchtige indruk kan al op één dag, maar voor een meer diepgaande verkenning moet men voor ieder stadsdeel en de burcht een volle dag voorzien.

Muziek vormt een onafscheidelijk deel van het Praagse leven. Niet alleen ’s avonds, maar zelfs overdag kan men er in talloze historische paleizen, kerken of in één van de zeventig theaters en concertzalen genieten van een operavoorstelling of van een klassiek concert. Overal worden flyers uitgedeeld en reserveren kan simpelweg op straat.
De ‘Praagse Lente’ is uitgegroeid tot een internationaal muziekfestival en men herdenkt hiermee jaarlijks op een kunstzinnige manier de vrijheidsstrijd van het Tsjechoslowaakse volk. Het sobere herdenkingsmonument van Jan Palach, die zichzelf in 1969 uit protest tegen de communistische bezetter in brand stak, prijkt nog steeds op het drukke, wereldberoemde Wenceslausplein.

Praag is ook een magische stad die op een suggestieve manier wordt ondergedompeld in een sfeer van toverkunst en magie. Het wereldberoemde spektakel ‘Laterna Magica’ en allerlei schaduw- en marionettentheaters gelden als een must voor iedere toerist, ongeacht de leeftijd.

Praag is genieten. Zowel overdag als ’s avonds is het een bruisende stad. Naast kuieren, winkelen, een theater- of museumbezoek is Praag ‘the place to be’ voor liefhebbers van goed eten en drinken. Voor de authentieke Tsjechische keuken met lekkere varkensbereidingen kan men terecht in de vele restaurants. In de talrijke Tsjechische kroegen, die vóór de bevrijding een wezenlijk onderdeel vormden van het sociale leven, kan men zich verpozen achter een halve liter Pilsener of Budweiser. En wees gerust, de afluistermicrofoons die er destijds door de communistische bezetter onder de tafels werden aangebracht, zijn ondertussen netjes verwijderd.
Typisch zijn ook de Praagse koffiehuizen. Zij ademen nog steeds de sfeer uit van de roemrijke tijden waarin zij fungeerden als ontmoetingsplaats of debatclub voor kunstenaars, acteurs en schrijvers.
En voor wie van een uitdaging houdt: Praag is zowat de enige stad waar je nog kan genieten van absint, de geestrijke drank van
de bohemiens die gestookt wordt op basis van anijs, absintalsem, venkel en andere kruiden.

Shoppen doe je in Praag. Niet alleen in de dikbezaaide souvenirwinkels met matroushka's, oogverblindende juwelen, Boheems kristal of bontgekleurd Tsjechisch glaswerk, maar ook in de vooraanstaande modeboetieks, de grote warenhuizen en luxueuze parfumerieën. De meest exquise en bekendste handelszaken en winkelcentra bevinden zich aan het Wenceslausplein of in de Parijse straat.
Voor de kinderen of kleinkinderen thuis moeten het typisch houten speelgoed en de bontgekleurde poppetjes zeker op het verlanglijstje prijken. Ongetwijfeld zullen ook zij zich in de toekomst aangetrokken voelen door de magische betovering en de toeristische charmes van deze adembenemende stad.
 
Bovenaan